Технология на студено пушене на риба

Студената пушена риба е метод за запазване на обработката на продукт, който му позволява да се съхранява и насърчава дългосрочно съхранение. Дървеният дим, който се обработва от продукта, има антисептични свойства, които предотвратяват заразяването на рибата с гниещи бактерии.

Предварително осолена студена пушена риба у дома се пуши в продължение на няколко дни. Внимателно се следи температурата на дима в опушвална - не трябва да се повишава над 26 ° С, за осигуряване на бавно импрегниране на продукта, съдържащ се в дима. Тази технология дава възможност да се използват в камерата за пушене импровизирани материали: полиетиленово фолио, дървени конструкции и други горими строителни материали.

Уют за риба

Поради продължителното пушене, методът не е подходящ за използване в градски апартамент - съседите не обичат постоянната миризма на изгаряне.

Също така, студеното пушене на риба не трябва да се прави с дневни екскурзии извън града - рецептата за пушене дори на малки трупове, предвижда процедура по-дълга от един ден.

Ако се предполага, че трябва да почива в лоното на природата в продължение на няколко дни, тогава става възможно да се поглезите сами и компанията с вкусно и здравословно ястие.

Как да се оборудва пушенето за временно ползване

правя опушвална вила или в селото може да бъде постоянно или временно, в зависимост от честотата на използване на структурата и обема на приготвената риба.

Най-простият еднократна опция за пушене, правилно направени от собствените си ръце:

  • направете рамка от дървени пръти с размери 1 * 1 * 1,5 м;
  • страните трябва да бъдат покрити с полиетиленово фолио;
  • влажната лента лежи надолу, за да се осигури плавен изход от дима;
  • в средата на конструкцията се поставя изкоп, изкопан в земята, за предпочитане с леко изкачване към помещението за пушене. Оптимално напречно сечение 25 * 25 см, дължина 2-3 метра;
  • Горната част на изкопа се полага с парчета калай или друг незапалим материал;
  • На върха на подредените парчета трева и излята земя, премахвайки изтичането на дим;
  • на дъното на изкопа с ръцете си се строи огнище, димът от които трябва да отидете на Smokehouse, охлажда по пътя към желаната температура;
  • Температурата на дима се поддържа чрез увеличаване или намаляване на горивния пламък в пещта.
Устройството на комина

Внимателно затворете комина

Когато изграждате помещение за опушване със собствените си ръце, трябва да вземете под внимание посоката на вятъра, за да осигурите на рибата максимален дим, който обгръща.

Как да направите пушенето за постоянна употреба

За да изграждането на постоянен, достатъчно, за да замени структура фолио с дървена или тухла структура, изкоп да се тухла, размера на ръката е 2.5 парчета.

Въображението на хората, как да се направи адаптация за пушене на риба със собствените си ръце, няма граници. В курса има стари хладилници, от които се отстранява електрическото "пълнеж", използвайки херметически затворени кутии-железни варели от 200 литра - кофа за пушене на малки количества риба. Можете да си направите опушване със собствените си ръце в хижа, разрушена барака, използваща околните сгради и материали.

Студена пушеща камера от цевта

Коминът е погребан или покрит с листове желязо

Препоръки за пушене на риба

Има добре установени препоръки за правилното пушене на рибата:

  • подготвят определен вид дървесни стърготини, за да пушат продукта, без да застрашават здравето му;
  • предварителната подготовка на рибата е правилното й почистване, солта и подвилата;
  • пушената риба се нуждае от дълго време, за да гарантира качеството и безопасността на продукта;
  • Оставете рибата в опушващата камера с помощта на куки или специални колани с канап, за да не падне;
  • готовността на рибата се определя от външен и вътрешен вид.

Най - добрата риба за студено пушене се счита за сьомга. Но можете да пушите почти всички морски и речни риби от мастни сортове. Леко топлият дим не загрява мазнините, допринасяйки за подобряване на вкусовите характеристики на продуктите.

Малката риба - до 500 грама не може да се почисти. Големите риби са изкормени, премахва хайвер, мляко, хриле. За да подготвите чиния на хоризонтални решетъчни решетки, в някои случаи премахнете главата.

Препоръчително: популярен начин да пушите скумрия в пушенето

Методи за осоляване на риба

Рецептата за усилвател е проста: за 10 кг риба трябва да вземете 1,5 кг сол. Можете да сол риба по суха и мокра начин.

В първия случай рецептата за очистене е изсипването на вътрешности с голяма сол. Разбърквайте солта на скали и в средата на всяка риба. Продуктите се добавят към контейнера, така че главите и опашките се редуват, за да се подобри усвояването на солта от рибата. От горе се крие потисничеството, което осигурява отстраняването на излишната течност. Ако гърбът е дебел, на гърба се прави надлъжен разрез за по-добро осоляване.



Във втория случай, рецептата изисква приготвяне на саламура, която е пълна с риба. Колко сол се изисква - изчислява се на килограм налична риба. В саламура можете да добавите подправки, които подобряват вкуса на пушено месо: черен и сладък пипер, праскова, дафинов лист, кориандър. Любителите добавят пресни или сушени билки: босилек, копър, магданоз, лук, чесън. Отгоре рибата се покрива с кърпа и се потиска угнетението.

Салатата не е подходяща за повторна употреба.

Времето за осоляване на малката риба е 24-36 часа, а голямата - от 2 дни до седмица. През този период рибата трябва да придобие известна твърдост и плътност, да се освободи от излишната течност.

В края на процедурата рибата трябва да се измие добре в няколко води и напоена. Времето на накисване - от няколко часа до 1-2 дни, колко, зависи от размера на рибата.

Ако има мекота на тялото на рибата или неприятна миризма, препоръчително е да се изхвърли този образец.

Правилно осоленият труп се различава от лъскавите люспи и червения цвят на очите.

Какви дървесни чипове трябва да се приготвят?

още приготвяне на риба за пушене е, че трупът трябва да бъде подвилит. Процедурата продължава няколко часа. Ако лятото е на открито, трябва да предпазите рибата от мухи.

За да пушите подготвената риба със собствените си ръце, е необходимо да се приготвят подходящи дърва, дървени стърготини, големи чипове. Най-добрите са широколистни дървесни видове: елша, бук, планинска пепел, топола, върба. Дървесината от овощни дървета дава изключителен вкус на готовото ястие.

Дървесина за пушене

Рецептата осигурява запазването на три четвърти от състава зад основния компонент - елха или роууу. Други видове, с изключение на иглолистни дървета, могат да направят най-подходящата миризма на крайния продукт.

Тайните на рибата за домашни любимци

Много е лесно да пушите риба със собствените си ръце, ако се спазват основните препоръки на процеса:

  • първоначално е необходимо да се подготви гориво за поддържане на тютюнопушенето за най-малко 7-8 часа;
  • за производството на дим, дървени стърготини или стърготини от определени видове дървета;
  • в помещението за пушене е необходимо да се поддържа температурен режим през целия процес на готвене на рибата. Ако температурата е по-ниска от 18 ° C, рибата ще изсъхне. Ако увеличите топлината над 30 ° C, ще има горещи пушени продукти;
  • ароматични билки и клонки от градински дървета трябва да бъдат изхвърлени в края на процеса на пушене: смачкани клонки от малини, френско грозде, череши, ябълки, круши;
  • подобряване на аромата на крайния продукт може да бъде, ако рецептата предвижда добавянето на подправки в центъра на производството на дим: плодове от хвойна, карамфил, кориандър, дафинов лист;
  • ако бреза се използва като дърва за огрев в помещението за пушене, препоръчва се да се почисти от кората, която съдържа катран.

Чипове за пушене

Препоръчително е да се пуши риба без прекъсване по време на цялото време за готвене на съда. Ако това не може да бъде направено, продуктите могат да бъдат пушени с малки прекъсвания в рамките на 3-4 часа, като продължат процеса, докато рибата бъде напълно приготвена.

Готовността на пушения продукт се определя от придобития златисто-кафяв цвят. Ароматът се проявява след задължителното проветряване на рибата без достъп до дим.

За да съхранявате пушената риба възможно е за 2-3 месеца без използване на хладилник. През лятото не го пазете на слънчева светлина.

Използвайки хладилника, срокът на годност на пушените продукти значително се увеличава. За да се защити сушенето на продукта, препоръчително е да се увие рибата в пергаментова хартия.

Естествените пушени продукти без добавяне на химически аромати и бои са полезни за здравето, допълвайки диетата с протеинови съединения, необходими за нормалната човешка дейност.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Рецепта за гореща пушена риба у домаРецепта за гореща пушена риба у дома
Методи за съхранение на пушена рибаМетоди за съхранение на пушена риба
Как да готвя скумрия студена скумрияКак да готвя скумрия студена скумрия
Рецептата за студена пушена риба у домаРецептата за студена пушена риба у дома
Халибут Студена и гореща пушена рецептаХалибут Студена и гореща пушена рецепта
Подготвяме херинга за горещо и студено пушенеПодготвяме херинга за горещо и студено пушене
Пушена капелина у домаПушена капелина у дома
Пушена половинка рецептаПушена половинка рецепта
Полезни свойства на пушената риба и обратната страна на медалаПолезни свойства на пушената риба и обратната страна на медала
2 Обикновени методи за пушене щука2 Обикновени методи за пушене щука
» » Технология на студено пушене на риба
© 2021 BggeHat.com