Как да пушите пушена риба в пушенето и без

Пушената ароматна риба е невероятно вкусна и не е трудно да я направите сами. Всичко, от което се нуждаете, за да приготвите ястие, е, разбира се, риба, рецепта, както и пушене или огън. Важно е да знаете, че димът, който осигурява пушенето, е естествен антисептик. Подготовката по този начин позволява да се удължи времето за съхранение, да се направи ароматно и нежно.

Рибата в пушенето

Как да пушите риба в пушенето в дома или в природата? Какво се изисква за правилното пушене на продукта? Как протича процесът на горещо и студено пушене?

Как да изберем риба за пушене

Какъв вид е най-добре за пушене? Този въпрос възниква първо. Всъщност всеки тип риба се сервира в помещението за пушене, но е важно да се спазват определени условия:

  • пуши само прясна риба;
  • че рибата трябва да се осоли и да се усвоява равномерно, е необходимо да се вземе един вид и приблизително същия размер.

Важно е да се отбележи, че най-вкусните ще бъдат маслените сортове. Те включват: трепъп, треска, щука, скумрия, писия, сом, балтийски херинга, стършел, змиорка. Но костур, крокодил шаран, щука, ще бъде не по-малко вкусно след пушенето.

Приготвяне на риба

Тъй като можете да пушите цялата риба, препоръчваме тя да бъде изкормена. но тя може да бъде горчива. Поради тази причина е по-добре да премахнете вътрешностите, хрилете и тъмния филм, който е върху ребрата.

Риби с тегло 300-400 гр. не можеш да се изкорениш. Тя трябва да се осолява и да се пуши като цяло. Можете също така да пушите цяла бреза и шаран (до 700 гр.).

Рецепти с гореща пушена риба с тегло от 1 до 3 кг предвиждат задължително изкормване, но главата и везните могат да бъдат оставени. Когато студено пушенето е позволено да не стане.

Ако за тютюнопушене е избран голям образец (повече от 3 кг), рецептите изискват задължително изкормване и нарязване на слоеве. Като правило, в рецепти се препоръчва да се разделят големи трупове на половин части, така че да има половината от опашката и главата. Не е възможно да се отстранят каудалните перки и билото. Някои рецепти предвиждат нарязване на идентични парчета, които се режат вертикално в гръбначния стълб.

Рязане на рибата на парчета

Рецептата не предвижда мащабиране, тъй като трябва да предпазва тютюневото месо от замърсяване. Мащабът може да се почисти, ако е повреден по време на риболов.

Рецепта за отбиване на риба

Много рецепти препоръчват пускането на процеса на пушене в рамките на 2-3 часа след осоляването. Директно, преди да изпратите продукта в помещението за пушене, трябва да се измие, за да се премахне излишната сол, добавете малко черен пипер и подправки. Ако пушената риба се консумира веднага след приключване на процеса на пушене (горещо пушене), можете просто да я разтриете внимателно със сол, преди да я изпратите в пушенето.

Осоляване на рибите

Кое дърво да избере

За пушене, както студено, така и горещо, се използват дървени стърготини и стърготини, понякога се добавят сурови листа и клонки. За предпочитане е да се използва за пушене на елша и хвойна, а също така може да бъде дъб, ябълка, круша, бреза, пепел. Дървесина от иглолистни дървета не се използва, поради голямото количество смола.

В зависимост от избрания вид, миризмата на пушена риба ще се промени.

За да направите чипове, трябва да премахнете кората, защото съдържа голямо количество смола. След това дървото се раздробява на кубчета с размери 2-3 cm.

Калибрирани чипове

Преди да попълните чиповете в помещението за опушване, те трябва да бъдат леко навлажнени и покрити с равномерен слой.

В една пушиня, чийто размер, като кофа, е правилно да се вземат 200-300 мл чипове.

Студено пушене на риба

Рибата, процесът на пушене, който се извършваше студено, е още по-вкусен за много хора, отколкото този, който премина през горещото пушене. Въпреки това, за студено пушене Отнема много повече време и усилия.

Студеното пушене не може да се направи в природата, тъй като не е подходящо за мобилна пушеща камера, а само стационарно (обикновено малка барака).

Рибата, която ще бъде подложена на студено пушене, се осолява в разтвор на сол. Тя трябва да бъде по-наситен, отколкото за роб, който ще пуши горещ. В такъв солев разтвор трябва да се съхранява от 3 дни до 2 седмици (в зависимост от размера). След осоляването трябва да се накисва в продължение на 24 часа в студена вода и да се претегли, за да се изсуши. Процесът на сушене ще отнеме от 3 до 5 дни. За да се предотврати ухапването на мухите върху рибата, тя трябва да бъде защитена с марля.

Препоръчваме: Как да готвя есетра топла и студена

Когато рибата се оставя да пот, тя се поставя в специална помещение за пушене, където тя ще бъде пушена със студен дим, който трябва да се доставя непрекъснато и в същото количество. Може да се постави умивалня в навес от дъски, палатка, колиба или баня. Стаята трябва да е с височина от 1,5 до 2 метра. Рибите трябва да бъдат окачени на качулките, които трябва да се правят възможно най-високо. Студеният дим ще се образува в резултат на изгарянето на дървени стърготини и чипове и ще навлезе в камерата за пушене чрез специална тръба. Температурата на дима не трябва да надвишава 25 ° С. Времето за пушене е 2-6 дни.

Уют за риба

Когато тютюнопушенето свършва, към огъня може да се добавят клонки от хвойна. Димът от тях има отлични антимикробни свойства, които предпазват рибата от мухъл и удължават срока на годност. Тя ще получи добър вкус, ако е пушена с дим от тлееща слама.

Подробна видео рецепта студено пушене на риба:

Студената пушена риба може да се съхранява в хладилника в продължение на няколко седмици. Най-вкусната ще бъде през първите няколко дни след пушенето. Вкусът й ще се губи всеки ден.

Горещо пушене на риба



За правилното пушене на рибата, ще ви е необходима пушеща камина, която е метален контейнер, плътно затворена.

Пушенето

Пушенето се прави лесно с ръцете ви, като използвате метална кофа, голяма тенджера, варел или заварявате метална кутия. Много е важно контейнерът да е добре затворен и също така да не отделя токсични вещества вътре.

В дъното на контейнера се поставят чипове, след което се поставя грила, върху която ще се поставят рибите, приготвени по предписание.

Много е важно продуктът да се подрежда така, че димът да се подава от всички страни, така че в два и дори повече, повече слоеве не могат да бъдат подредени.

След това, пушенето трябва да бъде плътно затворено и да се запали. На печката може да се постави малка пушеща камина.

Подготовка на пушенето

Въглищата трябва да се разпределят равномерно, можете да оставите няколко трупи, които все още горят, за да стартирате процеса по-бързо. Уверете се, че огънят не беше силен, но не излезе.

След нагряването димът започва да излиза от пушенето, което показва началото на процеса на пушене. Вече е възможно да вземете горящи трупи, оставяйки само въглища.

време за пушене ще се определя от много фактори: големината на огъня, на размера на Smokehouse, броя и размера на рибата. Така че при пушенето на средно големи риби ще отнеме около 30-40 минути.

Много е важно пушачът да не прегрява, така че в началото на процеса (изсушаване на рибата), температурата в него не трябва да е по-висока от 80-90 ° С. Процесът на сушене на риба отнема около ¼ от общото време за пушене. В същото време температурата трябва да е около 120 ° С. За да определите температурата в помещението за пушене, трябва да капе вода на капака на контейнера. Водата трябва да се изпарява без да се вари, без да се събужда шум.

За да регулирате температурата, трябва да намалите или да увеличите пожара под помещението за пушене.

Това е правилната температура, която ще позволи на продукта да се пуши и да не се заварява.

Можете да отворите камерата за опушване само когато се охлади и димът ще престане да тече от нея.

За готовността на рибата ще й каже тъмно златист цвят, понякога с еритема. Ако сянката е светла, това показва, че е влажна.

Видеорецепция за гореща пушена риба:

Много е важно тези правила да бъдат спазвани:

  • В една пушеща станция да поставиш риба от същия размер.
  • Не отваряйте помещението за пушене след началото на процеса на пушене.
  • Не отваряйте умивалника, ако все още има дим.

Гореща пушена риба могат да се съхраняват в хладилника за не повече от 3 дни.

Възможно ли е да пушите риба без пушене

Тази проста рецепта ще ви помогне да приготвите вкусна риба, не по-лошо, отколкото в пушенето. Тази рецепта е предназначена за мастни риби: скумрия, терпуд и др.

Той се натрива с груба сол и се оставя да лежи за 10-15 минути. След това добавете подправките.

Сгънете в няколко слоя фолио, след което пробийте с клечка за зъби много дупки.

Поставете на грила, печете при огъня за около 30 минути.

Разширете фолиото и веднага можете да ядете. Рецептата също така предвижда добавянето на лимонови филийки към рибата, което допълнително подчертава вкуса.

Пушене с фолио:

Реално удоволствие е да се яде вкусна и ароматна пушена риба, приготвена самостоятелно. Но какъв вид и начин на пушене, които избирате, зависи само от личните предпочитания.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Методи за съхранение на пушена рибаМетоди за съхранение на пушена риба
Пушенето на риба с течен дим с помощта на скумрия като примерПушенето на риба с течен дим с помощта на скумрия като пример
Колко бързо можете да накиснете и мариновате риба за пушенеКолко бързо можете да накиснете и мариновате риба за пушене
Рецептата за студена пушена риба у домаРецептата за студена пушена риба у дома
Как да готвя есетра топла и студенаКак да готвя есетра топла и студена
Подготвяме херинга за горещо и студено пушенеПодготвяме херинга за горещо и студено пушене
Пушена половинка рецептаПушена половинка рецепта
Полезни свойства на пушената риба и обратната страна на медалаПолезни свойства на пушената риба и обратната страна на медала
2 Обикновени методи за пушене щука2 Обикновени методи за пушене щука
Пушена шаран у домаПушена шаран у дома
» » Как да пушите пушена риба в пушенето и без
© 2021 BggeHat.com