Как да готвя есетра топла и студена

Есърбъла на масата е истинско кралско отношение. Особено, ако това е гореща пушена есетра, приготвена изцяло. Сервирането на масата с такова ястие не само се прехвърля в дворцовите камери, но и на цена, която съответстват. Пушената есетра е много по-евтина и вкусна у дома.

Sturgeon - царска риба

Защо погледна нашите прадеди? Стърджън - сладководни риби, достига дължина от 4 m имат много впечатляващ външен вид с дълга поредица от чип нос и костни хълмчета на гърба .. Неговата бяла месо е много вкусна и питателна във всякаква форма.

Но не само тази риба е ценна за тях. От него получавате най-вкусния и скъп черен хайвер, плуващи пикочни мехури (рибно лепило), гръбначни конци (бръчки).

Готова пушена есетра

В 100 грама риба месото съдържа 173 ккал: 31,2 грама протеин и 4,4 грама мазнини. Протеинът на есетра може да открие всички аминокиселини, които са от съществено значение за човека, и се абсорбират в тялото 98. мършата му се състои от 10-15 от най-полезните и лесно смилаеми рибено масло, което често се предписва на деца, за да се предотврати рахит.

Заедно с общи микроелементи за риба, голямо количество йод в настоящото есетрови на месо (нормализира щитовидната жлеза), молибден флуорид (укрепва костите), хром, желязо и никел. И също така и витамините PP, C, B1 и B2. Пушената есетра има всички тези полезни свойства, особено тази, която е била лекувана със студен дим.

Тази скъпа риба става по-скъпа на моменти, когато я купувате в пушена форма. Но всъщност, подготовката му не е трудна, но как да пушите, можете да научите от нашата статия.

Подготовка за пушене

За съжаление замразената есетра губи много от вкусовите си качества. Поради това е по-добре да купите охладен труп за пушене. Съхранява се в хладилника за не повече от два дни.

Свежестта се определя от очите. Рибите, които са били уловени от дълго време, са скучни. Можете също така да натиснете пръста си отстрани и ако вятърът веднага изчезне, рибата може да се счита за прясна.

Свежа есетра преди пушене

Стерлет - риба от семейство есетра. Размерът му позволява да го пушите цял. Ако искате да направите ястието грандиозно, оставете гърба на главата и костите на гърба. Просто трябва да изпържите вътрешността и да почиствате люспите.

Емкости от голям размер се отрязват по същия начин като другите големи риби. Тя се почиства, изкормва и отрязва главата си. Всичко е направено в тази последователност. И след това отрежете растежа на гърба.

Погледнете размера, дали е възможно да готвите цяла риба или да нарязвате трупа на парчета, така че месото да е по-добре мариновано и опушено.

Евъргрийн на горещо пушене

Прясна или охладена риба, нарязана на парчета с ширина 5 см. Ако рибата е много голяма, можете да разделите тези пръстени на половинки. Вие напълно пушите малък стерлет. Горещата пушена есетра има своя прекрасен вкус и аромат. Затова е важно да не прекалявате с подправки. Рецепта за марината на килограм продукт:

  • сол, голяма 1 супена лъжица.
  • гранулирана захар 1/2 супена лъжица;
  • смес от чушки;
  • розмарин, босилек, копър в умереност.
Препоръчваме: Ние подготвяме стерла на студено и горещо пушене


Процесът на готвене на есетрови в пушенето

Когато всичко е готово, можете да продължите към основното действие.

  1. Извадете рибата, изсипете получената смес, покрийте плътно и оставете в хладилника за един ден.
  2. Без да я извадите от контейнера, изсипете го с бяло сухо вино или коняк и оставете на студа още 24 часа.
  3. Изплакнете рибата с течаща вода и изсушете за няколко часа.
  4. Разпръснете върху решетка и дим при температура 75-90oC за 1-2 часа.
  5. Оставете в опушената камера за още половин час.

За да пушите есетра, чиповете са разположени на дъното на печката, напоена с вода в продължение на поне половин час. Срокът на годност на такъв продукт в хладилника е не повече от седем дни. Но ако е замръзнал, срокът на годност ще се увеличи до 4 месеца.

Не поставяйте риба да изсъхне в силен вятър. Това е изпълнено с появата на суха и груба кора на повърхността на есетрови.

Горещо пушена есетра у дома

Най-простата рецепта за гореща пушена есетра е пушенето във фурната. Марината използва същото. Изсипете рибата в тях и ги оставете в хладилника в продължение на два дни. След това се изсипва в резервоара разтвор на "течен дим" 1 супена лъжица. в 100 грама бяло сухо вино и оставете на студено за още два дни.

Изплакнете и изсушете парчетата. Загрейте фурната до 80 ° C и поставете тавата върху тавата за печене с рибата. Изсипете в таблата за печене течността, която се образува след марината на рибата, и добавете там още една супена лъжица "дим". Колко време за пушене на есетрови по този начин, определя от сухотата на рибата, но не повече от два часа. Срокът на годност на продукта е 4 месеца във фризер или седмично охлаждане.

Студено пушена есетра

За да се появи студена пушена есетра на масата ви, е необходимо да имате специална фурна или пушене. Преди пушената риба да се осолява. Разтрийте, обилно поръсете труповете или парчета сол и захар (4: 1), поставете в контейнер и го оставете да остане под леко потисничество в продължение на 2 дни. Можете да солите рибата в саламура, която се приготвя от:

  • сол 1 стъкло;
  • захар 1 супена лъжица;
  • вода 1 л;
  • дафинов лист, кориандър, черен пипер, босилек.

Избършете сухата риба и я закачете за 10 часа.

Студено пушена есетра

За специален вкус и аромат, в чашите и дървени стърготини, можете да добавите листа от дъб и касис.

Поставете есетра на решетка в пушач или виси труп. Димът дим с температура не по-висока от 30oC 10-18 часа, в зависимост от дебелината на парчетата. Оставете рибата да изсъхне за още 6 часа.

Такава пушена есетра може да се съхранява в хладилника за около месец. Съхранението в замразена форма може да продължи до шест месеца.

Има много различни начини за пушене на тази чудесна риба. Радваме се да чуем от вас нови рецепти, които предлагаме да поставите в секцията за коментари.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Методи за съхранение на пушена рибаМетоди за съхранение на пушена риба
Студена и гореща пушена сьомгаСтудена и гореща пушена сьомга
Пилешка гърда Coptyme у дома стъпка по стъпка рецептаПилешка гърда Coptyme у дома стъпка по стъпка рецепта
Пушенето на риба с течен дим с помощта на скумрия като примерПушенето на риба с течен дим с помощта на скумрия като пример
Ползите от пушената риба за хоратаПолзите от пушената риба за хората
Рецептата за студена пушена риба у домаРецептата за студена пушена риба у дома
Халибут Студена и гореща пушена рецептаХалибут Студена и гореща пушена рецепта
Рецепта за студена и гореща пушена сьомгаРецепта за студена и гореща пушена сьомга
Подготвяме херинга за горещо и студено пушенеПодготвяме херинга за горещо и студено пушене
Популярни начини да пушите розова сьомгаПопулярни начини да пушите розова сьомга
» » Как да готвя есетра топла и студена
© 2021 BggeHat.com