Ползите от пушената риба за хората

Рибата е един от най-използваните продукти в света, подготвя се по различни начини, от обичайното готвене и довършване на тютюнопушенето. При пушената риба, пушена, цветът става атрактивен златисто-жълтеникав оттенък, а вкусът и ароматът са много необичайни. В процеса на излагане на специфични танини, отделени при термичното разлагане на дървесината, продуктът придобива специални свойства. Няма никакво съмнение, че има полза от пушената риба, но понася ли тялото в същото време?

Полезни свойства на пушената риба

Разбирането на полезните свойства на тютюнопушенето, заслужава да се отбележи, че този метод на готвене се счита за един от най-пестеливите по отношение на суровините. Тъй като продуктът се подлага на минимално третиране, той съхранява всички необходими витамини, микроелементи, аминокиселини. За сравнение: плътта, изпържена в масло при висока температура, губи по-полезни свойства.

Пушената морска риба в големи количества съдържа йод, магнезий и калций, които след обработката на суровия продукт остават 75-80. Така се запазва основната част от витамините, хранителните вещества, което е важно за хората, които строго следват диетата си.

Разрешено е да се използва пушен продукт хора с наднормено тегло или диета, тъй като сортовете със средно и ниско съдържание на мазнини съдържат не толкова калории - от 70 до 140, в зависимост от породата. Така че нискокалоричните (не повече от 4 мазнини) включват полок, синя пута, треска, плоски риби. Средно калорични сортове (до 8 мазнини): розова сьомга, херинга, риба тон, пъстърва.

Съдържание на хранителни вещества

Пушената риба е източник на омега-3 мастни киселини, които са необходими за запазването на острото зрение, правилното функциониране на сърцето. Също така, ползата от продукта е достатъчно протеин (около 26 грама) - строителният материал на мускулната тъкан.

Друг значителен плюс на ястието е, че технологията за готвене не включва добавяне на мазнини, например растително масло, както при пържене. Ето защо съдържанието на калории и количеството мазнини не надвишават допустимата норма.

Говорейки за полезните свойства на рибата, не трябва да отстъпваме технологията за пушене, от която зависи качеството и вредата на крайния продукт.

Видове риба за пушене

Понастоящем се използват три вида:

  • горещ;
  • студ;
  • "Течен" дим.

Първите две се класифицират като традиционни. Гореща пушена риба се приготвя при повишени температури, суровината се поставя над стърготини или специални стърготини, които горят, дават вкус и мирис. Единственият недостатък е високата концентрация на канцерогени, образувани по време на пиролизата, особено за тънкослойни видове. Карциногените също могат да проникнат в трупа.



Студена пушена риба безопасно, защото технологията за готвене е малко по-различна. Преди да влезе в помещението за пушене, димът минава през система от тръбопроводи, където се намират вредни вещества по стените, без да се стигне до рибата. За тези, които са важни както за вкуса на продукта, така и за ползите и вредата, трябва да обърнете внимание на студено пушената риба.

Препоръчваме: Пушена хвойна

Течен дим

Сега, при извършване на процедурата за пушене, много доставчици използват не само гореописаните видове, но и така наречения "течен" дим. Всъщност, такъв метод за преработка на суровини е трудно да се нарече пушена като такава. Труповете се нагряват и след това се полага специална композиция, съдържаща оцветители, аромати, подобрители на вкуса върху кожата. Веществото бързо прониква в месестата част, което води до продукт, който не се различава от готвене чрез горещи или студени методи за пушене. Производителите оценяват "течния" дим, като го използват, можете да получите повече продукти много по-бързо, но качеството на ястието е силно засегнато.

Увреждане на риба пушени продукти

Най-опасните вещества, присъстващи в пушените продукти, са канцерогените.

Димът, излъчван от дърво, съдържа много химически съединения, единият от които е бензопирен. Тя е вредна за организма, неговата висока концентрация е токсична, причинява онкологични заболявания и ракови тумори. Най-вече бензопирът съдържа породи риби с тънка кожа (капелин, скумрия, херинга), приготвени по метода на горещото пушене. Минималният брой вредни вещества в сортовете с дебела кожа (пъстърва, брамва), особено ако лечението е било чрез студено пушене.

Пушена вреда се крие във факта, че ги използват за храна, има риск от заразяване с паразити (червеи, Opisthorchis, широк тения). Въпреки студено пушена риба се считат за безопасни, предвид ниските нива на канцерогени, но при температура от 25 градуса не всички вредни микроорганизми са убити, съответно, заедно с ял ястие може да проникне в човешкото тяло.

Не забравяйте още един факт: преди рибата да влезе в пушенето, тя се държи в силно концентриран физиологичен разтвор. Солта прониква в тъканите на трупа и остава там след пушене. Поради високото съдържание на сол, пушеното месо не се препоръчва за хора, страдащи от заболявания на пикочно-половите или сърдечно-съдовите системи. Отрицателното здраве може да се повлияе от честото хранене на подобен продукт при онези, които се оплакват от работата на стомашно-чревния тракт. За бременни, кърмещи жени се допускат само малки порции осолена риба.

Забележителната вреда може да причини риби с лошо качество. Някои безскрупулни производители използват суровини с изтекъл срок на годност, запушвайки остарялата миризма на дим и аромати. Разградената риба запазва продуктите на разграждането дори след топлинна обработка.

Така че ползите от пушената риба са пряко свързани с технологията за преработка, както и с това колко пресни са били направени суровините. С особена грижа и рядко възможно е да се консумират пушени храни на хора, които имат някакви заболявания.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Студена и гореща пушена сьомгаСтудена и гореща пушена сьомга
Пушени рецепта за змиорка и нейните полезни свойстваПушени рецепта за змиорка и нейните полезни свойства
Рецепта за пушена щука за всички временаРецепта за пушена щука за всички времена
Как да готвя есетра топла и студенаКак да готвя есетра топла и студена
Полезни свойства на пушената риба и обратната страна на медалаПолезни свойства на пушената риба и обратната страна на медала
Калоричното съдържание на пушената риба и нейните ползи знаят какво да ядат!Калоричното съдържание на пушената риба и нейните ползи знаят какво да ядат!
2 Обикновени методи за пушене щука2 Обикновени методи за пушене щука
Пушенето на син меджид и неговите полезни свойстваПушенето на син меджид и неговите полезни свойства
Рецептата за студена и гореща пушена кашаРецептата за студена и гореща пушена каша
Готвене стерлет студено и горещо пушенеГотвене стерлет студено и горещо пушене
» » Ползите от пушената риба за хората
© 2021 BggeHat.com