Разликата между студено пушене и горещо

Каква е разликата между горещите и студените технологии за пушене? Разликата между тях е доста значима. Времето, прекарано в процеса, температурата на пушене, методите за приготвяне на суровини - всичко това има своите особености при използването на един или друг метод. Какъв е най-добрият начин да пушите риба и други продукти, така че те да съхраняват възможно най-полезните свойства - нека се опитаме да разберем.

За да запазят здравето си и да обогатят диетата, трябва да се избират продукти за студено пушене, въпреки значителния период от време.

Характеристики на горещото пушене

Този метод е най-често срещан сред любителите на пушената риба, тъй като позволява не само да подобри вкуса на продукта, но и да го направи по-мек и сочен. Основната разлика между технологията на горещо пушене и студено е температурата. Когато използвате този метод, той варира между 45-125 градуса, но понякога може да достигне до 150 градуса. Процесът отнема средно 40 минути до 1,5-2 часа, но често процедурата се забавя до 24 часа.
След завършването им продуктите придобиват красив златист цвят - това е и една от отличителните черти на този метод.

Продукти, приготвени с горещо пушене

Храната, приготвена по метода на горещо пушене, не изисква сушене и изсъхване - тя е непосредствено подходяща за употреба, която не може да се каже за метода на студено пушене.

Характеристики на студено пушене



Когато се използва тази технология, храната изисква допълнителна подготовка - например осоляване. В този случай рибеният салам може да отнеме от два дни до две седмици. Пушенето при студен метод се извършва при температура от 30 градуса и отнема доста време. В някои случаи може да достигне месец или повече, но най-често процесът отнема от три до пет дни.
Продукти със студено пушене се запазват главно чрез изсушаване. Димът на тлеещ огън ги изпълва само с отличен аромат, придаващ специален вкус и пикантност. Цветът на рибата, пушена по този начин, ще бъде от светло бежово до кафяво.

Препоръчваме: Опознаваме се с полу-горещото пушене

Цвят на студена пушена риба
Този начин на пушене са широко използвани при подготовката на колбаси, както и мазни риби (сьомга, скумрия), тъй като позволява да се запази плътността на продукта (в някои случаи дори да го увеличи). При рязане такъв продукт няма да се разпада и се разпада, а месото ще бъде доста трудно да се отдели от костите.

Кой е по-добрият начин?

И двата метода имат предимства и недостатъци. Ако говорим за техническата страна на процеса, тогава методът на горещо пушене определено има повече плюсове. Отнема много по-малко време, включително подготовката на суровините. Когато го използвате, не е нужно да чакате няколко дни, да опитате вкусна пушена риба. Освен това можете да консумирате храна веднага след завършване на процеса.
От минусите горещо пушене възможно е да се определи кратък срок на годност на такъв продукт. Това е само една седмица при температура не повече от пет градуса.
Методът на тютюнопушенето, въпреки че отнема много по-дълго време, въпреки това има своите предимства. Най-важното от тях е запазването на всички витамини и вещества, полезни за човешкото тяло. Когато се използва този метод, няма силен топлинен ефект. Благодарение на това, приготвената по този начин храна съдържа максималното количество от различни минерални и витаминни компоненти.
Друго плюс на студено пушене е по-дълъг срок на годност. Това е около две седмици, докато през този период храната запазва всички полезни свойства. Продуктите, приготвени по този метод, също трябва да се съхраняват в хладилника (при температури от 0 до +5 градуса).
Така че кой от тези два метода е по-добър? Отговорът на този въпрос е недвусмислен.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите универсална пушечка със собствените си ръцеКак да направите универсална пушечка със собствените си ръце
Съвети и съвети как да пушите в пушенетоСъвети и съвети как да пушите в пушенето
Избор на помещение за пушене във вилатаИзбор на помещение за пушене във вилата
Пушени рецепта за змиорка и нейните полезни свойстваПушени рецепта за змиорка и нейните полезни свойства
Колко бързо можете да накиснете и мариновате риба за пушенеКолко бързо можете да накиснете и мариновате риба за пушене
Ползите от пушената риба за хоратаПолзите от пушената риба за хората
Полезни свойства на пушената риба и обратната страна на медалаПолезни свойства на пушената риба и обратната страна на медала
2 Обикновени методи за пушене щука2 Обикновени методи за пушене щука
Запознаване с полуготови пушениЗапознаване с полуготови пушени
Пушена шаран у домаПушена шаран у дома
» » Разликата между студено пушене и горещо
© 2021 BggeHat.com