Полезни свойства на пушената риба и обратната страна на медала

Пушена риба топла и студена готвене - продуктът е вкусен и ароматен. Често се сервира на празнична трапеза и се използва в ежедневната диета.

В процеса на пушене той придобива уникален вкус и аромат, неговата последователност варира. Някои от хранителните вещества се съхраняват в него и съдържанието на калории се увеличава леко. Основното нещо е, че трябва да се подготвят според GOST.

Гореща пушена риба

Подготовка за пушене

Процесът на пушене се предхожда от рязане и очистене. Според GOST, то трябва да се извършва съгласно всички правила. За студена и гореща пушена риба те са свои. Всичко е ясно определено.

Самото пушене трябва да се извършва според определена технология. Горещото пушене се извършва при температура не повече от сто градуса по Целзий, студена - при по-ниски стойности. В същото време, колко продължава това, зависи от това колко продуктът се осолява. При по-голямо съдържание на сол е необходимо повече време. При горещо пушене, разходите за време са по-ниски.

За да получите висококачествен продукт, съдържащ полезни съставки, е необходимо технологията да се спазва стриктно. Нарушенията могат да доведат до разваляне или значително намаляване на потребителските качества.

Полезни компоненти

Пушен продукт В процеса на обработка той запазва много полезни елементи, присъстващи в изходната суровина.

Така че в пушената сьомга има много полиненаситени мастни киселини. Те могат да повлияят положително на работата на черния дроб, бъбреците, както и на ендокринната система, за да предотвратят стареенето на тялото. Този вид риба включва витамини, включително от група В. Има много магнезий, натрий, калий, има желязо, йод и флуор, сяра, кобалт, цинк, мед.

Също така съдържа фосфор - отличен помощник на нашето здраве, помагащ за укрепване на костите и подобряване на метаболизма.

Има мнение, че пушената риба е полезна, защото може да помогне за предотвратяването на различни заболявания на сърдечно-съдовата система, както и злокачествени тумори и заболявания на щитовидната жлеза.

Смята се, че по-полезни свойства в мастните сортове - само защото в рибеното масло и съдържат по-голямата част от полиненаситените киселини, много полезни за хората.

Прясна риба



В допълнение, по-ниските температури, при които настъпва студено пушене, според експертите, правят продукта по-полезен, отколкото пушене горещ начин.

Противопоказания за употреба

Въпреки това, както всеки друг продукт, пушената риба в излишък може да бъде вредна за човешкото тяло. Важно е да наблюдавате колко ядете. Негативните последици от преяждането включват нарушаване на баланса между вода и сол, както и натрупването в организма на канцерогенни вещества, образувани по време на пушенето.

Препоръчваме: Организиране на магазин за пушене на месо и риба

Освен това хората, които имат аномалии в храносмилателната система, трябва да ограничат употребата на такива продукти.

Друга причина да обърнем внимание е възможността за наличие на паразити в пушената риба. Речните риби са особено опасни.

Смята се, че провеждането на подходящи тестове и точното съответствие с технологията за подготовка е в състояние да предотврати навлизането на замърсения продукт в броячите и нашата маса. Това е още една причина да купувате пушена риба в магазини, които имат сертификати за стоките.

Предимствата на пушената риба включват пълната готовност за консумация. Продуктът може да се консумира веднага, веднага щом се донесе от магазина. Не е нужно да отделяте време за готвене.

условия съхранение на пушена риба много повече от сурово. Това също се превръща в плюс в полза на този продукт.

Колко калории са в пушената риба

Калориите в пушения продукт са сравнително малко. На сто грама средно около 200 килокалории. Енергийната стойност на определена риба обаче зависи от много фактори - разнообразие, начин на приготвяне, технология за пушене и др.

В горещо пушена сьомга, например 169 килокалории, студено - 161.

В Русия за студена пушена риба има GOST номер 11482-96. Документът определя колко дълго трябва да бъде готовата риба, какви методи могат да бъдат отрязани преди пушенето, в зависимост от вида. Допуска се да се пуши с и без глава, изкормена и не. Навън на такава риба не трябва да има мокри петна. Неговите люспи, при приготвянето на суров продукт, могат леко да бъдат съборени. Следи от сажди не се допускат, въпреки че следи от мрежата могат да се съдържат в малки количества. Ако рибата не е счупена преди пушенето, то нейната корема трябва да е цялостна. Тя може да е леко подута, но в никакъв случай не трябва да се пръсне.

ГОСТ 7447-97 определя правилата за производството на гореща пушена риба. В него се описват правилата за някои видове продукти, които не включват например балтийската сьомга и балтийската херинга. Позволява се наличието на малка мазнина върху повърхността на продукта. Процентът на външните повреди, които могат да бъдат наблюдавани в определен обем от продукта, е посочен. Цветът на горещата пушена риба трябва да бъде еднакъв, вариращ от светлокафяв до кафяв. Може би има ярки петна, оставени от докосването на горещата решетка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ползите от пушената риба за хоратаПолзите от пушената риба за хората
Рецептата за студена пушена риба у домаРецептата за студена пушена риба у дома
Халибут Студена и гореща пушена рецептаХалибут Студена и гореща пушена рецепта
Как да готвя есетра топла и студенаКак да готвя есетра топла и студена
Пушена половинка рецептаПушена половинка рецепта
2 Обикновени методи за пушене щука2 Обикновени методи за пушене щука
Студено и горещо пушене човекСтудено и горещо пушене човек
Пушенето на син меджид и неговите полезни свойстваПушенето на син меджид и неговите полезни свойства
Рецептата за студена и гореща пушена кашаРецептата за студена и гореща пушена каша
Популярен начин да се пуши скумрия в пушенетоПопулярен начин да се пуши скумрия в пушенето
» » Полезни свойства на пушената риба и обратната страна на медала
© 2021 BggeHat.com