Методи за съхранение на пушена риба

Пушена риба, приготвена у дома с ръце, невероятно вкусна и ароматна. Често се случва, че е невъзможно да се яде веднага след пушенето. Ето защо възникват редица въпроси: Как да съхраняваме пушената риба? Колко дни са съхранявани гореща и студена пушена риба? Възможно ли е да съхранявате замразена риба в хладилника? Какви условия на съхранение трябва да се спазват, за да се удължи полезният живот на рибата и да се запазят нейните полезни свойства?

Какви са методите за пушене?

Рибите могат да бъдат пушени по няколко начина, в зависимост от предпочитанията и мястото им на престой.

Пушената риба може да бъде:

  • студ;
  • горещ;
  • за полу.

Вкусът и вкусът на рибата ще зависи от вида дървесина, използван при тютюнопушенето, и от употребата на други препарати за пушене (ако се използват). Топлинната обработка убива бактериите, мазнините стават устойчиви на окисляване.

Студена пушена риба съхранява се по-дълго, защото е по-наситено със сол и напоено в дим много по-дълбоко. С горещия метод, рибата се оказва много по-сочна, но срокът на годност е много по-малък.

Необходими условия за съхранение

В промишлени условия, за да се гарантира качеството на съхранение на пушената риба, производителите използват хладилно оборудване. Осигуряването на основните условия ще спомогне за удължаване на срока на годност на рибата, която е била пушена студено или горещо и у дома, а именно:

  1. добра вентилация;
  2. режим на постоянна температура;
  3. оптимална влажност на въздуха.

Колко можете да съхранявате рибата, която е била пушена гореща?

Риба, която е претърпяла топлинна обработка с горещо пушене, може да се съхранява в продължение на три дни. Тя може да се съхранява много по-дълго. Оптималната температура на съхранение е -2 - + 2 ° C. Ако пушенето на продукта е извършено съгласно спецификациите, то може да се съхранява дълго време, което се дължи на осигуряването на правилен температурен режим на всички етапи от производството до веригите на дребно, включително транспорта.

В допълнение, горещата пушена риба се оставя да се замрази до -30 ° С и се съхранява за около 1 месец. Преди употреба продуктът е предварително размразен при температура не по-висока от 8 ° С. Препоръчителната влажност на въздуха в мястото за съхранение на пушената риба е 75-80, за замразени продукти - 90.

Условия за съхраняване на студена пушена риба

Пушена риба във вакуумна опаковка

Колко може да съхранявате продукт, който е бил пушен? Рибата толерира добре съхранението, което се обяснява с ниското съдържание на влага, високото съдържание на сол, наличието на бактерицидни компоненти. Разбира се, рибата може да се съхранява дълго време, ако са изпълнени определени условия. При температура от -2 до -5 ° С продуктът запазва своята вкус 45-60 дни (скумрия, херинга, скумрия - и от 2 до 2.5 месеца) и рибни продукти (Балик т.н.) при същата температура режим от полумесец до месец.

Студената пушена риба по време на съхранение може да бъде засегната от плесен. Ето защо е много важно да се осигури чист въздух.

Препоръчваме: Как да съхраняваме съхраненото пушено месо

Колкото по-дълго продуктът се съхранява, толкова по-нисък е вкусът му.

Как и къде да съхранявате рибата?

Вкъщи можете да съхранявате пушени продукти в хладилника. Рибите трябва да бъдат опаковани в фолио или пергамент, така че да не абсорбират миризми от други храни, ако са в хладилника. Първо трябва да размразите и да измиете всички рафтове в хладилника. Съхранението на развалени продукти едновременно с рибата не е разрешено.

Популярен вариант за съхранение на пушената риба е в солев разтвор. Колко съставки са необходими за подготовката на решението? Солта и водата се приемат в съотношение 1: 2. В това решение тънка кърпа трябва да се импрегнира и опакова с продукт. Нагоре с дебела хартия и се съхранява в долната част на хладилника.



За да замразите пушения продукт във фризера, трябва да го увиете в пергаментна хартия, което ще ви помогне да запазите аромата.

Перфектно подходящ за съхранение на таван, където рибата се окачва в торбичките. Можете да съхранявате пушената риба в малка кутия, като я изливате с рязан или стърготини. Пушените продукти, преди да ги съхранявате, трябва да се проветряват добре и да се премахнат саждите.

Съхранението на пушената риба в кутия може да се използва и при открито отдих. Основното е да се осигури чистота на мястото на съхранение, недостъпност за външни миризми и насекоми, особено мухи.

За да удължите срока на годност на рибата, трябва да поставите няколко клонки от хвойна на дъното, когато пушите.

Срокът на годност на пушената риба в хладилника?

Рибата, която е горещо опушена, може да се съхранява в хладилника до 3 дни, за студено пушене - 8-10 дни.

Също така е важно да се осигури чист въздушен поток, за да се предотврати появата на мухъл.

Пушената риба може да бъде замразена във вакуумна опаковка, която ще удължи срока на годност на рибата. Ако продуктът е замразен, срокът на годност ще бъде около три месеца.

Знаци за корупцията на пушената риба

Ако условията на съхранение на продукта не се спазват, дори и в хладилника, рибата започва да се влошава. Процесите на гниене започват с близките гръбначни тъкани. Външно рибата може да изглежда напълно нормална.

Рибите определено не могат да ядат, ако:

  • хлъзгав на допир;
  • има зеленикаво или мръсно сиво покритие;
  • има неприятна кисела миризма.

За да проверите рибата за годни за консумация, трябва да режете гръбначния стълб, да пробиете с нож и да подушете.

Тези признаци сигнализират началото на процесите на разпадане на тъканите.

Когато има бяло покритие (няма неприятна миризма), избършете рибата с чиста кърпа, напоена с растително масло.

Ако рибата се появи мухъл и от него има кисела миризма, възможно е да се върнат вкусовите му качества. За да направите това, рибата трябва да се измие в саламура, да се почисти и отново да се пуши. Колко пъти е разрешено отново да пуши риба? Важно е да се разбере, че при всяко следващо пушене продуктът ще стане по-твърд.

Колко риби ще бъдат съхранявани, които са били пушени, зависи от спазването на горните условия. Тогава ще бъде възможно да се запази вкус и аромат. Но най-вкусната и ароматна е пушената риба, независимо от начина на пушене, веднага след нейното завършване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да готвя скумрия студена скумрияКак да готвя скумрия студена скумрия
Пушенето на риба с течен дим с помощта на скумрия като примерПушенето на риба с течен дим с помощта на скумрия като пример
Ползите от пушената риба за хоратаПолзите от пушената риба за хората
Рецептата за студена пушена риба у домаРецептата за студена пушена риба у дома
Халибут Студена и гореща пушена рецептаХалибут Студена и гореща пушена рецепта
Как да готвя есетра топла и студенаКак да готвя есетра топла и студена
Подготвяме херинга за горещо и студено пушенеПодготвяме херинга за горещо и студено пушене
Полезни свойства на пушената риба и обратната страна на медалаПолезни свойства на пушената риба и обратната страна на медала
Калоричното съдържание на пушената риба и нейните ползи знаят какво да ядат!Калоричното съдържание на пушената риба и нейните ползи знаят какво да ядат!
Студено и горещо пушене човекСтудено и горещо пушене човек
» » Методи за съхранение на пушена риба
© 2021 BggeHat.com