Пушени рецепта за змиорка и нейните полезни свойства

Зелевите риби са много често срещани в Русия, но ако ги пушите, тогава от нормално ястие ще получите истински деликатес. Освен това продуктът, закупен в магазина, е поразително различен от домашното готвене, защото хранителната индустрия използва химикали и "течен дим". Как да пушите змиорка сама, ще се опитаме да разберем тази статия.

Ако искате да научите как да превърнете обикновената змиорка в деликатес, първо трябва да се запознаете с основните принципи на готвене и след това да овладеете тънкостите на въпроса. Пушената змиорка, макар и приготвена в пушенето, както и други риби, има свои собствени характеристики. Но първо за оборудването. Ще ви е необходима пушеща камина. Днес разнообразие от модели се продават. Има дори такива модели, които ви позволяват да пушите риба в условията на обикновен градски апартамент. Производителите предлагат различни модификации, някои от тях ще бъдат оптимални за домашна употреба, други - ще започнат да работят. Но ако харесвате пушена змиорка и искате да ядете здравословни и вкусни ястия, това оборудване ще трябва да купите.

Видове продукти за пушене на рибни продукти

Пушената змиорка може да се приготви по три начина:

  • Третиране на горещи змиорки. Температурата на обработка трябва да надвишава +80 градуса С, времето за готвене може да продължи 4 часа.
  • Студена обработка на риба. В този случай приготвянето на риба се извършва при температура не по-висока от + 30 градуса С. Процесът протича в рамките на 2-4 дни.
  • Пушенето е забранено. Подготовката се извършва в температурния диапазон от +35 градуса C до +50 градуса. В зависимост от метода на приготвяне, пушенето може да стане до половин ден.
  • Горещо-влажен начин на готвене. Това е специфичен метод за пушене, който се прилага изключително за акне. Рибата се приготвя при температура над +90 градуса С за половин час. След това температурата се понижава до +60 градуса С и рибата се държи в помещението за опушване още 1,5-2 часа.

Готови пушени змиорки

Как да готвя змиорка за пушене

Студената пушена змиорка може да бъде приготвена по различни начини. Нека да говорим за най-популярните начини сред феновете на този деликатес:

  • Труповете са осолени, размесени и след това напоени. Тогава трупът трябва да бъде напълно изсушен. След това те са напълно поставени на куки и пушени в дим при температури до +35 градуса С. Времето може да варира от 1 ден до 4 часа.
  • Вторият метод включва изрязването на трупа на змиорката на две половини. След това парчетата се накисват в 20 саламура. Времето за накисване зависи от теглото. Например, половинки от 1 килограм трябва да се държат в саламура за 4-5 часа. След това парчетата трябва да се накиснат в продължение на 2-3 часа във вода. Тогава труповете се окачват на куки и се пушат при температури до +30 градуса С за 1-3 дни.
  • Ако рибата преди това е била замразена, то трябва да се съхранява в саламура по-дълго - до 5 дни, а също и по-дълго да се напоява - повече от 6 часа. Директно пушенето трае до 4 дни при температура +35 ° C.
Препоръчваме: Подготвяме платното от студено и горещо пушене

Студено пушено змиорче по време на готвене

Ако искате да запазите пушената змиорка по-дълго, след пушенето можете да я нанесете в продължение на 24 часа.

Как да готвя топла змиорка

Подготовката на змиорка с гореща пушена е по-малко времеемка процедура. Най-напред рибата се почиства, изкормва се и се измива. Тогава, или просто сол или стоя в саламура. Тогава трупът трябва да се изсуши, да се окачи на куки и да се изпрати в една умивалня. Оптималната температура на дима е от +55 градуса С до +80. В този случай е необходимо да се разбере, че прекомерното нагряване на фурната ще доведе до образуването на пара, което ще доведе до омекване и падане на куката. Необходимо е също редовно да се проверява готовността. Тя се определя от състоянието на плътта на перката. Когато пушената змиорка е готова, месото не трябва да е стъкло, а бяло. Времето за пушене зависи от размера на трупа, така че по-малката риба трябва да бъде окачена по-близо до вратата, тъй като те са приготвени по-рано.



Подготовка на змиорка с горещо пушене

Използване на подправки

Змиорката се отнася до тези видове риби, които имат специфична миризма в сурова форма, поради което по време на процеса на пушене често се използват различни билки и подправки. Това са обичайните подправки, които всяка домакиня има. Изберете подправки трябва да бъде в съответствие с личните вкусове и предпочитания. Можете да използвате пресни билки от градината. Подправките се добавят или към саламурата, или труповете се разтриват заедно със солта. Най-често използван индийско орехче, кимион, къри, чубрица и градински чай. За да придадете специален вкус на крайния продукт, използвайте босилек или кориандър.

Съдържанието и калориите на пушената змиорка

Пушената змиорка е не само вкусно ястие, но и много полезно. Тя съдържа много много ценни компоненти:

  • висококачествени мазнини - повече от 30;
  • протеини - повече от 15;
  • витамини от групи A, B1, B2, D и E;
  • микроелементи: натрий, калий, калций, магнезий, манган, селен, желязо, цинк, мед и др.

Акнето е източникът на омега-3 киселини, които са жизненоважни за човешкото тяло, особено при деца и възрастни. Калоричното съдържание на продукта е около 390 kcal на 100 g продукт.

Полезни свойства

Високото съдържание на протеини и мастни киселини причинява използването на змиорка за хора със сърдечно-съдова недостатъчност, атеросклероза и различни нервни заболявания. Поради наличието на "Омега-3", използването на тази риба нормализира метаболитните процеси, намалява интензивността на окислителните процеси и впоследствие подмладява организма. Мазнините намаляват риска от рахит и увеличават имунитета. В Япония употребата на змиорката постепенно се увеличава до лятото, тъй като помага за по-лесно пренасяне на топлината и облекчаване на умората. Значително количество витамин А укрепва зрението и предотвратява стареенето на кожата.

Ако имате опит в пушенето на змиорка или имате интересна информация, споделете опита си в блока за коментари.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как у дома да пушиш рибаКак у дома да пушиш риба
Пушенето на риба с течен дим с помощта на скумрия като примерПушенето на риба с течен дим с помощта на скумрия като пример
Какво мога да пуша в една пушеща камина?Какво мога да пуша в една пушеща камина?
Рецептата за студена пушена риба у домаРецептата за студена пушена риба у дома
Как да готвя есетра топла и студенаКак да готвя есетра топла и студена
Рецепта за студена и гореща пушена сьомгаРецепта за студена и гореща пушена сьомга
Популярни начини да пушите розова сьомгаПопулярни начини да пушите розова сьомга
2 Обикновени методи за пушене щука2 Обикновени методи за пушене щука
Как да пушите агне вкъщиКак да пушите агне вкъщи
Пушена шаран у домаПушена шаран у дома
» » Пушени рецепта за змиорка и нейните полезни свойства
© 2021 BggeHat.com