Пушена капелина у дома

Попитайте всеки човек каква снек е най-подходяща за бира. И той, без колебание, ще отговори, че това е пушена торта. Каква е тази удивителна бира риба? И може ли да приготвите сами този деликатес?

Интересно за капел

Капелинът е търговска морска риба, която не израства повече от 25 см. Този малък хищник се събира в огромни каменни блокове преди хвърлянето на хайвера. Година по света се добива до 1 милион тона. Все още се нарича миризма, а в пушена форма - цаца.

мойва

Специалистите по хранене определиха калорийното съдържание на пушената капелин - 188 kcal на 100 g тегло, което е 9 дневно норма на възрастен. Този продукт се състои от 48,3 протеини и 46,8 мазнини.

Тази малка риба съдържа много витамини (A, B12, D) и микроелементи (калций, йод, флуорид, фосфор, калий, селен, натрий), които са много необходими за всеки човек. Селена, която отговаря за Вашето психическо състояние, е 10 пъти повече в нея, отколкото в говеждо или свинско. Редовната консумация на капелин може да се превърне в превантивна мярка за много заболявания:

  • щитовидна жлеза;
  • сърдечно-съдова система;
  • хипертония;
  • миокарден инфаркт;
  • излишен холестерол.

Capelin е най-евтината риба на нашите рафтове, а това също е добър продукт.

Подготовка за пушене

Тъй като бизнесът, който трябва да имате с малка риба, след това да пушите, можете да го оставите така, както е, с главата и вътрешностите си. Необходимо е само да се измие размразеното месо и да се изсуши. Някои гастрономи премахват вътрешностите, оставяйки главата. За специални случаи, отсечете и глава.

Осоляване капелин

За капелин се използва основно суха осоляваща рецепта. Самата подготовка се състои в обилното изсипване на риба с каменна сол. Ако искате специални аромати, можете да добавите нарязани подправки. Оставете пакет или контейнер с осолен продукт за 1 час. След това измийте капелина под течаща вода и изсушете.

Трябва да готвите не само риба. Малко време ще вземе подготовката на чипове, които ще използвате, може да се подобри. Няколко часа преди пушенето, тя трябва да се напълни с сладка вода. Захарта ще се абсорбира в дървото и, когато се изгори, ще създаде златен оттенък и приятен вкус за рибата.

Горещо пушене в пушенето

За да се подготви готовата риба на решетка е необходимо, така че да не се докосва един друг. Капелинът е малка риба. За пълна готовност при обработката му с горещ дим ще бъде достатъчно само за 25 минути. А температурата на дима трябва да е от 85 до 100 градуса. След като пушилнята спре да работи, оставете готовата риба в нея още половин час.

Горещо пушена капелин

След 3-5 минути след началото на дима, отворете капака или отворете вратата на отделението за пушене за няколко секунди, освободете дима и го затворете отново. Вкусът ще се подобри, рибата няма да бъде горчива.

Препоръчва се: Рецепта за студена и гореща пушена каша

Студено пушене на капелин

За да имаш капел на студено пушене на масата си, не можеш да направиш без пушене. И това е малко вероятно да се направи у дома, защото целият пушилен процес ще отнеме 14-18 часа. Приготвена риба, поставена на решетка или висяща върху канап, преминавайки в окото кръгове на рибата.



За дим, използвайте чипс от елша, овощни дървета, орех и бук. Не се препоръчва използването на дървесина от иглолистни дървета и бреза. С цел да се даде димът специален вкус гурме чипове добавят към мента, градински чай, розмарин, дафинов лист, евкалипт, бадеми, къпини. Температурата на дима е -25 ° С. След края на пушенето е необходимо да оставите за половин час капилян за издухване.

Студено пушене на капелин

Дима къща

Тези, които нямат умивалника или дача, не се отчайват. Има много начини домашно пушене. Освен това капелинът, пушена у дома, не се влошава по-лошо от това в природата. И ако не използвате "течен дим", то е много полезно.

Разбира се, такава рецепта не е предназначена за голямо семейство, но за две това е достатъчно.

  1. В дебелостенно гърне до дъното, изсипете чиповете.
  2. Поставете чинийка на върха, за да събирате мазнината. Тя може да се формира от фолио за храни.
  3. Монтирайте решетката.
  4. Поставете готовата риба върху решетката.
  5. Затворете капака плътно.
  6. Включете огъня и след появата на дим, пушете за 15 минути.
  7. Оставете, без отваряне, за 4-6 часа. Нищо лошо няма да се случи, ако всичко се случва през нощта.

Копирайте капел вкъщи

Ако вместо котел използвайте готварска печка под налягане, процесът може да се разтегне за 25 минути. В същото време извадете от изпускателния клапан на капака с тръба от дим във вентилатора или в качулката и намалете пожара до средно.

Тази втора рецепта ще ви позволи да направите пушенето на капелин най-често срещаното ежедневие.

Ще ви трябва:

  • килограм капелин;
  • растително масло - 1 стъкло;
  • силен черен чай - 1 чаша;
  • сол - 1 супена лъжица. с върха;
  • подправки (черен пипер, канела, дафинов лист, 1 капка лимонов сок).

Свеж изкормен, измит капелин трябва да се постави в тенджера. Смесете всички други съставки, които влизат в рецептата, и се изсипва в тенджера. Гответе половин час на слаб огън.

И няколко думи за пушената капелин

Тези, които не пият бира, трябва да кажете как и с какво друго има пушена капела. Много хора смятат, че може да бъде само ориз. Въпреки това, той също върви добре с картофи, тиквички, домати, червен и зелен фасул. И можете да го пиете с бяло вино.

В хладилника, капелинът на горещо пушене се съхранява в продължение на 20 дни, студено - не повече от два месеца. За дългосрочно съхранение може да се замразява, като това време се увеличава два пъти.

Ако знаете нещо за пушенето на капелин нещо интересно, кажете ни и вашата рецепта ще бъде разпозната от цялата страна. Публикувайте съобщението в коментарите в тази статия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Тайните на пушенето на гъска у домаТайните на пушенето на гъска у дома
Пушени рецепта за змиорка и нейните полезни свойстваПушени рецепта за змиорка и нейните полезни свойства
Ползите от пушената риба за хоратаПолзите от пушената риба за хората
Рецептата за студена пушена риба у домаРецептата за студена пушена риба у дома
Халибут Студена и гореща пушена рецептаХалибут Студена и гореща пушена рецепта
Рецепта за пушена щука за всички временаРецепта за пушена щука за всички времена
Рецепта за студена и гореща пушена сьомгаРецепта за студена и гореща пушена сьомга
Подготвяме херинга за горещо и студено пушенеПодготвяме херинга за горещо и студено пушене
Популярни начини да пушите розова сьомгаПопулярни начини да пушите розова сьомга
Полезни свойства на пушената риба и обратната страна на медалаПолезни свойства на пушената риба и обратната страна на медала
» » Пушена капелина у дома
© 2021 BggeHat.com