Как да направите подовата настилка подробни инструкции

Как да направите подова настилка

Много модерни технологии за ремонт могат да се изпълняват самостоятелно. Не е нужно да завършвате специални курсове, например, за да научите как да обвържете пода с различни причини. Достатъчно е да изучавате представения материал.

Замазката може да бъде направена с обикновени пенобетонови или цименто-пясъчни смеси. Технологията за изливане на пода е добре утвърден алгоритъм, състоящ се от следното:

  1. Първо подгответе базата.
  2. След това поставете фаровете.
  3. Изберете типа и състава на решението.
  4. Подгответе и излейте повърхността на пода.
  5. Изсушете подложката.

И как да направите подова настилка на пода правилно? За целта е необходимо да се проучат подробно всеки етап от технологията.

Подготовка на субстрата

Първото нещо, което трябва да се отървете от старото покритие, докато готова бетонна плоча. Обелването на повърхностите, разпадащите се материали ще доведат до факта, че замазката просто не се зацепва с основата на пода и цялата работа ще се обърка.

Варианти са възможни, когато може да се извърши ново запълване върху съществуваща стара замазка. Само експерт може да прецени целесъобразността на подобни действия. Възможно е, че няма смисъл да се заменя старата основа. След това като замазка можете да използвате обикновени самонивелиращи се подове. Инсталацията им не отнема много време и не е трудно да ги изпълните сами.

Ако има структуриране, подуване на мазето или големи пукнатини, си струва да бъдете въоръжени с вилка или перфоратор и да почистите плаката до основата. След това подовата повърхност е внимателно освободена от строителните отпадъци, диагностицирана за пукнатини и големи дупки. Ако има такива, те трябва да бъдат поправени.

Ремонтът на слотовете е доста прост. Всеки от тях внимателно се отваря със шпатула, грундирана и напълнена с разтвор за замазка. Как да си направим хоросан за подова замазка, ще ви кажем по-долу.

Основата на пода отново се почиства и се грундира с проникващи съединения - за предпочитане в два слоя.

Поставихме сигналите

Маяците са нива, които помагат за контролиране на процеса на пълнене и премахване на разликите в височината. За да ги премахнете, първо трябва да ги намерите, като определите най-високата точка на пода. Как да направите това?

Ниво или хидравлично ниво ще ви помогне да откриете разликите. Колкото по-ниски са параметрите, толкова по-ниско е натоварването при припокриване. Незначителни разлики (20-30 мм) могат да бъдат премахнати без да се извършва бетоновата замазка. Подравнете подовете със саморазливни съединения. Разликите от 80 мм или повече не могат да бъдат отстранени с помощта на замазка - натоварването на пода е твърде високо.

"Мокър" замазка се използва само когато височината е 50-70 мм. В този случай, всички водачи могат да бъдат използвани като маяци - алуминиев профил или обикновени дъбови пръти.

Поставихме сигналите

Височината на маяците трябва да се проверява до нивото

Цифрата от 7 мм трябва да е в най-високата точка на пода. Колкото по-умни са локовете, толкова по-добре ще бъде новата основа. Ширината между маяците е ограничена само от ширината на правилото. Той трябва свободно да хване пространството между двата профила.

Показването на маяците е необходимо, въоръжено с водно ниво. Те могат да бъдат фиксирани с гъста мазилка разтвор, изравняване на височината с помощта на ниво на сградата. Гипсовите пързалки се подреждат на разстояние 300 мм една от друга. Ако ги направите по-рядко, профилът ще виси по време на работа.

Опитните строители на земята първо изхвърлят втечнения гипс. След като се втвърди, сложете дебел слой шпатула и едва тогава горната част е поставена в профил.

Обърнете внимание! Не използвайте материали, които се деформират под действието на влага като субстрат под профила. Опитни майстори избират точно метални профили, бутайки дървени блокове и пластмасови водачи към втория план.

Ние сами подготвяме решението или избираме смеси

Не е толкова трудно да подготвите сами решението. За да направите това, трябва да купите две "съставки" - етикетирането на цимента е не по-малко от 400 метра и пясък. Много, желаещи да увеличат топлоизолационните свойства на замазката, добавят още и разширена глина. Рецептата е проста - 1 част от цимента е взета 3 части пясък и пълнител.

Сместа трябва да бъде внимателно смесена. Не се препоръчва лопата. По-добре е да използвате бормашина със специална дюза.

Обърнете внимание! Качеството на замазката зависи от хомогенността на сместа. Не е необходимо да купувате скъпи устройства. Днес на пазара на услуги има голям брой фирми, които наемат строителни инструменти.

Разтвор за готвене

Смесващ разтвор в бетонен смесител



Ако сместа не се смеси напълно, последствията могат да бъдат непредсказуеми. Прекомерният цимент на едно място ще бъде придружен от липсата му в другия. В резултат на това дъската започва да се напуква и бързо се влошава.

Друга важна точка е смесването на сухи съставки с вода. Тук има и някои нюанси. Последователността на правилните действия е следната:

  1. Необходимо е да се вземе голям капацитет от най-малко 20 литра.
  2. След това се налива вода в нея в размер на 1 литър на 5 килограма суха смес. Важно е да извършите действията в тази последователност. Действайки в обратен ред, е трудно да се постигне еднородност на сместа - на дъното винаги ще има утайка, която няма да позволи разбъркване на разтвора в правилното съотношение.
  3. След като излеете сухи съставки във водата, разбъркайте ги със строителния миксер, за да постигнете еднородност на състава.
  4. След това пригответе разтвора за варене в продължение на пет минути, след което отново го разбъркайте добре.

Спестете време, за да помогнете на готовите миксове. Те се продават в специализирани магазини. Съставът трябва да съответства на целите на работата. В продажба са самонивелиращи се подове на циментова основа със свойствата на самонивелиране. Те съдържат полимери, които позволяват да се получи гладка гладка повърхност, върху която може да се полагат съвременни материали за довършителни работи. Има и микрофибри в тях - те придават подсилващи свойства на замазката.

Сега ще видим как подовата замазка се прави с обичайния циментов разтвор.

Изливане на пода

Изливане на пода

След подготовката на пода можете да продължите с постепенно изливане

За да изпълните следващия етап, имате нужда от допълнителен чифт ръце, тъй като трябва да направите две неща наведнъж: подгответе решението и го запълнете с разстоянието между маяците. Още веднъж ви напомняме, че предварително е необходимо да подсилите бетонната основа на два слоя и внимателно да проверите ставите между стената и пода, като диагностицирате целия периметър на стаята.

Съществуващите празнини се запълват с монтажна пяна. Пренебрегването на тази операция не се препоръчва. В противен случай ще трябва да платите за ремонта на тавана в апартамента, намиращ се на пода по-долу.

Инструкция стъпка по стъпка

  • Трябва да започнете да изливате от най-отдалечения ъгъл от вратата.
  • Решението просто се натрупва на мястото, разположено между двата маяка, изравнено с мистрия и след това се простира с правилото.
  • Решението се изравнява стриктно според изложените маяци. Това е единственият начин да се гарантира гладкостта на бъдещата основа.
  • След правилото повърхността на дъската е гладко увита с овални движения с мистрия. Движението е същото, както при стриване на стените.

Обърнете внимание! Процесът на пълнене трябва да бъде настроен така, че след полагането и разтягане на една порция незабавно следващата да е готова. Ето защо имате нужда от партньор.

Скреперът в една стая трябва да бъде завършен за един ден. Невъзможно е процесът да бъде отложен и отложен. В противен случай хомогенната повърхност не работи.

Как да изсъхне замазката

Подравняване на пода

Последното докосване

Изсипете дъното на пода - половината битка. Важно е правилно да изсъхне замазката и да извадите маяците навреме. Втвърдяването ще настъпи на втория ден, ако стайната температура е над +20 градуса. Но все още бетонната основа все още няма да бъде готова за употреба. И трябва да се напука, ако не спазвате изискванията за правилното сушене.

Първите 2-3 дни, в долната част на пода трябва да се полива няколко пъти на ден. На третия ден могат да бъдат извадени маяците от дъската. Но преди това отново да се приготви същото решение, което се запълва с кухините, образувани след вдлъбнатината.

Следващата стъпка е затварянето на замазката с целофан. Полага се слой от пясък или дървени стърготини, който е непрекъснато мокър през следващите две седмици. След 14 дни филмът се отстранява, подът отново се разлее с вода и се оставя да изсъхне напълно. Работата с нова повърхност може да бъде само седмица.

Ние оценяваме качеството на замазката

Сега знаете как да запълнете дъската. Следващата точка е оценката на нейното качество. За да разберете дали всичко е правилно, можете да използвате няколко знака:

  • Първо, цветът на новия субстрат трябва да е сив.
  • На второ място, повърхността трябва да е напълно плоска. За да го тествате, поставете на пода два метра релса и вижте дали има между нея и пролуките на пода. Направете го по различни начини. Ако откриете дефекти с не повече от 4 мм, тогава замазката е направена на високо професионално ниво.
  • Трето, замазката трябва да е твърда. Натиснете няколко пъти с чук. Ако работата се извършва качествено, следите от нея едва ли ще бъдат забележими.

Как да се научите да пестите пари

Много от тях не знаят как да изчисляват потреблението на строителни материали. Купуването на готова смес е необходимо в размер на 10 торби на 8 квадратни метра площ.

Подово шлайфане

Последният етап

Експертите знаят как да пестят пари. Материалът отива по-малко, ако преди направите груб тънък слой, използвайки по-евтини текстури. Но това се отнася само за течни подове.

Често новодошлите отказват да използват армиращи мрежи. Да, не може да се използва, но само ако височината на замазката е по-малка от 50 мм. Решетката увеличава експлоатационния живот на последната, ако се излива върху слой от експандирана глина. Затова спестяването не винаги е оправдано.

Разходите за работа влияят върху състава на използваните материали. Най-голямата цена е пяна бетон. Състои се от пясък, цимент, вода и пенообразувател. Когато се смесват, тези съставки образуват пореста структура, състояща се от затворени пори. Те са разположени в целия обем на сместа, така че допълнително изолира пода. Предимствата на този състав са очевидни:

  • Малка цена.
  • Високо ниво на шумоизолация.
  • Намалява натоварването на пода. Това качество става релевантно, когато е необходимо да се елиминират големи разлики в надморската височина на обемните площи.
  • Противопожарна защита.
  • Неограничен живот. Ако обикновеният бетон може да се разпада с течение на времето, тогава пяната от бетон не заплашва такава атака.
  • По отношение на хигиената, пенобетонът е вторият само на дървесина. Клетъчната структура контролира нивото на влажност, пода може да "диша", което означава, че в стаята ще се образува благоприятна микроклима.

Справедливо е да се отбележат недостатъците на този избор. Пяната от бетон има относително ниска механична якост и има високо ниво на абсорбиране на влага.

Важно! При закупуването на този материал е необходимо да се обърне внимание на неговата плътност. За всеки климат се предлага собствена марка пяна.

Обобщение по темата

Невъзможно е да се надценява стойността на замазката. Основната му функция е изравняване на пода. В допълнение, тя насърчава еднаквото преразпределение на товара, осигурява допълнителна звукова и топлоизолация. Комфортно направената замазка осигурява твърдост на основата и увеличава нейните характеристики на якост. С него можете да правите склонове на плочите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите подова настилка в апартамент независимо проверен алгоритъм за действияКак да направите подова настилка в апартамент независимо проверен алгоритъм за действия
Устройството за циментово подово покритие стъпка по стъпкаУстройството за циментово подово покритие стъпка по стъпка
Как да поставите ламинат върху бетонен под подробни инструкции за подготовка на основатаКак да поставите ламинат върху бетонен под подробни инструкции за подготовка на основата
Как правилно да подова настилка в банята или холаКак правилно да подова настилка в банята или хола
Намажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпкаНамажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка
Три начина за подравняване на пода в апартаментТри начина за подравняване на пода в апартамент
Разбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологиятаРазбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологията
Как да запълните подовете в апартамента самиКак да запълните подовете в апартамента сами
Как правилно да изравнявате пода с саморазливна смесКак правилно да изравнявате пода с саморазливна смес
Подробни инструкции за полагане на плочки на подаПодробни инструкции за полагане на плочки на пода
» » Как да направите подовата настилка подробни инструкции
© 2021 BggeHat.com