Как правилно да изравнявате пода с саморазливна смес

Съвсем наскоро подравняването на пода се счита за доста сложен и отнемащ време процес, дори и за тези, които професионално се занимават с ремонт. Но веднага след като започнаха да практикуват подравняването на пода със саморазливна смес, много се е променило. Тази технология много бързо печели популярност сред първокласни професионалисти и сред обикновените любители. Благодарение на нея процесът на подготовка на подовата настилка за полагане на довършителните покрития става възможно най-прост и сега отнема най-малко време.

Предимства на самонивелиращи се подове

  1. Използване на екологични материали: самонивелиращи се подове се състои от следните компоненти: Портланд цимент, кварцов пясък, както и полимерни добавки, повърхностно активни вещества и пигменти.
  2. Простота на приготвяне и използване на сместа: За продажба тази смес се предлага в суха форма и се смесва с необходимото количество вода непосредствено преди употреба.
  3. Минималното време за издръжливост, което е втвърдяване: Тази характеристика трябва да бъде посочена върху опаковката - обърнете внимание на нея.
  4. Малка дебелина на слоя: Този параметър е подходящ за тези, които притежават апартамент с ниски тавани, тъй като правилният дизайн на пода може да бъде много полезен, за да повлияе на цялостния външен вид на стаята.
  5. Широк асортимент: До днес пазарът на строителни материали предлага огромен избор на смеси за изравняване на етажите както на вътрешното, така и на външното.

Видове самонивелиращи се смеси за подове

Към днешна дата има два основни типа самонивелиращи се смеси: цимент и анхидрид (или гипс).

цимент

Тази версия на сместа е подходяща за ремонт на подове във всяка стая. Дебелината на слоя, препоръчана от експертите, е 5-7 милиметра. Циментовата смес бързо се изсушава, което дава възможност да започнете работа в рамките на 2-4 часа с подово покритие. Единственият недостатък на циментовата саморазливна смес е нейната висока цена.

гипс

Цените на гипсовите смеси са много по-ниски, но тук е невъзможно да се използват във всички помещения. Експертите съветват да ги използвате изключително в сухи помещения. Дебелината на слоя може да надвишава един сантиметър, но покритието също изсъхва в рамките на няколко часа.

Между другото, изравняването на дървения под с самонивелираща се смес може да се извърши и с двата варианта. За да направите това, просто трябва да разделите помещенията на сухи и влажни зони, след което направете празнини между тях, като използвате компенсационна лента.

Разбира се, производителите на сместа се интересуват от факта, че технологията за изравняване на пода със самонивелираща смес е популярна. Поради това на пакетите най-често те поставят подробни инструкции за употреба. Но има редица общи препоръки, за които ви съветваме да обърнете специално внимание.

Препоръки на експерти за наливане на самонивелиращи се подове

Препоръка първа

Подгответе подовата настилка за самонивелиращ се под. Обърнете внимание на факта, че основата е силна и също няма дупки. Необходимо е да се отстранят всички остатъци от основата, тъй като това може да причини неравности и значително да намали адхезията на хоросана към пода.

Препоръка 2

Внимателно прочетете инструкциите за подготовка на саморазливното подово решение! Много често поради невнимание много професионалисти и аматьори не спазват пропорциите, които оказват неблагоприятно влияние не само върху външния вид на покритието, но и върху неговото качество.

Винаги внимателно прочетете инструкциите на опаковката! Има и друга тайна. Винаги напълвайте разтвора в чиста вода, а не обратно, тъй като това ще ви помогне да постигнете по-бърза хомогенна маса.

Препоръка Трета

Винаги проверявайте дебелината на слоя, който прилагате при запълване на саморазливния под! Въпреки факта, че е много лесно да се работи с насипен под, много от тях все още правят грешки. Най-често тези грешки отново са свързани с невнимание.

Винаги помнете, че какъвто и вид микс да използвате, дебелината на слоя трябва да е поне 5 мм на най-тънкото място. За да получите необходимата дебелина, използвайте иглена ролка.

Препоръка четвърта

Не бързайте подовете веднага! Много производители пишат на опаковки, че техният продукт изсъхва в рамките на няколко часа, но, за съжаление, понякога просто се оказва, че е реклама. Много зависи и от климатичните условия на помещението. Винаги разумно преценявайте ситуацията и отделете време. Понякога е по-добре да изчакате ден-два и да сте сигурни в силата на половете, отколкото да побързате и да останете нещастни с новото покритие.



Имайте предвид, че довършването на пода със самонивелиращо се съединение е проста технология, която не изисква много време. Изливането на пода със собствените си ръце може да бъде много печеливша възможност за вас.

Ще ви е необходимо само решение, няколко чисти съда и иглена ролка. В случай, че решите да комбинирате циментови и гипсови смеси, тогава ще имате нужда от инструменти, за да направите правилно изравняване. В този случай обаче ви препоръчваме да се обърнете към специалисти, тъй като смесите имат различна плътност и това може да доведе до неравномерност на ставите.

Инструкция за наливане

Първо трябва да си купите специални обувки за изливане на пода. Той ви позволява да не разваляте суровата подова настилка и да не се налага да изглаждате същите места. Тези обувки са необходими главно с големи площи. В малките стаи можете да правите без тях.

Обувки за пълнене

Обувки за пълнене

Подготвяме подовата настилка, покриваща цялата повърхност: почистване и грундиране с обикновен грунд.

Почистване на пода от отпадъци и неговия грунд

Почистете и почистете пода

Смесете сухата смес с вода, изсипете разтвора във водата и разбъркайте смесителя (използвайте бормашина и специална дюза). Разтворът трябва да бъде приготвен правилно и е по-добре да се направи това в големи контейнери, за да се получи по-хомогенна маса.

Разтвор за изливане на хоросан

Ние правим решение и го запълваме

След това разстиламе хороса си на пода, използвайки ролка. За да премахнете мехурчетата, използваме иглена ролка.

Подравняване на пода

Подравняваме пода и премахваме мехурчетата с иглена ролка

След това оставете пода да изсъхне за около един ден, след това можете да направите подови настилки за всякакви подови настилки.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Саморазливни подови смесиСаморазливни подови смеси
Бързо втвърдяващ се подБързо втвърдяващ се под
Бързосъхнеща подова замазкаБързосъхнеща подова замазка
Как да изравним пода с саморазливна смесКак да изравним пода с саморазливна смес
Ние правим пода перфектно плоска изравняваща смес за подаНие правим пода перфектно плоска изравняваща смес за пода
Смесване на подаСмесване на пода
Саморазливен насипен подСаморазливен насипен под
Как да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полаганеКак да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полагане
Изравняване на пода със самонивелиращи се съединенияИзравняване на пода със самонивелиращи се съединения
Как да нанесете саморазливната смес за подробните инструкции за подаКак да нанесете саморазливната смес за подробните инструкции за пода
» » Как правилно да изравнявате пода с саморазливна смес
© 2021 BggeHat.com