Как да изравним пода с саморазливна смес

Смеси за подравняване на пода

Гладка основа - гаранция за качествено полагане на подови настилки. Проблемите с разликата във височината са познати на много хора, а не само на собствениците на стария "Хрушчов". Коригирайте тази ситуация, която ще помогне за изравняване на пода с саморазливна смес. Ползата от такива материали на съвременния строителен пазар е изобилна.

Трябва да се добави, че за да се отстранят някои дефекти, ще са необходими различни композиции, от правилния избор, от който зависи резултатът от работата.

Видове композиции

Дефиницията на "самонивелираща се смес" не означава, че тя ще бъде магически разпределена независимо на повърхността, създавайки равно покритие. Разбира се, има някои формулировки, например, Херкулес с течна консистенция, която плавно се разпространява по пода, образувайки идеална повърхност. Но те могат да се използват само с минимални разлики във височината.

За да се създаде качествена основа за поставяне на довършителни материали в помещения с видими разлики, ще са необходими няколко типа самонивелиращи се смеси.

Днес подобни смеси могат да бъдат разделени на три основни групи, всяка от които има специфична цел:

  • Грубо изравняване. Това е самонивелираща смес за създаване на груб под. Когато го използвате, всички кухини са запълнени и големи неравности са изравнени. Такива състави са наводнени с относително дебели слоеве, като в някои случаи достигат височина до 6 cm.
  • Местен ремонт. В такива случаи се използват самонивелиращи се смеси за ремонт на сериозни дефекти в покритието. Те се прилагат не на цялата повърхност на пода, но локално на проблемната област. След втвърдяване се полага черна козина.
  • Довършителни материали. Това са самонивелиращите течни смеси, които оправдават тяхното име. Достатъчно е да ги поставите на повърхността и леко да сте на правилото. Важно е, че те могат да се използват само с равномерна основа без големи дефекти. Максималният слой е 10 мм.

Изборът на самонивелираща смес, за да създадете солидна основа, трябва да обърнете внимание на нейния състав. На тази основа смесите се разделят на два типа - цимент и гипс. Първите се използват във всички помещения с едно ограничение - те не могат да се нанасят по-дебело от 50 мм.

Вторият може да се излива дори до 100 мм, но гипсовите саморазливни смеси могат да се използват само при минимална влажност на помещението и покритие с предварителна хидроизолация.

Ярък представител на такива състави е сместа "Херкулес", която отговаря на всички нормативни показатели на силата.

Процес на привеждане в съответствие - препоръки за избор на смес

Самите работи се изпълняват в няколко подхода, в зависимост от разликите в пода хоризонтално. Съответно се избират технологията на работа и състава на решението. И във всеки случай има определени препоръки. Например, привеждането в съответствие на дървени подови саморазливни съединения не се допускат застъпване хлабаво закрепени и са движещи се елементи в тях. Преди работа тази повърхност трябва да бъде подредена, като се фиксират здраво всички дъски.

В зависимост от качеството на композицията и използвания материал, саморазливната замазка може да изсъхне за няколко дни до един месец. При продажбата има композиции, върху които е възможно да се полагат подови настилки в рамките на няколко часа след изливането. Но практическите експлоатационни свойства на такива самонивелиращи се смеси са много по-ниски от тези на стандартните материали. И цената е много по-голяма.

Препоръчва се използването на такива съединения, за да се коригират малки разлики в хоризонталната природа на пода в кратко време. Прилагайте ги за по-сериозна работа не се препоръчва.

Приготвяне на сместа

Самонивелираща смес със собствени ръце

Разтвор за готвене

Независимо от закупения материал, саморазливните смеси трябва да се разреждат с вода в правилната пропорция. Има и някои препоръки:

  • На всички опаковки със саморазливни смеси има инструкции за употреба. Трябва строго да се придържате към тях.
  • Придобийте сместа само за определената цел. Например, не е възможно да се извърши окончателното изравняване с фугираща смес, предназначена за пълнене на грубо покритие.
  • При силни различия във височините, саморазливната замазка се излива в няколко подхода с пълно изсъхване на всеки слой.
  • Разтворът се приготвя непосредствено преди наливането. Не го оставяйте в готовата форма в резервоара за повече от 20 минути.

Важно! Указанията ясно са посочени - сухият състав на самонивелиращата се смес се излива във водата. Не можете да направите точно обратното, защото това създава бучки, които са много проблематични за смилането. Разтворът се разбърква бавно, както е препоръчано от производителя.



За идеално изравняване на повърхността, преди полагане на декоративно покритие, ще е необходимо известно умение. По-добре е да извършите цялата работа не сама, а с асистент поради ограниченото време за използване на решението. Освен това не забравяйте, че изливането на самонивелиращи се смеси се извършва в един ход. В крайна сметка, ставите в такива покрития са неприемливи.

В зависимост от първоначалното състояние на пода и избора на сместа за работа, трябва да подготвите подходящия инструмент.

  • Капацитет за приготвяне на сместа.
  • Пробийте със специален миксер за дюзи.
  • Спалула за изравняване на състава.
  • Иглена ролка, която изхвърля въздушни мехурчета.
  • Специални ходила с иглена основа за движение на пода.

Ако всичко е готово, тогава можете да започнете работа.

Подготовка на повърхността

Бетонният под на земята

Готов етаж за изравняване

Важно правило - окончателното самонивелиращо се покритие се излива само върху чист подготвен субстрат. Ако има някакви дефекти, те трябва да бъдат елиминирани и големи разлики в надморската височина трябва да бъдат изравнени с циментов разтвор. Също така, трябва да почистете повърхността, защото всякакви камъчета могат да разрушат покритието. В този процес няма да стигнем по-дълбоко, но ще продължим незабавно на главната сцена.

Последният процес на подготовката на повърхността е грундиране. Самоизравняващите се съединения няма да имат надеждна адхезия, ако това не е подпомогнато. В допълнение, грундът улеснява равномерното разпределение на сместа върху цялата повърхност на пода, което му позволява да се свърже по-сигурно с нея. Когато обработвате покритието с такъв състав, обърнете внимание на абсорбцията на материала и повторете процедурата, ако е необходимо.

Запълваме композицията

Изливането изисква някои умения и работи по-добре заедно. Как протича процесът?

Приготвените саморазливни смеси се изсипват от контейнера с едно уверено движение. Това се прави на входа на стаята до далечната стена на стаята. Въпреки че съставът има определена консистенция (при условие, че е правилно подготвен), все още трябва да го легнете леко на пода, като използвате шпатула, за да се разпръсне в различни посоки от центъра.

После, с подметки на иглата за обувки и въоръжени с ролка с едно и също "перо", започнете да изравнявате цялата повърхност, като изхвърляте възможните въздушни мехурчета от образуването. Направете такива процедури бързо, като се опитвате да ги задържите в рамките на 30 минути. След това започва процесът на втвърдяване на саморазливната смес.

Всичко е готово и сега остава да чакаме препоръчаното от производителя време, което може да отнеме от няколко дни до една или дори две седмици. Тук определящите фактори са дебелината на слоя, марката на сместа и външните условия. Понастоящем се старайте да държите помещението при средна температура от 10 ° C, така че самоизравняващата се циментова смес да не изсъхне.

Саморазливни подове Херкулес

Настилка за пода

Скрепер "Херкулес"

Този продукт е руски производител, който в широка гама от продукти в завода в Новосибирск. Качеството на продуктите позволява на компанията да запази доверието на лидера в производството на самонивелиращи се смеси. А постоянният мониторинг на иновационния пазар в тази област прави възможно поддържането на високо качество без да се увеличава цената на продуктите.

Смеси от марката на овесена каша се използват за създаване на дори и идеално равномерни повърхности за боядисване, полагане на паркет или ламинат. В техния състав няма органични примеси, но има само минерални добавки и малък комплекс от химически специфични добавки, които са напълно безвредни за хората.

Асортиментът от смеси от овес е доста широк и ви позволява да изпълнявате цялата гама от работа - от изравняване на груби подове до довършителни пълнежи.

В зависимост от вида работа, която трябва да се извърши, производителят предлага следните продукти:

  • Полиуретанова смес.
  • Епоксидни съединения.
  • Акрилни смола.
  • Метил метакрил.

Благодарение на полимерните модификатори в състава, готовият разтвор създава перфектно плоски повърхности. Закалената смес от циментови подове на марката Hercules придобива водоустойчивост, еластичност и устойчивост на механично натоварване.

заключение

Съвременният пазар е богат на предлагане на самонивелиращи се покрития. Можете да изберете материала за всякакъв вид работа. Основното нещо в този случай е да не побързате и да отидете на процеса с максимално отношение. Ако не сте уверени в себе си, тогава е по-добре да поверите такава работа на специалисти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да подредите пода със собствените си ръцеКак да подредите пода със собствените си ръце
Как да направите подова настилкаКак да направите подова настилка
Саморазливни подови смесиСаморазливни подови смеси
Как да направите подова настилкаКак да направите подова настилка
Подравняване на бетонния под със собствените си ръцеПодравняване на бетонния под със собствените си ръце
Как да изравним конкретен подКак да изравним конкретен под
Саморазливни подови смесиСаморазливни подови смеси
Попълване на пода със собствени ръцеПопълване на пода със собствени ръце
Как е подготвен подът за поставяне на ламинат?Как е подготвен подът за поставяне на ламинат?
Ние правим пода перфектно плоска изравняваща смес за подаНие правим пода перфектно плоска изравняваща смес за пода
» » Как да изравним пода с саморазливна смес
© 2021 BggeHat.com