Как да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полагане

Как да запълни подовете в апартамента

В многофамилните сгради подът е стоманобетонна плоча, която по никакъв начин не е равна на нивото. Но на практика всички подови настилки, с изключение на дървен под, трябва да бъдат монтирани на плоска основа. Ето защо, в повечето случаи е необходима замазка. Въпреки това, не всеки знае как да излея подове в апартамент. Обмислете технологията на този процес и необходимите материали.

Видове замазки

За изравняване на основата под покритието за подова настилка, при монтаж на топъл под, или като топлоизолационен слой се използват следните видове замазки:

  • саморазливна
  • бетон
  • пясък, цимент
  • сух

Обърнете внимание! Най-често срещаните са бетонните замазки. Те се изпълняват като първи изравняващ слой под основното подово покритие или когато плочата е покрита с насипни материали като глина.

Саморазливните замазки са течен материал, който се нанася тънко върху завършена бетонна основа. Разстилането създава равномерна повърхност. За тази цел се използват специални готови смесени съединения, в които се внасят различни добавки в завода. Те правят разтвора пластмасов и силен.

Цимент-пясъчните замазки всъщност са аналогични на самонивелиращите се съединения, но те са по-малко скъпи от гледна точка на финансите. В тях няма добавки или пластификатори, с изключение на вар, който добавя пластичност към циментовите разтвори. Но обикновено циментовият пясък съдържа цимент, пясък и вода в определени пропорции.

Сухи замазки - името е много условно. По-скоро те могат да се наричат ​​листове за изравняване. В края на краищата, те са изработени от листове от шперплат, плочи от дървесни частици или гипсокартонени плочи, където фибростъкло се използва като усилващ агент. Такива плочи или листове се полагат на тънки закъснения, за да изравнят основата. Но ако е необходимо, под тях може да лежите и да се нагреете, както и хидро и пара на бариера.

Какви качества трябва да има подът?

Затягането се извършва в случай, че е необходимо гладко и трайно покритие за последващото полагане на ламинат, керамични плочки, линолеум, килим и други подобни. Освен това, замазката ви позволява да направите топъл под и да увеличите шумоизолационните свойства на плочите. С негова помощ можете да изравнявате хоризонталното ниво на основите на всички стаи в апартамента или къщата.

Предвид целта на замазката, на нея се налагат определени изисквания:

  • тя трябва да има достатъчна якост и да издържа на проектните натоварвания
  • под него трябва да има хидроизолация - omazochnaja, oklechnaja или под формата на филмови покрития
  • Хидроизолацията трябва да се извърши по стените до височината на замазката
  • Плътността на разтвора трябва да е еднаква в цялата площ на помещението
  • ако замазката крие тръбите на водоснабдителните, канализационните или отоплителните системи, тогава слоят разтвор над тях трябва да бъде най-малко 2 см
  • Повърхността, разположена върху топлоизолационен материал, с дебелина трябва да бъде 4-5 cm
  • Завършената повърхност не трябва да съдържа дупки, пукнатини и изпъкналости

Подготовка на повърхността

Подготовка на повърхността

Правилно поставените рафтове помагат бързо да се постави сместа

Стаята трябва да бъде напълно освободена от мебелите. Ако вече има подова настилка, тя се премахва. Основата на плочата се почиства от прах, мръсотия и мазни петна.

След това определете нивото на замазката по височина спрямо плочата. На стените се правят оценки в съответствие с хоризонталното ниво. По тези марки е невъзможно да се извърши полагането на бетоновата смес, но те ще служат за съчетаване на хоризонталния характер на маяците. Те излагат с една стъпка, равна на дължината на правилото, което нивелира конкретната смес.



Правилно изложените рафтове помагат да се извърши по-бързо натрупване на микс като правило, което краищата им поставят при изравняване на бетон или разтвор. В същото време тези летви служат като температурни шевове. В края на работата те могат да бъдат отстранени и пространството, образувано от тях, напълнено с циментово-пясъчен разтвор.

Важно! Като рафтове за местоположение се използват плоски дървени решетки или метални профили, които могат да бъдат оставени в тяло от бетонна повърхност.

Смесване на бетон

На първо място, когато решите как да запълвате пода в апартамента, трябва да решите какво да направите - бетонна подготовка или изравняване. На това зависи технологията на процеса и избора на материали.

Бетонова замазка

Ако се подготвите за подови настилки без изолация, тогава процесът на полагане на сместа е просто полагане на последната върху плочата и изравняване с правило.

Правилото изглежда като голям дървен моп. Неговата напречна греда се плъзга върху бетонната маса и маяците, изравнява и едновременно създава вибрации, така че в разтвора да не се образуват кухини.

Ако дъската е с дебелина 8-10 см, трябва да се използва бетонната маса, а не циментово-пясъчният разтвор, тъй като якостта му е под якостта на бетона. Това обаче зависи от функционалността на помещението и очакваните натоварвания.

Самонивелиращи се подове

Попълнете подовете за един ден в една стая без прекъсване

Самонивелиращи се самонивелиращи се подове

Нивелиращата замазка може да съдържа цимент, пясък, вода и различни добавки под формата на пластификатори и други. Сега в строителството магазини, много готови смеси от различни производители - както за изравняване на пода, така и за устройството на по-плътна бетонна повърхност.

Ако хидроизолацията не е необходима, основата е грундирана за по-добро залепване на бетоновата смес към плочата. Ако на плочата има повече от 5 см, препоръчително е да използвате армировъчна мрежа от полимерни материали или метал.

Излейте подовете за един ден в една стая без прекъсване, така че цялата повърхност да е еднаква по състав. Пакетираният разтвор трябва да бъде покрит с филм или периодично навлажнен, така че да не се появяват пукнатини.

Бетонът придобива сила за 28 дни, но за цимент-пясъчна замазка този термин е по-кратък. След няколко дни, когато разклонителят докосне толкова много, че когато стъпиш върху него, няма да бъде притиснат, най-накрая можеш да го доведеш до гладка и гладка повърхност. Специално метално правило намалява ръбовете и хоризонталността се проверява от нивото на сградата или лазера.

Самонивелиращи се подове или полагането на саморазливна замазка се извършва чрез наливане на готовата смес в далечния ъгъл на стаята. След това, със специални метални четки или ролки, изравнете го така, че масата да се разпространи по цялата повърхност с тънък равен слой. Този етаж може да се разхожда в рамките на 10-12 часа.

заключение

Независимо от какъв вид замазка ще направите, първо трябва да спазвате технологията и реда на работа, както и да избирате висококачествени материали. Не е трудно да направите пода със собствените си ръце за всеки собственик. И спестяването на финансови ресурси ще бъде значително, ако не включвате наети специалисти в този процес.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да приведете бетонови подове в идеално състояниеКак да приведете бетонови подове в идеално състояние
Как конкретната замазка за пода се подлага на техни типове, формулировка и приложениеКак конкретната замазка за пода се подлага на техни типове, формулировка и приложение
Как да направите плоска и гладка повърхност?Как да направите плоска и гладка повърхност?
Как да направите бетон подова настилкаКак да направите бетон подова настилка
Самонивелиране на подаСамонивелиране на пода
Подравнете пода с линолеум със собствените си ръцеПодравнете пода с линолеум със собствените си ръце
Всичко за това как да направите бетон подова настилка и монтаж себе сиВсичко за това как да направите бетон подова настилка и монтаж себе си
Изливане на пода с експандиран глина - начини за подравняване на пода с помощта на глинаИзливане на пода с експандиран глина - начини за подравняване на пода с помощта на глина
Как да подготвим подовата замазка за професионалистиКак да подготвим подовата замазка за професионалисти
Как да запълните подовете в апартамента самиКак да запълните подовете в апартамента сами
» » Как да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полагане
© 2021 BggeHat.com