Бързосъхнеща подова замазка

Ремонт в апартамент е поредица от дейности, често започвайки с подравняване на пода. Традиционно това се прави с цименто-пясъчна замазка. Старият и изпитан по време метод има много предимства, но не му липсват някои недостатъци. Може би най-сериозният от тях е дълъг период на сушене.

Бетонова замазка

Бетонова замазка

Замазката се повишава в продължение на 28 дни и за да се ускори този процес е силно обезкуражена, за да се избегне повърхностно напукване. В идеалния случай те дори се опитват да забавят процеса на сушене, като увеличат времевите разходи, но създават всички условия за получаване на наистина здрав под, който да издържа на планираните товари.

Замазката се повишава в продължение на 28 дни

Замазката се повишава в продължение на 28 дни

Разходката по повърхността на сушенето може да бъде след няколко дни, когато разтворът се хване, втвърди и ще издържи на теглото на човек, но полагането на покритието и поставянето на мебели не се допуска, докато не изсъхне напълно. Естествено, това увеличава времето за ремонт, така че започват да се появяват специални смеси за бързо изсъхване.

цедка

цедка

Характеристики и предимства на бързосъхнещите замазки

Особеността на смесите се крие във факта, че те получават необходимата сила много по-бързо от класическото решение, така че готовността за натоварване идва бързо. Но пълното сушене не може да се ускори, така че отнема много време, а когато купувате смес, трябва да обърнете внимание на времето, през което смолата достига необходимата остатъчна влага. Този параметър се обозначава с буквите CM и се изчислява в проценти. Информацията трябва да бъде посочена на опаковката.

Topcem Pronto Mapei Бързосъхнеща подова вратовръзка

В Русия няма документи с индикации за остатъчна влага за различните видове секс, така че за сега е лесно да се съсредоточим върху европейците. Това е съвсем логично, тъй като повечето строителни смеси са внесли произход.

Приблизителни стойности за Германия и Швейцария

  • Остатъчна влажност за подове на базата на гипс: Германия - 0.5 CM-, Швейцария - 0.8 CM-, (за течливи смеси - 0.5 CM-);
  • Остатъчна влажност на пода, на базата на гипс с нагряване: Германия - 0,3 CM-, Швейцария - 0,5 CM-, (за течащи смеси - 0,3 CM-);
  • Остатъчна влажност на циментовия под: Германия - 2 CM-, Швейцария - 1,5 CM-;
  • Остатъчна влажност за циментово подово отопление: Германия - 1.8, Швейцария - 2.0-2.5 CM- в зависимост от типа покритие.

Оттук може да се види, че като основа за бързосъхнещи замазки има гипс или цимент, т.е. същите компоненти, които са част от обичайните решения. Въпреки това, в бързи сушилни смеси, тези вещества се добавят в фина частична форма, който значително ускорява процеса на хидратация и сушене, а също така позволява да се получи равномерно покритие с малка степен на свиване.

Бързосъхнеща подова настилка

Бързосъхнеща подова настилка

Допълнителни компоненти за смеси

За ускоряване на сушенето, както и по-голяма пластичност, в сместа се вкарват различни компоненти: разредители, разпенващи агенти, смоли, минерални пълнители, полимерни добавки. Те могат да бъдат предварително смесени с основните съставки или добавени към сместа непосредствено преди изливането на пода, за да не се съкрати вече краткото работно време.

Благодарение на различни допълнителни добавки стана възможно да се създадат специални съединения, подходящи за различни основи, включително дърво, както и за топла подове. Съществуват и такива замазки, които могат да задържат електромагнитни вълни, излъчвани от електрически уреди, например кабел с топъл под.

Thomsit SE 93 Бързосъхнеща замазка (25 кг)

  1. Разредителите са необходими, за да направят разтвора по-пластмасов. Такава смес ще изисква по-малко вода за постигане на оптимална консистенция и колкото по-малко вода - толкова по-бързо изсъхва сухият разтвор. Освен това те позволяват по-равномерно разпределение на влагата върху дебелината на замазката, което е важно при сушене.
  2. Пороазите ускоряват процеса на отстраняване на влагата, въпреки че порите, които се появяват, когато порите изсъхнат, намаляват якостта на завършеното покритие.
  3. Смолите и полимерите, напротив, повишават якостта на пода и му позволяват да даде допълнителни полезни свойства, например устойчивост на замръзване, химическа инертност, невредимост, устойчивост на износване. Добавянето на такива вещества позволява да се намали количеството на основата, което също ускорява сушенето, като същевременно намалява вероятността от пукнатини.


Тези замазки се изсипват бързо, което изисква определено умение, но те изсъхват много по-рано от традиционните. За смеси на основата на цимент, може да отнеме до 2 седмици, а дори и по-малко е необходимо за гипс. Полимерните състави могат да бъдат готови за по-нататъшни ремонти в рамките на 24 часа.

Много е важно да се спазват препоръчаните от производителя условия. Те обикновено са свързани с температурата и влажността. С идеалното спазване на всички тези параметри замазката ще изсъхне по-бързо и ще се подобри.

Видове смеси за основния компонент и тяхното приложение

Съгласно основния свързващ компонент, всички сухи смеси се разделят на два вида: цимент или гипс (анхидрит). цимент по-разпространени и използвани за изравняване на подове в различни типове помещения: от промишлени до жилищни и са подходящи за работа на открито.

ROXOL RENO QUICK - бързосъхнеща смес без саморазливна функция (клас P2 и P3)

Смеси на гипсова основа не обичат висока влажност, така че те най-често се използват за изравняване на подове в хола. Този материал е напълно естествен, безвреден, има топлоизолационни свойства, поради което става все по-популярен при ремонт на апартаменти. Гипсът се втвърдява по-бързо от цимента, което спестява време по време на ремонтите.

Самонивелиращ се самонивелиращ гипсов саморазливен M200 Pk5 за монтаж на подсилени подови замазки

Самонивелиращ се самонивелиращ гипсов саморазливен M200 Pk5 за монтаж на подсилени подови замазки

Завършени етажи са с грапава повърхност, способен да абсорбира прах и мръсотия различен, така че те не могат да се използват самостоятелно и се нуждаят от подови настилки: ламинат, паркет, теракота, балатум и др ..

Knauf Boden-15 замазка върху гипсова основа (25 кг)

Knauf Boden-15 замазка върху гипсова основа (25 кг)

Има също така бързосъхнещи полимерни самонивелиращи се подове, но те са в състояние да изравнят само незначителни неравности и често се използват като самостоятелно покритие, така че да не ги бъркате с бързосъхнещи замазки, чиято основна цел е изравняване на пода.

Бързосъхнещи полимерни самонивелиращи се подове

Бързосъхнещи полимерни самонивелиращи се подове

В зависимост от планираната дебелина на замазката такива смеси могат да бъдат:

  • база. Оставя се да се приведе повърхността с разлика във височината на до 8 cm. Harden продължение на 12 часа, което позволява да се движат по протежение на пода, но втвърдяване може да изисква допълнително време, в зависимост от състава и условията на смес.
  • средно. Подравняване на незначителни нередности до 3 см, втвърдяване в средно 4-5 часа.
  • довършителни работи. Използва се за окончателното изравняване на пода преди полагането на крайното покритие, което може да изравни разликите в височината до 1 см, и ходенето на такъв етаж ще бъде възможно след 3-4 часа.

Препоръки за избор на смес

  1. Първо трябва да оцените състоянието на пода, по-специално - за да измерите разликата в надморската височина. Това ще определи дебелината на бъдещата замазка и следователно времето за изсъхване. Например, гипс замазка с дебелина 3 см ще изсъхне за около 5 дни, и дебелина от 8 см - за до три седмици. Циментът ще изисква още повече време за пълно изсушаване.
    Измерете разликата във височината на пода

    Измерете разликата във височината на пода

    Остатъчната влага може да бъде проверена със специално устройство, но ако не е там, обичайният метод "дядо" ще направи. На дъската се поставя парче филм, ръбовете се натискат с нещо и дизайна се оставя за един ден. Ако кондензатът от вътрешната страна на филма не се образува, тогава замазката е изсъхнала. Можете да използвате за тази цел обикновен буркан, поставен с главата надолу.

  2. Сега трябва да определим основата на сместа. Гипсът изсъхва по-бързо, а в зависимост от дебелината на слоя, за 3-4 часа, но не е подходящ за помещения с висока влажност. Но замазката на циментова основа е необходима само за хващане за 2 дни, а за сушене - най-малко 2 седмици.
  3. След това трябва да изясните върху опаковката, през кое време и при какви условия настилката достигне нормативната остатъчна влага. В помещение, където подовете са подравнени, е необходимо да се създадат необходимите условия, т.е. определена температура и влажност, липсата на течения, защита от пряка слънчева светлина.

Ако възнамерявате да използвате топла подова настилка или изсипете замазка върху дървена основа, трябва да намерите подходяща за тази цел смес.

Бързо сменник наистина помогне за ускоряване на ремонта, тъй като те изискват по-малко време да изсъхне, но не се надяват на чудеса и пренебрегване технология формоване и контрол на времето за сушене. Ако прекалено много сух под е изложен на значителни товари, това може да доведе до деформация и разрушаване на покритието. Дори и бързосъхнещите смеси се нуждаят от време и условия за сушене, и е по-добре да се получи с марж - тогава подът ще се окаже силен и стабилен.

Видео - Бързосъхнеща подова настилка - препоръки по ваш избор

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изливане на топъл воден подИзливане на топъл воден под
Как да направите подова настилка в апартамент независимо проверен алгоритъм за действияКак да направите подова настилка в апартамент независимо проверен алгоритъм за действия
Самонивелиране на подаСамонивелиране на пода
Устройството за циментово подово покритие стъпка по стъпкаУстройството за циментово подово покритие стъпка по стъпка
Колко дълго изсъхва циментовата настилка?Колко дълго изсъхва циментовата настилка?
Намажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпкаНамажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка
Подова настилка с експандирана глинаПодова настилка с експандирана глина
Потапя се върху дървения подПотапя се върху дървения под
Суха смес за подова настилка какво трябва да знаете за този продукт?Суха смес за подова настилка какво трябва да знаете за този продукт?
Как да направите бетонна подова замазка правилноКак да направите бетонна подова замазка правилно
» » Бързосъхнеща подова замазка
© 2021 BggeHat.com