Как правилно да подова настилка в банята или хола

как да направите подова настилка

Най-модерните подови покрития се полагат на идеално равна повърхност. В края на краищата, качеството на основата зависи не само от външния вид на довършителните покрития, но и от продължителността на работата му. Нека да анализираме как правилно да подготвяме подовата замазка, за да премахнем разликите във височините и нередностите - основните виновници за бързото "стареене" на покритието.

Кога е необходима конкретна замазка?

Изливане на пода

Запълването започва от далечния ъгъл

Нанесете бетонно напълване на пода в няколко случая:

  1. За да създадете монолитна основа.
  2. За изравняване на основата под декоративното покритие.
  3. Когато трябва да запълните пода директно на земята или на дървена основа.
  4. Ако искате да укрепите силата на съществуващата структура.
  5. За да донесете повърхността на гениталната основа до желаната височина.
  6. Да се ​​създаде технологична пристрастност.
  7. За да спестите на подготвителния етап на големи ремонти.

Рецепти за приготвяне на разтвор

Рецепти за приготвяне на бетоново решение са добре известни. Ако не знаете как правилно да направите подова замазка в банята или друга стая, можете да вземете следващия мамят лист. Разтворът се смесва от 4 съставки - цимент, пясък, чакъл и вода. Пропорциите на сухите компоненти са 1 × 3. За всеки килограм суха смес добавете около 0,5 литра вода. Количеството от него може да се увеличи чрез смесване, привеждайки разтвора в консистенция на гъстата сметана.

Ако искате да намалите натоварването върху припокриването, но в същото време да създадете плътна основа, премахване на големите разлики в надморската височина, добавете сухи съставки към експандирана глина или перлит. В този случай, рецептата ще бъде както следва - за 1 кг цимент вземете 3 кг пясък и 3 кг експандирана глина.

Технология на работата

Преди да опишете как да направите подовата замазка в банята или в друго жилищно пространство, нека изчислим подробно необходимото количество бетон. За да направите това, трябва да знаете размера на разликата в кота.

Определете, че това ще помогне на водното ниво. Прилага се върху ставите на фугите на стените и пода, маркерите са направени по стените и след това са свързани с плътна линия по целия периметър на стаята. Той ще покаже дебелината на бъдещата замазка и ще ви помогне да решите как да запълнете пода в банята или друга стая.

Самоизравняващи се смеси се използват за елиминиране на капки до 3 см. Разликите във височината от 3 до 5 см се елиминират от циментово-пясъчен разтвор, при който се добавя фино смлян натрошен камък. Направете дебелина на замазката от 5 до 7 см само с глина. Това значително ще намали натоварването на плочите. Настилките над 7 см в жилищни сгради не се допускат, тъй като вероятността за разрушаване на плочите е висока.

След измерванията можете да започнете да изравнявате основата.

Хидроизолация на пода

Като използвате гумена битумна паста, лепете седалките

Степента на хидроизолация трябва да бъде непрекъсната

Ако подовата настилка в банята се извършва на ръка, не забравяйте за хидроизолацията. Те се извършват, за да се предотврати прекомерното навлажняване на съществуващата основа, и че влагата не се оставя твърде бързо от самия бетон.

В дневните стаи на апартамента за тези цели, можете да използвате полиетилен филм. И в банята експертите препоръчват използването на hydroglass, който се нанася върху битуминозната мастика на два слоя. Материите се навиват и ставите се фиксират здраво.

Обърнете внимание! Хидроизолацията трябва да бъде поставена по такъв начин, че материалът на 15-20 см да отиде до стените.

Укрепване на замазката

Следващият етап е създаването на подсилен слой. Тъй като може да се използва метална мрежа с размер на отворите 150-150 мм и дебелина на пръта 5 мм. И можете да сглобите рамка от подсилваща се лента.

Ако планирате тънко напълване, мрежата или рамката трябва да се поставят върху подложките за монтаж. Ако не разбирате напълно как правилно да направите подовата настилка, видеото ще покаже ясно този процес. Е, отиваме нататък.

Инсталиране на фар

Подравняване на разтвора, премахване на разликата в надморската височина, могат да се използват само маяци - метални t-образни профили, които се използват за мазилка стени. Първата е зададена на нулево ниво, а останалата част е ориентирана по него. Точността на инсталацията помага да се определи водното ниво.



Профилите се поставят на стъпки от 1 метър един от друг и се фиксират върху разтвор от гипс, който се подрежда в групи по протежение на линиите на маяците.

Полагане на бетонна замазка

Замазка с изолационен слой

"Плаващ" замазка

Тези, които не знаят как правилно да подовите настилки в апартамента, можете да посъветвате следното:

  • разделете района на плоски квадрати
  • пригответе разтвор съгласно рецептата
  • започнете да го изливате в най-отдалечената от квадратчето на входната врата

Сместа просто се изсипва в средата й и след това се изравнява с правилото. Това ви позволява равномерно да преразпределяте решението и да запълнете съществуващите кухини, разчитайки на изложените маяци.

След като излеете замазката, оставете 12 часа да "починете", а след това повърхността най-накрая се изравнява с помощта на мистрия.

Рязане на разширителни фуги

Ако се интересувате как правилно да направите конкретна подова настилка, трябва да обърнете внимание на още една важна точка. Когато се втвърди, разтворът се разширява и започва да се притиска към стените. И тъй като те лесно издържат на това натоварване, то не стените са унищожени, а хлабава замазка. Ако не отрежете разширителните фуги, ще се появят пукнатини, което ще унищожи всичките ви усилия.

Пълнене на разширителните фуги

Шевовете са изпълнени с полиуретанов уплътнител

Деформационните шевове помагат да се избегне твърдото прилепване на бетона към стенните подпори. Следователно те трябва да се извършват около периметъра на помещението и около колоните, ако има такива.

Има няколко начина за рязане:

  1. Поставете ги върху все още не заземената основа, като използвате гребена за кънки.
  2. Нарежете разширяващите фуги след първоначалното втвърдяване на бетона - 8 часа след залепването на новия субстрат.

Необходимо е да направите прави шевове с определен размер. Дебелината на шева е 1,3 мм, дълбочината е 1/3 от дебелината на замазката. Тяхното местоположение може да бъде изчертано с тебешир или бита с въже.

Обърнете внимание! Дори и подовете да се пукат при втвърдяване, пукнатините се появяват само близо до разширяващите фуги. Базата, върху която пада цялото работно натоварване, ще остане непокътната.

Затворете шевовете след пълното изсъхване на бетона (това отнема 28 дни) може да бъде както следва. Жлебът първо се поставя с въже от Вилотерм, а след това дупката се запълва с полиуретанов уплътнител.

Технология на втвърдяване на горния слой

Подът на банята е готов

Изравняване цименто-пясъчна замазка

Вероятно някой ще се интересува от бетонни подове с втвърден горни слой - технологията на тяхното полагане се състои в изсипването на висококачествен цимент в най-горния слой от бетон. Този материал се нанася върху пресен хоросан след изливане в момента на изравняване на основата с шлайфмашина.

Чрез него слой от смес с дебелина 2-3 мм се разтрива, за да "изглажда" бетона. В допълнение към висококачествен цимент, могат да се използват пълнители с повишена твърдост - корунд, кварц, мрамор или гранит.

Те позволяват още по-добро изравняване на повърхността, увеличават нейното износване и устойчивост на удар, увеличават водоустойчивостта и получават покритие, което може да се използва веднага след завършване на технологичния цикъл. Използвайте метода на "glanding" на бетон в обикновен апартамент, няма смисъл. Тази технология е необходима при създаване на индустриални бетонни подове.

Обобщение по темата

След като проучихте внимателно представения материал, ще можете да разберете как правилно да направите етаж в апартамент, след като сте изпълнили бетонна настилка с спазване на необходимите правила. В този случай няма значение в коя стая се попълва попълнението, тъй като алгоритъмът на действията е еднакъв. Ако, например, се интересувате от подовата замазка в банята, видеоклипът, публикуван на нашия уебсайт, ще ви го покаже във всеки детайл.

Използването на бетонен под с "гладене" в жилищна сграда не се препоръчва поради една проста причина. Той ще бъде zadekorirov от горе. Самият материал за довършителни работи ще увеличи устойчивостта към механични и динамични натоварвания, ще увеличи устойчивостта на износване на основата. Следователно не е необходимо да се харчат допълнителни процедури.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подравняване на бетонния под със собствените си ръцеПодравняване на бетонния под със собствените си ръце
Бързо втвърдяващ се подБързо втвърдяващ се под
Капитал и козметичен ремонт на пода в ХрушчовКапитал и козметичен ремонт на пода в Хрушчов
Подова настилкаПодова настилка
Как да подготвим подовата замазка за професионалистиКак да подготвим подовата замазка за професионалисти
Как да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полаганеКак да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полагане
Разбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологиятаРазбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологията
Как да запълните подовете в апартамента самиКак да запълните подовете в апартамента сами
Прогресивно и бързо механизирано подово покритиеПрогресивно и бързо механизирано подово покритие
Самонивелиращи се подове и техните сортовеСамонивелиращи се подове и техните сортове
» » Как правилно да подова настилка в банята или хола
© 2021 BggeHat.com