Как да запълните подовете в апартамента сами

Как да запълни подовете в апартамент

Често ремонтите в апартамента се съпровождат от смяна на подовата настилка, която изисква идеално равна повърхност. Но в нашите домове можете да я срещнете много рядко. Ето защо, въпросът за това как да запълни пода в апартамента, притеснява много, които са решили да направят ремонт или изграждане на собствени домове.

Когато се изисква пълнене на пода

Изливане на пода

За запълване на замазката се използва специално оборудване

Наливане на пода или замазка, изпълнено в случая, когато това е необходимо, за да се приведе в съответствие основата готов за последващо полагане довършителни подови настилки - теракот, ламиниран паркет, балатум и други материали. Освен това, за подово отопление може да се изисква и замазка, както и за полагане на "топла под" - електричество или вода.

Повърхността може да се изисква и при ремонт на съществуваща бетонна основа, когато тя е единственото подово покритие и е станало неизползваема. Например, в сгради като гараж, тераса, беседка, балкон или лоджия.

Пълненето на пода се извършва на няколко етапа:

  • подготовка на повърхността
  • хидроизолация
  • полагане на топлоизолатор (ако е необходимо)
  • определяне на хоризонтално ниво
  • бетонно полагане
  • подова настилка със саморазливни смеси - този етап не винаги, но само когато е необходимо да се получи перфектно плоска повърхност

Подготвителна работа

На първо място, повърхността на основата се освобождава от старото покритие, ако има такова. След това премахнете всички строителни и други отпадъци, а също така премахнете праха и мръсотията. Ако повърхността има петна с мастен произход, те се отърват от тях с помощта на специални съединения.

Сега можете да продължите към хидроизолацията на основата.

хидроизолация

Необходимо е в случаите, когато има големи пропуски в местата, където стената граничи с тавана или в зоните на инженерните комуникации - тръби за вода, канализация и отопление. Сега има много материали за хидроизолация - уплътнители или ролки под формата на полиетиленово фолио и специални мембрани. Но най-простият и нискобюджетен метод е третирането с горещ битум.

Като грундиращи агенти на база епоксидни смоли могат да се използват като хидроизолационни агенти. Подготовка на повърхността за по-добра адхезия на изравняващите съединения с основата.

Важно! В баните и баните е задължително устройството за надеждна хидроизолация, а водонепроницаемият килим трябва да стига до стените на помещението на височина малко над нивото на пода. След напълване на замазката, излишъкът се прекъсва.

Ако е необходимо, поставете слой от изолация - пенополистирол, минерална вата на база базалт или фибростъкло, експандиран глинен чакъл. Разбира се, е по-добре да видите всички процеси веднъж, отколкото да чуете или прочетете сто пъти. Ето защо, предлагаме да гледате видео - как правилно да запълни пода в апартамента, където можете ясно да видите как и какво правят и в какъв ред.

Определяне на хоризонтално ниво

Определяне на хоризонтално ниво

Ниво на водата (водно ниво)



За изграждането на плоска основа трябва да определите хоризонталното ниво на бъдещия бетонен под. За да направите това, има инструменти като лазер, вода или ниво на сградата. Маркерите трябва да бъдат изваждани по стените, така че да бъде по-лесно да се движите при настройването на фаровете. Сигналите обикновено се обслужват от метални или дървени ламели, поставени на ръба. Възможно е да разтегнете кордите, перпендикулярни на откритите релси, от маркировките на стената, след което няма да е необходимо да съгласувате всяко ниво.

При полагане на замазката се извършва в баня или тоалетна, трябва да се помни, че нивото на пода в тези области трябва да е под прага, - в случай на извънредна ситуация, като пробив на водните тръби, отопление или запушена канализация.

На гипсовия разтвор се монтират светлинни лъчи, като едновременно се полагат парчета от бетон, гипскартон или пяна, за да се създаде хоризонтална. Гипсът буквално стига за няколко минути, така че не трябва да се разрежда в големи количества.

Ако е необходимо да се изолира пода, то материалът се полага между маяците, тъй като практически е невъзможно да се фиксират фаровете върху неговата повърхност в стационарна позиция.

Смесване на бетон

Замазката изглежда като закален слой смес от бетон

Смесване на бетон

Налейте подове в апартамента може да бъде бетонен разтвор, смесени по своему, или готови сухи смеси, които сега са в магазини изобилстват. Тук въпросът вече е в цената и желанието. Ако се предполага, че тя трябва да запълни малък обем, тогава използването на готови смеси няма да удари толкова много в джоба ви. Но тук със значителни обеми е по-евтино да се направи решение от себе си.

Бетонната смес се поставя между маяците и се изглажда със специално правило, което прилича на мопс. Ако правилата не са, може да използвате дълго poluterom мазилка или шпатула оразмерена така, че краищата се припокриват малко от разстоянието между релсите majachnye.

Важно! Когато изравняване бетонната смес необходимо шейкове (вибриране) poluterom движение правило или за разпределяне на разтвора равномерно по цялата повърхност, и без кухини са оформени в него, които рано или късно ще се прояви депресии и вдлъбнатини.

Сместа се излива върху глина

Подът е изпълнен с циментова замазка

Захващане на изолация от глинена глина

Отделно е необходимо да се занимаваме с устройството на замазката върху изолацията от експандирана глина. Claydite може да се използва като нагревател и звукоизолиращ материал, както и да се намали натоварването върху припокриването поради лекото му тегло.

Клейдите са малки кръгли или овални зърна, получени по време на процеса на синтероване с глина. Разграничаване разширена глина като гранули от пясък с размер на 0.1-5 mm, чакъл гранули с размери от 5 до 40 мм, натрошени - натрошен чакъл, образуват гранули, които не са кръгли или овални, и, както подобава натрошени материали, с остър ръбове.

Подът се излива от циментова замазка върху експандирана глина или се приготвя смес от пясък, цимент, експандирана глина и вода. Ако полагането е подредено върху суха глина, първо слоят от експандиран глина се излива с циментово мляко (течен разтвор, състоящ се от цимент и вода). След като изсъхне, преминете към директно полагане на замазката.

Самонивелиращи се подове

Традиционен бетон или цимент-пясък може да бъде заменен от замазки готови смеси, които включват пясък и цимент, но с добавянето на различни пластификатори и други примеси, осигурявайки бързо втвърдяване и пластичност маса.

Готовата смес се разрежда с вода до по-течна консистенция, отколкото обичайното решение за цимент, вода и пясък. Поради това се създават по-равномерни повърхности, тъй като течната маса, която се разпространява, се изравнява на хоризонтално ниво.

заключение

Подовата настилка, независимо от използваната технология и материали, създава равна и гладка повърхност, върху която можете да покриете всяко покритие - ламинат, паркет, линолеум или керамични плочки.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Линолеум за подово отопление, когато мога да използвам това покритие?Линолеум за подово отопление, когато мога да използвам това покритие?
Ремонт на подове Ремонт на паркетРемонт на подове Ремонт на паркет
Как да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полаганеКак да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полагане
Полагаме ламинат за подово отопляем подПолагаме ламинат за подово отопляем под
Шперплат на подаШперплат на пода
Защо се нуждаете от сухо запълване на пода?Защо се нуждаете от сухо запълване на пода?
Подова настилка с експандирана глинаПодова настилка с експандирана глина
Как и от какво да се подове в къщата и апартаментаКак и от какво да се подове в къщата и апартамента
Полагане на паркет парчеПолагане на паркет парче
Как да направите къща ремонт?Как да направите къща ремонт?
» » Как да запълните подовете в апартамента сами
© 2021 BggeHat.com