Линолеум за подово отопление, когато мога да използвам това покритие?

При избора на отоплителна система за частен дом все повече се предпочита топлината. Тези системи се характеризират с ефективност, позволяват осигуряване на комфортни условия в помещенията и могат да се създават от собственика самостоятелно. Когато инсталирате топъл под, трябва внимателно да обмислите по-нататъшното облицоване на повърхността, за да направите пода привлекателен и отоплителната мрежа безопасна. За дизайна на топъл под с линолеум ще бъдат обсъдени в тази статия.

Какви материали са подходящи за подова настилка?

Възможността за използване на линолеум за топъл под, независимо от широкото мнение за недопустимостта на такива довършителни работи, се определя във всеки отделен случай. Правилният избор на облицовъчни материали прави възможно създаването на качествено, атрактивно, надеждно и безопасно подово покритие, което да не създава проблеми при експлоатацията на къщата или апартамента.

Marmoleum - модерен, екологичен, облицовъчен материал

Marmoleum - модерен, екологичен, облицовъчен материал

Мога ли да сложа линолеум на топлия под? Определено е възможно, но изборът на лицев материал трябва да се вземат предвид свойствата на линолеум, разпределяне поради нагряването на всички възможни неприятни вещества, например, фенол, толуен или винил хлорид, както и способността да издържат на нагряване на обвивката и не се променя в сравнение с първоначалната големина.

Първо, трябва да разгледате видовете линолеум на пазара:

  1. 1. Marmoleum. Модерен облицовъчен материал, изработен от естествени, екологични материали. Съставът на Marmoleum включва дървесно брашно, ленено масло, корк на прах и борова смола. Основата на мармолеума е юта. Тази композиция определя техническите и експлоатационни качества на материала - той е напълно безопасен, има висока огнеустойчивост, не се свива и има бактерицидни свойства. Единственият недостатък на този тип покритие е неговата много висока цена, тя може да бъде по-скъпа от стандартните видове паркетни дъски.
  2. 2. Алкиден линолеум. Произвежда се на тъкан, затова не може да отделя вредни вещества при нагряване, но под въздействието на висока температура може да се свие на дължина и да се разширява по ширина.
  3. 3. Винил. Такъв линолеум не може да бъде поставен на топъл под, тъй като това е причината за широко разпространеното мнение, че материалът излъчва вредни вещества при нагряване. Винилът не се препоръчва за облицоване на топли повърхности, въпреки че някои видове такива покрития се считат за напълно безопасни.
  4. 4. Материали от нитроцелулоза. Характеризира се с висока еластичност, малка дебелина и водоустойчивост. Нагряването не може да причини деформация на покритието, но е лесно запалимо, поради което не е подходящо за довършителни работи.
  5. 5. Каучук. Гъвкав и водоустойчив материал, който поради нагряването бързо се разпада и излъчва изключително вредни и миришещи пари. В ежедневието се използва изключително за облицовка на полезни помещения.

Може да се използва линолеум за топла вода, но само ако изберете подходящия материал за това. Marmoleum е идеален за отопляеми повърхности. Ако финансовите ресурси не позволяват закупуването на такова облицоване, можете да опитате с помощта на подови алкидни линолеуми, които предварително са определили с производителя каква температура дадена марка ще може да издържи без деформация.

Преди да покриете повърхността, е необходимо да проверите материалите за топлоизолационни свойства. Някои PVC продукти и други облицовки просто не могат да оставят топлината от отоплителната система в апартамента, в резултат на което може да се счупи инсталираното топлинно захранване.

Препоръчва се внимателно да се проучи дебелината на подовото покритие, което ви интересува, броя и състава на слоевете в него. Еднопластовата облицовка е прекалено тънка, лесно ще премине топлината от инженерната система към стаята, но поради силното отопление бързо губи оперативните и визуални характеристики. За топли повърхности от еднослойни материали е подходящ само мармолеум. Ако е решено да се използва PVC покритие, то трябва да има 2-3 слоя. Не трябва да се използват по-дебели материали, тъй като те лошо преминават топлината в помещенията и оказват неблагоприятно въздействие върху качеството на отоплението на съоръжението като цяло.

Възможност за използване на линолеум в зависимост от вида на системата за топлоснабдяване

Собствениците, които се интересуват от възможността да създават топла подова система у дома, трябва да знаят, че има само три вида такива мрежи за доставка на топлинна енергия. Първата от тях е водата, използвана изключително в частни къщи и вили. За устройството на топъл под в апартамента е необходимо предварително да се получи координацията от решаващата компания, която няма да даде доброта на устройството на водната мрежа, тъй като е в състояние да понижи натиска в общеобемовой система за водоснабдяване.

Системите за подово отопление са идеални за частни домове

Системите за подово отопление са идеални за частни домове



Водните мрежи изискват инсталирането на специална замазка, поради която височината на помещението се намалява с няколко сантиметра, което в просто малки стаи може да бъде просто критично. Но за частните сгради водопроводните мрежи на подово отопление са идеални, тъй като изискват минимални разходи както за устройството, така и за операцията. Тъй като замазката осигурява вдлъбнатина на подовата настилка, използвана от нагретите елементи на захранването с топлина, подовете на топлата вода могат лесно да бъдат облицовани с различни видове линолеум.

Вторият тип система за подово отопление е електрически. Това е най-често в градски апартаменти, е евтино, не се изисква участие в отоплението на помещения няма системи, различни от електричество. Кабелите, поставени под подовата настилка, ще станат много горещи, а отсъствието на замазка не позволява използването на линолеум за покриване на повърхността. Дори ако използвате екологични материали, те ще се затоплят прекалено много.

Третият вид отоплителна мрежа е инфрачервена. Такава система е тънък филм с вградени графитни пластини, загрявани по време на използването на топлоснабдяване. Филмът осигурява равномерно нагряване на подовата настилка, за разлика от кабелната (електрическата) система, и позволява използването на линолеум за довършителни работи.

Вода и инфрачервени системи позволяват използването на балатум за облицовката, но продължителността на покритие на услугата етаж и запазването на неговата визуална и изпълнение зависи от стабилността на инсталирана термостата.

Всички външни материали показват външните температури, при които покритието започва да се влошава. За повечето видове поливинилхлорид максималната температура е около 28 градуса. Ако допуснете прегряване, облицовката може да се надуе, да се деформира силно и да се освободи във въздушните помещения, вредни за връзките с хората. Marmoleum обикновено е в състояние да издържа на температура не по-висока от 27 градуса, по-интензивно нагряване може да доведе до омекване и топене на материала.

Когато решавате да поставите линолеум на топъл под, е необходимо да откажете монтажа на мощни отоплителни системи и да осигурите инсталирането на надежден термостат. Правилният избор на елементите на топлопреносната мрежа гарантира дълъг живот на покритието и удобен микроклимат във вътрешните помещения.

Съвети за професионалисти в завършването на топъл под

Подовите настилки с линолеум, особено в присъствието на подово отопление, са много трудна задача дори за опитни собственици. За да подобрите качеството на дизайна на стаята и да избегнете грубите грешки, препоръчително е да проучите следния професионален съвет:

  1. 1. Независимо от вида на използваните подови настилки е необходимо да се настрои отоплителната система, така че да не се нагрява над 26 градуса.
  2. 2. За да се фиксира линолеум, не трябва да се използват маски, те могат да причинят отделянето на вредни вещества в стайния въздух, дори ако подовата настилка е направена от екологични материали. Ако мастилото не се нанася точно, то може да причини повреда на облицовката поради нагряване, може да причини подуване и дори разкъсване на тъканта.
  3. 3. Облицовката трябва просто да се разстила на пода и, ако е необходимо, да се фиксира на няколко места със стаплер.
  4. 4. Невъзможно е да наложите инфрачервен филм на няколко слоя, дори и на малки площи на пода, по-добре е да оставите някои малки площи незатоплени, отколкото да създадете в много точки твърде много топлина.
  5. 5. Поставете облицовката само ако температурата в стаята е над 18 градуса, в противен случай платното може да образува гънки.
  6. 6. Да се ​​използва линолеум за довършване на топъл под, е възможно само ако тази система се използва като спомагателна, а не единствената топлоснабдителна мрежа в апартамент или къща. За да затоплите една стая до приемлива температура от един топъл под, трябва непрекъснато да поддържате системата нагрявана до температура от 28-30 градуса и това ще "убие" всяко покритие от балатум.
Линолеумът се използва за довършване на подовата отоплителна мрежа само ако не е основната

Линолеумът се използва за довършване на подовата отоплителна мрежа само ако не е основната

Системата за подово отопление трябва да бъде постоянно наблюдавана, освен това не само чрез вградени температурни сензори. Понякога е необходимо да се проверява температурата на повърхността с конвенционален термометър. Такива проверки ще предпазят къщата от прегряване на пода и ще позволят своевременното коригиране на работата на термостата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на подаИзбор на пода
Монтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръцеМонтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръце
Полагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръцеПолагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръце
Основи на избора на топъл под за плочкиОснови на избора на топъл под за плочки
Какви са основите за топъл подКакви са основите за топъл под
Как да поставите филм топъл под ламинат или линолеумКак да поставите филм топъл под ламинат или линолеум
Водоотопляем подов валтекВодоотопляем подов валтек
Подово отопление за линолеумПодово отопление за линолеум
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Видове системи за отопление на къщиВидове системи за отопление на къщи
» » Линолеум за подово отопление, когато мога да използвам това покритие?
© 2021 BggeHat.com