Шперплат на пода

Най-експлоатирана и изложена на товарната повърхност в къщата е пода. Следователно повърхността му трябва да бъде перфектно равномерна. Това не е прищявка, а необходимост, тъй като подовата настилка ще ви издържи много години само ако е поставена на най-равен етаж. Не зависи от вида на избраното покритие - независимо дали е ламинат, масивно дърво, килим, линолеум или паркет. Следователно, преди полагането на подовата настилка, е необходимо да се работи по изравняване на подовата повърхност. Те могат да се извършват по различни методи, но най-често за тези цели се използва шперплат, който се вписва на пода.

Предимствата на полагане на шперплат на пода

Поради факта, че шперплат е направен от фурнир, залепени в няколко слоя един към друг под ъгъл от 90 °, той има такива забележителни свойства като:

  • Устойчивост на влага.
  • Дълготрайност.
  • огнеустойчивост.
  • Сила.

Този многослоен материал от фурнир заради солидния и стабилен дизайн е почти незаменим по време на интериорното декориране на помещенията по време на строителството.

Най-често шперплатът се използва за подови настилки за грубия под за довършителните подови настилки. В този случай използването на шперплат е най-подходящо, тъй като може да се монтира както на дървени лагери, така и на бетонна замазка.

Видове шперплат

Използват се такива видове шперплат

  • Водоустойчив шперплат (FC) - е залепен с лепило на базата на карбамид смола, която не съдържа фенол.
  • Необработен шперплат (NSH) - той е полиран след настилката, преди да се нанесе паркетно лепило.
  • Шперплат, полиран от едната страна (W1).
  • Шперплат, полиран от двете страни (W2).

Производителите произвеждат шперплат с дебелина от 4 до 4 см. Моля, имайте предвид, че най-добрият вариант е листа от шперплат, чиято дебелина е 1,2-1,8 см.

Въпреки факта, че шперплат има добра устойчивост на влага, не се препоръчва да се сложи в помещения с висока относителна влажност и постоянна температура разлика, като баня, лоджия или балкон.

Шперплат на пода

За качествено изпълнение на полагане на шперплат на пода, трябва да следвате следните препоръки:

  • шлайфане върху подаПодложката трябва да се изсуши правилно, в противен случай покритието от шперплат може да се деформира или да се образуват пукнатини. 
  • Работата по нанасянето на шперплат трябва да започне след завършване на стените и тавана в стаята.
  • Електрическите кабели трябва да се изключват от захранването.
  • Влажността на дървото не трябва да надвишава 20, а нивото на влажност на въздуха не трябва да надвишава 60.
  • Всички елементи от дърво трябва да бъдат третирани със специален антисептик.

Като основни повърхности за подови настилки от шперплат може да действа:

  • Laghi.
  • Дървена основа.

Шперплат върху бетонна основа

монтаж на шперплат върху бетонна основаПодовите настилки от шперплат върху бетонния под имат свои собствени нюанси. Шперплатът е отлично покритие за циментова замазка, тъй като осигурява допълнителна топлоизолация и звукоизолация, както и маскиране на малки повърхностни неравности.

Технологията за нанасяне на шперплат се състои от залепване на шперплатови листове със специално лепило към основата, както и допълнително фиксиране с дюбели или самонарезни винтове с вдлъбнати глави.



Въпреки това шперплатните листове се монтират много рядко върху бетон. Най-често се полагат върху дървени трупи.

Набиване на шперплат върху трупи

монтаж на шперплат за трупиДървените трупи трябва да бъдат монтирани върху повърхността на бетонната основа, предварително почистена от старото покритие - бетона трябва да се почисти и прахът да се отстрани.

Препоръчително е да се използват дървени трупи с ширина 8-10 см и дебелина 4 см. Те се монтират отгоре върху слой топлоизолация или директно бетон, докато се полагат дървени облицовки. Полагане на плоскости се извършва по такъв начин, че разстоянието между осите е 40-50 cm.

Разстоянието между гредите и стената трябва да бъде най-малко 2-3 см. Трябва да се разбере, че по време на инсталацията на палубите за подови изостане без звукоизолация слой не е задължително. Между закъсненията и шумоизолационния материал не трябва да има пропуски.

За да се постигне най-доброто качество на топло и звукоизолация, разстоянието между отделните трупи трябва да се запълни с нагревател. За тези цели могат да бъдат използвани стъклена вата, експандиран глина и така добре. D.Tolschina шперплат, който ще бъде поставен върху гредите трябва да бъде не по-малко от 1.8 cm. Също така, фурнир трябва да бъдат нарязани на квадрати с размер 60x60 см.

Чрез греди шперплат закрепени с винтове, със стъпка не по-дълъг от 30 см. Лицето трябва да се монтира на шперплат листа, така че всички четири съвместна не се пресичат в една точка. За да се избегне възможна деформация на покритието след излагане на влага и топлина, е необходимо да се оставят кофражни шевове с размери около 2 mm.

Шперплат върху дървения под

Често в основата на съответствие на фасети трябва да се установи на базата на дървесина, например, един обикновен дървен под, който ще бъдат подредени в финишно покритие паркет, ламинат и др.

Общи правила за полагане на листове от шперплат върху дървения под:

  • Между шперплата и стената трябва да остане празнина от най-малко 1 см.
  • Размерът на фугата трябва да бъде от 2 до 3 мм.
  • Към основната шперплат листа се залепват първо със специално лепило, а след това допълнително се закрепват с винтове.

монтаж на шперплат на дървен подАко в бъдеще се нуждаете от инсталация на топла подова система на шперплат, трябва да спазвате някои препоръчителни строителни кодове:

Ако използвате водоустойчив шперплат, е не по-малко от 3 cm, преди да инсталирате подово отопление е необходимо да се положи мрежа на сградата, а след това да извършите замазка с дебелина на технологиите.

Когато се използва обикновен шперплат, е необходимо да се постави слой от хидроизолация, след това сложи мрежата на сградата, направете замазка и само след това монтирайте пода.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Регулируем под на трупиРегулируем под на трупи
Шперплат върху дървения подШперплат върху дървения под
Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?
Подравняваме пода с шперплатПодравняваме пода с шперплат
Как правилно да инсталирате шперплат под ламинатКак правилно да инсталирате шперплат под ламинат
Паркет или Евро-килимПаркет или Евро-килим
Шперплат за ремонт на подовеШперплат за ремонт на подове
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Водоустойчив шперплатВодоустойчив шперплат
Какъв вид подова настилка трябва да избера?Какъв вид подова настилка трябва да избера?
» » Шперплат на пода
© 2021 BggeHat.com