Как правилно да инсталирате шперплат под ламинат

Много експерти са съгласни с това ламиниран паркет

дори и най-високото качество на конкретна основа е нежелателно. Най-често опитни майстори съветват да полагат всички подови настилки само на шперплат. Те се уверите, че инсталирането на шперплат под ламината не само ще помогне да се уеднаквят всички неравности, но и благодарение на буферната и изолационни свойства значително ще подобрят всички функционални свойства на ламината, което в крайна сметка ще удължи живота му.

Предварителни мерки преди полагане шперплат

Независимо от това, трябва да се помни, че преди самия шперплат трябва да се извършат няколко предварителни работи. На първо място, е необходимо внимателно да се почисти основата на всякакви нередности, както и да се почисти или да се вакуумира. След това, като се използва грунд, е необходимо напълно да се елиминират депресиите и пукнатините. Освен това инсталирането на шперплат, ние ви съветваме да започнете само след като прочетете следните правила.

Основните правила за полагане на шперплат под ламинат

Първото правило. Обърнете внимание веднага на факта, че шперплат за пода под ламинат се продава в стандартни листове. Най-често те са квадратчета със страна от 1,5 метра. Тези листове трябва внимателно да бъдат нарязани на 4 равни части преди полагане. Това ще ви помогне да увеличите броя на специалните празнини за компенсиране, които ще ви помогнат да избегнете деформации в пода в бъдеще.

Второто правило. Отнасяйте се до пропуските възможно най-отговорно, тъй като точността е много важна в тази област. Между стената и шперплата, разликата трябва да бъде най-малко 8, но за предпочитане не повече от 15 милиметра. Докато се полагат съседни листове от шперплат, също се грижи да остави място за разстояние не по-малко от 5 милиметра.

Третото правило. Не забравяйте да закупите в специализиран магазин двукомпонентно лепило или вододисперсионно лепило на базата на PVA. Ще ви е необходимо да поставите шперплата върху замазката. Това е много важен момент и ви съветваме да не го пропускате! Също така след залепване листовете шперплат трябва да бъдат внимателно затегнати с винтове. Уверете се, че винтовете за самозатягане не излизат извън повърхността на шперплата, тъй като това може не само да повреди външния вид на ламината, но и да причини наранявания, ако тези шапки прерязват ламината.

Четвъртото правило. Желателно е избраното от вас лепило да запълни цялото пространство под шперплат. Определете дали всички кухини са напълно запълнени: когато почуквате на шперплат, трябва да чуете единно глухов звук и това е индикация, че размерът е направен качествено.

Инструкции за полагане на шперплат под ламинат

Така че, нека сега да е по-подробен поглед към всички етапи на инсталацията шперплат под ламинат, които ще ви позволят да научите повече за това как да се сложи шперплат под ламината, както и да се уверите, че този проблем е проста, и това е напълно възможно да се справят без помощта на специалисти. Първото нещо, което да се разбере какво се крие шперплат на пода на кривата - това нещо гнило, така че в резултат в крайна сметка никой не се получи: подът е криво, така че той ще остане. Ето защо, ако имате криви етаж, което трябва да започнете да печелите циментов под.

Устройството на бетонна замазка

Първоначално, специална циментова смес се нанася еднакво върху цялата повърхност, която след това трябва внимателно да се изравнява. Обърнете внимание, че тази смес изсъхва достатъчно дълго. Специалистите съветват да се разпределят за това събитие в продължение на 45 дни. След това върху цялата повърхност се полага хидроизолационен слой. Най-често това е нормален целофан, закрепен върху ставите с лепяща лента.



За тази цел, тирада лист от полиетилен и максимално здраво закрепете го по всички ръбове, но центърът трябва да остане свободен: ако след известно време не намерите конденз в центъра, можете безопасно да поставите шперплат.
Нарязване на шлифования и шперплат

За шперплат се препоръчва да се подреждат в тухлен ред. Това ще ви помогне да избегнете ситуацията, когато четири кръга се пресичат в една и съща точка. След това поставените листове трябва да бъдат номерирани и временно извадени от пода.

Рязане на шперплат

Шперплатът е нарязан на малки квадратчета, за да се избегнат топлинни и влажностни деформации. Между другото, ако се чудите какво шперплат да постави под ламинат, тогава много съветва бреза.

Отстраняване и залепване на основата под шперплата

Преди монтажа шперплатът трябва да бъде внимателно почистен от малки неравности. Можете да използвате грунд с лепило-мастика, тъй като в този случай дебелината на шперплата под ламинат и всички нередности изчезват. Между другото, оптималната дебелина за шперплат е 12 мм.

Подготовка на повърхността

Подготовка на повърхността

Полагане на шперплат

На основата се полага специален адхезивен мастик с равномерен слой от 2 мм, върху който се полага шперплат. Самозатягащите се винтове или дюбели се използват и за фиксиране към основата.

Лепилото се залепва на пода

Монтаж на шперплат

Шлифоване на шперплат

Това е последният етап, при който шперплатът се смила, за да се получи перфектно плоска основа за следващия слой - ламинат. Най-често се смилат със стандартен шлифовъчен инструмент, както и с груб шкурка.

По този начин можем да заключим, че изравняването на пода под шперплат е ламинат - този процес е доста прост, но все пак отнема много време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да подредите пода с шперплатКак да подредите пода с шперплат
Как е подготвен подът за поставяне на ламинат?Как е подготвен подът за поставяне на ламинат?
Как правилно да ламинирате подовите настилки, какво трябва да знаете при полаганеКак правилно да ламинирате подовите настилки, какво трябва да знаете при полагане
Полагане на ламинат върху дървен подПолагане на ламинат върху дървен под
Шперплат върху бетонния подШперплат върху бетонния под
Шперплат на подаШперплат на пода
Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?
Подравняваме пода с шперплатПодравняваме пода с шперплат
Как да инсталираме ламинат върху шперплатКак да инсталираме ламинат върху шперплат
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
» » Как правилно да инсталирате шперплат под ламинат
© 2021 BggeHat.com