Как правилно да ламинирате подовите настилки, какво трябва да знаете при полагане

ламиниран паркет на дървен под

Към днешна дата ламинатът е най-популярният вид подови настилки, благодарение на неговата практичност, лесна инсталация и демократична цена. Много често възникват редица въпроси. Имате ли нужда от специални умения при полагане? Как да подготвим правилно повърхността и можете ли да поставите ламината върху дървения под без допълнително обучение? Кой инструмент е необходим за инсталирането? Всичко това, както и много повече, ще разгледаме по-долу.

При избора на ламинирани подове трябва да обърнете внимание на:

  • Класът на продукта за предпочитане не е по-нисък от 32-ия.
  • Дебелината на ламината - колкото по-дебела е шината, толкова по-лесно е да се монтира и трайно покритие.
  • Тип връзка - лепило или заключване. Препоръчително е да вземете ключалка - много по-лесно се инсталира, особено за начинаещи.
  • Производител - по-добре е да купувате продукти от добре известна марка.
  • Субстратът е важен фактор, за чието качество и надеждност зависи стабилността на повърхността.
  • Етикетиране на опаковката - ламинатът е незапалим, с повишена устойчивост на износване и надраскване. За топло поле има специален вид покритие.

Какво е необходимо за поставяне на ламинат?

Много хора се чудят дали е възможно да се поставят ламинирани подове без специално оборудване. Складирането не изисква специални инструменти, но използването на определен набор от инструменти значително ще улесни и ускори инсталацията, както и ще позволи извършването й да бъде възможно най-качествено:

  1. Електрически инструменти - в зависимост от спецификата на стаята си това може да бъде прободен, паркет трион, електрическа бормашина, чук, отвертка, elektrorubanok и повече. Не е задължително да си купя инструмент, с който можете да правите ръчни колеги - отвертка, трион, със самолет, особено ако обемът на работата, този малък инструмент.
  2. Инструментът за металообработване е предимно чук и чук. Може да се нуждаете и от нокти, длета, клещи и т.н. - всичко отново зависи от това, което е включено в етапа на подготовката на повърхността.
  3. Различни крепежни елементи - самонарезни винтове, винтове, гвоздеи, плочи и много други. Всичко това се закупува, ако е необходимо.
  4.  Рулетката и нивото са задължителни атрибути, без които е трудно да се направи качествена инсталация.
  5. Ако е необходимо да се изравни повърхността, трябва предварително да се погрижите за покупката на листове от дървесни влакна или шперплат. Напоследък се увеличава популярността на шперплат OSB, устойчив на влага. Не се страхува от температурни промени и висока влажност, което го прави идеална база за полагане на ламинирани подове.
  6. Субстрат за ламинат - се купува с малка разлика, ако е необходимо, да се отреже под конфигурацията на помещението. Спомнете си простата мъдрост - колкото по-добра е основа, толкова по-лесна е субстрата.

Полагане на ламинат върху дървена повърхност - характеристики на подготовката на пода

Много хора се чудят как правилно да ламинират подове върху вече съществуваща дървесина? Технологията изисква ли инсталиране на демонтаж на дървени подове? Най-често ламинатът може да бъде поставен на пода на едно дърво, ако се извърши целия комплекс от мерки за подготовка на повърхността.

Дървото е добра основа, но само ако цялата подова площ е надлежно проверена и ако е необходимо, след ремонтните работи. Най-често е необходимо да се премахнат скърцането, деформацията на повърхността (по време на сушене или извиване) или да се укрепят разхлабените плочки. Ако е необходимо, използвайте допълнителни крепежни елементи.



Нека разгледаме още един важен момент - възможно ли е поставянето на ламинат на пода, който гние или е засегнат от гъбички? В никакъв случай не е невъзможно! Дори ако покриете повредената повърхност, процесите на гниене в нея няма да спрат и след няколко години ще излязат дори и през ламината. Засегнатите райони трябва да бъдат заменени. И ако това не е възможно, тогава е необходимо да се затвори пода с хидроизолационен материал и да се покрие с водоустойчив шперплат - това ще удължи живота на ламинираните подове няколко пъти.

Така че основните нюанси при подготовката на дървената повърхност са следните:

  • Идентифицирането на неравностите на полето с помощта на ниво - това ще ни позволи да оценим количеството работа по изравняване на повърхността. В някои случаи нередностите могат да бъдат отстранени чрез електрически пистолет или мелница. Високоговорителите и разхлабените плочки за подова настилка се закрепват лесно с винтове за самозатягане - тази връзка е много по-безопасна от закопчаването. Предотвратява разхлабването и скърцането. Капките могат да бъдат елиминирани с помощта на листове шперплат. Ако се освободите от неравностите, причинява големи трудности, не забравяйте - разликата във височина от 1 до 3 метра практически не е видима.
  • Ако подменяте част или всички от дървения под, не забравяйте, че дървеният материал трябва да се намира в стаята за няколко дни - незабавна инсталация може да доведе до деформация и изкривяване на пода.
  • Препоръчително е да поставите основа на пода - шперплат или ПДЧ. Но ако повърхността е гладка, можете да направите със силен дебел субстрат.

Изборът на субстрата - струва ли си спестяване?

Основни видове субстрати

Какво да поставите под ламинат

Ако произвеждаме ламинирани подови настилки, отговорността за качеството на закупените материали зависи изцяло от нас. Всеки знае, че качеството на покритието не струва спестяване - защото това зависи от трайността и естетическата красота на пода. В същото време качеството на субстрата ни тревожи много по-малко, което е фундаментално погрешно. Дори най-качественият ламинат не се вписва добре на лоша основа. Типични проблеми са различаващите се шевове, счупване на ключалки, неравна повърхност и "ходещи" ламели. Ето защо нека разгледаме накратко най-често срещаните видове субстрати:

  • Битумна - устойчива на влага основа под формата на хартия със слой битум. Подложката е подходяща за неравномерни подове и предпазва ламината от влага.
  • Корк е най-скъпият вид база. Но въпреки това, той е популярен с високата си производителност - устойчивост на деформация, устойчивост на гниене и мухъл, напълно естествена суровина, използвана за производство.
  • Субстратът от пенополиуретан е най-често срещаният и евтин тип субстрат. Тя се различава в различни видове, дебелина и плътност. Желателно е да се избере по-дебел субстрат с повишена твърдост или да се постави в два слоя.

Всички фуги на основата трябва да бъдат залепени с боя или друга лента, като се има предвид необходимостта да се оставят празнини между листовете.

Процес на полагане на ламинат

Процес на монтаж

Монтаж на ламинат върху шперплат

Какво трябва да търся, ако поставите ламината самостоятелно? На първо място, на системата за закрепване - това ще определи естеството на работата. Магазините предлагат ламинирани подове с три основни типа закрепване:

  1. Лепило - всяка година този ламинат се среща по-малко и по-малко. Процесът на полагане е най-трудоемко - всички краища на лентата се обработват с лепило и се съединяват. Ако крайните повърхности са слабо третирани, ставата ще бъде крехка и склонна към влага. Повърхността е подходяща за употреба не по-късно от 12 часа. При демонтирането почти всички панели са повредени и не са годни за по-нататъшна употреба.
  2. Системата LOCK. Монтирането започва в най-отдалечения ъгъл от входната врата. Панелите са свързани хоризонтално - жлебовете се комбинират и се закрепват с гумен чук, докато не се фиксират напълно. В този случай, не особено ревностни, тъй като kiyanka може да повреди краищата на ламината - можете да поставите дървена бар и да я пробиете. Дългата редица е предварително сглобена и фиксирана с гумен чук.
  3. Системата CLICK е най-новата и най-лесна за инсталиране. Сглобяването на пода трябва да започва от далечен ъгъл, като преди това е бил поставен по стените на клинове с ширина 10 мм. Тази разлика ви позволява да предпазите покритието от повреда, когато температурата спадне. Каишките се съединяват по следния начин: краят на прикрепения панел се вкарва под ъгъл от 20-30 градуса и се застопорява на място с леко усилие. Дължината на връзката е подобна - серията се сглобява и вмъква в предишната. В тази връзка е желателно да инсталирате две-три заедно, което ще ви позволи да вмъкнете равномерно и незабавно да го фиксирате.

заключение

Както видяхте сами, поставянето на самата ламинат няма да причини много трудности дори на тези, които никога не са свършили такава работа. Освен това ще спестите много пари. По време на операцията, за да се избегне екстремни температури, избягвайте налива течност етаж и използване чувствах подложки под краката на мебелите - това значително ще удължи живота на настилката.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите етажа на ламината със собствените си ръце, съветите на опитен майсторКак да поставите етажа на ламината със собствените си ръце, съветите на опитен майстор
Какъв клас ламанат е по-полезна информация за изборКакъв клас ламанат е по-полезна информация за избор
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Необходимите инструменти за полагане на ламинатНеобходимите инструменти за полагане на ламинат
Как да сглобим ламинатКак да сглобим ламинат
» » Как правилно да ламинирате подовите настилки, какво трябва да знаете при полагане
© 2021 BggeHat.com