Как да поставите етажа на ламината със собствените си ръце, съветите на опитен майстор

Подове от ламинат

Ламинатът се е родил само по една причина - много потребители искаха да имат красиви и трайни подове в къщата, които не са по-лоши в качеството си на паркет или дърво. И въпреки че ламинатът се нарича ламиниран паркет, всъщност той е изкуствен продукт с малко включване на естествени материали. Етажите от ламинат много бързо станаха популярни, а днес е една от най-търсените настилки. Използва се за подови настилки в жилищни, офисни и обществени помещения. Основното е да изберете правилния материален клас въз основа на индекса на износоустойчивост.

Но ние се интересуваме от начините за полагане на ламинат, за който ще говорим.

Методи за полагане на ламинат

Процесът на инсталиране е доста прост. Експертите твърдят, че дори и един любител може да се справи с него. Малко информация, правилно подбрани инструменти, търпение - и сега вие сами монтирате панелите.

Има два начина да ги подреждате - лепило и плаващи. В първия случай лепилни разтвори се използват за фиксиране на панелите към пода и един към друг. Този метод обикновено се използва само за облицоване на големи площи, където закрепващи материали са необходими. В други случаи се използва плаващ вариант.

Как е различно от първото?

  • Първо, няма крепежни елементи - без лепило, без винтове, без нокти.
  • На второ място, се използва само канала за жлеб. Най-популярната марка на замъка днес е Клик. Това е двойно заключване, което осигурява трайно и плътно докинг на два ламината. Също така има Lock type Lock, по-проста връзка, по-силна в сравнение с първата.

Етапи на процеса на сглобяване

Както всеки ремонтен и конструктивен процес, ламинатът е разделен на няколко етапа, които трябва да бъдат стриктно спазвани.

Подготовка на

На първо място, трябва да си купите ламинат. За да направите това, добре е да се свържете с дилъра на производителите, чиито цени са най-ниски. Второто нещо, което трябва да обърнете внимание, е стаята, в която сте решили да поставите корицата. Неговата проходимост е важна - колкото повече е този показател, толкова по-голям е материалният клас и, съответно, по-скъпите.

Полагане на шперплат

Подготовка на дървения под

Нека да дадем пример. Ако полагането се извършва в спалнята или детската стая, материалът от клас 32 ще бъде точно тук. Ако това е коридор или коридор, то не е по-ниско от клас 33. Но това не е всичко, което се отнася до избора. Трябва да вземете субстрат. Това е специален материал, който се вписва под ламинат и крие разликите в пода - не повече от 2 милиметра на квадратен метър от повърхността. В допълнение, субстратът изпълнява още три функции - топлообменник, звукоизолатор и амортисьор.

Производителите днес предлагат два типа субстрати - изкуствени и естествени. В първия случай това са полимерни филми, изработени от полиетилен или полистирен. Между другото, този вид субстрати е най-евтиният, но доста издръжлив. Естествените субстрати са направени от коркови чипове.

Моля, обърнете внимание! Ако ламинатът е поставен върху бетонен под, тогава експертите препоръчват използването на изкуствени субстрати. Освен това те ще изпълняват функцията на бариерна бариера.

Подготовка на пода

Ламинатът трябва да се полага само на плоска и здрава повърхност, поради което се налагат специални изисквания върху сексуалната основа. За всеки етаж се прилагат техниките за подравняване, които зависят от основния материал. Например, за изравняване и втвърдяване на бетонния под е необходимо да се излива не много гъста циментова замазка или да се използват саморазливни смеси.

Но с дървени покрития проблеми повече:

Специален субстрат

Подложка под покритието

  • Първо, той трябва да бъде изследван за големи дефекти. Ако някои дъски имат пукнатини, чипове и т.н., е по-добре да ги замените.
  • На второ място, пролуките и пукнатините между плочките за подова настилка трябва да бъдат запечатани чрез известни методи.
  • Трето, не забравяйте да шлайфате повърхността с помощта на шлифовъчна машина. Това е необходимо, за да се намали до минимум люлеенето.

Но подготвителният процес не свършва и там. Под ламинат на дъската трябва винаги да поставите листата от шперплат, което прави повърхността абсолютно плоска. За това материалът е оформен като тухлена зидария, т.е. с половин лист офсет, това е най-добрият вариант.

Но можете да подсилите листовете по различни начини:

  • С лепило.
  • Пирони или самобръснати винтове.

Методът на привързване зависи от това как господарят е свикнал да го прави. Но има малка препоръка - използвайки лепилна версия, удряйте всеки лист около периметъра с малки нокти за надеждност. И преди следващия етап на работа, нанесете върху слоя шперплат слой от сушене.

Монтаж на ламинат

Докосване с чука на краищата

Свързващи елементи

Преди началото на процеса на сглобяване трябва да решите как да поставите подовия ламинат. Има три начина - навсякъде, покрай и по протежение на диагонала на пода. Ако решите да го направите сами, препоръчваме да използвате най-простата опция - по стаята и перпендикулярна на стената, на която е поставен прозорецът. Първо, това е най-лесно. И на второ място, ставите между надлъжно подредените панели в естествената светлина, която се изхвърля от прозореца, са почти невидими.

Първият етап от инсталационния процес е инсталирането на специални разделителни клинове от пластмаса или дърво по стените на нивото на полагане на ламинат. Целта на този етап е да се образува малка пролука от 8 до 10 милиметра между стените и подовата настилка. Това е достатъчно, за да компенсира естественото разширение на материала под влиянието на влага и температурни промени.

След това субстратът се разпространява. Това е ролков материал, чиито ивици трябва да се припокриват. В някои случаи ръбовете се закрепват с конструктивна лента.

Моля, обърнете внимание! Панелите на ламината се подреждат един върху друг с половин плоча. Това се прави единствено с цел постигане на равномерно разпределение на товарите в цялата площ на пода.

Започнете полагане

Слагане от ъгъла

И сега внимавайте. Можете да започнете инсталационния процес от всеки ъгъл на стаята. Първо трябва да съберете два реда панели. За да направите това, един панел е инсталиран в ъгъла, а след него на втория ред е положена половината от панела, който може да бъде нарязан с метална машина или с мозайка. След това вторият панел е монтиран на първия ред, а след това вторият ламинат във втория ред. И така до края. Когато стигнете до противоположната стена, може да се случи, че последните панели по цялата дължина не съвпадат. След това те трябва да бъдат нарязани на необходимия размер. И за да ги вмъкнете, имате нужда от специален инструмент - скоба.

Тя изглежда като лост, чиито краища са наклонени на 90 градуса в различни посоки. Монтирайте последния панел на предпоследния, след което поставете скобата, така че единият от краищата му да закрепи ръба на панела към стената. След това нанесете лек удар с чук на противоположния огънат ръб и панелът лесно се вкарва в предпоследния елемент. Това е толкова просто.

Как правилно да се присъедини ламинат листове

Има две заключващи връзки и процесът на инсталиране ще зависи от този елемент. Ако сте закупили ламинат със заключващо заключване, свързването на двата панела се извършва по следната технология:

Работата завърши

Устойчиво покритие

  • Инсталирайте панела от втория ред в панела на първия ред в хоризонталната равнина.
  • Вземи чук и дървен бар.
  • Поставете лентата до ръба на панела от втория ред и я удряйте с чук.
  • Греблото на панела от втория ред влиза в жлеба на панела на първия ред.

Няма нищо сложно в това, просто трябва да го разбера. С кликване заключване и толкова по-лесно. За това няма да имате нужда от допълнителни инструменти. Панелът на втория ред донесе първо на панела под ъгъл от 30 градуса, след това вмъкнете гребена в жлеба и спуснете ламината до пода. Трябва да чуете едно щракване - ако звучи, тогава всичко е направено правилно и има сцепление.

На този процес на полагане на ламинат може да се счита за завършен. Остава само да се отстранят разделителните клинове и да се монтират подови первази. Такъв етаж може да бъде незабавно експлоатиран.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Най-добрият производител на ламиниран паркетНай-добрият производител на ламиниран паркет
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Необходимите инструменти за полагане на ламинатНеобходимите инструменти за полагане на ламинат
Изборът на подходящия ламинатИзборът на подходящия ламинат
Качествен ламиниран паркет на дървения подКачествен ламиниран паркет на дървения под
Предимства и недостатъци на ламинатПредимства и недостатъци на ламинат
Ламинатни и ламинатни видовеЛаминатни и ламинатни видове
» » Как да поставите етажа на ламината със собствените си ръце, съветите на опитен майстор
© 2021 BggeHat.com