Какъв клас ламанат е по-полезна информация за избор

Избирайки подови покрития, ние често предпочитаме ламинат, защото е лесен за поставяне, обслужва дълго време с грижа и има богато разнообразие от цветове и текстури. Как да не допуснем грешка и да изберем корица, която съответства на конкретна стая? На първо място, необходимо е да се обърне внимание на класа на ламинираните панели.

Ламинирано покритие

Според технологията, ламинатът е многопластова дъска от 4 различни материала. Долният слой отговаря за твърдостта на целия ламиниран панел. Изработена е от смачкана хартия или картон от скрап с импрегниране на синтетични смоли. Напоследък производителите придават субстрат към долния слой, който е отговорен за звукоизолация. Вторият носещ слой е MDF или фибростъкло. Това е най-дебелата част, която има функция на топлоизолация, устойчивост на влага и механична якост. Поради тази причина е важно плътността на използвания материал да е възможно най-висока. Ключалки, с които дъските са свързани, изрязани точно тук.

Ламинатното табло се състои от четири различни материала

Ламинатното табло се състои от четири различни материала

Следващият слой, направен от хартия, е отговорен за декоративната функция на ламината. Тя може да бъде от различни текстури и цветове, имитиращи различни материали: дърво, камък, бетон и др. Материалът е импрегниран с меламин, както и с долния слой на борда. Крайното покритие, което отговаря за износоустойчивостта на продукта и следователно за неговия клас, е меламин или акрилова смола. Тя е в състояние да даде на ламинат гланц или да имитира структурата на едно дърво.

Производството на ламинат се осъществява по два начина:

  • DPL технология;
  • HPL технология

Първият вариант е директно натискане, чиято същност е едновременното натискане на всички слоеве. Тази технология се използва за производство на ламинирани панели за битови нужди. Втората технология - високо налягане - предполага отделно пресоване на горните два слоя. След това подготвеният материал е свързан към двете долни части на дъската. По този начин се получава ламинирано покритие с висока степен на абразивност, на което се дава степен 33 и 34.

Популярността на ламинат се дължи на простотата на полагане, която дори и начинаещ може да се справи. С подходящата технология и използването на качествени материали като субстрат ламинираната плоскост има добри звукоизолационни свойства. Качествените продукти са устойчиви на употребата на почистващи препарати, огнеупорни и не са подложени на кратък контакт с вода. Заслужава обаче да се разбере, че някои производители могат да спестят от материали и това води до несъответствие между продуктите, обявени за качества, присъщи на един или друг клас.

Характеристики на класификацията на ламинат

Важен критерий при покупката на ламиниран под е неговият клас, който е отговорен за издръжливостта и здравината на подовата настилка. Klassnost ламинат означен двуцифрено число, когато първият брой указва региона, който е предназначен за покриване на: 2 - в дома, 3 - в търговска употреба. Втората цифра (от 1 до 3) показва колко платката е устойчива на износване, следователно колкото по-висока е по-горе, толкова по-дълго тя може да обслужва пода. Заслужава да се отбележи, че европейските производители отказват да произвеждат ламинат от клас 2 и сега се намират само в каталозите на азиатските компании.

Ако говорим за ламиниран борда 21-23 класове, които го използват са предназначени изключително за подови настилки в апартаментите. Панели 21 и 22 клас, предназначени за използване в райони с ниска пропускливост, което е това, което библиотека, кабинет, спалня, детска стая и. Това е най-евтината версия на ламината, чийто срок на служба едва повече от пет години. Но ако говорим за ламинат 23 клас, тя е много по-добри якостни характеристики на по-младите си колеги, и може да издържи не само Bolshie натоварване, но също така може да се устои краткосрочен контакт с влага.

Ламинат 21-23 клас предназначен за довършване на подове в апартаменти

Ламинат 21-23 клас предназначен за довършване на подове в апартаменти

Разбира се, 23 ламинат не може да бъде поставен в банята. Но за коридорите, където често има линии на локви и сняг или кухня, където течностите не могат да избягат от разлива, може да продължи повече от 5-6 години. Обобщавайки, можем да кажем, че ламинираното покритие на Клас 2 е доста добра опция, която е подходяща за ремонт на бюджета, но това не е свързано с неговата продължителна услуга, не си заслужава. Не може да се каже, че нисък клас е синоним на лошо качество. Всяко производство преминава контрол и тестване, потвърждавайки това, което е в сертификатите. Ниският клас показва само, че покритието не е проектирано за интензивни товари.

Ако имате нужда от по-надежден ламинат, струва си да разгледате по-отблизо продуктите от трета класа. Първоначално тази корица е предназначена за офиси, но много скоро тя се използва в домовете на обикновените граждани. И ако в офиса покритието на клас 31 трае 2-3 години, тогава в апартамента му експлоатационен живот достига 10 години. Ламинат 32 и 33 класа са предназначени за средни и високи товари. Първият е в състояние да служи в домове до 10-15 години, без да губи външния си вид, но производителите на клас 33 и твърдят, че техните продукти имат гаранция за цял живот.

В момента е в продажба ламиниран под от клас 34. Неговата дестинация е високите зони на движение, като ресторанти, развлечения, магазини. Но в летищата и спортните арени, където има огромно натоварване върху покритието, можете да поставите ламиниран паркет от последното поколение - 42 клас. Основава се на естествено дърво, характеризиращо се с висока якост и особено устойчиво на абразивно покритие.

От какво да избирате

Класът на ламината се характеризира с устойчивост на износване на горния слой, за който има собствено обозначение AC от 3 до 6. Тази информация винаги може да се види на опаковката. По-долу в таблицата можете да видите разликата между класовете ламинат по основни показатели:

Таблица на основните ламинирани индекси по класове

Таблица на основните ламинирани индекси по класове

Важно! Струва си да се разбере, че някои производители се опитват да спестят, като покриват панелите с по-евтино защитно покритие, така че продуктите от същия клас от различни компании ще имат различни характеристики на износване.

При избора на ламинатно покритие е важно да се обърне внимание не само на класа, но и на редица други критерии, които са отговорни за качеството на бъдещия пол. Сред тях са цветовата схема, начинът на полагане, функционалната цел на помещението и, разбира се, дебелината на панелите. Клас 31 има индекс 6 mm, 32-7-8 mm, докато при 33 тази цифра е много по-висока и достига 12 mm. Ламинираните подови настилки с дебелина от 15 мм панели, принадлежащи към класа 34, не намериха широко разпространение сред местните потребители, тъй като имаха доста висока цена с леко подобрение в производителността.

Заедно с дебелината на плоскостите, не трябва да забравяме и за висококачествена изолация на шума, например добра подложка от корк. Това е единственият начин да се постигне максимална звукова абсорбция и да се избегне шумът от удари. Придобивайки продукти от определен клас, струва си да обърнете внимание на производителя. Предпочитание трябва да се даде на доказани компании с дългогодишен опит на пазара. Обърнете внимание на зоната на приложение на ламината. Така че покритието от клас 32 и 33 почти не се различава в индексите на износоустойчивостта, но цената може да се различава понякога. Ето защо за жилищни помещения можете безопасно да изберете 32 клас от доверен производител, а за кухни, коридори и бани е по-добре да закупите ламиниран капак с клас 33.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем ламиниран паркетКак да изберем ламиниран паркет
Избирайки ламинат за дома, ние изучаваме цветове, материали и класове на подови настилкиИзбирайки ламинат за дома, ние изучаваме цветове, материали и класове на подови настилки
Паркет или ламинат кое е най-добре да избирате?Паркет или ламинат кое е най-добре да избирате?
Ламинат за кухнята и коридора в какви характеристики на покритието?Ламинат за кухнята и коридора в какви характеристики на покритието?
Изберете ламиниран паркет на подаИзберете ламиниран паркет на пода
Изберете ламинат клас 32 какво трябва да знаете за материала?Изберете ламинат клас 32 какво трябва да знаете за материала?
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Какви са видовете ламинатКакви са видовете ламинат
Как да изберем ламинат за фирмен апартамент, дебелина, покритие класКак да изберем ламинат за фирмен апартамент, дебелина, покритие клас
Какво да изберете подложка под ламинат за какво да обърнете вниманиеКакво да изберете подложка под ламинат за какво да обърнете внимание
» » Какъв клас ламанат е по-полезна информация за избор
© 2021 BggeHat.com