Избирайки ламинат за дома, ние изучаваме цветове, материали и класове на подови настилки

Ламинатът в момента е един от най-популярните подови покрития за дома и офиса. С помощта на него се създават уникални и много атрактивни интериори, използващи различни стилове и дизайнерски решения. Днес ще прегледаме основните типове и класификации на ламинираните подови настилки.

Предимства на покритието - защо ламинатът е толкова популярен?

Ламинираните подови настилки днес са в голямо търсене, главно поради привлекателната комбинация от цена и качество. Сравнително ниската цена се комбинира с надеждността и привлекателността на довършителните материали, способни дълго време да поддържат своите визуални и експлоатационни характеристики.

Избираме ламинат за къщата - изучаваме цветове, материали и класове подови настилки

Добрата облицовка от този тип се характеризира с такива важни характеристики като:

  1. 1. Екологична съвместимост. Материалът е произведен с най-съвременни технологии и само от естествени консумативи, така че е напълно безопасен за хората, може да се използва за проектиране на всякакви жилищни помещения, включително детски стаи.
  2. 2. Разнообразие. Пазарът предлага ламинат в широка гама от цветове и текстури, така че да може да се използва за реализиране на различни идеи.
  3. 3. Устойчивост. Добрият ламинат запазва своите качества в продължение на около 20 години.
  4. 4. Устойчивост. Покритието е устойчиво на механични влияния, влияние на висока влажност и ултравиолетова радиация.
  5. 5. Просто внимание. Лесно и лесно е да се грижите за ламинат, достатъчно е да го избършете от време на време с влажна кърпа със специално почистващо вещество.

Разбира се, не всички ламинирани покрития на пазара се отличават с всички тези предимства. За да получите наистина висококачествени табла, трябва да разберете типовете и характеристиките на този материал.

Правила за класификация на ламинираните панели

Днес има много видове ламинат, които се различават помежду си чрез техническите и визуални характеристики, метода на проектиране и инсталиране. На първо място, е необходимо да се отбележи класификацията на ламинираните панели въз основа на материали, използвани в производството. Класическият ламинат се произвежда на базата на HDF - дървесни влакна с висока плътност, осигуряващи готовия продукт с издръжливост и други важни характеристики.

Избираме ламинат за къщата - изучаваме цветове, материали и класове подови настилки

В допълнение, панелите често се изработват от естествен корк, фибростъкло, MDF и корк фурнир. Тези модели също се различават по сила, както и екологосъобразност и гъвкавост. Третият вид облицовъчни материали - изработени от поливинилхлорид или полиуретан. Те се характеризират с максимална устойчивост на влага и висока якост и поради това са най-подходящи за монтаж във влажни зони и помещения с повишена вероятност от механични повреди.

В допълнение към материала за производство, ламинираните покрития се различават по отношение на визуалните параметри на повърхността. Можете да изберете следните опции:

  • Панели, симулиращи гладка дървена повърхност със забележими знаци и модел на специфичен вид дърво.
  • Панели с външни характеристики на стара дървесина с нередности и дефекти.
  • Плочи със стандартно гланцово покритие.
  • Плочи с матова повърхност.

Обичайната форма на ламинат е дъска с правоъгълна форма, но днес на пазара можете да намерите квадратни панели, които не са по-малки от правоъгълните.

Обикновено ламинираните плоскости имат заключваща връзка. Има два вида брави:

  1. 1. Заключете. Всеки следващ панел се поставя в жлеба на предишния панел, след което се набива за надеждност.
  2. 2. Щракнете върху. По-модерна ключалка, благодарение на която следващите панели се вмъкват в предишните и се счупват на място.

Също така е възможно да се разграничат три категории ламинати по отношение на степента на устойчивост на влага: водоустойчиви, устойчиви на влага, устойчиви на влага. Първият тип е най-подходящ за "мокри" зони - баня, тоалетна и кухня. Такива плоскости не са повредени дори когато са изложени на голямо количество влага. Устойчивите на влага дъски се обработват със специални защитни съединения, които осигуряват добра толерантност към влагата, но директният контакт с водата все още е нежелан. Неустойчивите панели се използват за полагане само в сухи помещения, в противен случай те бързо губят пазарния им вид.

Класове ламинирани подови настилки

За днес се отличават няколко класа ламинат, характеризиращи съпротивлението на продукта на външни влияния и износване. На вътрешния пазар има няколко вида ламинирани покрития. Най-простите са 21, 22 и 23 класа. Те се характеризират с минимална устойчивост на износване, въпреки че първоначално са предназначени за подови настилки в жилищни помещения. Понастоящем те практически не се използват, защото дъските не могат да запазят външните си качества поне за известно време.

Избираме ламинат за къщата - изучаваме цветове, материали и класове подови настилки

31 и 32 класа са по-модерни и устойчиви продукти, които се използват и днес за подови настилки за различни цели за жилищни сгради, апартаменти, офиси и други обекти. И клас 32 е по-стабилен, така че се препоръчва да се използва в детски, кухни и помещения, използвани от голям брой хора.

В стаи с високо ниво на проходимост най-добре е да се използват ламинат 33 или 34 класа. Такива дъски са по-трайни и устойчиви на износване и затова ще запазят оригиналните си визуални и функционални характеристики, дори ако се ходят от много хора в различни обувки и следователно най-често се използват за търговски помещения.

В международната класификация класовете 41 до 43 не са налични, но такива модели понякога се намират на пазара. Те се произвеждат в малки партиди, се характеризират с максимална устойчивост на външни влияния и са подходящи за облицовки на промишлени помещения.

Изберете подходящи ламинирани панели за различни помещения

За да се направи правилният избор от ламинираните настилки на пазара, е необходимо да се вземат под внимание бъдещите условия на помещението, в което е необходимо да се полира пода. За кухнята е подходящ ламинат от всякакъв цвят, най-важното е, че той трябва да съответства на общия стил на декорация, другите използвани облицовъчни материали, декоративните елементи, мебелите и техническото оборудване.

Избираме ламинат за къщата - изучаваме цветове, материали и класове подови настилки

Въпреки това, тъй като кухнята се характеризира с висока влажност на въздуха, както и евентуално получаване на пръски вода на пода и мазнини, врящо олио, прах и всички видове замърсявания, най-добре е да използвате стаята за ламината 33 или 34 клас. Препоръчва се да се изберат панели с фаска, която ще действа като допълнителна защита на борда от влага.



В банята и тоалетната, условията на работа за подовата настилка са още по-тежки. Тук водата не само може, но също така непременно пада на пода и в големи количества. Поради това за завършване на тази стая обикновено се използват линолеум или керамични плочки, които са напълно незащитени от висока влажност и вода.

Ако все още искате да украсите пода с ламинат, трябва да изберете само водоустойчиви панели. За разлика от керамичните плочки, това покритие винаги ще бъде топло и следователно особено удобно при работа. За да се гарантира, че покритието не е твърде хлъзгаво, най-добре е да изберете дъска с повдигната повърхност.

За дневни - спални, дневни и разсадници можете да използвате ламинат от клас 31 и по-горе. Дори ако стаите работят добре, не избирайте за тях по-малко качествени настилки. В допълнение към ниската си устойчивост на абразия, те също имат минимално ниво на звукопоглъщане и не много атрактивни външни параметри.

Трябва да се обърне внимание на цвета на използваното покритие. В добре осветени и просторни стаи можете да използвате облицовка от всякакъв цвят, който ви харесва, но в тъмни и малки стаи е по-добре да изберете светлините за декоративни материали. Тази версия на облицовката визуално прави стаята по-лека и по-голяма.

В детската стая не можете да спестите от използваните облицовъчни материали. Тук трябва да поставите само качествени хипоалергенни, топли и напълно безопасни панели. Освен това не използвайте идеално гладки дъски. Релефната повърхност на горния слой на дъската ще увеличи безопасността на работата на помещението и ще предпази детето ви от наранявания от падане.

Когато избирате ламинат за къщата, трябва внимателно да разгледате стаите с максимален трафик, които са коридорът и коридора. Тези помещения изпитват повишена експозиция на корозивни вещества и вода от улицата. По-често тук се изисква сериозно мокро почистване. В тази връзка, за такива помещения се препоръчва да се използват качествени панели 33 или 34 клас. Те ще запазят оригиналните си външни данни въпреки трудните условия на работа и постоянните неблагоприятни ефекти.

Характеристики на субстратите за ламинат - кой да избере?

Едновременно с избора на ламинирани покрития, вие също трябва да изберете подложка за тях. Той изпълнява няколко функции. Първо, той намалява нивото на шума, когато се движи на пода, и второ, намалява вероятността от гъбички и мухъл под ламината. В допълнение, тя осигурява подово покритие с повишена топло- и звукоизолация.

Избираме ламинат за къщата - изучаваме цветове, материали и класове подови настилки

На пазара има много субстрати, така че правилният избор не е толкова лесен, колкото изглежда. Корк субстрати са много популярни днес. Те са изработени от естествени, екологосъобразни материали и следователно са напълно безопасни за хората. Такива субстрати осигуряват полу-добро отслабване, разпределят правилно натоварването върху покритието, когато човекът се движи. Не трябва да избирате най-евтините коркови субстрати, поради лошо качество, те бързо започват да се разпадат, докато модерните и скъпи продукти запазват характеристиките си от дълго време и са идеално решение за довършителни работи в спалните и детските стаи.

Основата на пено-полипропиленов е отличен за завършване на пода в "мокро" зони, тъй като този материал не е страх от влага и осигурява гладка циркулиращ въздух и следователно предпазва пода от поява на плесен, плесени и други неприятни ефекти. Той също така ви позволява да скриете незначителния неравен пол.

Субстрат от експандиран полистирол Използва се в помещения, където се очаква много голямо натоварване на материалите за подови настилки. Той има дълъг експлоатационен живот и значително подобрява изолацията на пода. Недостатъците на материала включват неговата висока запалимост и освобождаването на опасни вещества в случай на пожар.

Производители на висококачествени материали - от които да избирате ламинатната компания?

Практиката показва, че продукти от производители, са много популярни на пазара, се характеризира с най-добрите технически и визуални характеристики, отколкото продукт на малко известни фирми, въпреки че последните продукти обикновено се различават значително по-ниска цена.

Избираме ламинат за къщата - изучаваме цветове, материали и класове подови настилки

Една от най-популярните марки ламинирани подови настилки днес е Quick-Step. Тази фирма осъществява производството на облицовъчни материали в Русия и Белгия. Продуктите на компанията отлично симулират външния вид на естественото дърво, характеризиращо се с най-голяма здравина и надеждност. Клас 32 ламинат от Quick-Step често е по-добре да издържи натоварвания и механични напрежения от 33-те продукта от други, по-малко известни производители. Може би единственият недостатък на продуктите на тази компания е нейната висока цена.

Ламинатът на австрийската фирма Kaindl също е много популярен. Тя се отличава с екологична чистота и максимална прилика с естествените продукти, изработени от дърво. Производителят гарантира висок живот на всеки продукт - около 30 години, което е много повече от повечето други представители на пазара. Въпреки това, такъв дълъг експлоатационен живот е валиден само при нормални товари. Високите товари могат да намалят значително продължителността на продукта.

Много устойчив ламинат се произвежда под марката Berry Alloc. Това е доста скъпо, дори ако го сравните с други продукти от висок клас, но е напълно неподатлив на влага, силни механични влияния и абразия.

Доброто качество е и немският ламинат Parador. Характеризира се с много интересен дизайн, широка гама от цветове и текстури, но е по-нисък от предишните именирани ламинирани панели по отношение на експлоатационния срок.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ламинираните подови настилки за топло подово покритие са избрани и поставени вкъщиЛаминираните подови настилки за топло подово покритие са избрани и поставени вкъщи
Как да изберем ламинат за фирмен апартамент, дебелина, покритие класКак да изберем ламинат за фирмен апартамент, дебелина, покритие клас
Плочки kerama marazzi хармонично съчетание от отлични технически характеристики и естетикаПлочки kerama marazzi хармонично съчетание от отлични технически характеристики и естетика
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Най-добрият производител на ламиниран паркетНай-добрият производител на ламиниран паркет
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Предимства на ламинат aberhofПредимства на ламинат aberhof
Ламинатни и ламинатни видовеЛаминатни и ламинатни видове
Как се залепва ламинатът?Как се залепва ламинатът?
» » Избирайки ламинат за дома, ние изучаваме цветове, материали и класове на подови настилки
© 2021 BggeHat.com