Паркет или ламинат кое е най-добре да избирате?

Най-трудната задача за ремонт на къща или апартамент, която трябва да бъде решена от собствениците, е да се изберат облицовъчните материали. Съвременният пазар предлага на купувачите широка гама от покрития, различни по техническите характеристики и разходи. Днес ще разгледаме предимствата и недостатъците на ламинат и паркет, за да улесним избора на подови настилки.

Паркет - какво трябва да помните при избора на облицовка?

През последните години собствениците на подови настилки често избират паркет или ламинат: популярността на тези материали се дължи на техните атрактивни визуални характеристики и отлично представяне. Обаче и двата типа покритие имат не само положителни качества, но и недостатъци, които не бива да се забравят, ако искате да проектирате повърхността в дома колкото е възможно по-ефективно.

За начало ще разгледаме характеристиките на паркета. Паркетна дъска е изработена от няколко слоя от естествено дърво, които са здраво закрепени заедно с лепило. На горния слой на всяка дъска е направен специален шаблон, съответстващ на структурата на естественото дърво, което осигурява привлекателна облицовка.

Паркет или ламиниран паркет - какъв е най-добрият избор за подови настилки?

Долният слой на дъската е с дебелина 1-2 мм, изработен от смърч или бор. Вторият слой е сглобен от тесни ламели от същите дървесни видове, които са залепени перпендикулярно на долния слой, което осигурява по-добра устойчивост на износване на паркета. Третият, горният слой на дъската достига дебелина 3-4 мм и обикновено се изработва от ценни дървесни видове (дъб, пепел, бук и др.). Отгоре, този слой се обработва със специални защитни състави, които увеличават дълголетието и естетическите характеристики на дъската.

За положителни качества на паркет съвет обикновено носят:

  1. 1. Естественост. Материалът е изцяло изработен от слоеве от естествено дърво, които са свързани заедно с нетоксичен, безопасен за човешки лепило.
  2. 2. Лесна инсталация. Полагане на паркет може да бъде направено сами, без участието на професионални монтажници.
  3. 3. Привлекателност. Паркетът е красив сам по себе си и поради използването на различни начини за поставяне с него можете да създадете уникални и естетически дизайнерски композиции в стаята.
  4. 4. Некомплицирана работа. Почти всяка мръсотия може лесно да се отстранява с влажна кърпа без да се използват химикали.
  5. 5. Дълъг експлоатационен живот. С подходящ грижи паркет може да служи за няколко десетилетия.

Важно предимство на паркета е, че ако покритието в крайна сметка загуби оригиналния си блясък, то лесно може да бъде възстановено чрез смилане. Но има недостатъци за паркета. Основните от тях - ниското съпротивление на облицовката на влага, изгаряне под въздействието на слънчева светлина, тенденция да се мирише. Освен това паркетните плоскости лесно се повреждат поради механични влияния, въпреки че дефектите могат да бъдат отстранени чрез смилане.

Предимства и недостатъци на ламинирания под

Ламинатът не се използва по-рядко за проектиране на подове в офис и жилищни райони, отколкото в паркетни дъски. Ламинираната облицовка успешно съчетава атрактивен външен вид, достъпна цена и много прилично представяне. Ламинатът е панел, чийто размер е 100x20 cm.

Ламинатът се прави чрез последователно залепване на дърво и хартия. Долният слой е направен от водоустойчива хартия, импрегнирана със смоли, което увеличава твърдостта на облицовката и нейната устойчивост на различни отрицателни влияния. Средният слой на панелите е направен от дървесни влакна или плочи от дървесни частици, което осигурява подобрена еластичност и устойчивост на влага. Горният слой на панела е покрит със защитен филм или фолио и ламинат - филм с висока якост. Ламинатът може да имитира повърхността на естественото дърво и дори естествения камък.

Паркет или ламиниран паркет - какъв е най-добрият избор за подови настилки?

Положителните характеристики на ламелите включват:

  1. 1. Лесна инсталация. Панелите имат заключващ механизъм за свързване, благодарение на който полагането може да се извърши независимо и в най-кратки срокове.
  2. 2. Екологична съвместимост. Материалът е нетоксичен, не предизвиква алергии, няма неприятна миризма и следователно може да се използва за проектиране на различни помещения.
  3. 3. Устойчивост на температурни промени, механични влияния и ултравиолетова радиация. Качественият ламинат е много труден за повреда, дори домашните животни с остри нокти и често правят много усилия, за да повредят облицовките, не могат да се справят с тази задача.
  4. 4. Пожарна безопасност. Ламинатът зле изгаря.

Важен недостатък на ламинираните подови настилки е тяхната лоша звукоизолация, поради която при монтажа на облицовката трябва да използвате шумоизолиращи уплътнения. В допълнение, краищата на ламинираните панели са достатъчно крехки и е невъзможно да се възстанови наложената основа. В случай на тежки повреди панелите трябва да бъдат заменени с нови. Значимостта на тези недостатъци може значително да бъде намалена, ако висококачествените облицовъчни материали се използват от известни производители.

Сравнете паркета и ламинат - как се различават един от друг?

Много собственици не знаят какво да изберат - ламинат или паркет за довършване на пода, тъй като тези материали имат подобни характеристики, въпреки че има достатъчно разлики между тях. На първо място, когато избирате между различни завършвания, е необходимо да се вземе предвид целта на залата.

И двата материала са чудесни за декориране на жилищни помещения, но ако стаята е много мобилна, тогава е по-добре да избере ламинатна основа. Нивото на устойчивост на удар на ламинат е 1,5 пъти по-високо от това на паркета. В допълнение, ламинатът е много по-малко склонен на абразия и може да издържи на по-голям физически стрес.

Паркет или ламиниран паркет - какъв е най-добрият избор за подови настилки?



В обикновените дневни стаи е по-добре да се слага паркет, тъй като има по-добри визуални характеристики, които, ако е необходимо, могат да бъдат възстановени. Благодарение на естетиката си, паркетът е подходящ за облицовка на помещенията при избора на сложни тенденции в дизайна на интериора. И в стаи с високо ниво на влага паркетна дъска не се препоръчва, тъй като влагата не понася паркета.

За да определите какво е най-добро за декориране на стая, трябва да сравните топлопроводимостта на материалите. Паркетът се счита за по-топла облицовка, която може да задържа топлината по-дълго, защото може да се постави директно върху бетонен под. Ламинатът е доста студен и в хладни помещения е най-добре да го поставите на горната част на отоплителната система "топъл под", но за устройството за топлоснабдяване трябва да похарчите много пари.

Разграничаване на описаните материали и параметрите на звукоизолация. В помещения, облицовани с ламинат, всяко движение на пода ще бъде придружено от добре чут звук. Паркетът е много по-добре изолиран, възможно е да се движи свободно на такъв под, без да се притеснявате да нарушавате човек, който спи в стаята. Особено от значение е разликата в шумоизолация за многофамилни къщи, където нивото звукоизолиращ под обикновено достатъчно ниска.

Ако искате да намалите разходите за ремонт на подови настилки, трябва да вземете предвид сложността на инсталирането на закупените материали. Полагането на ламинат може лесно да се извърши сами, защото елементите на жлеба са вдлъбнати в жлеба, което означава, че няма да се нуждаете от помощта на професионални строители, чиито услуги са доста скъпи. За да извършите инсталацията, ще ви е необходим чук, отвертка, дърворезба, ниво, лента и други общи инструменти, които са в арсенала на почти всеки домашен майстор. Въпреки това, ламинатът не може да бъде поставен върху бетон, първо трябва да направите специален звук и хидроизолация, след което можете да пристъпите към закрепване на панелите. Инсталирането на дневници ще изисква още повече усилия и време от собственика.

Паркетна плоскост може да се постави върху бетонна основа, но повърхността на пода в този случай трябва да бъде перфектно равномерна. Ако подовете в апартамента ви нямат разлики във височината, пукнатините и други дефекти, ще бъде по-лесно да инсталирате паркета. Ако подовете трябва да бъдат предварително подравнени, сложността на монтирането на различни материали ще бъде приблизително една и съща.

Паркет или ламиниран паркет - какъв е най-добрият избор за подови настилки?

Паркет ламинат и борда се различават един от друг и продължителността на работа. Разбира се, експлоатационният живот на материала до голяма степен зависи от първоначалното му качество, условията на работа и редовната поддръжка на подовата настилка. Обаче обикновено се използва ламинат в продължение на около 20 години, докато паркетът може да запази своите визуални и ефективни качества до 35 години.

Отделно, трябва да се отбележи, че по време на операцията външните данни на ламината постоянно се влошават, докато паркетните плочи могат да възстановят първоначалните си характеристики чрез възстановяване. В зависимост от качеството на използваната дъска, тя може да бъде възстановена 3-4 до 8 пъти. По този начин паркетът, за разлика от ламината, ще изглежда нов през цялата работа на подовата настилка.

Последното нещо, за което трябва да се говори, е цената на облицовъчните материали. Ламинатът се счита за сравнително евтина облицовка, според външните характеристики, а не по-ниска от по-скъпия паркет. Разликата в визуалните характеристики на тези довършителни материали едва ли ще се забелязва само през първите няколко години от експлоатацията на помещението. Цената на ламинат започва от 300 рубли на 1 м2, докато паркет е малко вероятно да се купуват по-евтино, отколкото за 1000 рубли на 1 м2.

Избираме най-доброто покритие за отделните условия

В таблицата по-долу даваме сравнение на основните параметри на ламината и паркетната плоскост.

особеностЛаминиран паркетпаркет
Носете съпротивление-
Устойчивостта на температури и влажност се променя-
Външни характеристики-
Лесно се грижите
Трайност и практичност-

За да изберете подходящия материал за вашата къща, трябва да се вземат под внимание всички характеристики и характеристики на паркета и ламинатните панели. Освен това, трябва да се ръководите от вашите индивидуални предпочитания и финансови възможности, изисквания за визуални характеристики на помещенията след като сте изправени.

За да улесните решението си, можете да разчитате на препоръките, разработени от професионалните монтажници. Така че е по-добре да поставите ламинирани панели в помещение с висока пропускливост, което се характеризира с висока устойчивост на механични влияния. Ако държите домашни любимци в апартамента, е по-добре за пода да изберете ламинат, който е много по-малко склонен към драскотини, отколкото крехък паркет.

Паркет или ламиниран паркет - какъв е най-добрият избор за подови настилки?

Желаейки да направим интериора на помещенията колкото е възможно по-естетичен, скъп и луксозен, е необходимо да изберете паркетна дъска. Той изглежда по-стилен и привлекателен от ламинат и все още запазва своите визуални характеристики през целия живот на устройството, тъй като може да бъде възстановен от време на време. Паркетът е по-подходящ за подови настилки в студените помещения, тъй като по-добре запазва топлината и ходенето по такъв подови настилки ще бъде много по-удобно, отколкото на винаги студения ламинат.

Ламинат за стаята се препоръчва да изберете, ако тя се различава лоша вентилация. Паркет в такава стая може бързо да изсъхне поради влага и температурни промени. Ако сте привлечени от визуалните характеристики на паркета, тогава можете просто да изберете ламинат за паркетна дъска. Въпреки по-ниските разходи за ламиниран паркет, е по-добре да го изостави, ако малки деца растат в апартамента. Безмилостното им играе в стая с ламинирано покритие ще създаде много шум, поради което други домакинства ще страдат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Как и от какво да се подове в къщата и апартаментаКак и от какво да се подове в къщата и апартамента
Най-добрият производител на ламиниран паркетНай-добрият производител на ламиниран паркет
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Паркет настилкаПаркет настилка
Изключителен ламинатИзключителен ламинат
Как да изберем паркет за вашия домКак да изберем паркет за вашия дом
Ремонт на паркетРемонт на паркет
Видове паркетВидове паркет
» » Паркет или ламинат кое е най-добре да избирате?
© 2021 BggeHat.com