Видове подови настилки

Днес има голям брой разновидности на подови настилки: паркет, линолеум, плочки и килими. Класически ремонт - това е поставяне на плочки в банята и тоалетна, дъски или паркет в хола, а в спалнята лежи килим. Нека да поговорим за нови видове подови настилки.

Те са условно класифицирани в групи:

  • ламиниран
  • дървен
  • полимер
  • плочка

Ламиниран паркет

Характеристики на съвременните видове подови настилки

ламинатЛаминатът е многослоен материал от тънък лист. Неговите елементи по краищата имат жлебове и шипове за твърдо закрепване помежду си без използването на лепило.

Ball база слой се състои от влакна, отдолу защитен, импрегниран със смола хартия, са най два слоя, декоративни, които могат да симулират текстурата и всяка защитна или акрилова меламинова смола.

Добрият ламинат не се различава от естествените материали. Но цената му е по-евтина. При избора му се обръща внимание на класа на приложение, от който зависи износоустойчивостта и силата на покритието. Също така има разновидности на ламинат, използвани в помещения с висока влажност.

Паркет съвет

паркет съветПаркетна дъска е подова настилка, състояща се от три слоя от естествено дърво под формата на дъски с широчина до 200 мм и дължина до 2400 мм. Горният слой е направен от ценна дървесина, а двата долни се състоят от иглолистни видове.

Между слоевете се залепват заедно, така че влакната на дървото са разположени една срещу друга, като по този начин се увеличава здравината на дъската. Поради своя дизайн, паркетните дъски се класифицират в 1-кухина, чийто най-горна част е едно парче дърво, 3 и 4 ленти, повърхността се представя под формата на няколко бара Ламела.

Много производители правят паркет, покрит с лакови защитни или маслени покрития, така че да може да се полага и да се използва моментално. Нейният живот е максимум 30 години.

Паркет паркет се състои от отделни летви от дървен масив, които са оборудвани с хребети и канали за тяхното свързване. В зависимост от вида на рязане паркетът е разделен на следните видове:

  • Радиално, когато кръглата дървесина се трие перпендикулярно на годишните пръстени. Тя има по-еднородна текстура и е устойчива на външни влияния и е малко по-скъпа от другите видове.
  • Тангенциално, когато е нарязан по допирателната към годишните пръстени. Тези барове имат "сводест" модел дървени пръстени и имат богата и оживена текстура.

Моля, обърнете внимание! Огромна роля при избора на парче паркет играе дебелината на работния слой на шината, тъй като определя кой слой по време на полагане и ремонт на паркета може да бъде полиран, като по този начин се определя неговата издръжливост.

Корк под

корк подКорковият под е нов вид покритие, направено от коркова кора. Кората, базирана на специална технология, е натрошена, нагрята, пресована и изглежда като пластмаса. За красотата и здравината на повърхността е лакиран и покрит с винилов слой.

Този етаж, от гледна точка на околната среда, е чист, без гниене. Корк запазва структурата си в помещения с интензивно движение, като температурните колебания и влажността не са чувствителни към вода, алкохол и други влияния. Следователно, тя може да се постави в баните.

Покритие на килими

материя за килимиКилимът е покритие от килим, което се разпростира върху цялата площ на пода. Такива покрития са удобни, имат релеф и гладка текстура, могат да абсорбират звуци и да направят стаята уютна и красива.

Килимът е изработен от естествена и синтетична купчина или от комбинации от тях. Синтетичните влакна имат следните типове: полипропилен, полиестер, полиамид, полиакрил. Естественият килим е изработен от вълна.

Килимът от найлон е по-качествен от многото синтетични покрития. Това е практична, мека, устойчива купчина, на която няма следи от мебели. Найлоновите покрития не изгарят и служат за 10-15 години. Полиестер леко по-нисък в качествата си найлон и суров на допир. Животът е 5-10 години.

Безцветният килим се произвежда с помощта на метод с иглата, изглежда като филц или филц. Тя е издръжлива и относително евтина.

Подови настилки на топли подове

Днес най-често се поставя подовете с отопление. В този случай възниква въпросът за избора на подови настилки за тази система.



Под паркета не може да се постави поради следните причини:

  • Поради ниската топлопроводимост на дървесината ефективността на подовата система също ще бъде много ниска.
  • Паркетът не може да издържа на постоянни колебания в микроклиматичните условия.

подови настилки на топъл подКакво не може да се каже за ламинат. Неговата топлинна проводимост е достатъчно добра и съответно ефективно отопление. Но е чувствителен към температурните колебания и влага. Когато го купувате, трябва да обърнете внимание на характеристиките му по отношение на температурния режим.

За линолеум няма ограничения. При инсталиране на линолеум, ефективността на топъл под ще бъде висока, в случай, когато тя ще бъде тънка и неоснователна.

Под килима можете да инсталирате системата, особено ако е синтетична и късокосмести. С дебелата си основа и дълга дрямка, монтирането на топъл под, няма смисъл.

Под керамичната плочка трябва да се поставят топли подове. Поради високата си топлопроводимост, тя винаги е студена, поради което отоплителната система е ефективна, особено когато се полагат плочки върху електрически постелки.

подови настилки на топъл подСъвети за това как да се приложи изборът на подови настилки

Днес строителният пазар предлага широка гама от подови настилки. Но е необходимо да обърнете внимание на някои характеристики на тези или други материали, че е по-добре да купувате само, за да ви изберат.

Линолеумът е практичен, лесен за почистване и измиване. Това не е толкова хлъзгаво, колкото е на мрамор. Но на влажен линолеум също е необходимо да бъдете предпазливи. В инсталацията е проста, достъпна и ще продължи максимум 20 години.

Мраморът е естествен благороден материал, който има голяма здравина и издръжливост. Неговият голям недостатък е високата цена, но тя може да се разпадне едва след 25-75 години.

Плочки в банята

подови плочки в банятаКерамичните плочки са незаменим материал за баните. Тъй като подовете в банята постоянно са мокри, подовото покритие трябва да има висока устойчивост на влага и не трябва да се подхлъзва. Слип може да намали грубата повърхност на плочките или килимите.

Също така, подът непрекъснато е в контакт с реагенти, които оставят петна. За да ги премахнете, използвайте препарати с висока химическа активност. Ето защо подовата настилка в банята трябва да бъде киселинно устойчива.

Също така при избора на плочки трябва да се вземат предвид естетическите съображения и износването по време на ходенето. За поставяне на плочки на пода се използват керемиди с клас на изтриване повече от III.

Корковият под е естествен нов материал с висока якост. Благодарение на лаковото покритие този под е красив и естетичен.

Моля, обърнете внимание! Подгряващият под коркови настилки има благоприятен ефект върху опорно-двигателния апарат. Може да се постави в детската стая, в хола и дори в банята.

подова настилка в дървоДървени облицовки, например дъска за табла - естествени. Но дървото поглъща влагата, заради това, което може да изсъхне.

Благодарение на новите технологии, неговият експлоатационен живот може да бъде удължен чрез повишаване на устойчивостта на влага. Този имот се характеризира с: подова настилка от корк, масивна дъска, изработена от устойчиви на влага дървесина, устойчива на влага паркетна дъска.

При избора на подови покрития трябва да се обърне внимание на естетическите и практическите аспекти на въпроса.

Но, поставянето на много красиви видове настилки е много трудно и скъпо. Ето защо трябва правилно да прецените техните възможности. Пожелаваме Ви късмет.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кое покритие да изберете на пода мек килим или твърди ламинат?Кое покритие да изберете на пода мек килим или твърди ламинат?
Характеристики на избор на подови настилкиХарактеристики на избор на подови настилки
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Как да изберем паркет за вашия домКак да изберем паркет за вашия дом
Видове паркетВидове паркет
Изборът на подови настилки е ламинат или PVC плочкиИзборът на подови настилки е ламинат или PVC плочки
Видове паркет дъскаВидове паркет дъска
» » Видове подови настилки
© 2021 BggeHat.com