Ламинираните подови настилки за топло подово покритие са избрани и поставени вкъщи

През последните години в жилищата и апартаментите все по-често се изграждат отоплителни системи като "топъл под". Те осигуряват удобни условия на живот, но изискват внимателен избор на материали за облицовка. Много хора смятат, че ламиниращите подови настилки не могат да се използват за довършване на топъл под, но това е погрешно мнение. Днес ние ще ви кажем как да избирате подходящи ламинирани подови настилки за вашия дом, така че те да продължат възможно най-дълго.

Ламинирани подови настилки - митове и реалност

За начало има няколко типа топли подове, а именно:

  • електрически;
  • филм;
  • вода.
  • вода.

Ако се спазват всички правила за монтиране, всеки от изброените типове позволява последващо полагане на ламинираното покритие. Топлата подова настилка е идеално подходяща за ламиниран паркет, тя е доста тънка, равномерно загрява покриващите материали, поставени отгоре и ви позволява да регулирате прецизно температурата за загряване. Ламинираните подови настилки в този случай могат да бъдат поставени без използване на замазка, ще бъде достатъчно, за да поставите тънък субстрат под него.

Ламиниран паркет за топла под - изберете и съхранявайте у дома си

На дъното на топлата вода също е възможно да се полагат ламинирани подове, но между тях се изисква замазка, чиято дебелина трябва да бъде от 30 до 60 mm. Дебелата замазка се загрява по-бавно и усложнява задачата за регулиране на температурата в помещението, а тънката може бързо да се прегрява, което води до повреда на ламината. Ето защо трябва да се придържате към златната среда.

Ако системата за отопление на водата трябва да бъде свързана към централна отоплителна мрежа, най-добре е ламинатът да не се полага.

При електрическите нагревателни елементи върху дъската се полагат и ламинирани покрития. Но в този случай тя трябва да е тънка - не повече от 30 мм, в противен случай ще е необходимо да се плаща с надплащане за отопление. Поставената замазка трябва да бъде възможно най-здрава (без празнини) и равномерно. За да се създаде, могат да се използват специални смеси или пластификатори. Качествената замазка бавно се затопля, но действа като акумулатор на топлинна енергия, затова в бъдеще ще се отрази положително на общите разходи за електроенергия.

Въпреки това, мнозина все още вярват, че ламинатът не е подходящ за облицовка на стаите в помещения, оборудвани с топла подова система. Това се дължи на факта, че ламинираните покрития са много слабо поносими от въздействието на високи температури и висока влажност. От водата, дървото, което е част от подовата настилка, може да се надуе и деформира. И поради термичните разширения на ламинираната плоскост, ставите могат да бъдат повредени. Освен това, когато ламинатът е изложен на температури над 30 ° С, формалдехидните смоли могат да бъдат освободени от панелите, действайки като свързващо вещество, което свързва слоевете панели.

Ламиниран паркет за топла под - изберете и съхранявайте у дома си

Независимо от всичко това ламинатът все още може да се използва като подово покритие. Първо, възможно е да не се притеснявате за твърде много влага, тъй като дори и при система за отопление на водата охлаждащата течност ще циркулира в запечатани тръби и няма да падне върху дървесината. На второ място, мрежовите елементи обикновено се загряват до температура 27-28 ° C, което означава, че топлинният ефект няма да бъде достатъчен за отделяне на формалдехидни смоли.

Но трябва да се отбележи, че не всички ламинатни панели са подходящи за полагане на топъл под. Евтините покрития най-често не могат да издържат на появяващите се температурни разлики и бързо стават неизползваеми. Поради това е необходимо да се използва за облицовка на висококачествени и устойчиви покрития, които не губят своите визуални и експлоатационни характеристики поради сложните външни условия.

Изборът на материали за облицовка - към кои характеристики трябва да обърна внимание?

Има много характеристики на облицовката, които трябва да бъдат взети предвид, тъй като способността на крайните материали да издържат на външни влияния ще зависи от тях.

На първо място е необходимо да се обърне внимание на поддържането в облицовката на вредно вещество - формалдехид. Най-безопасните панели са материали от класове Е1 и Е0. В материалите Е0 формалдехид практически отсъства, но тяхната цена е много по-висока от другите класове. В Е1 вредните вещества са малко по-големи, но такъв ламинат е напълно безопасен и може да се използва за декорация на подови повърхности в помещения с различни цели.

Ламиниран паркет за топла под - изберете и съхранявайте у дома си

Тъй като популярността на отоплителните системи на пода е нараснала силно през последните години, производителите на облицовъчни материали са посочили покрития, които могат да се полагат на топъл под, със специални маркировки:

  • Н20;
  • Топла вода;
  • Подово отопление.

Ламинатните панели трябва да са с достатъчна дебелина. Най-добре е да се използват плоскости с дебелина от 8 до 10 мм, за да се покрие отопляемият под. По-тънките продукти не понасят постоянни температурни промени, а дебелите имат ниска топлопроводимост. Освен това някои производители могат да маскират ниското качество на панелите си, като увеличат дебелината си.

Най-голямото отрицателно въздействие на температурните промени, както вече беше споменато, има върху ключалките на ламинатните панели. Поради това е по-добре да откажете ламинат с ключалка или да изберете дъски с подсилени ключалки.

Желателно е подовото покритие да се характеризира с добро термично съпротивление. По-добре е да изберете материали с характеристики от 0.05 до 0.1 m² * K / W. Положеният субстрат също има съпротивление от 0.04-0.06 m² * K / W, което води до общо съпротивление на пода не повече от препоръчителните 0.15 m² * K / W.



Избираме субстрат за полагане на ламинирано покритие

При монтаж на топъл под на сухо място, той се поставя върху плоска основа от шперплат, частици или други материали. Въпреки това, колкото по-силна е базата, толкова повече шум ще се генерира при преместване на капака. За да се намали натоварването и да се увеличи шумоизолацията на покритието, под ламинат се полага специален субстрат. Освен това, тя също така предпазва подовата настилка от влага.

Ламиниран паркет за топла под - изберете и съхранявайте у дома си

Има няколко типа субстрати, използвани в облицовката:

  1. 1. Пяна от полиетилен. Този материал има добри изолационни свойства за топлина и влага, както и ниска цена. Въпреки това, тя е краткотрайна, може в крайна сметка да се уталожи и също натрупва статичен заряд.
  2. 2. Стиропор. Това е ефективно звукоизолиращо устройство и има висока устойчивост на топлина. Различава дълголетие, но може да излъчва вредни вещества поради излагане на високи температури.
  3. 3. Корк. Субстрат от естествен материал, който има висока еластичност, която не изчезва с течение на времето. Отличен за по-нататъшно полагане на ламинат, но се характеризира с доста високи разходи.
  4. 4. Битум-корк. Изработена е от крафтова хартия, покрита със слой битум и смачкана запушалка. Характеризира се с висока цена и отлични характеристики.
  5. 5. Разхвърлян. Той е отличен топлоизолатор и отразява инфрачервените лъчи. Благодарение на своята висока устойчивост на влага, той елиминира възможността от гъбички и мухъл.

В допълнение към традиционните субстрати, също така е възможно да се разграничат продуктите, произведени от иглолистни плочки - изополат. Те имат влакнеста структура и значителна дебелина (в рамките на 5 мм). Използва се рядко поради високата цена. Освен това на пазара има и комбинирани субстрати, представляващи няколко слоя полиетилен, между които се поставят полистиренови пелети.

Общи препоръки преди монтаж на облицовъчни материали

Дори ако закупите ламинат с най-добро качество, той трябва да бъде правилно поставен, за да се предпази от повреди, причинени от топлина. В случай на монтиране на облицовката над замазката, монтажът може да се извърши само след като е напълно изсъхнал и е поставена якост. Ако замазката е изработена от бетон, тогава ще трябва да изчакате поне 4 седмици.

Преди да се обърне към пода, подът трябва да се изсуши и да се затопли по цялата си дебелина. За да направите това, включете отоплителната система 2 седмици преди инсталацията и добавете няколко градуса всеки ден, като я до 50 номинална мощност, а през следващите 2 дни - до пълния капацитет. След това системата трябва да се изключи, изчакайте до подовото охлаждане да достигне температура най-малко 15 градуса.

Същата стъпка по стъпка система за пускане на отоплението в експлоатация ще трябва да се повтори след приключване на инсталацията. В края на периода на отопление също е необходимо да изключите системата поетапно - ще трябва да изпълните всички по-горе стъпки в обратен ред.

Оптималната температура на пода в жилищните помещения е 22-25 ° C. В зависимост от капацитета на системата, за да се постигне тази температура, може да се наложи да се настрои температурата на охлаждащата течност на различни нива - обикновено около 40 ° С. Но във всеки отделен случай е необходимо да се избере работната температура чрез експериментален метод. Не позволявайте прекалено много топлина на облицовъчните материали, тъй като те могат да загубят пазарния си вид.

Ламиниран паркет за топла под - изберете и съхранявайте у дома си

Между замазката и основата е необходимо да се постави слой от полиетиленово фолио с дебелина около 0,2 мм. Това ще предотврати образуването на конденз, който може да повреди ламиниращата облицовка.

Дълголетието на облицовъчните материали, особено когато се полагат на топъл под, зависи от много фактори, включително правилната инсталация на самата отоплителна система. Работата с инженерните системи в жилищни и нежилищни помещения е изключително сложна и собствениците се съветват да не се занимават с тях самостоятелно. Много по-лесно е да се обърнете към специалисти, които могат да подготвят проект за доставка на топлинна енергия, да извършат необходимите изчисления, да изберат подходящи материали за системата и да инсталират правилно всички компоненти на мрежата.

В отоплителната система трябва да е възможно да се регулира температурата. Ако няма такава възможност, ламинатът не може да се използва за облицовка. В даден момент подът непременно се затопля над температурата, която ламинираните покрития могат да издържат.

Преди да инсталирате ламината, прочетете инструкциите от производителя. Все пак трябва да се спазва едно правило - преди да започнете да инсталирате покритието върху топъл под, трябва да оставите ламелата в стаята няколко дни. Това ще позволи на облицовката да се изравни с температурата на стаята, а по време на полагането на панелите вече няма да се разширява и те могат да бъдат монтирани гладко и правилно.

Преди поставянето на панелите е необходимо да се установят няколко дни в помещението без промяна на температурния режим. Затягането преди инсталацията трябва да се затопли до температура 27-30 ° С. Поради това, ще бъде в състояние да отстраните останалата влага от него, което е от съществено значение като нормална инсталация може да се извършва само в основното ниво на влажност не по-висока от 5. След затопляне в продължение на няколко дни, преди да монтажната система може да бъде изключен.

След като инсталацията приключи, системата трябва да бъде пусната в експлоатация. За тази цел постепенно увеличавайте температурата от 18 до 27 ° C, като я повишавате ежедневно с 3 ° C. Спазването на тези прости правила ще ви позволи да направите ламинатната база надеждна, качествена и трайна, колкото е възможно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на топъл под ламинат съвети за избор на отоплителна система и ламинатПолагане на топъл под ламинат съвети за избор на отоплителна система и ламинат
Как да изберем топъл под? Кой да избере?Как да изберем топъл под? Кой да избере?
Най-добрият производител на ламиниран паркетНай-добрият производител на ламиниран паркет
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Ламинат за настилкиЛаминат за настилки
Топъл под, в зависимост от систематаТопъл под, в зависимост от системата
Предимства и недостатъци на подовото отоплениеПредимства и недостатъци на подовото отопление
Монтиране на топъл подМонтиране на топъл под
Какъв вид настилка да избера за детска стая?Какъв вид настилка да избера за детска стая?
» » Ламинираните подови настилки за топло подово покритие са избрани и поставени вкъщи
© 2021 BggeHat.com