Полагане на топъл под ламинат съвети за избор на отоплителна система и ламинат

Ламиниран паркет за подова настилка

Важно е незабавно да се посочи, че ламинатът е студен и няма нагреватели, поставени под този материал, да го направят по-топло и по-приятно на допир. Предната част на ламината не е направена от дърво - тя е покрита със силна смола, която го предпазва от повреда и износване. И това покритие остава хладно във всякаква топлина. Но ако подреждате топъл под ламинат със собствените си ръце, тогава ще бъде хубаво да ходите на ламинат дори бос.

Когато избирате ламинат за топъл под, трябва също така да знаете, че този продукт е от дървесен произход и отчасти има характеристиките на дърво. Това означава, че влагата бързо ще поеме в продукта и ще доведе до набъбването му, а твърде висока температура ще доведе до деформация и синтероване на ламината. Разбира се, поради увеличения брой смоли, тези свойства се компенсират. Необходимо е обаче внимателно да избирате материала за топъл под. Важно е да обърнете внимание на следните параметри:

  • На опаковката трябва да има специална значка, която да показва съвместимостта на ламината с топлата под.
  • дебелината на материала трябва да бъде по-голяма от 8 мм (повишената температура ще допринесе за деформацията на ламелите с по-малка дебелина).
Икони за ламинатна съвместимост с подово отопление

Икони за ламинатна съвместимост с подово отопление

Такъв ламинат за подово отопляем под или електрическа система ще направи най-доброто.

Субстрат за ламинат

Един важен фактор при инсталирането на ламиниран паркет е изборът на вида, подходящ субстрат, тъй като субстрата осигурява омекотяване покритие ефект осигурява звукоизолация стаи, предпазва от влага и частично затопля ламинат.

Пяната полиетиленова пяна поради своята евтиност е най-често използваната за топъл под с ламинат. Въпреки това има едно минус: при механично действие не се възстановява, което води до появата на въздушни кухини и бързата деформация на ламината.

Най-добрият избор за топло подовете ще бъде tuplex или isoplate backing.

Субстратът на дуплекса се състои от многослоен филм, който се състои от два слоя целофан с полистиренови гранули в средата. Такава субстрат осигурява защита от абсорбция на влага, предпазва мокро ламинат с недостатъчна сушене и замазка половината абсорбира шума от звукови източници, разположени под пода.

Изоплатът има по-ниска цена от памучната тъфта, но въпреки това е екологосъобразна и издръжлива, което го прави доста популярен сред професионалните строители и строители.

И трите вида субстрат са добре комбинирани с топъл под и не пречат на проникването на топлинна енергия. В същото време има един вид материал, който в този случай не може да се използва категорично - подложка от корк. Този субстрат задържа твърде много топлина сам по себе си и предотвратява преминаването й в ламината и по-нататък в стаята.

Подови настилки от ламиниран паркет

Топлият етаж, поставен върху ламината - това със сигурност е удобна и красива опция за отопление. Въпреки това, не всеки топъл етаж може да бъде подходящ за тази задача. Какъв вид отопление мога да избера за поставяне под ламинат?

В момента най-често срещаните са три вида отопление: филм (инфрачервен), вода и електрически (кабел).

Водна система

Тази система е надежден и безопасен начин за подгряване на подовата повърхност. Основното предимство на нагряването на водата е равномерното нагряване на основата на пода (бетонна настилка, дърво), което увеличава живота на ламинатното покритие.

Водният под е покрит с ламинат

Водният под е покрит с ламинат

За да се създаде надеждна система за отопление на водата с ламинат, е необходимо да се следват инструкциите за монтаж и всички условия за правилната инсталация на тази система. Следователно, след полагане на тръбите и събиране на водната система, се извършва полагане на замазката, което задължително трябва да се постигне пълно изсушаване.

Важно! За бързо изсъхване на замазката можете да включите вече сглобената система на водния под, като постепенно повишавате температурата. Това ще позволи на бетона да загрее и изпарява влагата по-бързо.



След това върху завършената повърхност на подово отопляемия под, който отговаря на условията, определени от производителя, ламинатът се полага. За да се предпази покритието от деформации и ефекта на влагата под ламинат, допълнително се полага субстрата.

След пълната инсталация на водната система и подовата настилка за защита на ламината от деформации трябва да се спазват следните прости правила:

  • В началото на отоплителния сезон температурата на водната система трябва да се увеличава малко по малко - 5 ° C на ден;
  • избягвайте температурните колебания през целия период на използване на водната система.

По този начин подово отопляем под покрит с ламинат ще трае достатъчно дълго и няма да бъде придружен от неизправности и деформации на подовата настилка.

Кабелна система

Електрическият топъл под ламинат е добър избор, когато неговата инсталация се извършва, за да се затопли малко пространство или като допълнително отопление.

При изграждането на такива подове е важно да се вземе предвид тяхната мощност:

  • 220 W - неговата инсталация е подходяща за основно отопление (на лоджия, балкон) и като допълнение в помещения с големи топлинни загуби;
  • 150 W - устройството на такива подове е подходящо за кухнята или хола.

Функционирането на кабелния под се дължи на нагряването на кабела. Такава работа е подобна на традиционния електрически нагревател, който също се захранва от електрическата мрежа и по този начин се загрява.

Кабелна система с ламинат

Кабелна система с ламинат

Монтирането и полагането на топъл под ламинат е съвсем проста. Освен това дори и един любител може да го направи. Монтирането на подовата настилка се извършва директно върху готовата замазка, а субстрата и ламинираното покритие се поставят веднага. Това означава, че инсталирането и инсталирането на такива подове само по себе си ще спести много време и пари за проектирането на цялата отоплителна система.

Отоплението обаче се използва рядко като основно, тъй като работата му ще изисква значителни разходи за енергия. Също така, когато инсталирате такава система, трябва внимателно да планирате разполагането на мебели, за да предотвратите локално прегряване на кабелите и изгарянето им.

Филмова система

Решението за поставяне на инфрачервения топъл под ламинат става все по-популярно, тъй като той допринася за създаването на наистина нежен температурен режим за ламината.

Филмовата система е доста икономична и благодарение на дизайнерските характеристики тя не уврежда ламината под формата на напукване или деформация.

Филмова система под ламинат

Филмова система под ламинат

Също така, топлата плоча под ламинат има следните положителни характеристики:

  • инсталирането, инсталирането и свързването към мрежата заемат максимум 1,5-2,5 часа;
  • полагането се извършва без изливане на замазката и използване на лепила;
  • готов за работа веднага след инсталирането;
  • екологосъобразно;
  • създава полезен микроклимат;
  • работи повече от 50 години.

Инфрачервеният топъл под ламинат ще струва повече от кабелна или водна система, но се изплаща през първите 2-3 години.

Полагане и монтаж на филмовия под е лесно да направите сами. Повече подробности можете да видите във видеоклипа. Това видео показва всички етапи на работата и необходимите материали.

По този начин, като познавате характеристиките и характеристиките на трите вида отоплителни системи под ламинат, можете да изберете най-добрата опция за отопление на точното помещение.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите топлата под ламинат със собствените си ръцеКак да поставите топлата под ламинат със собствените си ръце
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Как да сглобим ламинатКак да сглобим ламинат
Предимства и недостатъци на ламинатПредимства и недостатъци на ламинат
Ламинатни и ламинатни видовеЛаминатни и ламинатни видове
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Характеристики на ламинатаХарактеристики на ламината
» » Полагане на топъл под ламинат съвети за избор на отоплителна система и ламинат
© 2021 BggeHat.com