Какви са видовете ламинат

Видове ламинирани дъски

Ламинатът е сравнително евтина имитация на паркет. Той се изработва от пресовани дървесни влакна, а от година на година получава все по-голяма популярност. Този евтин модерен материал ви позволява бързо да проектирате пода в стаята. На пазара можете да намерите различни видове ламинат, които ще задоволят нуждите на най-капризния купувач.

Изборът на подходящ продукт сред огромен асортимент е труден, ако имате лоша представа за него. Ето защо е необходимо да знаете какво е ламинатът и какъв е ламинатът.

Какво е ламинат

Английската дума "ламинат" означава многослоен материал. Структурата на такива подови настилки е подобен на всмукване, при което функция слой изпълнява крафтхартия, гипсофазер, хартия и фигурално смола слой.

Основата на ламинираната плоча е висококачествена дървесна дъска (HDF). Също така е основният компонент на покритието. След като е по-дебел и по-плътен, толкова по-силен ще бъде самият под.

Специалната kraft хартия предотвратява навлизането на влага отдолу.

На върха на основата се нанася декоративен слой, който е специално изработена хартия с шаблон или рисунка върху нея.

Горната част е покрита с тънък, но достатъчно силен полимерен филм, който предпазва плочата от абразия и други външни влияния.

Тази "пластове" технология за производство прави възможно производството на ламинат в огромно разнообразие.

Класификация на материала

Ламинираното покритие може да бъде разделено на няколко класа. Общо седем - 21,22,23 и 31,32,33,34 клас. Всеки от тях има своите характеристики на якост. Ламиниран клас 21-23 не е освободен, тъй като тя не устои на изпитанието на времето и натоварване, а материалът е 31-34 класове пуснати в масово производство.

Заредете класове

Друга класификация е посочена с буквите AC и номера от 1 до 6. Това обозначение показва якостта на най-горното, прозрачно ламелно покритие. АС1 и АС2 бяха отстранени от производството, тъй като тяхното покритие се оказа слабо до износване.

Комбинацията от класове на якост и механична устойчивост е, както следва:

  • клас 31 AC3;
  • клас 32 AC4;
  • клас 33 AC5-AC6;
  • клас 34 AC6.

Колкото по-голям е класа, толкова по-силен е материалът, толкова по-голям е броят на високоговорителите, толкова по-устойчив е покритието на външните влияния.

Покритие от клас 43

Клас 43

Друг клас покритие - 43. Не е лесно да се намери в строителни магазини, той е по-лесно да се поръча от производителя директно. Това е винил ламинат, който е в състояние да издържа на теглото на колата. Основното му предимство е идеалната водоустойчивост, защото винил не се страхува от водата.

На винил ламинат 43 клас, производителят дава гаранция за 25 - 50 години (в зависимост от метода на полагане - плаваща или лепило) за търговска употреба. В къщата или апартамента неговият служебен живот може да се нарече безкраен. Следователно, неговата висока цена е напълно оправдана. В допълнение, покритието може да издържи 3 цикъла на разглобяване / сглобяване, което не може да се каже за колекции, базирани на дървесни влакна.

Видове материали за декоративни качества

Декоративните ламинирани панели са разделени на:

  • лъскава / копринено-лъскава;
  • естествен;
  • Восъчна;
  • текстуриран / облекчен;
  • мат;
  • държава;
  • "Едно дърво, боядисано с маслена боя."

Името на всяка група говори сама за себе си.

Естествен лакиран дъб

Дъб естествен

Гланцовият / копринено-лъскав ламинат има полирана гланцова повърхност. Неговият основен недостатък е, че е достатъчно хлъзгав и винаги има отпечатъци от боси крака върху него. Това е традиционен вид материал.

Естествените ламинирани подови дъски са по-скоро дървени. Всички възли и пори на дърво се извличат качествено. Има копринен блясък.

Восъчните ламели приличат на дърво, добре импрегнирано с восък. Светлият блясък е знак за високо качество.

Пластмасовите дъски имитират естествено дърво. Неравностите на покритието съвпадат с неравномерността на шаблона, което прави материала подобен на паркетната плоскост максимален. В релефния ламинат неравностите са симетрични и не съвпадат с модела. Друг тип - ламели с наклон. Подът, поставен от тях, имитира широки дървени дъски.

На матовото покритие няма следи от голи крака, така че е по-предпочитано от гланц.

Дъбова пепеляшка

Държава дъб

Laminate-страна може да се дължи на релефни покрития. Всяка плоча е като ръчно обработено парче дърво. Един от сортовете стил е старият ламинат. На него се виждат издутини и чипове, умело смлени и скрити от лак.

Едно дърво, боядисано с маслена боя, е имитация на естествено дърво, покрито с обикновен маслен емайл на базата на сушене на масло. Повърхността на ламелите няма блясък, изглежда естествена.

Видове връзки на подови дъски

Чрез метода за закрепване на плочите, ламинатът може да бъде залепен или "заключен". Складирането е отнема време. Отнема много време. Завършеното покритие е трудно да се ремонтира, тъй като в случай на повреда на една от плочките за подова настилка, ще бъде трудно да се замени.

Понастоящем производителите на ламинати са изоставили лепилото, предпочитайки "брави", като по-бърз и по-икономичен начин на монтаж. Конструкциите "Lock" се сглобяват със специален закопчал, разположен на края на всяка плоча.

Видове ключалки

По проект всички видове ламинатни брави се разделят на две основни групи:

  • Заключете заключване;
  • Кликнете заключване.

Ключалката или заключващата ключалка е доста проста конструкция. От едната страна на панела се обработва специална форма "скок", а от другата страна е "жлеб". В процеса на сглобяване на ламинат "скок" от една плоча с гумен чук, той е изкован в "жлеб" на другия и щракне на място.

Забранено е да ударите ламела. За да го използвате, прикрепете дървен блок към края на дъската и не го удряйте здраво с чук. Това ще ви помогне да избегнете повреда на материала.

По-добре е да се повери такова покритие на добре информирани специалисти, защото:

  • без да знаят характеристиките на свързване на брави от този тип, те са много лесно да се повредят;
  • не можете да прехвърлите самия капак на друго място или да замените повредения фрагмент.
Начини на полагане

Опции за стилизиране

Заключването с кликване или сгъваемата връзка се отнася до последващо развитие в производството на ламинат. С по-сложен дизайн, такава ключалка е лишена от всички недостатъци на ключалките. За да се събере покритие с такова закрепване на панелите под силата дори на непрофесионалните. Дъските са свързани под ъгъл от 45 градуса без никакви допълнителни усилия.

Този метод на монтаж ви позволява да разглобявате покритието без да го повредите и да го поставите на друго място. Друго предимство е, че благодарение на конструкцията си ламинатният под не се деформира с времето, като по този начин се предотвратява образуването на празнини между панелите.

Ако не използвате лепило при полагането на ламинат, легнете ключалките и фугите със специален уплътнител. Това ще предпази дъските от влага и сух въздух в стаята.

заключение

Различни видове ламинатни брави ви позволяват да изберете материала, който ви е удобен. Разнообразието от модели и текстури прави възможно декорирането на стаята в съответствие с вашето разбиране за стила. Преди да купите, е по-добре да получите експертни съвети, за да намерите материала с най-добро съотношение цена / качество.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подовете станаха много еластичниПодовете станаха много еластични
Паркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капакаПаркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капака
Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Необходимите инструменти за полагане на ламинатНеобходимите инструменти за полагане на ламинат
Как да сглобим ламинатКак да сглобим ламинат
Качествен ламиниран паркет на дървения подКачествен ламиниран паркет на дървения под
Предимства и недостатъци на ламинатПредимства и недостатъци на ламинат
Какъв вид подова настилка трябва да избера?Какъв вид подова настилка трябва да избера?
» » Какви са видовете ламинат
© 2021 BggeHat.com