Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?

Подово покритие

Все по-популярен в модерната декорация печели такава подова настилка като ламинат. От 1977 г., когато е издаден за първи път в Швеция, и досега тази подова настилка е произведена в много страни по света. Новите технологии не само дават възможност за разнообразяване на материалите, но и разширяват способността да произвеждат ламели с различни параметри. Дължината, широчината и дебелината на ламината - това са трите компонента, от които зависи правилният избор.

Структура на ламелите

Ламинираното дъно има многоетажна конструкция. Състои се от 4 слоя:

  1. Защитно меламиново фолио.
  2. Ламинирана хартия.
  3. Основната част е плоча от дървесни влакна, дърво или бамбук.
  4. Защитен слой, устойчив на влага.

  • Меламиновото фолио предпазва горната повърхност от влага върху панела. Тя е много тънка и прозрачна. На него зависи силата на горния слой.
  • Ламинираната хартия изпълнява декоративна функция, имитираща различни материали. Дебелината му е незначителна.
  • Основната част е превозвачът. Това е основната дебелина на ламината, от която зависи устойчивостта спрямо вертикалните товари. От него също са изрязани заключващите елементи.
  • Долният слой не е особено дебел. Изработена е от крафтова хартия, импрегнирана с фенолни масла. Той осигурява твърдост и влагоустойчивост на дъската, като не позволява да се деформира и да не позволява влагата отдолу.
  • Съставът на слоевете, тяхната дебелина и свързващата технология имат пряко влияние върху здравината и износоустойчивостта на подовото покритие.

Класификация на подовите материали

Таблица с размери

Видове размери

За да се движите правилно при избора на панели, трябва да знаете тяхната класификация. Традиционно те са разделени на 2 групи, всеки от които включва няколко класа:

  • 21, 22 и 23 класа - за подови настилки в жилищни помещения;
  • 31, 32, 33 и 34 класа - за търговски и домашни помещения.

Благодарение на силните си характеристики, само 31-34 класа бяха оставени в производството.

Сред основните качества на ламината са:

  • Устойчивост на влага и антистатични.
  • Устойчив на изгаряне и повреда.
  • Лесен за инсталиране.
  • Голяма селекция от цветове, текстури и размери на ламинат.

Друга класификация се отнася до покритието на панели с акрилен или меламинов филм и показва устойчивостта на повърхността към абразията. Когато купувате ламинат в магазин, обърнете внимание на маркировката на високоговорителите. Според тази характеристика, шест класа се различават от 1 до 6. Колкото по-голям е броят, толкова по-голяма е устойчивостта на абразия от материала и следователно неговата издръжливост ще бъде по-голяма.

Китайските производители често не указват параметъра AS, докато ламинат с дебелина 12 мм може да причини слаб филм AC3. Такъв материал няма да продължи дълго.

Както можете да видите, класификацията директно зависи не само от качеството на покритието, но и от дебелината на основата - фибростъкло. Останалите размери на ламината нямат значителен ефект върху неговите свойства.

Каква дебелина трябва да избера?

Ламинат в секция

Ламеларно устройство за наслояване

От всички технически характеристики, дебелината на листовия лист е най-важната. Съвременните потребители са в голямо търсене с панели с дебелина от 7 до 12 мм. Професионалистите стигнаха до общо мнение - колкото по-дебел е ламинатът, толкова по-добре покритието. Ето защо:

  • запазва топлината по-добре;
  • подобрява звукоизолацията;
  • високо вертикално натоварване;
  • Не повреждайте при инсталиране на тежки мебели и домакински уреди;
  • дълго време в експлоатация.


Материалът се изисква от основата. Ако разликата между грубия под и хоризонталното ниво е повече от 3 мм на метър, тя трябва да бъде изравнена.

Колкото по-дебел е ламинатът, толкова по-лесно е да се инсталира. Той по-малко се огъва и не "играе", а също така реагира по-малко на температурните промени и на висока влажност.

Качеството на ставите също зависи от дебелината, тъй като те са изрязани в дъската. Колкото по-дебел е, толкова по-силни са заключващите елементи.

Дебелината от 10 до 12 мм позволи да се създаде нова връзка от една дъска с друга, готов да имитира естествения бордюк. Това е ламинат със скосяване. Изглежда богат благодарение на наличието на жлебове, образувани поради малки разфасовки по краищата на ламелите.

Избор на ламели при други параметри

При избора на покритие е необходимо да се обърне внимание на размерите на ламината по неговата ширина и дължина.

асортимент

Проби от материал

Зависи от какъв тип подови настилки ще се използва. Разграничаване: ширината на панелите:

  • под паркет - от 90 до 160 мм;
  • за керамични плочки - 330 мм;
  • с имитация на дървен под - от 185 до 195 мм;
  • с ефект от естествен камък, камъчета или гранит - от 200 до 700 мм.

Най-често използваният ламинат е ширина 185-195 мм, тъй като такова покритие е най-подходящо за имитация на дървен под.

По дължина ламелите също нямат определен стандарт. Някои са 1260 мм, други са 1380. Има дъски, чиято дължина достига 1845 мм, но с такива размери само професионалистите могат да работят. Тук трябва да издържате точно и точно на геометрията на панела, а самата основа трябва да бъде без никакви разлики, дори и най-малката.

Ако помещението, в което се планира да бъде положено ламината, има достатъчно голяма площ, по-добре е да използвате големи листове. По-целесъобразно е да се постави малка стая с малки дъски.

заключение

Удобство за децата

Сейф за деца

Подхождайте изключително внимателно към избора на панели. Разгледайте и вземете под внимание всички нюанси - характеристики на техническите характеристики, материал и импрегниране, видове и методи на свързване на дъски и, разбира се, необходимите измерения.

Не забравяйте, че дебелината на ламината пряко влияе върху създаването на висококачествено и трайно покритие. Производителите гарантират, че с правилния избор и професионална инсталация това покритие ще ви издържи най-малко 20 години.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем ламиниран паркетКак да изберем ламиниран паркет
Паркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капакаПаркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капака
Субстрат под ламинатСубстрат под ламинат
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Предимства на ламинат aberhofПредимства на ламинат aberhof
Изборът на подходящия ламинатИзборът на подходящия ламинат
Как да сглобим ламинатКак да сглобим ламинат
» » Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?
© 2021 BggeHat.com