Паркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капака

Паркет или ламинат

Модерните производители предлагат широка гама от подови настилки. Но сред клиентите най-популярните са само две възможности. Най-често срещаната дилема - която е по-добра, ламинат или паркет. Можете да отговорите на този въпрос, като сравнявате два материала и анализирате оперативните заслуги и недостатъците на всеки от тях.

Какво е паркет?

Паркетът представлява многослойна дъска, основана на естествено дърво. Покритието има сложна конструкция. Малките пластини са перпендикулярни един на друг и са залепени заедно. Това създава солидна основа на декоративни облицовки, които могат да продължат дълго време. В същото време, тя не се влошава от механичното напрежение, преживяно от пода в жилищен апартамент.

В основата на паркета е шперплат от смърч или бор. Дебелината му е 1-2 мм. На основата на шперплат малките тесни дъбови дъски са залепени в перпендикулярна посока. Отстрани са закрепени върху системата "шпиндел-канал", което позволява много бързо събиране на подовата настилка, без да се прибягва до помощта на професионални дърводелци.

Над втората от долния слой лежи третият - декоративен. Тя е изработена от ценна дървесина. Дъб, пепел или бук се нарязва на тънки плочи с дебелина от 2 до 6 мм. Декоративният слой отгоре е защитен с лаково покритие, което позволява продължителна употреба на паркет - ламинат не се отличава от тази издръжливост.

Ако се сравнява паркет и ламинат, подобната структура осигурява някои предимства на първия материал.

Предимства на паркета

  • Естественото дърво е антистатично, така че плочката не се придържа към прах и мръсотия.
  • Защитното лакиране по време на работа не излъчва токсични вещества. И това означава, че този материал може да се използва без страх за вашето здраве и здравето на вашите близки. Защитата се прилага на етапа на производство.
  • Паркетните дъски подлежат на възстановяване. Той може да се шлифова многократно, като поправя повредената зона. За да увеличите броя на полиранията, трябва да изберете паркет, чийто най-горния слой има максималната възможна дебелина.
  • Външно, подовото покритие, сглобено от паркет, изглежда като подова настилка от масивно дърво. И това е основното предимство на този избор. Структурата на едно естествено дърво се чете добре на фигурата. И в продажба има колекции, които имитират почти всички известни скъпи дървесни видове. Ето защо е лесно да изберете пода за всяка стилистична концепция за модерен дизайн.
  • Полагане на паркет е толкова просто, колкото ламинат. Грижата за него също не създава трудности. В този случай производителите дават високи гаранции за техния материал. Те са сигурни, че средно паркетът може да продължи 10 години.

Отрицателните моменти за това покритие не са много, но трябва да се вземат предвид, когато решите какво да купите - паркет или ламинат. Тъй като естественото дърво се използва като суровина за този материал, не е възможно да се приложи такова покритие за довършителни бани и други технически помещения с висока влажност.

Горният слой боя на паркета се изтрива много по-бързо от защитното покритие на ламината, така че трябва да ремонтирате паркета по-често. Паркет не е скъпо удоволствие. Освен това, когато го използвате, ще трябва да поддържате определен микроклимат в стаята. В противен случай покритието много бързо ще се провали.

Какво представлява ламинатът?

Ламинат: предимства и недостатъци

Ламиниран паркет

Ламинат - също многослоен материал, но в основата му вместо шперплат, плочи от дървесни влакна и специална kraft хартия се използват. Слоевете се свързват чрез полимери. Горният защитен слой е изработен от меламинова смола - много силно вещество.

Слоят от влакна осигурява трайност на геометричните размери. Намира се на хартиена основа - гъсто пресована крафтова хартия, импрегнирана с восък. Това увеличава устойчивостта към влага на докинг елементите. Този материал може да издържи на различни товари, така че има ламиниран паркет от няколко класа износоустойчивост. Какъв тип покритие да изберем? Отговорът на този въпрос ще доведе до процент на трафика на пешеходците. Например, най-високата натовареност на пешеходците в кухнята, средната в детските стаи, ниската в спалните.

Много положителни характеристики на този материал ще помогнат да се направи избор в полза на ламината.

Професионалисти от ламинат

  • Ламинатът не привлича прах и мръсотия.
  • Горният защитен слой има достатъчно силна основа, която не се страхува от механично натоварване. Изтрива се много бавно, следователно, правилно избирайки типа ламинат, можете да получите доста силно и трайно подово покритие.
  • Ламинираната ламела издържа на високо натоварване при компресия.
  • Материалът е топлоустойчив и можете да се грижите за него със съвременни домакински продукти. С течение на времето декоративният слой не избледнява на слънцето и това е едно от най-важните предимства на описания под.
  • Под защитния слой се поставя декоративен слой от винилов филм. Съвременната технология ви позволява да отпечатате върху нея чертеж, изображение. Ето защо в продажба има колекции от ламинат, имитиращи не само дървената повърхност, но и естествен камък, кожа, велур и дори плочки.


Независимо от такъв впечатляващ списък от оперативни предимства, струва си да се обърне внимание на недостатъците на ламинат.

Материални недостатъци

Полагане на ламинат

Опция за монтиране на ламинат

Изучавайки структурата на ламелите, лесно е да се разбере разликата между ламинат и паркет. В сърцето на първата се използва крафт хартия, която въпреки восъкът импрегнация все още се страхува от водата. Ламинатът не може да се използва, когато има висок праг на влажност. Липсата на дървесина прави описания материал уязвим на механични натоварвания. Следователно, експлоатационният срок на покритието е малък. Производителите гарантират, че дори и най-устойчивият на износване ламинат от висок клас няма да продължи повече от 5 години. И тази цифра е половината от паркета.

Обърнете внимание! За поставяне на ламинирани ламели е необходимо да се използва подложка. За монтаж на паркет не е необходимо. Подложката в този случай увеличава изолацията на пода от прекомерен шум.

Друг недостатък е невъзможността за ремонт на ламинат. Ако някой елемент на пода е повреден, ще трябва да смените напълно цялата подова настилка.

Загуби ламинат и външно. Той има лесно разпознаваем изкуствен вид, докато паркетът се отличава с естествения си вид.

Какво предпочитате?

От всичко казано е ясно какво отличава паркета от ламината. Но все пак си струва отново да сравните техническите характеристики на двата подови настилки, така че тяхната основна разлика да стане ясна.

Сравнение на параметрите

Полагане на ламинат върху паркет

Ламиниран паркет на дървен под

И двата материала са еднакви по структура. В основата на производството е общ принцип - многопластов. Но слоевете от материали се различават и това трябва да се има предвид при избора - паркет или ламинат.

  • В ламинат, особено най-висок клас на износоустойчивост, защитният слой е много по-силен от боядисващия слой на паркетната плоскост. Следователно способността да издържат натоварвания и удари от първия материал е по-висока от тази на втория. Какво означава това? Такава повърхност е трудно да се надраска с пета или да се повреди с тежки мебели, които се движат. Но ако тежък шкаф се движи около паркета, краката могат лесно да бъдат надраскани.
  • Тъй като паркетът е направен от дървени пръти, той се страхува от влага и прекалено сух въздух в стаята. В първия случай материалът набъбва и във втория се изхвърля. Поради това при експлоатация на такова подово покритие трябва да се спазва специален климатичен режим. Ламинатът не реагира на такива фактори. Цената на последната е няколко пъти по-малка от дървения аналог и това е още една важна точка в решаването на проблема, който е по-добър - паркет или ламинат.

Обърнете внимание! Според техническите си характеристики ламинат 31, 31, 33 и 34 клас е много по-добър от паркета. Всъщност, при производството на тези сортове се използва високоякостен фибростъкло (HDF). Много бавно се разширява и свива, практически не реагира на сезонните температурни промени, така че е възможно да се събират покрития без пукнатини и характерни пикове.

Полагане на паркет

Плюсове и минуси на паркет и ламинат

  • Като мислите за най-доброто - ламинат или паркет, трябва да имате предвид появата на готовите продукти. Благородна и стилна текстура от естествена дървесина до много обвързва. И ако стаята е направена в строг класически стил с помощта на мазилки, тогава трябва да изберете паркет. Когато въвеждате високотехнологичен, модерен или екологичен стил, можете да използвате ламинат, който има изкуствен вид. Цветната палитра от ламинат, изборът на цветове и рисунки е много по-голяма, така че ще бъде лесно да намерите нещо специфично за себе си.
  • Грижата за подови покрития също е важен показател при покупката. Какво е за предпочитане от тази гледна точка - ламинат или паркет? Ламинатното покритие може да се избърше с влажна кърпа. Но излейте вода върху него не си заслужава, защото долният слой е направен от крафтова хартия. Паркет може да се избърше, но само с добре изтъркана кърпа. Но вакуумиране на такова покритие трябва да бъде много внимателно, така че да не pokryabat горния лак слой. Като почистващи препарати можете да използвате само тези, които са предназначени да се грижат за дървото.
  • Като се има предвид разликата между ламинат и паркет, и разбирането на кардиналната разлика между тях, можете да изберете правилното място за това, което да се постави. В апартамента има стаи, които изпитват максимални натоварвания. Това е кухня, коридор и входно антре. Там е по-добре да се сложи ламинат, а декоративен паркет съвет е добър в дневна - спални, дневни, детски.
  • И последният критерий, който помага да се направи правилният избор е цената на подовата настилка. Днес паркетът е станал много по-достъпен. На пазара има ламинат, който е по-скъп от паркетна дъска. Тези материали са най-новото поколение високотехнологична устойчивост, способни да издържат на сложни оперативни натоварвания.

Самият паркет стои по различни начини. Цената зависи от много фактори - дебелината на ламелите, използването на скъпи дървесни видове, качеството на лаковото покритие. И в двата случая цената е повлияна от репутацията на производителя. Ето защо, когато решавате въпроса кое покритие да изберете - ламинат или паркет, не обръщайте специално внимание на цената на материала.

Обобщение по темата

За да разберете какво е най-добре - ламинат или декоративна подова настилка, можете да сравнявате методите на тяхното производство, техническите характеристики, предимствата и недостатъците. Само анализ на всички тези индикатори ще накара отговора на поставения въпрос и ще ви позволи да направите правилния избор.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на паркет парчеПолагане на паркет парче
Паркет и описаниеПаркет и описание
Полагане на масивна дъска върху бетонни плочиПолагане на масивна дъска върху бетонни плочи
Паркет за къщатаПаркет за къщата
ПаркетПаркет
Подготвителни работи преди полагане на мозаечен паркетПодготвителни работи преди полагане на мозаечен паркет
Как да изберем паркет за вашия домКак да изберем паркет за вашия дом
Ремонт на паркетРемонт на паркет
Видове паркетВидове паркет
Предимства на паркет дъскаПредимства на паркет дъска
» » Паркет дъска или ламинат, което е по-добър съвет за избора на капака
© 2021 BggeHat.com