Ламинат за кухнята и коридора в какви характеристики на покритието?

Много собственици, замислящи ремонта, решават сами дали ламинатът е подходящ за кухнята и коридора. В тези помещения се прилага специален товар върху подовата настилка. Ето защо е важно подовете да са здрави и трайни.

Какво различава ламинираните покрития от аналозите?

За да определите дали ламинатът е подходящ за покриване на кухнята и коридора, трябва да разберете какво представлява. Ламинираното покритие се състои от няколко слоя: основният слой, действащ като носител, декоративен, защитен, долен подсилване. Основата на покритието е ПДЧ или MDF. Те могат да имат различна сила и твърдост, което засяга класа на бъдещия продукт. Количеството дървесина в материала зависи от наличието на кухини и следователно от плътността. Колкото по-плътен е материалът, толкова по-малко са кухините в него, толкова по-ниска е способността за натрупване на влага.

Ламинирано покритие

Ламинирано покритие

Декоративният слой е дебела хартия, която определя цвета, структурата и шаблона на материала. Горният слой е защитен - това е импрегниране с неразтворим химикал, който увеличава здравината. За кухнята е важно подът да е не само силен, но и устойчив на удари, тъй като е възможно да се пуснат тежки предмети. За да се увеличи силата, производителите добавят пълнители към защитния слой, което увеличава характеристиките на здравината. Ако не знаете как да изберете ламинат в кухнята и в коридора, съсредоточете се върху следните фактори:

  1. 1. клас на устойчивост на абразия;
  2. 2. Цвят и шарка;
  3. 3. Устойчивост на влага.

За всеки един от тези фактори, влияещи върху избора на покритие за кухнята и коридора, ще обсъдим по-нататък.

Избор на покритие по отношение на клас на устойчивост на износване

Ламинираните покрития са разделени на 6 класа на съпротивление и са маркирани с две цифри. Първото средство, за кои помещения е предназначен капакът, а втората е степента на натоварване: колкото е по-голяма цифрата, толкова по-голямо е натоварването, което ламинатът може да издържи. За жилищни помещения следните класове са предназначени:

  • 21 - за спалня и обучение;
  • 22 - за детска стая и хол;
  • 23 - за кухнята, коридора, коридора.
Избор на ламинат

Избор на ламинат

Колкото по-висок е класът, толкова по-приемлив е той. За търговски помещения класове, които започват с 3:

  • 31 - конферентна зала, малък офис;
  • 32 - офис, бутик;
  • 33 - фитнес зала, склад, ресторант.

За кухнята и коридора можете да изберете клас 23 или 31. Тези покрития са предназначени за тежко натоварване, устойчиви на абразия, механични повреди, издържат на удари.

Устойчивост на влага - какво ще бъде по-добре за кухнята?

Поради влагата, ламинатът е разделен на водоустойчив и водоустойчив. И двата вида са покрити със специални химикали, които не позволяват влагата и не позволяват на материала да набъбва. Между покритията има някои разлики, които трябва да знаете при избора на ламинат за кухнята или коридора. Повърхността и краищата на панелите от ламинат, устойчив на влага, се обработват със специални съединения. Лесно е да се грижите за покритието. Може да се измие с домакински почистващи препарати. Но трябва да се уверите, че локвичките не остават дълго време на пода.

Разлят вода върху ламината

Разлят вода върху ламината

Водата прониква между панелите, в крайна сметка те получават влага и набъбват, което води до деформация на горния слой. Покритието губи привлекателен външен вид. За подобряване на херметичните свойства на фугите от устойчив на влага ламинат се препоръчва да се обработват със специални водоотблъскващи състави на базата на восък. Това са местата, където панелите са свързани, най-уязвими. Тези съединения могат да маскират драскотини и да премахнат петна, като придават на облицовката атрактивен външен вид. Ако непрекъснато се справяте с шевовете с мастила, ламинатът, който е устойчив на влага, може да се използва за коридора и кухнята.

Водоустойчиво покритие вариант не се страхува от локви, дори ако съседите наводняват или пробив през тръбата, на пода след това няма да пострада. Когато се произвежда, се използват последните разработки. Възможно е да се създаде ламинат, който е 100 непроницаем за влага. На базата не се използва дървен материал, а се използва пластмасова плоча. Панелът от този материал не абсорбира влагата, така че не се надува, не губи красивия си вид, дори ако е поставен във вода за един ден. Поради това подовете на такива панели могат да се използват в помещения с висока влажност: бани, кухни и др.

На повърхността на пластмасовата плоча се нанася водоустойчиво лепило, върху което се поставя декоративен слой. Висококачественият водоотблъскващ полимер се прилага отгоре. По този начин се получава покритие, което не се страхува от вода и е устойчиво на механични повреди. Цената на водоустойчив ламинат е два пъти по-висока от тази на водоустойчива, но в случай на наводнение не е нужно да променяте подовата настилка.

Как да решим модела и цвета?

Ако възникне въпросът, какво цветен ламинат да изберем за кухнята, а какво за коридора, а след това разнообразието от видове покритие дава възможност за въображение. Има голям брой опции, които имитират естествени материали: естествен камък (гранит, мрамор), дърво (дъб, елша, венге). Опцията е налице и за керамични плочки.

Ламинат с ефект на Зоната на Chrome

Ламинат с ефект на Зоната на Chrome



Избирайки ламинат, който имитира естествено дърво, можете да играете с текстурата на материала.

Има няколко типа текстура:

  • с просто щамповане;
  • с щамповане в регистъра;
  • четка;
  • с ефекта на Зоната на Chrome.

С просто щамповане върху горния слой се пробиват бразди, които имитират различни видове дървесина. На това покритие не е толкова забележимо замърсяване, така че не изисква често измиване. Жлебовете на щамповането в регистъра съвпадат с модела на дървото, изрязано на повърхността на панела. Това покритие е стилен. При щамповане релефът се комбинира с оцветяване, след което се поставя втори защитен слой. Тази технология повишава устойчивостта на покритието към абразия.

Хромната зона е метод, при който жлебовете са украсени с хромирана сплав. Панелите придобиват матово лъскава повърхност и допълнителна якост. Този ламиниран под изглежда много впечатляващ.

Плюсове и минуси на подови покрития от ламели

За да изберете подходящо покритие от ламинат в кухнята и в коридора, трябва да знаете неговите плюсове и минуси. От предимствата на ламината ние наричаме следното:

  • красив външен вид;
  • богат избор на цветове и шарки;
  • устойчивост на абразия;
  • сила;
  • устойчивост на механични повреди;
  • хигиена;
  • простота на грижите;
  • достъпна цена;
  • възможността за използване като подово покритие с устройство "топло под";
  • простота и лекота на стил.
Ламинат в кухнята

Ламинат в кухнята

Въпреки множеството предимства, ламинатът има недостатъци, които при желание могат да станат по-малко забележими:

  • чувствителност към влага;
  • лоша звукоизолация;
  • формалдехидни смоли в състава.

Водоустойчивият ламинат не се нуждае от допълнителна защита от влага. Слабото петно ​​на другите му видове е ставите, тъй като при продължително излагане на влага е възможно отокът на материала. Ако се грижите правилно за покритието и прилагате защитни съединения, това ще продължи дълго. При силно накисване ламинатният под не може да бъде възстановен. В този случай ще трябва да се промени напълно. Ламинираните подови настилки имат ниска шумоизолация, която се проявява в твърде резониращи стъпки. За да намалите леко чутото, трябва да използвате чехли за мека къща.

Ламинат, с изключение на водоустойчив тип, подобно на много довършителни материали, може да съдържа формалдехидни смоли, които не са безопасни за човешкото здраве. Когато купувате покритие, обръщайте специално внимание на маркировката. Минималното съдържание на формалдехидни смоли се обозначава с знака Е-1. Ако е налице, тогава можете безопасно да закупите материала, тъй като в този случай нищо не е застрашено от здравето.

Кои ламели да избирате и как да ги стекате?

Когато попитате дали е възможно да поставите ламинат в кухнята, отговорът ще бъде положителен, ако вземете предвид характеристиките, присъщи на ламината, и изберете покритието, което трябва да бъде:

водоустойчив, с висок клас на якост, екологично чист, лесен за инсталиране и поддръжка, с антистатично покритие.

Подова настилка от естествен ламинат

Подова настилка от естествен ламинат

Когато избирате картина, помислете за размерите на стаята. Не избирайте голям модел за малка кухня или коридор, тъй като дълбочината на шаблона ще бъде загубена. Също така, за тъмните стаи, тъмните цветове не се вписват, тъй като визуално правят кухнята по-малко. Нюанси на панелите за подреждане:

  1. 1. Най-икономичната опция е да поставите панелите по най-дългата стена. В този случай потреблението е по-малко и опаковката е по-бърза.
  2. 2. В тясна стая, е по-добре да се полагат перпендикулярно на дългата стена, това визуално ще разшири стаята.
  3. 3. Най-ефективната и красива е инсталирането на диагонала. В този случай размерите на покритието нямат значение, тъй като ще изглеждат хармонично на пода на всяка област. Недостатъкът на този метод е големият разход на материал.


Има два вида закрепване: ключалка и лепило. Предимството на ключалката е лесната инсталация и възможността за разглобяване. Покритието, поставено в режим на заключване, може да бъде демонтирано и инсталирано в друга стая. Адхезивната версия е по-херметична. Ламинат в кухнята може да се постави на всяка равна повърхност, включително линолеум, дървен под, килим с ниска купчина.

Ламинираното покритие е антистатично, така че не привлича прах. За да поддържате ежедневната чистота, е достатъчно да изтриете пода с добре изтъркана кърпа. Силното замърсяване може да се измие с голямо количество вода, след което подовете трябва да се избърсват. За да се увеличи устойчивостта към влага на ламинирания под, ставите трябва да бъдат редовно обработени със специални водоустойчиви съединения. Специалните маски могат да прикрият драскотини и да обновят външния вид на пода. Ако не спестите пари и купите водоустойчив ламинат с висок клас на здравина, правилно го поставите и внимателно експлоатирайте, той ще продължи много години.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кой ламинат е най-подходящ за апартаментКой ламинат е най-подходящ за апартамент
Какъв клас ламанат е по-полезна информация за изборКакъв клас ламанат е по-полезна информация за избор
Търговски и домашен ламинат, обхват на използванеТърговски и домашен ламинат, обхват на използване
Как да изберем ламинат за фирмен апартамент, дебелина, покритие класКак да изберем ламинат за фирмен апартамент, дебелина, покритие клас
Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?
Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?Ламинат за кухнята, колкото тази опция настилка?
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Изборът на подходящия ламинатИзборът на подходящия ламинат
» » Ламинат за кухнята и коридора в какви характеристики на покритието?
© 2021 BggeHat.com