Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?

поставяне на ламинат върху неравен под

Ламинатът наскоро стана широко популярен поради атрактивния му външен вид, напомнящ за паркет. Въпреки че няма нищо общо с паркета. При малка цена ламинатът има всички необходими свойства, за да служи дълго време. Много хора купуват тази подова настилка, без да мислят как ламинатът е поставен върху неравен под. В края на краищата, старите етажи рядко се различават в съвършена равномерност, което е особено вярно за дървените основи.

Методи за изравняване на пода

Ламинатът е изработен от тънка плоча от фибростъкло, залепена от двете страни със защитни филми. Дебелината на панела е максимум 11-12 мм, а това не е достатъчно, за да издържи натоварването от теглото на хората и мебелите на неравна повърхност. Ето защо, преди полагане на изкуствен паркет трябва да бъдат изравнени - независимо дали е от дърво или бетон.

За основата на дървото се използват следните методи за подравняване:

  1. Премахване на нередности с електрически мелница или мелница
  2. настилка на втората основа от листови материали - шперплат или ПДЧ
  3. lag alignment

Бетонните подове се изравняват с помощта на цименто-пясъчна замазка или чрез саморазливни смеси (самонивелиращи се подове).

Допустимата разлика във височината на основата под ламинат е 2 mm на 1 работен метър. Малко вероятно е да има старо покритие, съответстващо на този индикатор. Дори и първоначално да е равномерно, в хода на операцията неизбежно се появяват кухини и изпъкналости. Ето защо отговорът на въпроса дали е възможно да се постави ламинат върху неравномерен под, недвусмислен и категоричен - е невъзможно.

На неравна основа ламинат първи започва да скърца, а след това блокировките на постоянен натиск, ще бъдат разрушени, а в крайна сметка, след няколко месеца собственикът просто хвърли развален материал. В допълнение, повече ще бъдат посъветвани да не го купуват.

Коригирайте неравен дървен под

На първо място, дървеният под трябва да бъде проверен за силата, надеждността и целостта му. Докосвайки всяка дъска, можете да определите кой е започнал да гние и се нуждае от подмяна.

Правете го по-добре веднага, без да чакате пода под краката ви да се провалят, и ще трябва да разглобите напълно подовата настилка от ламината. И когато разглобявате, не винаги работи, за да пазите всички панели непокътнати.

Ние работим като самолет

След като идентифицират лошите дъски, те трябва да бъдат заменени с нови. След това всички шапки с пирони или винтове трябва да се задълбочат в дървото, така че да не пречат на движението на рендето или мелницата. В противен случай може да повредите електроинструмента и да го увредите.

Подготвеният под е смлян, докато изравняването на основата е нормално.

Поставяме листов материал

Монтаж на шперплат

Изравняване на дървения под



Въпреки това, не винаги е възможно да се използват електрически инструменти за изравняване на дървения под.

Обърнете внимание! Тъй като поставянето на ламинат върху неравен дървен под е неприемливо, можете да използвате друг начин за изравняването му - натрупването на влагоустойчив шперплат.

Защо шперплат, а не ПДЧ? Факт е, че плочите от ПДЧ са изработени чрез пресоване на дървени стърготини с помощта на формалдехидни лепила. И това е много нежелан "гост" в жилищните помещения. Освен това, ако влагата падне върху ПДЧ, материалът губи своята геометрия, якост и твърдост, под влияние на топлината от плочите, започва да се образува формалдехид. И това може да доведе до различни заболявания сред жителите на апартамента или къщата.

Преди да направите покритие, поставете ламелите на хоризонтално ниво и ги фиксирайте към основата, така че да не се движат, докато шперплатът се натрупва. Шперплат за по-голяма надеждност може да се третира със сушене на масло или някаква маслена боя на основата - дори ако материалът е обозначен като "устойчив на влага".

Листовете са поставени по такъв начин, че съединението на четирите елемента да не се образува на едно място. Заключване покритие от шперплат добрите винтове, които определят таван utaplivajut с няколко милиметра по-нататъшно избягвайте да докосвате долната повърхност на панелите на ламинат.

Подравняване на бетонната основа

Модерни замазки

Изравнете пода

Бетонната основа за ламиниран паркет се счита за най-добрата. В крайна сметка, подравняването му е бързо и лесно. За да направите това, нанесете циментово-пясъчна замазка или съвременни саморазливни съединения. Следователно, въпросът дали е възможно да се постави ламинат върху бетонен под, изчезва от само себе си. Все пак, не забравяйте за субстрата, който се поставя под ламинат като дървена основа, и върху бетон.

Съвременните замазки изискват особено внимание на етапа на смесване на разтвора, но в противен случай те са много по-лесни и по-лесни от циментовия пясък.

субстрати

Подложката под ламинатният панел се използва като амортизиращ, топло и звукоизолиращ материал, а също и като хидроизолация. Най-бюджетният вариант на устройството на даден субстрат е полагането на линолеум.

По-съвременните материали са:

  • полистирол
  • изолон (експандиран полиетилен)
  • корк

Важно! Дебелината на основата не трябва да надвишава 4 мм - счита се, че колкото по-дебел е субстратът, толкова по-добре е да се скрият всички неравности на пода, е погрешно.

С течение на времето всяка субстрат е компресирана и всички недостатъци в неравномерния под ще се проявят до известна степен.

заключение

За подова настилка от ламинат е възможно при всякакви покрития - дървени и бетонни. Важно е правилно да подготвите основата и да я нагласите така, че разликите във височината да не надвишават 2 мм на метър. Същото поставяне на панелите не причинява много проблеми.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите ламиниран паркет на дървен подКак да поставите ламиниран паркет на дървен под
Как е подготвен подът за поставяне на ламинат?Как е подготвен подът за поставяне на ламинат?
Полагане на ламинат върху дървените подови настилки на професионалистиПолагане на ламинат върху дървените подови настилки на професионалисти
Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?Изборът на ламинат покритие се влияе от дебелината на ламинат?
Полагане на паркет парчеПолагане на паркет парче
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Полагане на ламинат върху неравен подПолагане на ламинат върху неравен под
Как да ремонтирате паркета самостоятелноКак да ремонтирате паркета самостоятелно
» » Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?
© 2021 BggeHat.com