Как да поставите ламинат на пода

Laminate е материалът, който е спечелил лидерството сред различни подови покрития на нашия пазар поради високото си качество, сравнително ниската цена, лесната инсталация и широка гама от модели, различни цветове и нюанси. Също така, потребителите са привлечени от факта, че този материал може да бъде приложен върху почти всяка груба повърхност. Ето защо не е изненадващо, че все повече и повече хора се интересуват от въпроса как да сложат ламинат сами. Подробни указания ще намерите в нашата статия.

Как да поставите ламинат на пода

Как да поставите ламинат на пода

Избиране и изчисляване на количеството материал

  1. Ламинатът е дебелина на панела 0.7-1 cm и дължина от 20 до 130 cm.

    Видове ламинат

    Видове ламинат

  2. Ако решите да поставите ламиниран паркет на пода, първо трябва да решите колко материал трябва да купите. Трябва да си купите ламинат с марж от 10-15, в случай че една от пластините е повредена по време на монтажа. Такова подово покритие се предлага в опаковки от 8-10 дъски, предназначени за 2 квадратни метра. m, да се ръководи от избор на квадратура, т.е. ако искате да затворите 12 квадратни метра. м. Трябва да купите 13.5-14 квадратни метра. м от ламината.

    Ламиниран паркет

    Ламиниран паркет

  3. Също така, когато купувате този материал, трябва да обърнете внимание на дебелината на ламинатния панел. Щамповете, чийто слой е по-малък от 10 мм, се препоръчва да се използват само в помещения, където не е планирано голямо натоварване за подовата настилка.

    Дебелината на плоскостта влияе главно на това колко здраво са ламинираните панели свързани и колко надеждно се държат по време на работа

    Дебелината на плоскостта влияе главно на това колко здраво са ламинираните панели свързани и колко надеждно се държат по време на работа

  4. Трябва да помислите в коя стая ще поставите ламината. Този материал има характеристиките на дървото, така че не се препоръчва да се поставя в банята и в кухнята. Обикновено ламинираните подови настилки се използват в спални, детски градини, офиси и дневни. Днес има устойчиви на влага ламинатни модели, които се използват при производството на HDF, могат да бъдат поставени в коридора и кухнята.

    Влагоустойчив ламинат

    Влагоустойчив ламинат

  5. Препоръчително е да се даде на ламинирания под няколко дни в стаята преди употреба, където се планира да се използва, така че материалът да има време да придобие температурата на околната среда. След отпечатването на опаковката трябва незабавно да започнете да полагате материала.

    инструкция

    инструкция

Подготовка на грубия под, преди полагане на ламинат

Това покритие се разпространява изключително върху плоска, суха и чиста повърхност. Всеки панел е ламиниран, оборудван с брави, така че лесно да се закрепват заедно. Но когато повърхността на пода е наклонена, тя е повече от 0.4 cm от 2 кв. Км. м. гребени могат да се счупят, а дъските в бъдеще се разклащат и започват да крякат. Следователно, подготовката на основата за ламинат е също толкова важна, колкото самата полагане.

Инсталирането на този материал обикновено не изисква замазка. Но характеристиките на този етап на работа до голяма степен зависят от грубите настилки.

Дървена основа

Ако старият ви етаж е дървен, ще ви е необходима внимателна подготовка, преди да поставите ламината. За да се гарантира, че подът е продължил дълго време, релефът на пода не бива да надвишава 0,2 см. В случай на скърцане на паркетни плочи е необходимо да ги завинтвате с винтове. Но ако искате да постигнете идеален резултат, не бъдете мързеливи, за да замените гнилото дърво.

Ако на пода с очевидни дефекти, той трябва да бъде демонтиран да изостава: е възможно да се укрепи допълнително структурата. Друг начин да се реши този проблем е да се постави друг слой от нови дъски или листови шперплат. Това е идеалният начин да изравните този етаж, ако височината на тавана ви позволява да "откраднете" още няколко сантиметра.

Ако старият ви етаж е дървен, ще ви е необходима внимателна подготовка, преди да поставите ламината

Ако старият ви етаж е дървен, ще ви е необходима внимателна подготовка, преди да поставите ламината

Старото дървено покритие задължително се обработва с антипирин и антисептично средство. Тогава дъските се правят със специална машина, за да се отърват от малки неравности.

След края на предварителната работа подът се вакуумира, тъй като дори трохата, която е паднала под ламинат, може да стане неприятна в бъдеще.

След приключване на предварителната работа подът се вакуумира

След приключване на предварителната работа подът се вакуумира

Дървената основа преди полагане на ламинирания под не е водоустойчива така, че да не причинява преждевременно изгниване на грубия под.

Линолеум и плочки

Ламинат може да бъде поставен директно върху линолеум или плочки, ако повърхността е достатъчно плоска, без вълни. Преди да започнете инсталацията, основата се измива добре и се вакуумира. Ламинирайте пода само на сух под!

Бетонни настилки

Подготовката на основата от бетон преди поставянето на ламинат ще отнеме много по-малко усилия от дървото. Ако имате нов бетон, трябва да се почиства само от прах и малки частици. В случаите, когато бетонът започна да се напуква, той трябва да бъде ремонтиран. Отделят се отделни парчета, жлебовете и пукнатините са покрити с хоросан. Също така, ако има малки "дупки", можете да използвате самонивелираща смес. За да се гарантира, че поправеният бетон не се раздробява или раздробява, свежата циментова замазка се грундира с церезин.



Необходимо е да се почисти и да се вакуумира повърхността.

материя за килими

Този вид основа не е подходящ за поставяне на ламинат, така че трябва да се отстрани и след това грубият под е готов.

Пароизолация

Въпреки изкуствения произход, ламинатът има свойствата на дърво, а именно, че може да абсорбира влагата и да набъбва, така че преди полагането на този под, винаги да е поставен слой хидроизолация.

Имайте предвид, че единственото изключение е дървеният груб под, тъй като филмът няма да позволи на естествения материал да диша и ще ускори процеса на разпадане.

За да предотвратите навлизането на влага в ламината, можете да използвате рубероиден или обикновен полиетилен. Пароизолацията трябва да покрива цялата площ на пода, да се навива над стените и да се фиксира с адхезивна лента, така че краищата на материала да излязат извън ламината.

Ламиниране на амортисьорите

Ламиниране на амортисьорите

Ламиниране на амортисьорите

Самият ламинат е достатъчно здрав и тънък, така че е необходимо да го поставите върху твърда подова повърхност със субстрат, който ще помогне за правилното разпределение на товара върху повърхността.

Амортизацията без припокриване се прилага за хидроизолацията или грубия дървен под. Не покривайте веднага цялата повърхност на пода с материал, той ще ви пречи при поставянето на ламинат. Нарежете подложката на подходящи парчета. Разстилайте две платна, поставете ги с лепяща лента, поставете няколко реда подови покрития отгоре. След това поставете останалата част от субстрата под ламинат.

За целите на затихване може да се използва всеки материал, предвиден в строителния пазар: .. А разпенен полиетилен субстрат тръба и др филм от полиетилен пяна може да се използва като две един: за хидроизолация и затихване.

Полагане на ламинат

Има два основни типа ламиниран монтаж: лепило и система от плаващи дъски, включващи "захващане" на панели със специални брави на принципа на пъзели.

Ламинат с ключалка за заключване

Ламинат с ключалка за заключване

Първият метод се използва главно за инсталиране в стая с голяма площ. За подови настилки в стандартни апартаменти, той се използва рядко, тъй като изисква много време и допълнителни отпадъци. Вторият вариант е най-разпространеният, ние ще го опишем по-нататък.

Ламинат с щракване и щракване

Ламинат със заключване "кликнете"

За работа ще ви трябва: молив, лента, чук, трион или електрическа мозайка, монтажна скоба.

Ламинатните пластини са свързани помежду си от всичките четири страни: гърбът на една дъска влиза в жлеба на съседната и се зацепва с чук. За да направите това, трябва да повдигнете панела леко и леко да ударите пръта с дланта или инструмента. Не можеш да победиш самия хребет, ще го повредиш.

Полагане на ламинат със собствените си ръце

Полагане на ламинат със собствените си ръце

Ламинатните панели са покрити с ивици. Можете да започнете от всяка посока, но е по-добре да поставите първия ред от подови настилки с дължина и по стената. Ако поставите ламината перпендикулярно на прозореца, пролуките между дъските няма да бъдат видими. В случай, че решите да поставите този материал в коридора, трябва да монтирате дюзите по дължина, в противен случай може да нямате достатъчно ламинат.

Ламинатните панели са покрити с ивици

Ламинатните панели са покрити с ивици

Между стената и подовата настилка винаги трябва да има слот, така че ламинатът да има необходимото пространство за разширяване. За тази цел са поставени клечки между дъската и стената с дебелина 0,5-1 см, на всеки 25-30 см. Изрязаните парчета ламинат са отлични като разделители.

Инструкция стъпка по стъпка за поставяне на ламинат

Схема на подови настилки от ламиниран паркет

Схема на подови настилки от ламиниран паркет

  1. Първо, вземете два зара. При първото е необходимо да се отреже гребен с мозайката - тази страна ще се придържа към стената. Запомнете: никога не трябва да се докосва каналът, той винаги трябва да е насочен към работника при полагане.
  2. Ламинираните подови настилки са разгънати (панел I - в 1 ред, панел II - в 2-ра), така че дъските са здраво закрепени един към друг. Препоръчваме ви да преместите съседния ред най-малко с 30 см. Скъсете втората матрица с тази сума.
  3. Поставете панела от първи ред I, а във втората - подредена дъска II. Свържете ги, както е указано в инструкциите на производителя.
  4. След това съединете твърдата плоча III с панел I и добавете втория ред към необрязаната дъска IV. Не забравяйте да изрежете гребена върху елементите, които са в непосредствена близост до стената.
  5. Завършваме поредицата по подобен начин. Преди да поставите последните дъски в линията, внимателно измерете разстоянието и отстраните параметрите на дъската. За захващане на тези елементи се използва монтажна скоба.
  6. Останалите редове също са поставени, но не са необходими повече гребени.
  7. След достигане на последния ред панелите се изрязват на базата на останалата част от стената, като се взема предвид вдлъбнатината от 1 см. Свързваме ги с клемна скоба.
Полагане на ламинат

Полагане на ламинат

Laminate - модерно висококачествено подово покритие, което е подходящо за всеки интериор. Единствените условия за продължителна експлоатация на такъв материал са: правилно полагане и равна повърхност.

Монтиране на ламиниран под - задачата не е най-лесната за начинаещи, но е напълно осъществима. Така че бъдете търпеливи и ще успеете!

Видео - Как да поставите ламиниран паркет

">
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изчислим ламинат за стая с калкулатор онлайнКак да изчислим ламинат за стая с калкулатор онлайн
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Най-добрият производител на ламиниран паркетНай-добрият производител на ламиниран паркет
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Изборът на подходящия ламинатИзборът на подходящия ламинат
Как да сглобим ламинатКак да сглобим ламинат
Качествен ламиниран паркет на дървения подКачествен ламиниран паркет на дървения под
Как се залепва ламинатът?Как се залепва ламинатът?
» » Как да поставите ламинат на пода
© 2021 BggeHat.com