Подравняваме пода с шперплат

изравняване на шперплат

Изравняването на пода с шперплат е един от най-честите начини за подготовка на подовата повърхност за довършване. Много майстори доброволно прибягват до тази технология поради сравнителната си простота, висока скорост на получаване на резултата и възможността за комбиниране с почти всички типове декоративни покрития. Шлифоването на шперплат е направено за паркет, линолеум, ламинат, килим и други материали. Не е подходящ само като основа за керамични плочки и порцеланови плочки.

Опции за монтаж на шперплат

В зависимост от състоянието на основния под и използвания декоративен материал е възможно да се изравнява пода с шперплат в изоставане и без закъснение. Нарекоха лентите за окачване, разположени непосредствено под пода на шперплат, който е прикрепен към тях.

Ясно е, че изравняването на пода с шперплат без трупи е много по-лесно и по-бързо. Но този вариант е приложим само за нередности, които не са повече от 5 милиметра. Освен това, когато се полага върху бетонна основа, ще се изисква сериозна подготовка на повърхността. Бетонният под ще трябва да бъде изравнен, всички пукнатини ще бъдат запечатани, неравностите ще бъдат отстранени, боклукът ще бъде изваден и добре изсушен - нивото на влагата не трябва да надвишава 10.

За да определите степента на сушене, можете да проверите прост тест. Покрийте района с целофан най-малко един квадратен метър, натиснете ръбовете на филма с нещо тежко и оставете за няколко дни. Ако през това време кондензатът не се появи във вътрешността на филма, тогава субстрата е сух - можете да започнете да полагате покритието от шперплат. Ако подът на полиетилена потъмня и целофанът се появи кондензат, базата все още не е изсъхнала. Трябва да премахнем филма и да изчакаме няколко дни. Тогава тестът е по-добре да се повтори.

В зависимост от микроклимата на стаята и времето от годината сушенето на пода може да отнеме няколко седмици. Сухата основа обаче е ключът към продължителното използване на хигроскопичен шперплат. Чувствителността на този материал към въздействието на влага зависи до голяма степен от състава на лепилото, използвано за оразмеряване на дървените слоеве. Има шперплат от следните видове:

  • FC - шперплат, при производството на които се използват карбамидни смоли - най-безопасният материал, препоръчван за употреба в жилищни помещения.
  • FSF - универсален материал за вътрешни и външни работи. Той се нуждае от внимание, когато се използва при високи температури. При загряване на фенолната смола, използвана за лепене на слоевете, е вероятно фенолите да се отделят във въздуха, които са вредни за тялото.
  • FB - е предназначен за използване при условия на излагане на морска вода и химикали. Всеки слой от такъв шперплат се обработва с бакелитен лак.
  •  FOF - ламиниран шперплат, облицован с хартия, импрегнирана със синтетична смола. Подходящ както за външно, така и за вътрешно ползване.

Какъв шперплат да изберем?



Изборът на необходимия материал трябва да отговаря на условията на предстоящата операция. Във влажен климат на бетонен под е по-добре да се поставят по-скъпи смоли, устойчиви на влага, от шперплат. И за да изгладите стария дървен под в континентален климат, можете да се ограничите до по-сигурен и евтин FK.

Сухата бетонна основа е покрита с хидроизолация, която може да бъде специален уплътнител или полиетиленов филм, припокрит. Ако се използва мастик, е необходимо да изчакате да изсъхне напълно.

Как да монтираме шперплат

На сухия етаж се полагат шперплат. Стандартните размери на един лист са 1220 × 2440 mm и 1525 × 1525 mm. И двата варианта са твърде тромави - те са неудобни за работа, особено в малките жилища. По-добре е да ги нарязвате на няколко квадратни парчета. Получените квадрати облицоват пода, поставяйки ги с някаква смяна във всеки съседен ред. В този случай остават малки технологични пролуки между плочите и по стените. Те са необходими за компенсиране на колебанията в размерите на шперплатните листове под въздействието на промените в температурата и влажността.

Закрепване на листове от шперплат

Монтаж на шперплат дървен под

Плочите от шперплат се закрепват към пода с винтове върху бетона, като главите се намират на няколко милиметра дълбочина. За да се осигури надеждно фиксиране, дължината на скрепителните елементи трябва да бъде няколко пъти по-голяма от дебелината на използвания материал.

В случаите, когато оригиналната подова повърхност е нещо, напомнящо за лунния пейзаж със значителни спадове и покачвания, не е възможно да се приведе в съответствие само с шперплат. Тук трябва да изравнете пода с шперплат на закъсненията. За да се извърши тази операция, е необходимо да се подготви подовата повърхност, както е в случая с простото полагане на шперплат. Дървените трупи са разположени перпендикулярно една на друга под ъгъл от 45 ° по отношение на посоката на предстоящото полагане на листовете. В този случай е необходимо да се вземат под внимание особеностите на подовия релеф - да се повдигат на места с "увисване" с помощта на опори или, напротив, да се спускат там, където има "гърбица" на пода.

След това на подготвените изоставания, както и в предишния случай, шперплатът се разпространява. След поставянето си, подготвената основа се смила, особено при съединенията на листовете, така че няма разлика във височината. Ако това не е направено, изравняването на пода с шперплат ще бъде безполезно - декоративното подово покритие ще се повреди. При правилно поставени листове, плоска основа или точно изложени дървени трупи няма проблеми със ставите на парчета материал. Е, и след проверка на ставите, е възможно да се започне инсталация на декоративно покритие.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Шперплат върху дървения подШперплат върху дървения под
Изравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиранеИзравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиране
Подравняване на дървен под за ламинатПодравняване на дървен под за ламинат
Полагане на плочкатаПолагане на плочката
Регулируем под на трупиРегулируем под на трупи
Шперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалистиШперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалисти
Изравняване на пода за ламинирани тайни за качествена работаИзравняване на пода за ламинирани тайни за качествена работа
Шперплат върху дървения подШперплат върху дървения под
Шперплат за подаШперплат за пода
Подравняване на пода с шперплат как правилно да се шперплат?Подравняване на пода с шперплат как правилно да се шперплат?
» » Подравняваме пода с шперплат
© 2021 BggeHat.com