Как да подредите пода с шперплат

Изравняването на пода с шперплат е доказан начин да се подобри значително състоянието на грубия под и да се подготви за полагане на покритието. Този материал (шперплат) има отлични свойства на якост, дължащи се на неговия състав. Шперплатът е многопластов "пай", състоящ се от фурнири, ориентирани в перпендикулярни посоки и залепени заедно.

Как да подредите пода с шперплат

Как да подредите пода с шперплат

Има много видове шперплат. Но за устройството на подовете се използва по-често обичайния шперплат от дърво от иглолистни породи с маркировки ФСФ. Импрегнирането с фенол-формалдехид осигурява отлична устойчивост на износване и добавя известна устойчивост на влага към материала.

PSF

PSF

Ако вземем предвид, че цената на такъв шперплат е по-скоро демократична, шперплатът не е обект на деламинация и може лесно да бъде преработен, става ясно, че това е най-добрият избор на материал за полагане на листата върху грубия под.

Плюсове и минуси на полагане на шперплат на пода

Първо, нека да говорим за положителните аспекти на изравняването на пода с шперплат.

  1. Можете да го направите сами.
  2. Бърз начин за подравняване на етажите.
  3. Дава солидна и равномерна основа за всяко покритие.

Но, както всяка технология, шперплатът има своите недостатъци, които трябва да знаете и да се опитате да намалите до минимум.

  1. Неправилният избор на шперплат може да доведе до провисване и скърцане на пода.
  2. Без да предприемете подходящи мерки, можете да получите кухи пода с ефекта на барабана.

    Плюсове и минуси на полагане на шперплат на пода

    Плюсове и минуси на полагане на шперплат на пода

Как да купя шперплат за подравняване на пода

Ако възнамерявате да подравнявате пода за нови трупи, можете да използвате един слой шперплат с дебелина от 12 до 20 мм, в зависимост от стъпката, с която е поставена основата. Ако планирате да актуализирате съществуващия етаж, по-добре е да поставите два слоя листове по-тънки. Можете да вземете шперплат 10 мм.

Що се отнася до оценката, тя се избира въз основа на това какво ще бъде завършването на етажа. По правило се използват листове с дефекти на ръба и голям брой възли и дупки от червеи от клас 4-4 за полагане на долния слой на грубия под. За горния слой се изисква шперплат поне втори клас.

Шперплат 4-4

Шперплат клас 4-4

Ако планирате г. балатум или PVC плочки, а след това има достатъчно мек материал, най-добре е да се избере най-малко втори страничен фронт, или внимателно замазка върху него всички пукнатини и нередности.

Шлифован шперплат

Шлифован шперплат

За да закупите шперплат за бъдеща работа, трябва точно да измерите размера на стаята. Стандартните размери на шперплата могат да варират:

  • 1525х1525 мм, площта е 2,325 квадратни метра;
  • 1220х2440 мм, площ от 2,97 квадратни метра;
  • 1500х3000 мм, площта е 4,5 квадратни метра;
  • 1525х3050 мм площ от 4,65 кв.м.
Шперплат клас

Шперплат клас

Ако стаята има проста форма, тогава умножете дължината по ширината, ще определим нейната площ. Сега трябва да разделите площта на помещението до стойността на площта на шперплатовия лист на наличния формат и да разберете броя на необходимите листове.

Например, има стая 5.65 на 3.8. Умножавайки се, получаваме площ от 21,47 квадратни метра. Имаме избор, да купуваме шперплат 1220x2440 или 1525x3050. Разделяйки площта на помещението в листова област и закръгляйки фигурата до число, получаваме, че имаме нужда от 8 листа от първия формат или от 5 листа от втория. Фактът, че някои листове ще бъдат подредени с подрязване, не е ужасно.

Полагане на шперплат

Полагане на шперплат



Помещенията с комплексна форма са по-добре означени със схематичен план. Оформлението на листовете трябва да се поддържа дори при работа. Можете веднага да номерирате листовете и впоследствие да ги стекате според оформлението.

След като сте решили броя и формата, можете да сравните икономическите показатели и да изберете опцията за оптимална покупка.

Как да подредите пода с шперплат на собствените си ръце

Тази технология се използва в два случая - когато се извършва изграждането на нова къща и при ремонт и подравняване на пода в стари жилища.

Ще ви трябва най-малко инструменти - лазерно ниво, мозайка или циркулярен трион, квадрат, лента, отвертка и бормашина за заглушаване.

Дървените трупи се полагат върху конкретна основа. Ето защо, първият етап от работата в апартамента е демонтирането на стария финиш етаж и дъски, разположени върху трупите. Някои от дневниците може да са в добро състояние и да не се нуждаят от подмяна. Те трябва да бъдат подсилени чрез свързване в допълнение към основата на котвите. Където е необходимо, сменете бара. Хоризонтът вече се контролира на този етап. Ако е необходимо, поставете под увиснали места на уплътнението.

Дървените трупи се полагат върху конкретна основа

Дървените трупи се полагат върху конкретна основа

Понякога старите закъснения се почистват напълно. Това има своите предимства.

  1. По-лесно е да инсталирате изоставанията в ново хоризонтално ниво.
  2. Можете да увеличите леко височината на стаята.
  3. Можете да инсталирате нови лагери с предварително изчислена стъпка.

За устройството за регистрация използвайте ивица от иглолистни видове. Стая изравни по периметъра, отстъпвайки от стените - това се налага правила изолационни устройствени и покриват областта на надлъжните греди, със стъпка от около 60 cm Хоризонтално лаг регулират подложки на ниво ..

Важно!

  1. За дървените трупи използвайте сухо дърво.
  2. Под закъсненията се нуждаете от вентилационна междина.
  3. Като се задавате на филц, можете да постигнете намаляване на шума.
  4. Шперплат по време на инсталацията е фиксиран по такъв начин, че съединението не се мотае във въздуха, но лежи върху твърда опора. Ето защо, ако тежестта на забавянето е голяма, само закъснението за висококачествен стил не е достатъчно. Пресечете парчетата барове и го направете в съответствие с формата на шперплата. Колкото по-малка е клетката на пода, толкова по-надежден ще бъде пода. На ъглите могат да се монтират напречни греди.
  5. Топлоизолацията, подплатена под шперплата, не само предотвратява загубата на топлина, но и предотвратява възникването на звукови вибрации. На нагревателя поставете слой от бариера за пара. И само тогава подсилване на шперплат листове.

Полагане на листове от шперплат върху трупи

Полагане на листове от шперплат върху трупи

Полагане на листове от шперплат върху трупи

Първата стъпка е да се проверят ъглите и да се изчислят размерите на външните листове, като се вземе предвид неравномерността на стените.

  1. Листовете се наслагват с стартиране, в една точка не трябва да се съединяват четири ъгъла на листа.
  2. Между листовете има малка междина, достатъчно 2 мм.
  3. Шперплатовите стени не трябва да достигат до ръба на стените, оставяйки свободно разстояние, около 2 см, което след това ще покрие цокъла.
  4. Шперплатът се закрепва към прътовете само със самобръчкови винтове.
  5. Крепежът, подходящ за полагане на шперплат, се изчислява по ширината му. За да изберете дължината на винта, умножете ширината на шперплата тройно.
  6. Че шапките на самобръчковите винтове не изпъкват и развалят бъдещия под, дупки за тях трябва да бъдат пробити.
  7. Монтиран шперплат с тире от ръба, минимум 20 мм.
  8. Разстоянието между винтовете е малко, около 20 см.
  9. Шперплатът се фиксира чрез полагане на лента. Екстремните листове може да се нуждаят от допълнителна корекция. Jig видях дупки за тръби и первази по стените.
  10. Завършване на полагане на шперплат, получават гладък, топъл и трайни под. По-нататъшната работа с шперплатната основа може да се състои в запълване на неравномерните повърхности, ако това се изисква от покритието на пода.
шперплат

шперплат

Как да подредите пода с шперплат без закъснение

Понякога е възможно да се изпълнят препоръки за поставяне на бетонна замазка с шперплат, за да се подобрят термичните свойства на пода. Това е проста работа, която ще позволи и дори да извади малки неравности в бетонната основа и да я подготви за полагането на ламинат.

Можете да го направите сами с помощта на перфоратор, дървени стърготини, епоксидни, маслени бои или ленено масло.

  1. Бетонната основа се инспектира, избиват силно изразени хълмове. Смес от дървени стърготини и смола се нанася върху бетона в бетона. Повърхността се опитва да се приведе в хоризонта.
  2. Шперплатовите листове са оцветени с боя или ленено масло. Това ще защити долната страна на бактериите и мухъл. Същата боя се нанася върху субстрата след изглаждане на релефа.
  3. Шперплатните листове се полагат върху бетон, като се фиксират с винтове през дюбели. Необходимо е да се работи, напълно utaplivaja фитинг в шперплат. Ако вземете това без надлежно внимание, повърхността на ламината или друг завършващ материал в крайна сметка ще се влоши. За това привеждане в съответствие, можете да приложите най-дебелия шперплат. Ако разликата в надморската височина е незначителна и само един слой ще бъде достатъчен, тогава 12 ще се справи добре.
  4. Ако искате да изгладите голяма хоризонтална посока, много по-добри резултати ще доведат до полагането на два слоя шперплат с наслагване по слоеве. Тогава си струва да използвате лист с дебелина 10 мм.

Какво да търся?

  1. Листовете никога не се свързват с кръст, да речем само T-образната връзка.
  2. Дублитите рядко се оценяват.
  3. Между шперплата листове оставят минимална празнина, която е покрита с водопроводна лента.
  4. На стената оставете разликата повече, не по-малко от 10 мм.
  5. Шперплат и стари дървени подове.

Ако неравностите на пода не ви позволяват да поставите ламинат или корк, но той не се срутва или не се раздробява, можете да нанесете шперплат изравняване без закъснения. Технологията на тази работа не е трудна, а изисква внимание и точност.

От инструментите се нуждаете от отвертка, винторез, ниво, лента и квадрат.

На първо място, хоризонтът е маркиран и нишките са затегнати за постоянно наблюдение. Подът се приготвя от shpaklyukaya еластичен състав, можете да използвате силиконов уплътнител, а дори и монтажна пяна. Ако някои табла са по-ниски от други, ще трябва да го коригирате.

Общ метод за изравняване е използването на пясък или дървени стърготини, смесени с епоксидна смола. Дъските са покрити със слой от пароизолация и слоевете от шперплат се полагат на два слоя. Издърпайте шперплата върху дъските с винтове в дървото. По-добре е дупките да са предварително пробити. Винтовете се разполагат непрекъснато, с разстояние от 30-40 см между тях.

И в този случай, не забравяйте, че листовете са поставени с малка празнина.

Видео - Изравняване на пода със собствени ръце от шперплат

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите шперплатКак да поставите шперплат
Изравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиранеИзравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиране
Как правилно да подготвите грубите подове в къщатаКак правилно да подготвите грубите подове в къщата
Шперплат на дървени трупи е проста техника за подреждане на трайно покритиеШперплат на дървени трупи е проста техника за подреждане на трайно покритие
Шперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалистиШперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалисти
Шперплат fk и FSH каква е разликата между двата вида?Шперплат fk и FSH каква е разликата между двата вида?
Шперплат върху бетонния подШперплат върху бетонния под
Шперплат върху дървения подШперплат върху дървения под
Шперплат за подаШперплат за пода
Подравняване на пода с шперплат как правилно да се шперплат?Подравняване на пода с шперплат как правилно да се шперплат?
» » Как да подредите пода с шперплат
© 2021 BggeHat.com