Шперплат за пода

Днес на пазара можете да намерите огромен брой различни материали, но това може да бъде, сред тях има класически видове. Един от тях е шперплат. Шперплатът се използва практически навсякъде - от облицовката на стените до приложението му в сферата на строителството на самолети. Всичко се състои в невероятна симбиоза на лекотата и силата на материала.

Производство на шперплат

Процесът на производство на шперплат включва няколко етапа: прерязаният багажник се почиства от клони и кори, като в резултат се получава чирак, който се подлага на топлинна обработка. След това детайлът се поставя в струг, където се извършва непрекъснато рязане на фурнирните стърготини.

Завършен шперплатСлед това фурнирът се нарязва на необходимия размер и се обработва с антисептично средство, след което листовете се залепват заедно при повишена температура и високо налягане. Може да се използват и водоотблъскващи състави, в този случай материалът става водоустойчив.

Това е материалът, използван при монтажа на шперплат. Има няколко типа шперплат, а именно четири: FOF, FB, FC, FSF. Например марките FOF и FB се използват в индустриална структура. За нас марки FB и FC са по-подходящи. Що се отнася до въпроса как да монтирате шперплата на пода и коя марка е най-добре да избирате, трябва да разберем, че основната им разлика е в устойчивостта на влага. Най-устойчива на влага марка е FSF, но тя не е най-оптималната за жилище.

В процеса на лепене на фурнир от марките използват формалдехид, но както знаем от хода на учебната химия, тя е доста токсични вещества. Но според установените санитарни и екологични стандарти шперплатът от клас PSF е подходящ за използване в жилищни помещения, но само при нормални температурни условия и при ниска влажност. Ако индикаторите бъдат превишени, съществува риск от токсини, особено през полугодието на експлоатация на новия шперплат. Ако не знаете кога е произведен шперплат, е по-добре да не го купувате, особено ако искате да го използвате в банята, тоалетната или в кухнята.

Ако шперплатът е поставен върху дървен под или просто на дървени трупи, тогава оптималната марка за вас е FC. В производството за свързване на неговите слоеве използвайте по-безопасно за човешкото здраве лепило.

В допълнение към маркировката шперплатът може да има и други обозначения. Например, NS - полиран шперплат, Ш1 - полиран само на едната страна, кладенец, съответно, Ш2 - земята от двете страни.

Но означението Е показва съдържанието на вредни компоненти. Е1 - не повече от десет милиграма на сто грама материал, но Е2 - от десет до тридесет милиграма. Разбира се, за затворени помещения е по-добре да се използва шперплат с означение Е1.

Шперплат за пода.



Също така, шперплат може да бъде разделена на няколко сортове в качеството. Шперплат от първи клас няма външни дефекти, т.е. повърхността му е абсолютно плоска. Този шперплат е подходящ за довършване на пода. Вторият клас шперплат може да има някои дефекти, например на места, възли или фурнирни вложки може да се появи. Третият клас предполага наличието на голям брой възли, вероятно пукнатини или чипове.

Четвъртият клас може да гарантира само, че листовете шперплат са здраво залепени заедно. В случай на шперплат паркет като покритие покритие съветва закупуване на клас не по-ниска от втората.

Използване на шперплат

Шпакловки за шперплатЗа висококачествени настилки, в повечето случаи използвайте шперплат. Строителите наричат ​​този метод суха замазка, изработена от шперплат. Преди да инсталирате шперплата, е необходимо да има суха и приблизително равна основа. В повечето случаи това е бетонна плоча или земя. Основата се полага с хидроизолация под формата на гъст полиетиленов филм. Ако желаете, можете да поставите слой шумоизолация. 

Последният етап от подготовката е посявка. Посявката може да бъде суха, т.е. шперплат или мокър цимент. При циментова замазка, шперплатът може да се полага само след тридесет дни, т.е. след пълно сушене. Но грубият под от шперплат прави възможно да продължите да работите незабавно. В съвременното строителство използват само шперплат, ПДЧ е стигнал до гърба поради неговата трошливост.

Сега нека поговорим малко за сухата замазка. Тя може да бъде от няколко вида. Първият е плаващ, т.е. не е прикрепен към основата. Втората е свързана - прикрепена към основата. Монтажът трябва да бъде повече от дебелината на слоя шперплат, приблизително два и половина пъти. Ако основата е доста неравна, можете да я подредите с няколко слоя шперплат.

Например, първият слой не трябва да бъде по-тънък от дванадесет милиметра, а вторият е избран по Ваша преценка. Подобен под е в състояние да издържи натоварване до три тона на квадратен метър. Монтирането на шперплат в този случай има специфичен характер. Първо, в първия слой шперплат се пробива дупка с голям диаметър. В направените отвори се вкарват пластмасови ръкави, в които ще се завинтват болтовете. Рафтовете се закрепват към основата чрез болтове, като се използват предварително поставени дюбели в бетон.

Един квадратен метър трябва да бъде инсталиран най-малко шест шкафчета. След това височината се регулира чрез завинтване или разхлабване на болтовете.

Шперплат върху дървени трупи

Полагане на шперплат върху дървените трупи включва няколко етапа. Шперплат върху дървени трупиПърво, върху основите се поставят колони от червени тухли. На стълбовете са поставени рубероидни, изоставени са лагери, но е необходимо да се закрепят така, че височината да е еднаква по цялата повърхност. За да регулирате височината, трябва само да повдигнете или спуснете колоната.

След като са поставени лагерите, можете да започнете да поставяте шперплат. Естествено, ставите на шперплата трябва да са на закъснения. За изравняване на дървените трупи, струва си да се вземе шперплат не е по-тънък от петнадесет милиметра. В един момент повече от три листа не трябва да се концентрират. Листовете се закрепват с нокти или винтове.

Шперплатът е многофункционален и удобен строителен материал. Надяваме се, че благодарение на тази статия научихте много за процеса на производство и употреба на шперплат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Шперплат върху бетонния подШперплат върху бетонния под
Какво шперплат е по-добре да лежи на пода под ламинатКакво шперплат е по-добре да лежи на пода под ламинат
Как да поставите шперплатКак да поставите шперплат
Шперплат върху дървения подШперплат върху дървения под
Защо най-добрият шперплат за кофраж е ламиниран и устойчив на влага?Защо най-добрият шперплат за кофраж е ламиниран и устойчив на влага?
Шперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалистиШперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалисти
Шперплат fk и FSH каква е разликата между двата вида?Шперплат fk и FSH каква е разликата между двата вида?
Шперплат върху бетонния подШперплат върху бетонния под
Шперплат върху дървения подШперплат върху дървения под
Таваните на шперплат със собствените си ръце са уютни и простиТаваните на шперплат със собствените си ръце са уютни и прости
» » Шперплат за пода
© 2021 BggeHat.com