Шперплат на дървени трупи е проста техника за подреждане на трайно покритие

Шперплатните листове и плочи са универсален строителен материал. Използва се за разнообразие от довършителни работи, монтаж на паркет, линолеум, плочки и други видове облицовки на груби подове и като покритие на последния слой. Такива листове се използват в офис и жилищни райони. Шпакловка на пода е икономична и лесна за монтаж покритие с добри експлоатационни качества и достатъчна издържливост.

Шпакловани подове - предимства и недостатъци на покритието

Шперплатните листове са многопластов материал, изработен от дървен фурнир. Те са с повишена износоустойчивост и здравина, екологосъобразност, практичност и достъпни цени. Тези предимства се дължат на активното използване на шперплат като материал за монтаж на подови бази.

Недостатъците на описаните продукти са, че те са хигроскопични и уязвими на температурни промени. Ето защо, те са нежелателни за използване в баните. Те не са монтирани в други помещения с нестабилен режим на влажност и температура.

Подът от шперплат се характеризира с всички посочени предимства и недостатъци на ламинирания материал. Компетентният избор на последния дава възможност да се представят:

  • подреждане, подреждане и топлоизолация на основата;
  • завърши (завърши) завърши пода.

В частна дървена къща шкафовете за шперплат се поставят директно на стари дъски или на предварително подредена лаг система. Вторият метод се препоръчва за апартаменти в многоетажни жилищни сгради.

Подреждането на подове при закъснения е икономична и широко разпространена технология. Това е лесно да се приложи от себе си. Основното е да разберете какъв вид шперплат и закъснение трябва да използвате, за да изпълните тази операция.

Избор на материали за подови настилки

Системата от дървени трупи е изградена от дървени греди. Оптимална работа с иглолистни продукти на височина 40-50, ширина 65-70 мм. Дължината на решетките зависи от размера на помещението, където е монтиран подът. Не е желателно да се използват заготовки, по-малки от 200 см.

Повърхността на гредите трябва да бъде възможно най-ниска. Няма сериозни дефекти в него. 2-3 дни преди монтажа дървените продукти трябва да се внесат в помещението, така че да се приспособят към съществуващите условия (до индикаторите за температура и влажност).

Шперплатът за подреждане на подовете се избира, като се вземат предвид вида на използваните плоскости и тяхната дебелина. Специалистите съветват използването на продукти, обозначени като FC. Такива шперплатови листове не съдържат летливи химикали. Те не се деформират при кратък контакт с вода, имат висок коефициент на износоустойчивост.

Повърхността на плочите, носещи етикета на FSF, е импрегнирана със специален състав. Тя придава на продуктите повишена устойчивост на влага. Но производството на шперплат от ПЩВ използва потенциално вредни за човешкото здраве съединения (фенол-формалдехид). Ето защо, не е желателно да ги използвате за подови настилки в хола.

Особено внимание се обръща на избора на шперплат за дебелина. Тук е необходимо да се отчетат следните нюанси:

  • Стойността на товара върху основата.
  • Разстояние между отделните закъснения.
  • Вид покритие за покритие.

За изравняване на подовите основи се използва дебелина на шперплата 10-12 мм. Продукти с такива параметри са подходящи за декориране на груб етаж, при условие че гредите са на стъпки от 40 см. Ако разстоянието между решетките е по-голяма от тази цифра, че е необходимо да се използват листове от 14-16 мм.

Когато подът на шперплата е планиран да покрива линолеум или лек ламинат, се разрешава да се използва многослоен материал с дебелина 12-16 mm. Ако керамичната плочка, масивната паркетна дъска служи като завършващо покритие, е по-добре да се вземат плочи с диаметър 15-18 мм.



Друга финес. За подреждането на грубия под е позволено да се използват неместни продукти (NS) и листове с едностранно шлайфане (Ш1). Когато шперплатните плочи изпълняват функцията на довършителни работи, тези видове материали не се прилагат. В такива случаи трябва да купите листове с двустранно шлифоване (W2).

Подготовка на пода и инсталиране на изоставането - минимални усложнения

Планираните работи се извършват с помощта на отвертка, шлайф, електрическа бормашина, резачка на дърво, електрически трион, ниво на сградата. В допълнение към шперплат и трупи, ще ви трябва:

  • битумна хартия;
  • антисептичен състав;
  • самонарязващи винтове (винтове);
  • еластичен мастик;
  • дюбели или котви;
  • изграждане на шотландски език;
  • полиетилен или рубероид на рула.

Първата стъпка от инсталирането на пода върху дървените трупи е почистването на основата. Той премахва целия прах, отломки, мръсотия. Когато на повърхността има малки изпъкналости и вдлъбнатини, се извършва подравняване. На почиствания под е нанесено руберово или полиетиленово фолио. Полагане на материали се извършва с припокриване. Размерът му е 20 см. Съединенията са фиксирани с конструктивна лента.

Подът е маркиран с цел определяне на местата, където ще се инсталират изоставанията. Стъпала паралелно един на друг, започвайки от стената, където има прозорец. Заготовките обикновено се поставят върху подложки с размери 20x10x2.5 см, които са отрязани от шперплат или дървени стелажи и са закрепени към основата с дюбели.

Баровете се третират с антисептик. Те са подредени. Разстоянието между дървените трупи е в рамките на 40-60 см. Бетонната стъпка се определя от шперплата (около препоръчителната му дебелина за посочения по-горе етаж).

Пръчките се монтират стриктно на една и съща височина. За да се определи това, се използва течно или лазерно ниво. Промяната на този параметър за отделните трупи се извършва с помощта на парчета линолеум или покривен материал, които се поставят под дървените детайли.

Закрепването на прътите се извършва с винтове (винтове). Главите от метални изделия трябва да се затоплят при закъснения. Ако дървени преформи се монтират без допълнителни подложки, те могат да бъдат прикрепени към основата с дълги дюбели или котви с напречно сечение от 1 см.

Между звуковите изоставания се полагат звукоизолиращи и топлоизолационни материали (пенопласт, експандирана глина, минват). Инженерните комуникации могат да се поставят в пространствата между баровете. В този случай те се покриват върху слой хартия, импрегниран с битум или пергамент.

Шлифоване на шперплат - окончателна работа

Шперплатовите листа от избрания клас се нарязват на правоъгълни или квадратни заготовки. Геометричните параметри на последните се избират така, че ръбовете на всяка плоча да почиват в средата на дневника. След разрязването на материала се препоръчва да се подредят получените продукти върху повърхността на пода. И се уверете, че корекцията им е правилна.

След това шперплатът се монтира върху дървените трупи със собствените си ръце. Работите се извършват, като се вземат предвид следните правила:

  • Сглобяването на съседни продукти от шперплат се извършва с отместване. Това намалява натоварването на шевовете.
  • Между листовете има малки (2-3 мм) пропуски.
  • Изключителните продукти от шперплат се отдалечават от стените с 2-3 cm.
  • На плочите местата за тяхното закрепване към закъсненията са маркирани предварително. В тези точки, пробийте дупки. Тяхното напречно сечение е подобно на размера на шапките, използвани от хардуера.
  • Всеки шперплат е фиксиран с минимум осем крепежни елементи. Разстоянието между закъсненията под шперплат е 20-30 см.

Разширеният шперплат е разположен на пода. Листовете са прикрепени към лагерите чрез винтове или винтове. Дължината на хардуера е 3 пъти дебелината на плочите от шперплат. След монтажа, ставите между плочите се запълват с еластичен мастик. Лесно се прилага и се разпространява с обикновена шпатула.

Позволява се да се полага шперплат на два слоя. Процедурата за това е същата, както е описано. Но тук има няколко нюанса. Първо, точките за фиксиране за първия и втория слоеве са маркирани на различни места. На второ място, общата дебелина на покритието от шперплат не може да бъде повече от 2,5 см.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите шперплатКак да поставите шперплат
Шперплат върху дървения подШперплат върху дървения под
Как правилно да подготвите грубите подове в къщатаКак правилно да подготвите грубите подове в къщата
Шперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалистиШперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалисти
Шперплат върху дървения подШперплат върху дървения под
Корк етаж плюсове и минусиКорк етаж плюсове и минуси
Таваните на шперплат със собствените си ръце са уютни и простиТаваните на шперплат със собствените си ръце са уютни и прости
Подравняване на пода с шперплат как правилно да се шперплат?Подравняване на пода с шперплат как правилно да се шперплат?
Шперплат на подаШперплат на пода
Подравняваме пода с шперплатПодравняваме пода с шперплат
» » Шперплат на дървени трупи е проста техника за подреждане на трайно покритие
© 2021 BggeHat.com