Корк етаж плюсове и минуси

Очевидно е, че преди полагане на подови настилки е необходимо да се проучат възможните предимства и недостатъци. Ето защо, изправени пред инсталацията на корк покритие, трябва да сте запознати с информацията на тема "Корк етаж: плюсове, против." По този начин можете да получите много полезна информация за този тип настилка.

Към днешна дата популярността на подложката от корк се увеличава, което непрекъснато води до повишен интерес към характеристиките й.

Основните предимства на корк като подово покритие включват отлична топлоизолация и звукоизолиращи свойства, екологосъобразност и устойчивост на повърхностни деформации.

Както и да е покритие обаче, корковият под има свои собствени недостатъци, които включват висока цена, ниска якост на опън, както и устойчивост на абразия към повърхността.

За да разберете всички възможни предимства и недостатъци на корковия под, трябва да го изучите внимателно.

Какво представлява корк?

коркКорк е изработен от кора от дъб от корк, който расте в Средиземно море. Има три вида коркови покрития:

Корков дървен фурнир - е хомогенен корков лист, който се отстранява директно от корк дъб. Това е най-скъпият вид корк. Елементи, които са част от едно и също покритие, внимателно подбрани по цвят.

Агломерат от корк - Корк трохи, който се пресова под въздействието на висока температура в листовете. Опция за покриване на бюджета.

Комбинация от агломерат и голям фурнир. В този случай се комбинират малки парчета корк и листов фурнир.

От тези видове корк се произвеждат следните видове подови настилки:

  • Техническо покритие от корк - се използва като субстрат за ламинат или линолеум за подреждане на шумоизолация и топлоизолация. По принцип продажбата идва под формата на рула, пелети (за запълване на празнините) или плочи.
  • Адхезивно покритие от корк - се прави под формата на плочки с различни размери (като правило, 30x30 cm, 45x15 cm, 60x30 cm, 45x45 cm). Използва се за полагане на подови модели. Плочките се обработват със специална защитна импрегнация, която им позволява да се използват в помещения с висока влажност.
  • Коркова настилка (плаващ под корк) - Произвежда се под формата на лист от корк, залепен към основата на MDF. По правило размерът на листовете е 90х18.5 см. Те се сглобяват съгласно метода на заключване, който се използва за полагане на ламинат

Основните предимства на корк под

Корк подът в стаятаСлед като разгледахме основните типове коркови подове, можем да анализираме предимствата и недостатъците на този тип етаж. Основните предимства на покритието са уникалните свойства на материала. Тъй като кората на коркова дървесина се състои от няколко херметични пори, пълни със смес от кислород и азот, има еластичност, еластичност и лекота.



Сред предимствата на корковия под, има отлични топлоизолационни свойства. Коефициентът на топлопроводимост на корковото покритие е 0.03-0.04. За сравнение, във въздуха тази цифра е 0,02. Следователно, може да се заключи, че покритието от корк запазва топлината много добре. На допир такъв под е много "топъл", докато всъщност той не абсорбира топлината, която отделя човешкото тяло (за разлика от мрамор, плочки или линолеум).

Въпреки това, ниското ниво на топлопроводимост не позволява корк да се използва като подово покритие при инсталиране на система "топъл под", тъй като няма да позволи нагряване в помещението.

Високо ниво на звукоизолация - коефициентът на абсорбиране на звука е 0.85, така че щепселът напълно неутрализира шума, който се получава в стаята. В панелните къщи с лоша звукоизолация, корковият под е идеална опция. Имайте предвид обаче, че шумът, който се случва извън стаята, капакът не може да поеме.

Има устойчивост на деформация - остатъчното ниво на деформация на корковото покритие е в рамките на 0.2 mm. Това означава, че корковият под може да издържи на най-големите товари, без да губи оригиналната си форма. Особено ценно това качество е с честото преместване на мебели на закрито - вдлъбнатини от краката на повърхността, на практика, не остава.

Амортизационните качества също са силна страна на корковите подове, в края на краищата, според ортопедичните лекари, корковият капак има благоприятен ефект върху човешкото здраве. С него можете значително да намалите натоварването, което пада върху гърба, ставите и двигателната система като цяло.

Високият коефициент на триене прави покритието нехлъзгава. Устойчивостта на агресивни химикали (освен каустичните основи) прави покритието доста лесно за почистване. Корковият под не е изложен на вредители - насекоми дендрити и гризачи.

Основните недостатъци на пода са корк

Корк подДоста висока цена - за качествено покритие от твърди листове фурнир ще трябва да плати значителна сума, на която допълнително е необходимо да се добавят разходите за помощни материали. В крайна сметка, се оказва, че цената на корк етаж е малко по-малко от цената на паркет.

Ниското ниво на механична якост причинява много проблеми. Въпреки значителната устойчивост на деформации, силата на корковия под, за да се счупи, е доста ниска. Този тип покритие не понася остри метални крака на мебели, както и ноктите на домашни любимци и токчета.

При продължителна употреба се появяват някои незначителни проблеми с покритието. Тъй като повърхността на корковия под е доста груба, тя е покрита с различни състави. В този случай могат да възникнат два проблема:

  • Покритието ще има висок коефициент на триене и ще изтрие подметките на домашните чехли и чорапи.
  • Покритието ще има нисък коефициент на триене, което ще го направи много хлъзгаво.

Ето защо, при избора на корк паркет или лепило коркови покритие, обърнете внимание на характеристиките на защитния слой.

Подуване на плаващия под корк под. Често има ситуации, при които, под въздействието на влагата, корковият паркет е подут. Причината за това неприятно явление е подуването на MDF-база. Ето защо не се препоръчва поставянето на коркова облицовка в помещение с висока влажност (например в баня или баня).

Надяваме се информацията, дадена в тази статия, да ви помогне да оцените адекватно всички възможни предимства и недостатъци на корковия под и да изберете подови покрития, които са подходящи за Вас.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Корк подът в кухнятаКорк подът в кухнята
Модерен коркови настилки за и против покритиеМодерен коркови настилки за и против покритие
Какво е корк ламинат своите плюсове и минусиКакво е корк ламинат своите плюсове и минуси
Всичко за външната коркова борда корк бордаВсичко за външната коркова борда корк борда
Етажи в кухнятаЕтажи в кухнята
Как се полага корковият под? Детайлно описание на двете технологииКак се полага корковият под? Детайлно описание на двете технологии
Корк настилкиКорк настилки
Как да изберем подложка от коркКак да изберем подложка от корк
Инсталиране на коркови подовеИнсталиране на коркови подове
» » Корк етаж плюсове и минуси
© 2021 BggeHat.com