Подравняване на пода с шперплат как правилно да се шперплат?

Времето не стои неподвижно и след много години дори най-висококачествените дървени подове могат лесно да изгубят своите свойства: изсъхват, получават пукнатини и неестетичен вид. Нестабилните и стържещи подове са малко хора и моля да говорите само за необходимостта от предприемане на подходящи мерки.

Най-приемливият вариант в този случай е поставянето на шперплата върху пода, но тук трябва да имате предвид няколко основни правила. Кои от тях? Помислете по-долу.

Какви са опциите за полагане на шперплат

В зависимост от това колко лошо е състоянието на пода, използвайте два различни начина на полагане. Ако състоянието на подовете до закъснение е нормално, тогава шперплатът може безопасно да се постави директно върху дървения под. В случай, когато настилката е огъната и има много недостатъци, тя трябва да бъде заменена с нова основа.

Предварителната подготовка на подова настилка за ремонт предполага провеждането на тест за влажност. Тази проверка е да се определи дали има проблем с висока влажност в този случай. За няколко дни (не по-малко от 3 дни) подът е покрит с полиетиленов филм. Ако през това време течността не се събира отвътре, последващата поправка може да се извърши в съответствие с установените инструкции.

Характеристики на шперплат полагане на различни етажи

Има няколко типа покрития, които изискват индивидуален подход и основните характеристики. Ето защо, преди да попитате как да поставите шперплата върху пода, трябва да определите какъв материал се състои от вашия етаж. При циментовото покритие, изоставането или подовата настилка от дърво има различна технология на складиране.

  • Цимент фондация

Полагане на шперплат на пода на цимента изисква използването на регулиращи се стойки, които помагат да се контролира хоризонталната и равна повърхност. Поради факта, че такива подове могат да издържат на голям натиск, около 3 тона на квадратен метър, шперплатът се поставя върху него и се счита за най-приемлив.

  • Монтиране на трупи

Един от най-отнемащите време и скъпи начини за инсталиране на шперплат. При този метод има една важна точка: трябва да се определят закъснения, така че лицата (горната част) да са в една и съща равнина. Тогава следва самото полагане, което се извършва по такъв начин, че съединението на един лист ясно пада върху трупите. Нерядко се крият различни комуникации между закъсненията, както и топлоизолационен материал или допълнителен материал за шумоизолация.

Важна точка е, че еднослойното полагане върху дървените трупи изисква наличието на дебелина най-малко 1,5 см, докато за двуслойно полагане е достатъчно и 0,9 см за един лист.



Този метод има своите недостатъци. Така че, значителният недостатък е, че той не се препоръчва за използване в стаи с ниски тавани. Това се дължи на факта, че височината може спокойно да намалее до 9 см, в такива стаи е особено забележимо.

  • Дървен под

Когато покритието се разпука, разхлаби и стане неизползваемо, шперплатът, положен върху дървения под, ви позволява бързо и ефективно да го подредите. Това е евтин, но много надежден начин, който днес е много популярен поради своята простота и гъвкавост.

Монтаж на шперплат

Монтаж на шперплат

Строгите правила при полагане върху подовете на дървесината не съществуват и не представляват особена сложност дори за професионалистите. Ето защо този метод често се използва, когато се налага да се изравнява дървеният под с шперплат.

Характеристики и методи на инсталиране

Шперплатът е монтиран на пода по два начина. Изборът е оправдан в зависимост от вида покритие, което имате. Първият метод включва завинтване на листовете директно към основата, а втората - за монтиране на инсталираните закъснения.

Изборът трябва да бъде информиран, като предварителната оценка на ситуацията и изучаването на повърхността. Ако няма кухини и значителни завои, възможно е инсталацията да се извърши директно върху повърхността. По този начин повърхността се изравнява и материалът няма да загуби оригиналните свойства.

Монтажът върху дървени трупи се използва главно в случаите, когато има значително изкривяване на покритието или значителни дефекти. Монтирането може да се извърши еднакво добре, както с помощта на нокти, така и с винтове за самозатягане. Качеството и ефективността на такова покритие са еднакво високи. Желателно е да се използват твърди листове от шперплат, те отговарят на всички изисквания и ще обслужват повече време, без да губят основните си функции.

Основните препоръки и ощипвам при полагане на шперплат

  1. Преди да започнете инсталацията, проверете стабилността на покритието. Ако има места, където пода се огъва, то тук е необходимо да се направи предварителна подмяна на основата.
  2. Не се препоръчва монтажът на шперплата да се извършва на места с висока влажност или възможност за резки температурни промени. Например, баня или килер не е подходящ за инсталиране на шперплат.
  3. Разликата между листата от шперплат и стената трябва да бъде най-малко 2 см, тя ще бъде необходима в бъдеще, а не неговата естетика е напълно способна да фиксира основата.
  4. Ако всички листове са номерирани на етапа на настройка, тогава ще бъде трудно да се смесят и всички листове ще заемат правилно местата си.
  5. Изборът на подходящия шперплат, да се ръководи от неговата дебелина, най-добрият вариант е 1,5 см.
  6. Преди да инсталирате, почистете повърхността на всички натрупвания на мръсотия и прах, а също така да я третирате със смлян разтвор.
  7. Всички използвани крепежни елементи трябва да надвишават дебелината три пъти, например при дебелина 1,2 см, са подходящи самозарязващи се 4 см.
  8. След полагането се извършва задълбочено шлайфане с помощта на специално оборудване или шкурка.

В този случай винаги трябва да си спомняте едно важно неизречено правило: ако цялата работа се извършва на съвестта, резултатът ще работи за вас от векове. Следователно, когато се извършват всички необходими подготвителни мерки и процесът на полагане, трябва да се спазват всички препоръки и технологии.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите шперплат на дървен подКак да поставите шперплат на дървен под
Как да изравним дървен под с шперплатКак да изравним дървен под с шперплат
Как да поставите шперплатКак да поставите шперплат
Самостоятелно събрание на масивна подготовка на борда и напредък в работатаСамостоятелно събрание на масивна подготовка на борда и напредък в работата
Изравняване на дървения подИзравняване на дървения под
Как да подредите пода с шперплатКак да подредите пода с шперплат
Шперплат върху дървения подШперплат върху дървения под
Изравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиранеИзравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиране
Регулируем под на трупиРегулируем под на трупи
Шперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалистиШперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалисти
» » Подравняване на пода с шперплат как правилно да се шперплат?
© 2021 BggeHat.com