Изравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиране

Сред всички съвременни средства за изравняване на пода шперплат е най-подходящ. С негова помощ можете да подготвите различни основи, включително дърво и бетон, за по-нататъшното монтиране на ламинат, килим, линолеум и други покрития. Тази версия на подравняването ви позволява да премахнете различни по размер и сложност дефекти с минимални инвестиции и да създадете удобен микроклимат в стаята, тъй като дървесните продукти също действат като допълнителна изолация за облицовката.

Възможностите за използване на шперплат за изравняване

Изравняването на пода с шперплат е обичаен начин за справяне с повърхностните дефекти, които станаха популярни поради големия брой предимства на използвания материал.

Подравняването на шперплата се използва за отстраняване на малки дефекти в пода и подготовка за довършване

Подравняването на шперплата се използва за отстраняване на малки дефекти в пода и подготовка за довършване

Предимствата му включват:

  • простота и висока скорост на монтаж поради големия размер на листовете, които могат да бъдат в ограничено време покрийте пода с минимално количество отпадъци;
  • висока здравина, надеждност и дълъг експлоатационен живот;
  • възможността за използване на шперплат с влагоустойчивост в помещения с висока влажност;
  • отсъствие на миризми;
  • простота на предварителната подготовка на материала.

Шперплатът за изравняване се използва най-често, когато е необходимо, за да се премахнат малки дефекти в пода, при подготовката на повърхността за покритието, както и когато е необходимо да се инсталира допълнителна изолация на довършителните материали. Във всички тези случаи шперплатът ви позволява да постигнете добър резултат, но за това трябва да изберете подходящите материали на пазара - в съответствие с характеристиките на бъдещата работа.

Как да изберете материал - сортове и класове на шперплат листове

За качествено подравняване на пода с шперплат, трябва да изберете продукти според дебелината, като се вземе предвид степента на наклон на пода, метода на полагане и използваното оформяне. За да инсталирате ламинат или паркет, се нуждаете от плоска повърхност, така че трябва да използвате шперплат на 1,2 см и по-дебел. Ако планирате да покриете пода с линолеум, използването на по-дебел лист е позволено, тъй като за такива покрития няма нужда от перфектно подравняване.

Специално внимание трябва да се обърне и на марката на използваните материали. За ремонт на помещения трябва да използват шперплат марка FC - материали, които не съдържат феноли, и следователно те са абсолютно безопасни за хората. FC шперплат е устойчив на механични влияния, но не е защитена от влага. Подходящ е за почти всяка стая, с изключение на "мокри" зони.

Ако искате да подравнете пода в помещения с висока влажност, по-добре е да използвате материали от марката FCF. Те не само издържат на висока влажност, но също така се отличават с добри показатели за устойчивост на износване и издръжливост. Положителните качества на марката PSF се дължат на наличието на фенол-формалдехидни смоли в състава. Слепващите смоли го правят по-надеждна, но те се различават и увеличават токсичността, поради това, че такива материали не се препоръчват за използване в жилищни помещения.

Според GOST на пазара има 4 вида шперплат. Първият клас - висококачествени продукти, които се различават по плоска повърхност и нямат дефекти (малки пукнатини не повече от 200 мм са разрешени). Вторият клас позволява малки дефекти. Драскотините и вдлъбнатините не трябва да надвишават 5 габаритни размера на продукта. На шперплат от трета степен може да има малки червеи, както и възли. Четвъртият клас включва материали с най-ниско качество. Те могат да имат различни дефекти, които се появяват по време на производството.

Ако анализирате всички материали на пазара за съотношението цена и качество, най-добре е да използвате второстепенни листове за изравняване на повърхности. Ако искате подовата настилка да бъде перфектно равномерна, трябва да инвестирате повече пари в ремонтите и да закупите първокласни продукти.

Шперплат за изравняване подове трябва да се избират по отношение на дебелината, като се вземат предвид степента на наклон на пода, метода на полагане и довършителни

Шперплат за изравняване подове трябва да се избират по отношение на дебелината, като се вземат предвид степента на наклон на пода, метода на полагане и довършителни

Когато избирате материали, трябва да обърнете внимание и на маркировката, която показва преминаването на процедурата за смилане. Грубият лист е означен със съкращението "NS", полирано от едната страна - "Ш1", шлифовано от двете страни - "Ш2". Ако шперплатът е претърпял шлайфане, то върху листовете допълнително да се посочи класа на емисията на свободен формалдехид:

  • "Е1" ​​- 10 mg формалдехид на 100 g сух шперплат;
  • "Е2" - 10 до 30 mg формалдехид на 100 g материал.


Смята се, че за използване в ремонта на къщи и апартаменти най-подходящ шперплат от втория клас с дебелина на листа до 12 мм и маркировка: FK, SH1, E1. Когато се използва правилно с този материал, можете Подравнете дървения под шперплат перфектно равномерно и с минимални инвестиции.

Препоръки за работа с шперплат за довършителни работи

Има различни начини за изравняване на повърхностите с шперплат. За да изберете най-подходящия вариант, трябва да имате предвид първоначалното състояние на пода и степента на наклона му. Като разполагате с тази информация, трябва да проверите с настоящите строителни разпоредби и ще можете да започнете работа.

За да изберете начина за нанасяне на шперплат, трябва да вземете предвид степента на наклона на пода и неговото състояние

За да изберете начина за нанасяне на шперплат, трябва да вземете предвид степента на наклона на пода и неговото състояние

  1. 1. Степента на наклон не е по-голяма от 2 мм на 1 м2 - изравняването на пода с шперплат не се изисква.
  2. 2. Степента на наклона е по-малка от 5 мм - шперплатът може да бъде монтиран на основата.
  3. 3. От 10 мм до 80 мм - продуктите са монтирани върху носачи.
  4. 4. Разликата надвишава 80 мм - подът трябва да се демонтира и отново да се полага.

Доста лесно е да се измери разликата във височината с помощта на двуметров габарит. Едновременно с измерването на степента на наклона трябва да се извърши задълбочен преглед на състоянието на пода. Ако е необходимо, преди да е изравнен шперплат, е необходимо да се отстранят проблемите на пода, които генерират скърцането, да се актуализират ключалките, да се заменят всички повредени места и също така да се проверят всички елементи на домашните уреди под пода.

Опростено подравняване на пода - закрепване на шперплатови листове към основата

Монтажът на шперплат върху основата е най-простото изравняване, което е подходящо само за относително плоски повърхности. Цялата процедура за ремонт е разделена на няколко основни етапа.

Най-лесният начин за изравняване на шперплат - полагане директно на дъното на пода

Най-лесният начин за изравняване на шперплат - полагане директно на дъното на пода

Най-напред листовете се вкарват в стаята и се оставят да се аклиматизират. След това шперплатът е отпечатан и отбелязан на равни квадрати от 600х600 мм. Ако е необходимо, размерите на квадратите могат да бъдат увеличени или намалени, ако това прави работата по-удобна. Листовете се разрязват електрически с помощта на инструментални триони, въпреки че могат да се използват други подходящи инструменти. Приготвените листове са разположени на пода така, че да се определи оптималната схема за привеждане в съответствие, която може да се реализира с минимално количество отпадъци и остатъци.

На следващия етап плочите се оформят на пода според схемата на по-нататъшното им инсталиране. За да се увеличи надеждността и дълготрайността на подовата настилка, листовете трябва да се поставят така, че шевовете между тях в отделни редове да не се припокриват. Много е важно да се оформят листовете с минимална разлика между тях. Максималният клирънс не трябва да бъде повече от 3 мм, въпреки че на практика те се опитват да го намалят до минимум, например до 0,5 мм. Разстоянието между шперплат и стена може да бъде до 10 мм. След това трябва да номерирате листовете, като посочите реда на тяхната инсталация на повърхността.

Ако е необходимо, повърхността, която трябва да се полира в следващата стъпка, може да бъде почистена с помощта на специализирани инструменти. Ако няма инструменти, можете да използвате обикновена шкурка, но в този случай, смилането ще трябва да отделя много време и усилия.

Сега трябва да извадите листовете от шперплат от пода и да подготвите повърхността за монтаж. Подът е напълно почистен от всякакви замърсявания, всички остатъци и прах. Сега отново можете да оформите листовете по повърхността по предварително избрана поръчка и да пристъпите към тяхното закрепване. Шпакловка на пода е закрепена към дървената основа с отвертка и самонарезни винтове. Винтовете трябва да се избират, като се вземе предвид дебелината на използваните материали, обикновено се използват крепежни елементи с дължина 3,2 см. При завъртане на винтовете техните капачки трябва да се удавят в шперплат до дълбочина около 2 мм. За оптимално закрепване на квадратни листове, трябва да използвате 9 винта. Едно кранче се използва за фиксиране на ъглите един по един - за фиксиране на листа в центъра на всяко ребро, а останалата част се завинтва в центъра на квадрата.

Подравняването на дървения под с шперплат може да се извърши не само с самобръчкови винтове, но и с лепило PVA за дърво. Интегрираното закрепване е по-надеждно и значително намалява риска от изтръпване при ходене по пода. Процедурата по монтажа е практически същата, както е описана по-горе, единствената разлика е, че преди фиксирането на листа със самонарезни винтове, тя е внимателно покрита от едната страна с лепило с помощта на назъбена мистрия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подови настилки за линолеумПодови настилки за линолеум
Подготовка на пода за ламиниране с различни основиПодготовка на пода за ламиниране с различни основи
Подготвяме подовата настилка за ламинат трябва да е плоскаПодготвяме подовата настилка за ламинат трябва да е плоска
Подравнете пода с линолеум със собствените си ръцеПодравнете пода с линолеум със собствените си ръце
Шперплат на дървени трупи е проста техника за подреждане на трайно покритиеШперплат на дървени трупи е проста техника за подреждане на трайно покритие
Шперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалистиШперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалисти
Шперплат върху бетонния подШперплат върху бетонния под
Изравняване на пода за ламинирани тайни за качествена работаИзравняване на пода за ламинирани тайни за качествена работа
Шперплат за подаШперплат за пода
Подравняване на пода с шперплат как правилно да се шперплат?Подравняване на пода с шперплат как правилно да се шперплат?
» » Изравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиране
© 2021 BggeHat.com