Как да изравним дървен под с шперплат

Всеки, който започва ремонт, иска да види апартамента си, след като приключи, както е на снимката. Това е немислимо без красив под, а ламинат, паркет и други твърди повърхности изискват базата под тях да е равна. Можете да постигнете това по много начини, но най-просто е изравняването на пода с шперплат.

Как да подредите пода с шперплат

Как да подредите пода с шперплат

Какво е добро за метода? Най-важните предимства са:

  • не изчакайте да изсъхне замазката;
  • относително евтин;
  • усложнения;
  • По време на работа можете да правите дълги почивки;
  • при изравняване с шперплат, няма замърсяване, като при наливане на циментова замазка;
  • леко конструктивно тегло;
  • безопасността на околната среда;
  • устойчивост на натоварвания;
  • дълъг експлоатационен живот;
  • така че можете дори да изравнявате дървени подове и бетон.

Избор на шперплат

Избор на шперплат

Избор на шперплат

Преди да започнете работа, трябва да складирате шперплат. Тя е разделена на различни класове в зависимост от предназначението, устойчивостта на влага и качеството, което се определя от броя на възлите, пукнатините и други дефекти на единица площ. Определете 5 градуса. Качеството на шперплата "E" няма никакви несъвършенства, така че е много скъпо. Следващата степен имам малки възли, а последното IV има най-ниско качество.

В този случай можете да спестите качество, като изберете клас II или III. Все пак това е груба повърхност, която няма да се вижда. Когато купувате материал, по-добре е да обърнете внимание на това колко е подходящо за използване в жилищни помещения. За да направите това, трябва да поискате от продавача сертификат за хигиена. Желателно е шперплатът да е устойчив на влага. Преди да започнете ремонта, той трябва да бъде третиран с антисептик.

Всички шперплатови листове се предлагат в същите стандартизирани размери:

  • 1525 х 1525 mm;
  • 1220 х 2440 мм;
  • 1500 х 3000 mm;
  • 1525 х 3050 мм.

Това е много удобно. Познавайки периметъра на стаята, можете предварително да планирате оформлението на листовете и да изберете тези, от които остават най-малко отпадъци. След закупуването на шперплат, трябва да го донесете в стаята, където ще се извършват ремонтите, и дайте няколко дни, за да свикнете с температурата и влажността на въздуха. По-нататъшната съдба на шперплат ще зависи от качеството на фондацията, чиято неравномерност ще трябва да се скрие.

Има три начина за изравняване: не се поддържа от лепило, регулируем шперплат и подови настилки при закъснения.

Който от тях е подравнен, крайният етап ще се проверява за градиент и хоризонтално, а след това се шлайфа със специална машина или шмиргел.

Подравняване без поддръжка

Тази опция се използва, когато разликите във височината са малки, 5-10 мм. За тяхното изравняване са подходящи листовете с дебелина 10-12 mm.

Бетонова основа

Бетонова основа

Бетонова основа

Тя трябва да бъде сравнително равна и суха. Проверете дали нивото на влага е проста - трябва да вземете парче филм 1x1 m и да се прикрепите към повърхността, като натиснете ръбовете. Ако кондензатът не се образува върху него в продължение на три дни, тогава бетонът е сух. Друг вариант е да поставите стъклен буркан на дъното на основата и да проверите дали има някаква вътрешност на потта.

Рязане и експериментално полагане на шперплат

Рязане и експериментално полагане на шперплат

Рязане и експериментално полагане на шперплат

Шперплатът, който е спрял в топлината, се нарязва на парчета според предварително планирана схема. Големите листа не се подреждат, тъй като дървото може да се разширява под въздействието на температура и влажност, а на малки парчета това разширяване няма да бъде толкова очевидно.

Размерът се изчислява така, че да остане колкото е възможно по-малко от съществуващия лист. Между другото, нарязаните фрагменти трябва да проверят краищата за наличието на пилинг. Ако те са, тогава шперплатът е нестандартен и трябва да поискате връщане в магазина.

Нарежете нарязаните парчета на пода така, както те ще бъдат закрепени. Резбова арка за тръби, врати, комунални услуги. Когато полагате листове, трябва да оставяте празнина между тях около сантиметър. Това е така нареченият амортисьор. Шперплатът е подложен на температурна деформация, а разликата ще помогне да се компенсира възможното разширяване и да се избегне скърцането.

По същата причина, както и за вентилация, е необходима празнина между стените и бъдещото покритие. Тя може да бъде направена до 2 см и да се залепи лента на стената, за да не се докосне покритието.

Поставете листовете една спрямо друга, така че в една точка четири свлачища да не се сближават.

Когато експерименталното оформление е завършено, парчетата шперплат трябва да бъдат номерирани и отстранени.

Подготовка на субстрата

Подът в този случай е плосък и просто трябва да бъде пометен или вакуумиран, така че прахът да не пречи на шперплата да се прилепи към пода. В този случай не се допуска мокро почистване.

След това трябва да покриете ставите с хидроизолационната мазилка, слотовете и местата, където се срещат пода и стени.

Когато почистването и хидроизолацията приключат, нанесете грунд върху повърхността. Всъщност това е същият състав като залепения шперплат, само с повишено количество разтворител, така че сместа прониква по-дълбоко в основата. Често в ролята на грунд е битумен мастик, разреден с бензин.

Грундът се нанася върху пода с валяк или четка. Тази операция ще позволи свързването на останалите прахови частици, ще даде трайност на циментовото покритие и ще подобри адхезията на лепилните материали.

Полагане на шперплат

Полагане на шперплат

Полагане на шперплат



На пода се полага равномерен слой с дебелина 2 мм. Номерираните листове от шперплат се поставят в съответствие със схемата и се монтират допълнително с самобръчкови винтове на стъпки от около 15-20 см. Дължината на винтовете трябва да бъде най-малко три пъти по-голяма от дебелината на шперплата. За да се гарантира, че шапките не изпъкват над повърхността, шперплатът се пробива със замазката до необходимата дълбочина с помощта на свредло за диаметъра на дюбелите. Получената дупка се отчита допълнително чрез свредло с по-голям диаметър. Това ще удари шапката в образуваната депресия.

Дървена основа

Дървена основа

Дървена основа

Подготовка на субстрата

Първо трябва да оцените качеството на пода. Ако дъските за парцали се сринат, изкривят и дори се отклоняват, те трябва да бъдат фиксирани или напълно заменени, защото едно от изискванията за дървена основа е силата.

Всички подови елементи и замазки, изработени от органични материали, по-специално дърво, трябва да бъдат третирани с антисептични средства, за да се предотврати появата на плесен.

Рязане и експериментално полагане на шперплат

Както в случая на бетонни подове, шперплатът трябва да бъде предварително нарязан и поставен на пода. Между другото, за дървен под, шперплат може да бъде по-дебели, до 2 см, особено ако в основата лежат "гърба" дъски с широчина повече от 20 см.

Полагане на шперплат

Полагане на шперплат

Полагане на шперплат

На дървения под, покрит с хидроизолация, листовете шперплат се фиксират без лепило, само винтове, отвори за които също са пробити и предварително подпечатани.

Една от характеристиките на дървения под на първия етаж на частна къща е, че под нея има изба, която се нуждае от вентилация. За да направите това, в ъглите на стаята, пробийте чифт малки дупки, с диаметър до 2 см, които трябва да бъдат затворени с решетки с плитка клетка. Те ще предотвратят проникването на различни подземни животни в къщата. Стените между стените и пода трябва да бъдат запечатани със стиропор.

Регулируем шперплат

Регулируем шперплат

Регулируем шперплат

Методът е подходящ и за дървени и бетонни подове и ви позволява да скривате както малки, така и значителни височини.

Тази система предлага схема за пробиване на листове от шперплат първо. След това те са разположени на пода в правилния ред, а на завършеното оформление дупки се пробиват вече в основата.

Те са оборудвани с котви с гайки и шайби. Ядките действат като запушалка и се изравняват на ниво, откъдето и името на системата - регулируемо. След това ще е необходимо само да се наложат готовите листове шперплат и да се фиксират отгоре с втората гайка и шайба. Остатъците от пръчките се отрязват, вторият слой от шперплат се полага върху върха на първия, така че ставите се припокриват.

Подът на трупите

Подът на трупите

Подът на трупите

Тази опция позволява дори на най-безнадеждните подове бързо да доведе до идеално състояние. Това отнема повече време от предишните, но има редица значителни предимства, по-специално ви позволява да поставите различни инженерни комуникации под пода, а в клетките между закъсненията можете да поставите нагревател.

Подравняване на бетонен под. Подготовка на субстрата

Както обикновено, всичко започва с подготовката на фондацията. Трябва да е суха и чиста, да се третира с грунд и всички пукнатини да са покрити с хидроизолация. С помощта на стена на стените е необходимо да се маркира границата на бъдещия етаж и да се постави хидроизолационен филм върху пода, а при желание - слой от звукоизолиращ материал.

Рязане и експериментално полагане на шперплат

При закрепване на шперплата към дървените трупи е необходимо предварително да се измери помещението, да се определи местоположението на изоставането и мястото, където ще се постави покритието, след това да се режат големите листове и да се раздели детайлите по пода. В този случай е необходимо парчетата шперплат да са точно закрепени към трупите, така че всички изчисления трябва да са правилни.

Подготовка на закъснението

Подготовка на закъснението

Подготовка на закъснението

Можете да си купите готови системи, но е по-евтино да направите всичко сами. За самоизработени трупи се изискват неравномерни пръти от добре изсушена дървесина с разрез от 40x100. Това е най-честият вариант, но други са възможни.

Те се намират в помещението, перпендикулярно на посоката на слънчевата светлина, тъй като дървото е склонно към температурна деформация. В този случай всеки лъч ще бъде в същата отопляема зона, без да попада в температурния градиент. Ако подът е изравнен в коридора или в стая, където има малко или никакво слънце, то дървените трупи са перпендикулярни на посоката на движение, така че подът е по-издръжлив.

Разстоянието между закъсненията се определя от дебелината на шперплата. Колкото повече е - толкова по-рядко е възможно да се изложи закъснението. Обикновено това е в диапазона от 40-50 см. Дървените трупи не трябва да са близо до стените, трябва да останат 2-3 см свободно пространство.

След разпределянето на изоставането около стаята е необходимо да ги повдигнете до нивото, маркирано по стените, полагайки парчета шперплат, линолеум, покривен материал. В местата за поддръжка трябва да бъде мека облицовка от линолеум или пенополиетилен, която ще действа като амортисьор и хидроизолация.

Когато трупите се поставят и калибрират, страничните пръти се закрепват към металните ъгли и винтове и в резултат се получава твърда конструкция. Тя се фиксира на пода с котви и топлоизолационният материал се поставя в клетките. Ако е под формата на плочи, размерите на плочата трябва да са малко по-малки от клетката, така че изолацията е достатъчно стегната, но не създава налягане върху пръта. След това обвивката е покрита с допълнителен слой пароизолация.

Над завършената система от дървени трупи шперплат е фиксиран на принципа на зидарията, понякога на два слоя, за да се увеличи здравината. Както при закрепването без закъснение, главите на самонарязващите се винтове трябва да се удавят.

Над завършената система за забавяне, шперплат

Над завършената система за забавяне, шперплат

Изравняване на дървения под

Това се прави по подобен начин. Ремонтираният под е грундиран, покрит е с хидроизолация, изоставени са изоставени, фиксирани, напълнени с нагревател и покрити с листове шперплат. Единствената разлика е необходимостта от подземна вентилация на пода в сутерена. Той ще трябва да пробие малки отвори в ъглите на стаята и да ги затвори с вентилационна решетка.

Както е описано по-горе, изравняването с шперплат може да доведе до идеал на всеки пол - както относително гладък, така и далеч от перфектен. Също така е много важно тази работа да е изцяло в ръцете на всеки, който има желание да извърши сами ремонт. Шперплатът няма особени трудности, но резултатът от работата ще бъде равномерен и топъл под, върху който можете да поставите всякакви, дори и най-капризните покрития.

Видео - Как да изравним дървен под с шперплат

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да се изравни дървен подКак да се изравни дървен под
Изравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиранеИзравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиране
Подравнете пода с линолеум със собствените си ръцеПодравнете пода с линолеум със собствените си ръце
Шперплат върху бетонния подШперплат върху бетонния под
Изравняване на пода за ламинирани тайни за качествена работаИзравняване на пода за ламинирани тайни за качествена работа
Шперплат за подаШперплат за пода
Подравняване на пода с шперплат как правилно да се шперплат?Подравняване на пода с шперплат как правилно да се шперплат?
Шперплат на подаШперплат на пода
Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?Възможно ли е да поставите ламината на неравен под?
Подравняваме пода с шперплатПодравняваме пода с шперплат
» » Как да изравним дървен под с шперплат
© 2021 BggeHat.com