Шперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалисти

Подове такива нескъпо и практически да се прилага покрития за дървени подови настилки, линолеум, трябва да се извърши върху перфектно нивото на земята, върху която няма промени надморска височина. За изравняване на подовата повърхност се използват листове от шперплат. Те имат достъпна цена и лесно се инсталират от домашния майстор. Полагане шперплат на дървения под под балатум може качествено и без допълнителни финансови разходи за привеждане в съответствие на база тапицерия.

Какви продукти да изберете за изравняване на дървени подове?

Шперплатовите листове се характеризират с ниско тегло, устойчивост на механично натоварване, по-скоро висока твърдост. Лесно се нарязват на заготовки с необходимите размери. И директно натрупване на шперплат върху дървения под под линолеума не изисква художникът да изпълнява някакви специални умения.

Благодарение на лесната инсталация, описана изравняване материал значително намалява времето, необходимо за извършване на подготвителната работа преди подови покрития върху бетон и дървени подове време. Шперплат има и други предимства:

  • Сглобява се с минимален брой връзки между отделните листове поради големия размер на последните;
  • Осигурява вентилация между подовата основа и окончателната облицовка;
  • не се счупва (поради голяма гъвкавост) при подреждане;
  • елиминира риска от деформация или ранно износване на линолеум;
  • няма неприятна миризма;
  • позволява създаването на устойчиви на абразия покрития;
  • има отлични възможности за защита от топлина и звук.

За полагане под линолеум, изберете шперплат от PSF и FC клас. Първо има висока механична якост, устойчивост на износване и влага, които остават непроменени дори когато капки влага и температура в дървена къща.

При производството на ПХБ листове се използват адхезивни фенол-формалдехидни смоли. Те се считат за потенциално опасни за човешкото здраве. Поради тази причина, такива продукти се вписват в коридорите, залите, но не и в спалните и детските стаи.

Шперплат с маркировка FK се прави без използване на вредни феноли. Може да се използва за изравняване на дървени и бетонни подове във всякакви жилищни помещения. Водоустойчивостта на тези листове е по-малка от тази на ПЩВ, но показателят за устойчивост на механични въздействия е еднакъв за тях. Шперплат клас FC може да бъде:

  • полиран (от двете страни - Ш2, само от едната страна - Ш1);
  • неполиран (NS).

Местните майстори се съветват да работят с полирани продукти. Те могат да поставят ламинат, линолеум, паркет.

Препоръчително е да се закупят листове с дебелина 1,2-1,6 см. Това е икономически осъществимо. Ако използвате по-малка дебелина, тя трябва да бъде поставена на два слоя, което ще изисква допълнителни финансови разходи. Последният съвет. За изравняване на подовете под линолеум, шперплатът от твърда дървесина е оптимален, тъй като иглолистните продукти са по-трайни.

Какво трябва да направя, преди да полагам чаршафите?

Шпакловка на пода се извършва по два начина - директно върху пода и на системата за предварително инсталирана изоставане. Първата техника се използва за незначителни неравности (до 10 мм). При дървени трупи листовете се подреждат при наличие на разлики в надморската височина над 10 мм.

Преди монтажа шперплатът трябва да бъде обработен за полагане. Продуктите за облицовка се прилагат:

  • петно, лак или лак за увеличаване на устойчивостта на влага на използвания материал;
  • антисептични състави, които защитават листовете от гъбички, гризачи и насекоми;
  • които забавят огъня на шперплата (това е особено важно, когато линолеумът е поставен върху подовете в дървена къща).

Подът се инспектира и ремонтира, когато е необходимо, преди да започне инсталацията. Разтопените области на пода са изрязани. Вместо тях са инсталирани нови табла. Сгъващите се и скърцащи подови дъски се завинтват с винтове към гредите.

Подовете са добре почистени от прах и мръсотия (метла, прахосмукачка). Желателно е старото покритие да се третира с грунд. Прилага се в два слоя. Началната основа изсъхва 16-18 часа. Само след като е позволено да се пристъпи директно към натрупването на избрания метод.

Монтиране на шперплата върху дъното на дъската - бърза работа с минимални неприятности

Ако на пода няма големи височинни разлики, листовете за изравняване се поставят директно върху дъските. Шперплатът е нарязан на детайли. Техният брой се взема така, че след полагането на материала броят на ставите е минимален. При изготвянето на план за рязане трябва да се вземат под внимание задължителните пропуски при спирането. Между стените на стаята и шперплат листа, тяхната стойност е 9-10 мм, между отделните заготовки - 3-4 мм. Наличието на такива пропуски е задължително. Те изключват набъбването на настилката от шперплат с колебания в температурата и влажността на жилището.



Нивелиращият материал се нарязва с електрически монтажен трион. Ако след рязането в краищата на заготовките има снопове, те трябва да бъдат добре заземени. Експертите съветват да изрежете шперплат с квадратчета от 60x60 или 50x50 cm.

Отворените детайли са номерирани. Дървената подова настилка е изписана на квадратчета. На всеки от тях е назначено число. След това не е трудно да поставите шперплат правилно със собствените си ръце. Работите се извършват съгласно следната схема.

Подложката се полага върху лентата с ленти. Свръзките между отделните части са закрепени с лепяща лента. В заготовката за шперплат са пробити отвори за самобръчкови винтове. Листовете са монтирани на пода. Полагане започва с издатини, подиуми, ниши. Тогава квадратчетата за изравняване се задават от средата на стаята до краищата й с преместване на заготовките един спрямо друг.

Листовете са прикрепени с винтове. Шапките на последните се загряват. Завършена шперплатна конструкция е включена (ако е необходимо). Подът е готов за полагане на довършителни подови настилки (не само на линолеум, но и ламинат или паркетни дъски).

Поставянето на трупи е трудно, но е ефективно

Качественото изравняване на подове със сериозни разлики във височините се извършва чрез поставяне на шперплат върху трупи. Това означава специални водачи, изработени от дървени ламели с ширина 10-15 см, дебелина 5-10 см, дължина 150-200 см.

С помощта на хидравличното ниво се определя нивото на монтаж на нивелиращата палуба. На лист хартия се изчертава диаграма на местоположението на трупи и шперплат на пода. Рейки са нарязани на необходимия размер. Листовете са боядисани с квадратчета по чертеж, номерирани.

На стария под е желателно да се постави стентов субстрат. Тя ще изпълнява функцията на амортисьор, абсорбирайки удари и скърцане под натоварвания върху дъските.

Дървените трупи са закрепени към пода с винтове или лепило за дърво. Ако след поставянето на подовите релси на пода се образуват пролуки, трябва да се поставят остатъци от шперплат с необходимата дебелина между лагерите и основата.

На Съвета. Свободното пространство между отделните елементи на рамковата стойка може да бъде запълнено с затоплящ материал (minvate, sintepon, foam). В топлоизолационния слой е позволено да се поставят инженерни комуникации.

Следващата стъпка е поставянето на заготовки за шперплат върху повърхността на трупите. Инсталирането им се извършва постепенно. Листовете са фиксирани с винтове с пластмасови дюбели. Шапките от метални изделия се загряват в шперплат. Вместо самостоятелно рязане, някои майстори използват течни нокти, за да закрепят подравняващия материал.

Смесите на подредените детайли се обработват от гнездо с фино зърно. Настилката от шперплат върху трупите е покрита с лак (2-3 слоя). След като изсъхне върху един идеално плосък под е поставен линолеум.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изравним пода за линолеумКак да изравним пода за линолеум
Подови настилки за линолеумПодови настилки за линолеум
Изравняване на дървения подИзравняване на дървения под
Подравняване на пода от таблаПодравняване на пода от табла
Как да се изравни дървен подКак да се изравни дървен под
Изравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиранеИзравняване на пода с избор на шперплат и правила за инсталиране
Технология на полагане на линолеум на дървения подТехнология на полагане на линолеум на дървения под
Как да поставите линолеум на дървен подКак да поставите линолеум на дървен под
Как се полага линолеумът?Как се полага линолеумът?
Подравнете пода с линолеум със собствените си ръцеПодравнете пода с линолеум със собствените си ръце
» » Шперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалисти
© 2021 BggeHat.com