Технология на полагане на линолеум на дървения под

Линолеум върху дървения под

Въпреки появата на нови подови настилки, линолеумът все още остава в търсенето поради ниската му цена и лесна инсталация. Доста често този материал се купува за частни къщи с дървени подове. В същото време, за мнозина, полагане на линолеум на дървен под може да изглежда като много проста материя. Тук обаче трябва да знаете някои техники, които помагат да се избегне образуването на вълни, гънки или бръчки.

Видове линолеум

Когато избирате линолеум, трябва да потърсите материал, който е подходящ за качество за жилищни помещения. Съществуват няколко вида, които се различават по отношение на първоначалната суровина:

  • поливинилхлорид (PVC)
  • kolloksilovy
  • алкиден
  • каучук

Линолеум от PVC се произвежда на базата и без него.

Колоксилният материал е направен от нитроцелулоза и няма основа. Той е блестящ, еластичен, характеризиращ се с устойчивост на влага и пожаробезопасност.

Алкидният линолеум се произвежда на базата на алкидни смоли с добавяне на минерални пълнители и оцветяващи пигменти. Произвеждайте я с дебелина 2,5-5 mm в различни цветове и шарки. Предимствата на материала включват високи термични и шумоизолационни свойства, както и устойчивост на абразия. Въпреки това, тя е крехка, която може да се счупи по време на работа или монтаж.

Каучуковият линолеум (Relin) има дебелина до 3 мм и е многослоен материал със синтетичен каучук или битум в състава. Често за производството на реликва се използва стар гума с подходяща добавка. Този материал се използва като подово покритие в индустриални или промишлени помещения.

Всяка от представените сортове линолеум изисква инсталационната си технология. Ето защо, в конкретна ситуация е необходимо да се реши отделно, отколкото да се залепи линолеум към дървен под. В миналото той просто бил прикован с малки карамфили. Но в съвременните условия този метод на фиксиране отдавна е преживял.

Линолеум от PVC

Тъй като за жилищни помещения най-често се използва PVC линолеум, ние разглеждаме по-подробно неговите сортове. Те се различават по вид:

  • кърпа
  • пяна
  • топлоизолация
  • недвоен материал

Дебелината на продуктите на плат е около 5 мм. Този тип линолеум е водоустойчив, устойчив на абразия и пластичност. Тя е представена от различни цветове и нюанси със и без шарки.

Линолеум на пенеста основа е материал, състоящ се от 4 слоя. Долният слой - пенообразен винил, последван от фибростъкло, след това слой от PVC, и завършва цялата конструкция на прозрачен филм от PVC. Произвеждайте този материал с дебелина 4 мм. В сравнение с небазов аналог, това е най-добрият вариант за използване в жилищна среда, тъй като винилът предпазва добре от студ и звуци.

Също така, пениран винил не се страхува от влагата, така че този линолеум може да бъде поставен в помещения с високо ниво на влажност. Приоритет при избора на този сорт е богат избор в цветовата палитра и дизайн.

Линолеум от ново поколение винил и PVC

За пода със сложни дефекти е по-добре да се използва линолеум на PVC основа.

Линолеумът на топлоизолационна основа е материал от няколко слоя. Горната е многослоен филм от поливинилхлорид, следван от стъклени влакна, експандиран полиетилен, синтетичен филц, който осигурява топлоизолационните свойства на материала.

Дебелината на този линолеум е само 1,2-3 мм. Цветовата палитра и дизайнът на външния слой са различни. В допълнение към гладка модел, има модели с релефно релефно изображение, което е много удобно при полагане на линолеум на дървен под. Това изглажда възможните извивки на плочките.

Небазисният материал има дебелина не повече от 3 мм. Има висока устойчивост на абразия и високи температури. Структурата му е еднаква по цялата дебелина, в резултат на което цветът и текстурата не се променят по време на абразията. Поради това тя се използва най-често в обществени и индустриални помещения с висок трафик, както и в басейни и други места с висока влажност.

Избор на материал

Поради свойствата на линолеума може да се използва за всяка от функционалността на помещенията. Този материал се отличава с такива предимства като:

  1. висока водоустойчивост
  2. дълъг експлоатационен живот
  3. способност да се огъват
  4. сила
  5. лесна и проста грижа
  6. проста инсталация
  7. богата цветова палитра и дизайн
  8. ниска цена
Подово покритие с уплътнение

Основното предимство на линолеума е лекотата при поставяне на пода

В допълнение към класификацията на материала и наличието на основата, линолеумът също се подразделя в зависимост от степента на абразия. Този индикатор се осигурява от наличието на горния защитен слой. При различните видове покрития се различава в материала и дебелината, от които се прибавя цената на продукта. разграничат:

  • домашен линолеум
  • Полу-търговска
  • търговски

Домакинството има ниска степен на издръжливост, затова се използва за инсталиране в жилищни райони с малък товар.

Балатум полу-комерсиално използване в обществени помещения със средна трафик поток от хора, например, в офиси и в домовете или апартаменти, но само за украса на подови коридори, зали и кухни.

Важно! Според степента на трайност този материал принадлежи към средната класа. Има достатъчно твърдост, в резултат на което на повърхността му не остават никакви следи от мебели и други тежки предмети.

Търговският линолеум се характеризира с висока степен на издръжливост, която не се изисква в жилищните помещения. Поради това се използва като подово покритие в производствени и обществени сгради с голям кръстосан поток - в гари, болници или фоайета на кината.

монтиране

Технологията на полагане на линолеум предполага наличието на еднаква, здрава и твърда основа. Дървеният под се вписва перфектно с тази дефиниция, ако няма значителни разлики във височината по повърхността й, а дъските не се огъват или не се протриват.

Подравнете основата

Има няколко възможности за коригиране на нередностите:

  • сплескване с листов материал
  • изравняване на трупи
  • подравняване на старата основа с електрически пистолет или мелница
Подравнете основата

Първият етап на инсталацията е подготовката на основата на пода

Когато използвате електрически инструмент, трябва внимателно да проверите всички места за закопчаване и да ударите шапките им 2-3 мм в тялото на дървото. Това се прави така, че ножовете за инструменти не се повредят от металните нокти.

Едновременно с тази процедура, идентифицирайте пещери или разлагащи се дъски. Те се заместват с нови или се подсилват чрез допълнително завинтване на самонарязващи се винтове или чрез задвижване на ноктите.

Изравняване на основата чрез изравняване на изоставането - заемането е трудно и отнема много време. В същото време това е най-икономичният вариант, тъй като не изисква закупуване на нови материали или скъпи електроинструменти.

Полагането на листови материали за изравняване на старата основа се извършва с шперплат, дървесни частици (ПДЧ) или дървесни влакна (дървесни влакна). В същото време тънки стелажи или други елементи се поставят под материалите, така че плочите да лежат точно по хоризонталното ниво. Листовите материали са закрепени с винтове, чиито шапки се нагряват с 2-3 мм, така че в бъдеще да не се повреди базата на линолеума.
Положените листови материали се импрегнират с ленено масло или боя на базата на изсушаващо масло. Ставите са почистени и shpaklyuyut.

Полагане на линолеум

Можете да поставите линолеум върху дървен под по два начина:

  • работа на сухо
  • лепене
Краищата са залепени със специална лента

Техника за полагане на линолеум

Преди полагането на основния материал трябва да се почистват от прах и мръсотия, за да се премахнат хребети и долини, както и винтовете капачката и нокти "удави" в бордовете, така че да не се подава над повърхността на пода. Температурата в стаята по време на работа трябва да е над + 15 + 17 градуса, а влажността - не повече от 40 градуса.

Извадете ролката на основата, изрежете до размера на стаята с размери от 10-15 см и я оставете в това състояние в продължение на 2-3 дни. Това е необходимо, за да се гарантира, че материалът е напълно изгладен и след фиксирането му не са образувани вълни. Ако има силни гънки или гънки, препоръчително е да поставите лист шперплат на тези места, като го заредите с нещо тежко.

За залепване на подови покрития до основата, експертите препоръчват използването на лепило за паркет или PVA. Когато поставите "суха", кърпата се натиска с первази и метални первази. И въпросът, отколкото да се лепило линолеум, в такива случаи губи значение.

заключение

Модерен линолеум се произвежда в ширини до 6 метра, което прави възможно покритието без фуги. Това полагане на линолеум на дървения под осигурява най-водонепроницаемата повърхност, много удобна за почистване. В допълнение, липсата на фуги разширява живота на подовата настилка.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Линолеум върху дървения подЛинолеум върху дървения под
Един от най-добрите подови настилки линолеум синтетичниЕдин от най-добрите подови настилки линолеум синтетични
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Полагане на линолеумПолагане на линолеум
Полимерни материали за подовеПолимерни материали за подове
Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?
» » Технология на полагане на линолеум на дървения под
© 2021 BggeHat.com