Как се полага линолеумът?

Полагане на линолеум

Ако разговорът се отнасяше до линолеум, трябва да се каже, че този материал за подови настилки в своето време, когато то се появи на пазара на строителни материали, направи истинско усещане. Това беше експлозия, равна на експлозията на атомна бомба, защото появата на линолеум позволи да се промени краят на подовете дострани, досега безпрецедентен.

Да говорим много за този материал и неговите заслуги няма смисъл - всички те са известни. Но много хора често задават въпроса - как правилно да полагат линолеума, какви методи съществуват, какво друго трябва да се направи, за да се гарантира, че този процес е на най-високо ниво на качество?

За да отговорите на всички поставени въпроси, първо трябва да разберете как да инсталирате този подови материал и да определите кой от методите е най-добрият, най-достъпен и най-надежден.

Подготовка на основата на пода

За да се прокара балатум премина през всички канони, е необходимо да се подготви етаж за него. Това означава, че основният под трябва да бъде подравнен и подсилен. Ако е бетон, можете просто да го напълните със замазка от циментово-пясъчна смес. Ако дървени, ще трябва да вилката, защото всяка дъска подови настилки ще бъдат изравнени до максималното ниво на плоскост няма да работи.

Такъв етаж трябва да бъде покрит с шперплат. Това е доста сериозен процес, който изисква не само наличието на самия шперплат, но и предварителния ремонт на дървения под. Ще е необходимо да се идентифицират недостатъците и дефектите на дъските, да се премахнат и ако не се получи, променете ги на нови. Също така ще е необходимо да полирате повърхността на целия под и само след това инсталирайте и прикрепете листовете шперплат. Но дори и в процеса на фиксиране шперплат има свои собствени нюанси. Те ще представляват интерес за жителите извън града, които живеят в къщи с дървени подове.

Първо, шперплатът се полага според схемата на тухлена зидария. Това е необходимо, за да се разпределят натоварванията, които се образуват по време на процеса на промяна на температурата и влажността на въздуха в помещението. Както всеки дървен материал, шперплат под влиянието на тези товари може да се разшири или свие.

Подово покритие с шперплат

Подравняване на дървения под с шперплат

На второ място, като крепеж за шперплат, можете да изберете карамфил или лепило. Двата варианта се използват днес от майстори. И двете са надеждни и тествани по време. Понякога, дори и при метода на лепилото, капитанът удря шперплатовите листове по краищата с нокти за надеждност.

Защо е необходимо подготовката на сексуалната основа? Факт е, че линолеумът има достатъчно нисък коефициент на огъване. Малките нередности ще доведат до факта, че на тези места ще има завой и щети. Линолеумът просто крекна.

Видове полагане

Преди да започнете инсталационния процес, трябва да внесете този подов материал в стаята, където ще бъде поставена, и да го изправите по цялата дължина. На места с големи гънки е най-добре да се достави товар, например петлитрови пластмасови бутилки, напълнени с вода. В това състояние той трябва да лежи 2-3 дни. В случай, че гънките не се изравнят, по-добре е да върнете такъв линолеум обратно в магазина и да вземете друг.

Еднобандов метод

Лепяща лента от линолеум

Свързване на линолеум

Най-лесният начин да поставите линолеум е едната страна. Какво означава това? Ако ширината на помещението е не по-голяма от ширината на ролката за материала, тогава линолеумът е подреден така, че да покрива цялата площ на помещението. Това се нарича еднопосочен метод за полагане.

За да направите това, трябва точно да измерите дължината на стаята и да подрежете материала така, че да се побере малко повече от дължината на стаята - на сантиметри 10-15. Защо се прави това? Защото в процеса на експлоатация, независимо дали го искаш или не, линолеумът е стеснен. Същото с ширината.

Сега трябва да разширите лентата точно на размера на стаята и да я огънете наполовина по стаята. Отворената част на основния под трябва да бъде обработена с лепило. Тук използвайте четки или валяк за боядисване. Необходимо е да изчакате 20 минути, докато лепилото "излезе".

След това освободете лентата и я поставете на пода. В ръцете на чист валяк, който от центъра до краищата завъртя цялата площ на положената половина на линолеума. Екструдиран от ръбовете на лепилото, това понякога се случва, незабавно се отстранява с чиста кърпа или парцал. Сега втората половина е огъната и операцията се извършва идентично описана.



Можете да използвате двустранна лепяща лента вместо лепило. Тук половината от ролката също се огъва, а около периметъра е монтирана самозалепваща се лента. После защитният филм се отстранява от него, линолеумът се изправя и се подрежда точно върху спейката. Методът е по-прост, но не толкова надежден, колкото с лепило.

Метод с няколко лента

Студено заваряване на линолеум

Лепило за линолеум

Това е напълно различно от предишната версия. Полагането на линолеум с двупластова схема изисква специфичен подход и специални материали. Методът за фиксиране на линолеум към пода се нарича заварка. И има два вида заваряване:

  • студ;
  • То е горещо.

Студено заваряване на линолеум

Тук, както в случай на едностранно полагане, се използва лепило. Но това лепило е специално и може да бъде от два вида: "А" и "С". Ако се маркира "А", ставите на двете ролки се обработват с лепяща лента, която се нанася така, че веднага затваря двата ръба на двете ролки. След това, с остър нож, шотът се изрязва точно по ставата, където се излива лепило "А".

След като разтворът на лепилото е напълно сух, трябва да извадите залепващата лента. Заваряването е завършено. Ако се използва лепило "С", процесът на лепене е многократно опростен. За да направите това, е необходимо да излеете самия хоросан край между края на материала и да изчакате да изсъхне добре. След това подът може да бъде експлоатиран изцяло.

Горещо заваряване на линолеум

Горещо заваряване на линолеум

Горещо заваряване в ставите на линолеума

Ако предишните методи са налице по отношение на тяхното изпълнение дори за непрофесионалисти, тогава само специалистът ще овладее горещото заваряване. Тук, без специално оборудване и специални допълнителни материали не може да направи. Оборудването ще изисква заваръчна машина за закрепване на линолеум и кабел за закрепване, изработен от полимер.

Самият процес е разделен на два етапа

Етап №1

Тя може да започне от двете страни. За да направите това, заваръчната машина е монтирана по такъв начин, че полимерният кабел, вмъкнат в нея, се топи, капе в кръстопътя на две ленти от материал.

Обърнете внимание! Процесът на заваряване може да се стартира само когато машината достигне температура най-малко +350 ° С. Тъй като полимерът, от който е изработен кабелът, се топи при тази температура.

Така че устройството е готово, можете да започнете да го рекламирате по кръстовището. Необходимо е да се обърне внимание на факта, че полимерният материал капе директно в съединението. Трябва да преместите устройството бавно, спретнато. Така че е необходимо да достигнете половината път и да спрете в средата на стаята. Обикновено капещият полимер създава слой, който се простира над повърхността на подовия материал. Докато този слой не е замръзнал, е необходимо да изрежете изпъкналата му част със специален остър сърповиден нож.

Свързване на линолеум

Процесът на свързване на линолеум

Етап номер 2

Сега трябва да се преместим в противоположната страна на стаята, откъдето да започнем втория етап от процеса. Технологията е една и съща. Единствената точка, която трябва да се има предвид, е припокриването на закрепващия полимерен материал. Това означава, че не е нужно да завършите капенето с предишния, но с малко хватка, което означава, че ще трябва да капе от горе.

Всичко, заваряването е завършено. Какво остана? Премахнете излишния материал за закрепване, прикрепете первази и използвайте нови подове. Най-удивителното е, че можете да се разхождате точно до линолеума. Това е една от качествата му, които потребителите харесват толкова много.

заключение

Така се полага линолеумът. За много хора, това може да изглежда доста сложен процес, но методите са си отишли, когато го прикован на подовата настилка между половете базови ноктите и дървени reechkami. В онези дни също не беше надежден, но нямаше други начини.

Модерността диктува условията, се появяват нови технологии, нови материали и нови видове оборудване. И подобряват качеството на монтажните процеси, което от своя страна увеличава живота на довършителните материали. Към което всички винаги сме се стремили.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите линолеум със собствените си ръце няколко прости технологииКак да поставите линолеум със собствените си ръце няколко прости технологии
Как да поставите линолеумКак да поставите линолеум
Подови настилки от търговски линолеумПодови настилки от търговски линолеум
Полагане на линолеум върху бетонен подПолагане на линолеум върху бетонен под
Споделяме опит, колко правилно да слагаме линолеум на дървен подСподеляме опит, колко правилно да слагаме линолеум на дървен под
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Как да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шевКак да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шев
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
Колко правилно да се положи линолеум?Колко правилно да се положи линолеум?
» » Как се полага линолеумът?
© 2021 BggeHat.com