Ние разглобяваме как да правим правилно линолеум на дървен под

как да поставите линолеум на дървен под

Никое десетилетие от линолеум не се счита за най-разпространеният материал за подови настилки. Той се намира в жилищни и обществени сгради, офис сгради и болници. Потребителите предпочитат линолеума поради сравнително ниската си цена, хигиена и външен облик. Широка гама от продукти ви позволява да поставите материала почти във всяка стая от бетон, гипс или дървесни частици, както и шперплат или OSB. Но не всеки знае как да положи линолеум на дървен под, а мнозина като цяло считат това за неприемливо. Всъщност всичко е съвсем просто.

Характеристики на избор

Както във всеки друг случай качеството на подовата настилка и нейният експлоатационен живот са пряко зависими от компетентно избрания материал. Производителите в момента произвеждат четири основни сорта линолеум на естествена или PVC основа:

  • търговска;
  • Полу-търговска;
  • домакинство;
  • специално.

Най-скъпият е естественият линолеум. Той има много предимства:

  • екологична съвместимост;
  • ниска запалимост;
  • устойчивост на действието на алкални и кисели съединения;
  • сила;
  • устойчивост на износване.

Но естественият линолеум, дори при ниска влажност, може да бъде изгнили и при определени неблагоприятни условия - унищожаване от микроорганизми. Освен това увеличава нестабилността и в резултат операционните качества се губят твърде бързо, което води до неспособност на материала. В това отношение потребителите предпочитат линолеум от поливинилхлорид.

PVC линолеум има широк ценови диапазон, така че за подови настилки можете да изберете евтин тип материал. Освен това, изкуственият линолеум има допълнителен субстрат, който замества топло и звукоизолация. При избора им, трябва да обърнете повече внимание на естетичната страна на подовата настилка, производителя и, разбира се, на гаранционния период на експлоатация.

Специалистите не препоръчват да избирате евтин материал при покупката, защото ще трябва да бъде променен прекалено бързо за друг. Не избирайте тънко покритие - линолеум с дебелина по-малка от 3 мм може да разкъса повърхността дори при най-малък механичен стрес.

Важен параметър при избора на подово покритие е неговата ширина. Желателно е тя да съответства на един от размерите на пода в стаята. В края на краищата, едно парче предполага липса на стави, които са едно от най-проблемите в експлоатацията на линолеум.

Къде да започнете и какво да търсите

Не е тайна, че под подови покрития е необходимо да подготвим основата. В случай на полагане на балатум върху стария дървен под, той трябва да бъде внимателно разгледан за:

  • увредени райони;
  • скърцане;
  • различни нередности.

Неблагоприятните панели се променят, причините за скърцане се изясняват и отстраняват, а ако нередностите са твърде големи, старият под е покрит с шперплат, гипсофазерни плочи или листове от фибростъкло. И дебелината на материала, поставен под линолеум, до голяма степен зависи от състоянието на floorboards - те се огъват или не.

Важно е да знаете, че при отсъствието на междинен корекционен слой между линолеум и дървен под на повърхността на подовата настилка, най-вероятно ще се появят фуги на дъски, глави на ноктите или винтове. Дори многослойният линолеум не може да скрие напълно тези дефекти.



Субстратът от листов материал за линолеум се подрежда отпред без празнини, като по този начин се използва лепилен състав с допълнително закрепване на листа с самонарезни винтове, които, когато се завинтват малко "utaplivayut". Всички фуги и вдлъбнатини под шапките на самонарязващи се винтове се изравняват с шпакловка върху дърво и след това се полират с фино шкурка. Специалистите препоръчват основата на шперплата да бъде профилирана за по-голяма здравина и издръжливост.

Полагането на линолеум директно върху дървения под е позволено, но в този случай е необходимо да се подхожда по-внимателно към процеса на подготовка на основата. В допълнение към елиминирането на скърцането и замяната на дъски с непоправими дефекти, ще трябва да свършите още работа.

Допълнителни мерки за подготовка на фондацията

Подготовка на дървения под

Шперплат върху дървения под

Ще ви трябва:

  • Премахнете старата боя. За да направите това, най-добре е да използвате конструкторска сешоар, който загрява повърхността на пода и без усилия премахва слоя боя със шпатула. Има още една възможност - използването на специален състав, който има твърде остра миризма, така че в затворено пространство, опитайте да не го използвате.
  • Проверете и задълбочете всички закрепващи елементи на таблата.
  • Запълване на прекалено големи и дълбоки пукнатини.
  • Подравнете подовата повърхност с електрически пистолет или мелница. Също така е възможно да използвате ръчни инструменти, но времето за работа ще е много по-дълго.
  • Почистете повърхността на чипа и прах.
  • Запълнете фугите между дъските и закрепващите елементи.

Не забравяйте, че основата за линолеума трябва да бъде качествено подготвена и перфектно равномерна. Това ще гарантира дълъг и безупречен обхват на обслужване, което в наше време е важен фактор.

Как да подготвим материала за полагане

Транспортът на линолеума се препоръчва при валцоване на ролка. Тя не може да бъде сгъната, тъй като браздите и бръчките могат да се образуват на повърхността, които няма да бъдат ремонтирани в бъдеще. Материалът, доставен на мястото на опаковане, се търкаля над повърхността на подготвения субстрат и се оставя за няколко дни за изправяне и приспособяване към температурния режим на помещението. Места, които не се вписват добре в основата, е желателно да смачкват не твърде тежките плоски предмети - книги, рафтове или дъски. Ако това не е направено, може да има проблеми още по време на окончателното полагане на балатум на базата на пода.

След два или три дни уреждане на материала, те започват да го нарязват. Перфораторите по това време трябва да бъдат демонтирани! Нарежете линолеум с остър нож и владетел. За да се избегне появата на вълни по повърхността на покритието, материалът се нарязва по такъв начин, че ръбовете на линолеума да не достигат стената 10-12 мм. В бъдеще тези пропуски ще бъдат покрити с первази. Не забравяйте за разфасовките под тръбите, както и за издатините или вдлъбнатините. Всички те трябва да бъдат маркирани на етапа на рязане на платното.

Как да поставите линолеум в къщата

Линолеум в къщата

Подовата настилка на дървения под

Когато полагате обикновен линолеум, както и покрития, които нямат специални геометрични модели, се препоръчва да поставите плата, перпендикулярни на прозорците на големи площи. В този случай ставите няма да бъдат забележими. За останалите цифри това правило е без значение, тъй като самият модел вече маскира ставите.

Има няколко опции за полагане на линолеум:

  • Без залепване - най-непретенциозният и бърз начин, който се оправдава в малки стаи до 12 м2.
  • С фиксирането върху двустранната лепилна лента - ви позволява да избягвате бързото износване на покритието. Освен това, се препоръчва да използвате шотландски калъф в изходите на стаята, когато докинг с подови настилки, поставени в друга стая.
  • С помощта на лепило - най-подходящ вариант за стаи с площ от повече от 20-25 m2. Процесът на залепване, разбира се, е труден, но по-ефективен от двата предишни метода.

На кръстовището на линолеум в вратите се препоръчва да се поставят специални плоски капаци, които да не пречат на движението през помещенията. Те са метални или пластмасови и са изработени в различни цветове.

заключение

Да се ​​направи линолеум на стар дървен под е напълно възможно, и това се прави по много начини. В този случай не е необходимо да се премахва покритието, което е служило на неговия срок и да се подготви нова основа. Ако всички препоръки за подготовката на старата основа са изпълнени, всеки човек може да се справи с работата без да плаща определена сума на поканените специалисти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Технология на полагане на линолеум на дървения подТехнология на полагане на линолеум на дървения под
Технически характеристики на полуобработения балатумТехнически характеристики на полуобработения балатум
Налагаме правилно линолеумНалагаме правилно линолеум
Как да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шевКак да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шев
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
Колко правилно да се положи линолеум?Колко правилно да се положи линолеум?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Какъв вид подова настилка трябва да избера?Какъв вид подова настилка трябва да избера?
» » Ние разглобяваме как да правим правилно линолеум на дървен под
© 2021 BggeHat.com