Подови настилки за линолеум

Планирате да поставите линолеум в стаята, но мислите ли, че подовете не са достатъчно плоски? Вие сте абсолютно прав - те трябва да бъдат въведени в нормална оперативна форма.

Подпокриването на пода е един от най-важните етапи на работа в строителството и ремонта. Не пренебрегвайте внимателното подравняване, тъй като подът с дефекти може да бъде основната причина за бързото износване на покритието - линолеум.

Подови настилки за линолеум

Подови настилки за линолеум

Изборът на метод за изравняване на пода преди полагане на линолеум зависи от такива фактори:

  • време на ремонт;
  • естеството на планираната работа;
  • силата на основата и на покриващия материал (линолеумът може да бъде с различна дебелина.

Заслужава си да се обмисли и факторът, свързан с топло и звукоизолация.

Видео - Изравняване на пода за линолеум

Подготовка на

Независимо от начина, по който се изравнява подовото покритие за линолеум, има няколко задължителни операции за всеки вид грубо обработване.

  1. Първоначално трябва да се отървете от мръсотия и отломки на повърхността. За да премахнете праха, можете да използвате прахосмукачка.

    Първоначално трябва да се отървете от мръсотия и отломки на повърхността

    Първоначално трябва да се отървете от мръсотия и отломки на повърхността

  2. След това идва времето за грундиране - необходимо е във всички случаи, дори ако са монтирани регулируеми подове и е поставена суха замазка.
  3. В същото време е необходимо да се извърши елиминирането на фуги и пукнатини в плочи със специално решение. Можете също да извършите тази процедура със силиконов уплътнител. Това трябва да се извършва и на местата, където се намират тръбите за отопление.

Освен това трябва да вземете под внимание дебелината на линолеума, който планирате да поставите. Тънкият лист се нуждае от много добра работа, тъй като могат да се видят дори незначителни нередности. В друго изпълнение, дебелият материал е в състояние да направи визуално равна бетонна основа или дървена тъкан.

Започвайки от това, преди да извършите подравняването на повърхността под линолеума, първо трябва да оцените състоянието на припокриване добре, да изчислите ъгъла на наклона и ако е така, да определите посоката му. Въз основа на получените характеристики се избира оптималният метод. В много отношения тази процедура ще зависи от основата на дървеното бельо или бетонния под.

Методи за подготовка на пода за полагане на линолеум

Методите за изравняване на пода зависи от първоначалното състояние на пода и материала. Те включват такъв брой възможности.

  1. Пригответе пода на дървения материал с помощта на цикъл. Използвайте го за малки неточности, стартиране на цикъла със специално оборудване или със собствените си ръце. Тук етажът е с високо качество.

    Провеждане на хапане на пода

    Провеждане на хапане на пода

  2. Подравняване с шперплат. Тази опция се счита за евтина, не отнема много време и усилия.
  3. Изхвърляне на нередности със специални разтвори и смеси. Отлично за тези повърхности, където има разлики във височината около 20 мм.

    Подово покритие с шперплат

    Подово покритие с шперплат

  4. Изравняване с циментови съединения. Този метод за подготовка на пода е подходящ за значителни височинни разлики във височината.

    Подравняване с циментови съединения

    Подравняване с циментови съединения

Отстраняване на неравномерността на бетонната основа

За да работите с бетонна повърхност за последващото полагане на линолеум, можете да използвате такава оптимална технология като подова замазка. Всички негови предимства са в доста проста схема на изпълнение, което не изисква трудоемка подготовка на решението и прилагането на сложна техника за изравняване на състава на базата на цимент. По принцип този метод прави възможно подаването да бъде много просто и процесът отнема само един час работа.

Отстраняване на неравномерността на бетонната основа

Отстраняване на неравномерността на бетонната основа



Тук, както и разтворът е смес, която освен стандартната цимент в неговата последователност се състои от пясък глоби и повече модификатори, добавяне на готов микс на висока якост и пластмасови свойства. Дори тънък слой от такава замазка има значителни показатели за надеждността на готовия материал. Това дава възможност за равномерна повърхност в вече съществуваща равнина.

Технологията на изравняване на пода, която се използва на практика с помощта на специални смеси, се извършва в съответствие с тази последователност от действия.

  1. Извадете от стаята всички мебели.
  2. Повърхността на пода трябва да бъде почистена от мръсотия, отломки и добре покрита с грунд, който е способен да проникне дълбоко.
  3. След това, със стандартен циментов пясък или лепило за полагане на плочките, поправете основата в отделни части от стаята. В същото време всички съществуващи нередности трябва да бъдат премахнати. Целта на тези процедури е да се намалят разходите за изравняване на масата (иначе - замазката) и да се намали способността на повърхността да абсорбира влагата.
  4. Подгответе правилно разтвора. Ще ви е необходим голям контейнер (кофа, басейн) и смесител за строителни нужди. В резервоара залейте вода, след това изсипете готова суха смес и разбъркайте добре сместа със строителния миксер. От голямо значение е плътността на разтвора, която зависи от слоя, който се излива: ако е необходимо той да е дебел, по-добре е да се подготви по-дебела консистенция. За 2-3-милиметров слой от замазка е подходяща смес, подобна на консистенцията на заквасена сметана.
  5. Правилно приготвен разтвор се излива директно върху повърхността на пода, след това му широка шпатула разпространение по цялата ролка от стаята и шипове ролка - позволява сместа да стане гладко в хоризонталната равнина.
  6. След това операциите се повтарят отново - съставките се смесват в същите пропорции. Процедурата за нанасяне върху повърхността се повтаря. Само на този етап си струва да се помни способността за изливане, изпълнявана по този метод, да абсорбира влагата. Нова част от решението ще трябва да бъде комбинирана с предишната. Идеалният вариант е да направите това, когато по време на комбинирането на формулите те ще бъдат еднакво течни. Ето защо основният акцент е върху висококачествен двуслоен грунд и скорост на работа. Правейки го по-добре с партньор - докато работите с вече напълнената замазка, другата подготвя нова част от решението.

Обикновено на втория ден след работа на такъв етаж можете безопасно да се движите. Линолеумът трябва да се отстранява само след изсъхването на дъската.

Що се отнася до състава на сместа, той може да бъде различен. Най-простата е една част от цимент M400 и три части от пресован и обелен пясък. Сухите вещества се смесват добре със строителния миксер или се пробиват с дюза в просторен съд. След това всичко това се излива в басейна с вода в съотношение 1 към 2 и също така се смесва добре.

Подготовка на дървени подове

Ако искате да подготвите дървени подове за полагане на линолеум, тогава на първо място те трябва да бъдат възстановени. Необходимо е да премахнете старата боя с помощта на мистрия и сешоар, използвани в строителството. Сглобките на плоскостите и цялата площ на пода трябва да бъдат изравнени с помощта на шлифовъчна машина или чрез навиване, за да се отстранят големите неравности и люлки (повече от 1 мм).

Премахване на старата боя

Премахване на старата боя

След това подготвителната фаза може да се извърши по един от двата начина:

  • с помощта на шпакловка на фуги на дъски, поставени на пода;
  • използвайки шперплат или ПДЧ.

Първият вариант е по-сложен и отнема повече време. Но се прилага, ако подовете са нови и няма нужда от запечатване на фуги. Подходящи мазилни фуги и ако няма опасност старите дървени платове да се сгърбят и деформират, което води до неудобство при работа.

Вторият вариант се счита за най-добрият, защото с него се издава по-хомогенна и еднаква основа. Не е необходимо да се полага слой от хидроизолационен материал, защото дървото не трябва да съхранява влага, а напротив - да може да проветрява и да влага в долния слой. Ако не се спазва този принцип, върху повърхността на плоскостите от ПДЧ или шперплата листата ще изпъкнат и материалът ще започне да гние.

Понякога е много по-лесно просто да затворите стария етаж с шперплат

Понякога е много по-лесно просто да затворите стария етаж с шперплат

В този случай, пенополиетилен може да се използва като звукоустойчив слой. Всъщност се оказва, че най-добре е да подготвим пода на едно дърво по такъв начин, че да не включва кърпички. За тази цел платките се закрепват към закъсненията. При полагането на шперплат или ПДЧ в цялата стая е необходимо да се подготви предварително амортизираща лента, изработена от специален разпенен полиетилен, за да се предотврати вредното въздействие на топлинното разширение. За да избегнете изглаждане, трябва да оставите празнина от 0,5-1 mm между листовете.

Монтиране на шперплат върху самонарезни винтове

Монтиране на шперплат върху самонарезни винтове

Подготовка на пода с шперплат

Най-популярно е изравняването на пода с шперплат. Изпълнявайки го според всички правила, можете да получите много равен под, на чиято повърхност можете да поставите калъф.

Операциите за подготовка на повърхността, използващи листове шперплат, изглеждат така.

  1. Първоначално фаровете са прикрепени към стаята. Най-често това са самонарезни винтове, инсталирани в цялата стая в необходимата височина.
  2. С помощта на отвертка и ниво на сградата, монтирайте маяци с необходимата височина, след това инсталирайте изоставанията (ленти от шперплат с широчина 3-3,5 см).
  3. На повърхността на пода с лепило или винтове се закрепват щифтове. Между тях и дъските се монтират шперплат.
  4. Подгответе листовете. Оптималната опция е да изрежете материала в еднакви квадратчета със страна от 60 см.
  5. След това проверете краищата на квадратите, за да намерите възможни връзки. Ако те са, трябва да смените листа. Процесът на полагане се извършва на предварително подготвената решетка, така че ставите на шперплатните квадратчета да са на дървените трупи.
  6. Извършване на полагане на листове с изместване, като тухлена зидария. Това се прави, за да се избегнат множество шевове, събрани на едно място. В близост до изпъкналите или вдлъбнати елементи по протежение на контурите шлифовете се шлифовали - тук е необходимо да направите това особено внимателно.
  7. Шперплатовите квадратчета са свързани със закъснения чрез самобръчкови винтове, които имат вдлъбната глава, първоначално маркиращи точките за закрепване.
  8. Преди полагането на линолеум, шперплатът е внимателно смлян. След процеса на полиране лакът се нанася върху повърхността.
  9. Над плочите от шперплат се фиксират листа от дървесни влакна с малка дебелина. След това те прилагат адхезивно решение и лепило самия под - линолеум.

    Шперплат на пода

    Шперплат на пода

Изборът на подходящото количество линолеум

Отлично, когато ширината на платното съответства на размера на стаята. Така че да се покрие може да бъде едно цяло парче от балатум. В допълнение към простотата на полагане, този подови настилки надеждно ще служи и изглежда красив, изглежда едностранно, без допълнителни шевове.

Изборът на подходящото количество линолеум

Изборът на подходящото количество линолеум

В случай, че няма такава възможност, е необходимо да изберете линолеум с широчина, която да позволи да се остави шев в центъра на пода. Но не винаги шевът в центъра на стаята ще бъде подходящ. Въз основа на местоположението на интериорните елементи в стаята, той може да бъде отстранен отстрани, например под бъдещ кабинет или диван. Когато купувате линолеум, трябва да го вземете с определен процент - около 5-8 см от всички страни.

Инсталиране на линолеум от собствени ръце

Инсталиране на линолеум от собствени ръце

Видео - Как да направите линолеум

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как мога да поставя стария балатум върху нов и мога ли да го направя?Как мога да поставя стария балатум върху нов и мога ли да го направя?
Възможно ли е да поставите ламинат върху линолеумВъзможно ли е да поставите ламинат върху линолеум
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
Колко правилно да се положи линолеум?Колко правилно да се положи линолеум?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Полагане на линолеумПолагане на линолеум
Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?
» » Подови настилки за линолеум
© 2021 BggeHat.com