Шперплат върху дървения под

Когато извършвате ремонтни дейности, много хора са изправени пред шперплат върху дървена основа.

По принцип шперплатът е материал, който се състои от три слоя дърво. Въпреки че повечето от тези слоеве не са три, но много повече. Първо, дневникът се изчиства от кората. Освен това полученият "churak" се подлага на термична обработка. След това логът е фиксиран и започва да се върти като начина, по който детайлът се върти в струг.

Вместо режещия инструмент се използва нож за отрязване, чиято широчина е цялата дължина на дървения материал. С такъв нож непрекъснатото бръснене, наречено "фурнир", се отрязва от непрекъснат поток. По-нататък полученият фурнир се суши, сортира и се огъва. След като се извърши необходимата работа, нечетен брой от едномерни фурнирни листове се сгъват, така че влакната на съседните слоеве се поставят под ъгъл от 90 градуса един към друг.

Фурнирни платнаСлед това всеки равен слой се залепва от двете страни с лепило. Полученото покритие се пресова под въздействието на високи температури. В резултат шперплатът е широко известен на всички нас. При необходимост (с обемна поръчка) производителите произвеждат шперплат с различен размер.

Водоустойчив шперплат се получава чрез импрегниране със специални лепилни разтвори.

Шперплат се използва не само в производството на мебели, но и в строителството и дори в корабостроенето.

Основните предимства на шперплат

Основата на шперплат е много практичен груб под за хол.

Основа за шперплатВ процеса на работа той не се деформира, затова е достатъчно издържлив и надежден. Може да се използва не само като груб под, но и като крайно подово покритие. Въпреки това, си струва да се има предвид, че когато настилка шперплат между листа си е необходимо да оставите малка разлика, което влошава външния вид на пода.

Шперплатът, положен, шлифован с фин шкурка и лакиран правилно, изглежда много престижен.

Но все пак, обикновено шперплат се използва като основа. Преди това беше използвана плоскост от дървесни частици. Този хигроскопичен, хлабав материал не можеше да понесе дори малко количество вода. Влагоустойчив шперплат ще ви помогне да оцелите наводнението, организирано от съседите отгоре, без много загуби.

Освен това, демонтиране на старата подова настилка, поставена на шперплат, няма да бъде много трудно. В този случай фондацията за шперплат не изисква допълнителна работа. Той просто се вписва в ново покритие.

Друго предимство на шперплат - неговите отлични топлоизолационни качества. Тя ви позволява да пестите топлина с още 20. Ето защо, шперплат паркет на дървения под често се извършва от собствениците на ваканционни жилища.

Използване на шперплат за подова конструкция

В строителството шперплатът се използва за:

  • Монтаж на вътрешни прегради
  • Подреждане на подови настилки
  • Полагане на пода от дърво

Полагането на шперплат върху дървен под е препоръчително в случай, че дъното на дъската е станало неизползваемо - то се разтърси или изсъхна. С помощта на шперплат работа за ремонт на пода може да се направи бързо, надеждно, и най-важното - евтини.

Не се препоръчва шперплатът да се поставя в помещения с постоянни температурни промени, както и с висока влажност - в баня или стая, която не се нагрява

Технология на монтаж на шперплат



Шперплат може да се разпространи на:

  • Дървена основа
  • Бетонова замазка
  • МИГ

Набиване на шперплат върху трупиНай-труден процес е поставянето на шперплат върху трупи. Дървените трупи трябва да бъдат монтирани по такъв начин, че техните горни краища да са в еднаква хоризонтална равнина. Шперплатът се фиксира върху дървените трупи, така че листовете да се сливат на изоставанията.

При желание може да се постави слой от топло и звукоизолация, както и комуникационни мрежи между трупите. За монтаж на трупи е по-добре да се използват листове шперплат с дебелина 1,5 см.

Ако поставите шперплат върху бетонна подова настилка, тогава повърхността му трябва внимателно да се провери за нередности. Новата технология е използването на регулиращи стелажи. Това се прави по следния начин.

В водоустойчив шперплат с дебелина 1,2 см с перфорирана тренировка се пробиват 6 до 8 дупки на 1 м2. След това вмъкват пластмасови втулки с вътрешни резби, в които ще се завинтват болтовете от пластмаса. Болтовете ще играят ролята на стелажи.

След това листовете с регулиращата система се монтират на пода и ги фиксираме към бетона чрез болтовете. Най-добре е да го направите с гвоздеи. Завъртането на болтовете дава на повърхността на шперплата необходимата хоризонтала. След това завъртете винтовете към втория, по-тънък лист, прикрепете първия лист. Основата, положена по този начин, може да издържи до три тона на квадратен метър.

Шпакловка на пода върху стара дървена маза

Рано или късно дървеният под става неизползваем. Той пукнати, може да образува чипове и пукнатини. Такъв етаж става нестабилен и крещя.

Шперплат на дървена основаПреди да започнете да полагате шперплат, проверете дали дървената основа не се огъва над трупите. Ако това е така, подовата настилка във всички случаи ще трябва да бъде премахната и дървеният под ще бъде поправен.

Ако причината за неприятностите не е в изоставането, тогава най-добрият изход от ситуацията ще бъде полагане на шперплат върху основата.

Преди да инсталирате шперплата, е необходимо да настроите нивото на влагата на повърхността на основата. За да направите това, е необходимо да поставите парче полиетиленово фолио с размери около 1 x 1 m за около три дни и го натиснете здраво върху повърхността. Ако на вътрешността на полиетилена няма кондензация, можете безопасно да пристъпите към работа.

Лентата от шперплат трябва да бъде поставена с леко отместване, така че повече от три шевове да не се сближават на едно място. За да не се объркат листовете по време на полагането, те трябва да бъдат номерирани. Разстояния между отделните листове трябва да бъде не повече от 2-3 мм, а разликата между стената и листа от шперплат - не повече от 1-1,5 см.

От листовете шперплат е необходимо да изрежете квадратчета с размери 60х60 см. Така че можете да получите повече амортисьори. Освен това, по този начин е възможно да се идентифицират слоеве от шперплат, които може да не се забелязват върху листа от едно парче.

С помощта на конструктивна прахосмукачка почистваме повърхността на шперплата от прах и мръсотия.

Най-добре е да поставите шперплат върху лепилото. Можете обаче да го направите без него. Според номерация положи листа, и ги фиксирайте по диагонала с винтове на разстояние 15-20 см. На този отстъп от ръба трябва да е около 2 см. Caps винтове задължително вграждане в шперплата и отворите за закрепване Zenk. След полагането на шперплата, повърхността му трябва да бъде правилно шлифована.

Тази статия ви запознава с основните принципи на полагане на шперплат листове на дървена основа. Да се ​​надяваме, че тази информация ще ви помогне да предотвратите често срещани грешки и ще ви позволи да работите бързо и лесно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Шперплат върху дебелината на пода върху дървения подШперплат върху дебелината на пода върху дървения под
Как да поставите шперплат на дървен подКак да поставите шперплат на дървен под
Шперплат върху бетонния подШперплат върху бетонния под
Подравняване на дървения под с шперплатПодравняване на дървения под с шперплат
Какво шперплат е по-добре да лежи на пода под ламинатКакво шперплат е по-добре да лежи на пода под ламинат
Как да поставите шперплатКак да поставите шперплат
Шперплат върху дървения подШперплат върху дървения под
Как правилно да подготвите грубите подове в къщатаКак правилно да подготвите грубите подове в къщата
Шперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалистиШперплат върху дървения под под линолеум без помощта на специалисти
Шперплат fk и FSH каква е разликата между двата вида?Шперплат fk и FSH каква е разликата между двата вида?
» » Шперплат върху дървения под
© 2021 BggeHat.com