Как правилно да подготвите грубите подове в къщата

Груби подове

Грубите подове са неразделна част от подовата настилка в къщата. Преди да се справите със спецификата на споразумението, трябва да разберете какво е то и защо са необходими.

Какъв е грубият под?

Полагане на груб под на регулируеми закъснения

Монтаж на груб под

Неблагоприятният под, всъщност е основата за покритието на подовата настилка. Благодарение на своето разположение е осигурена необходимата равномерност на повърхността. Друга важна задача, която изпълнява такава основа, е да осигури равномерно натоварване на пода.

Класическа версия на подреждането може да се разглежда като груб под на дървените трупи. Най-често тези конструкции се използват в дървена жилищна конструкция. На бетонна или наземна основа, изоставането се извършва с определена стъпка или се изпълнява щайга, характеризираща се с наличието на двойна система от пръти и напречни греди. Полагане на грубото покритие се извършва върху черепната лента, фиксирана в долната част на изоставането. Покритието може да бъде изработено от листов дървен материал - шперплат, ПДЧ или OSB. Това е и грубият под.

Устройството на груби подове

Устройството за грубо отваряне започва с инсталирането на дървения материал. Те могат да бъдат поставени върху припокриваща се или бетонна основа. Всички дървени елементи от конструкцията на грубия под трябва задължително да бъдат третирани с антисептици и забавители на горенето.

Чувалите са нещо като рамка за пода. Те могат да бъдат направени от дъска или бар. При подреждането на летвите от плоскостта повърхността, насочена към довършителната повърхност, трябва да бъде изравнена. Гладкостта на покритието до голяма степен зависи от качеството на тази процедура.

Залепени и основополагащи трупи

Задните закъснения се монтират в жлебовете на джантите на разстояние от края на стените от приблизително 2-3 mm. Дългите изоставания трябва да бъдат допълнително укрепени в средата с тухлен пост. Чувалите могат да бъдат подредени с различни стъпки. Разстоянието се определя от дебелината на материалите, използвани за покритието. Обикновено стъпката е 50 см, а когато се използват дебели дъски, тя може да се увеличи до 100 см. Краищата на изоставането са задължително закрепени, за да се избегне отклонението им в бъдеще.

Чувалите могат да се поставят и на основи или на бетон. Преди да започнете работата, основата трябва да бъде внимателно изравнена и всичките й слоеве са увити. Стълбовете служат като подпори. За един лъч са необходими поне две пръти, които ще го поддържат от двете страни. Размерите на колоните са 40 × 40 см, а височината им е не по-малка от 20 см, от които около 5 см трябва да се издигнат над повърхността на земята.

Полагане на пода

Дървеният под може да бъде изработен от различни материали. Шперплат, ПДЧ или OSB дъски се оказаха много добри. Дебелината на листовия материал трябва да бъде най-малко 20 mm. Материали с по-малка дебелина се полагат на два слоя. Покритието е прикрепено към лагерите чрез самобръчкови винтове. Съединенията между съседните елементи са разположени така, че да падат върху центъра на дървото.

Не е подходящ за подготовка на грубия под с плоча или ограда, тъй като тези материали лесно се деформират под въздействието на влага.

Топлоизолация

Топлоизолационните материали се поставят между закъсненията. Най-простият вид топлоизолация е дървени стърготини и други дървесни отпадъци. Този материал се отличава с ниска цена и лекота на насипване дори на трудно достъпни места.

Не по-малко обикновена и минерална вата. Този материал има не само високи топлоизолационни свойства, но и противопожарна безопасност, непоносимост, устойчивост на биологична атака и химически агресивни вещества.



Минералната вата абсорбира добре влагата, така че топлоизолационният слой трябва допълнително да бъде защитен с пароизолационни материали. Не е необходимо икономията на хидро- и парна изолация на минерална вата, тъй като материалът губи свойствата си на топлоизолация при навлажняване. Можете да използвате плочи или гъвкави подложки от минерална вата. Пластините се подреждат на един слой с маркиране надолу. Матките се търкалят върху повърхността, която трябва да бъде защитена, като съседните ивици се подреждат настрани без пропуски.

Използването на съвременни полимерни изолатори в повечето случаи не изисква допълнителна бариера срещу пара. Те са двуслоен материал от нагревател и слой фолио. Опростяване на полагането на топлоизолация може да бъде чрез използването на материали със самозалепваща се основа. Те имат добра адхезия към почти всички основи. Лентите се поставят в задника или се припокриват, а шевовете се запечатват с метализирано шотче.

Многослоен слой шперплат

Шперплат за пода

Полагане на груб под в селска къща

Дървеният под на шперплат може да бъде поставен върху бетонна настилка или върху трупи. Според трупите първо листовете се полагат без закрепване с малка пролука от 8-10 мм. Разстоянието между шперплата и стената е около 15 мм. Наличието на такива пропуски позволява вентилация на грубия под, както и компенсиране на деформации, причинени от влага и температурни промени. Шперплатът е шахматен. В този случай листовете са номерирани и е съставена схема. След това изрязаният шперплат може да бъде свален.

Ако шперплатът е поставен върху основата, той трябва да се обработва с грунд или мастичен слой с приблизително 2 мм. След обработката плочите се фиксират на места и се закрепват върху рамката с винтове с размери 15-20 см.

Шперплат ви позволява да създавате идеално плоски основи, но за да направите пода хоризонтален, по време на инсталацията е необходимо постоянно да наблюдавате равномерността му с помощта на ниво и правило. След като фиксират всички листове, повърхността им се смила и се почиства от прах и отломки. Дървеният под с шперплат е готов.

Когато използвате тънки листове от шперплат, може да се наложи да поставите втори слой. Вторият слой също е разпределен, след като първият е напълно фиксиран. Разположението на двуслойното покритие ще увеличи параметрите на здравината на грубата повърхност.

Подравняване на пода в старото покритие

Шперплат може да се използва не само за изоставане и основа, но и за стари настилки. Този метод се използва в случай, че дъските не са загубили характеристиките си на работа, а подът трябва да бъде изравнен. Преди подравняване на пода е необходимо да се оцени качеството на старото покритие и неговата якост. Отместените дъски се заменят. Отпуснатите подови дъски са допълнително закрепени с пирони или самонарезни винтове.

Подът на старото покритие може да се изравнява с шперплат с дебелина 10 мм категория IV. Този материал се отличава с наличните разходи при индекси с висока якост. За довършителни повърхности, тя се вписва малко, тъй като възела и малки дефекти са допустими за него, но за груб под, тези несъвършенства не са значителни.

Шлифоване на шперплат

Адхезия на шперплат на стария етаж

В случай, че разликата във височината на старото подово покритие не надвишава 10 мм, шперплатът се закрепва директно към плочките за подова настилка. Можете да постигнете добър резултат, като използвате по-дебели листове - те напълно скриват не идеалната равномерност на основата.

Силни разлики могат да бъдат скрити с помощта на така наречения регулируем шперплат. За това шперплатът и подът се пробиват в местата, където са поставени листовете. Котвите с гайка и шайба се вкарват в дупките. Височината на гайките се настройва с помощта на лазерното ниво. След това подготвените листове се поставят върху получената основа и се фиксират с шайби. Освен това, вторият слой на грубия под е вече положен по традиционния начин.

При големи разлики във височината шперплатът може да бъде положен по класически начин - с помощта на минилак от дървени релси. Minilags се монтират на старата покривка с помощта на фарове. Така че равномерността на новата повърхност е гарантирана. След монтажа на ламелите се поставя шперплат.

заключение

Грубите етажи могат да бъдат подредени по различни начини. Не търсете перфектната технология, защото всяка от тях не е без недостатъци. Най-добрият начин е да изберете въз основа на конкретните условия и бюджета за изграждане на къща. Въпреки това, експертите не препоръчват спестяване на конструкцията на грубата повърхност, тъй като тя е ключът към качеството и дълготрайността на покритието.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Груба подова замазка в частна къщаГруба подова замазка в частна къща
Етажите в дървената къща - правим правилния избор!Етажите в дървената къща - правим правилния избор!
Дървеният под в дървената къща на 5-те най-добри варианта, схемата и стъпка по стъпка ръководство…Дървеният под в дървената къща на 5-те най-добри варианта, схемата и стъпка по стъпка ръководство…
Как да направите груб подКак да направите груб под
Устройство на груб подУстройство на груб под
Бетонът и дървеният под на земята характеристики на технологията и начините за полаганеБетонът и дървеният под на земята характеристики на технологията и начините за полагане
Ремонт на подови настилкиРемонт на подови настилки
Закрепване на дървения материал към бетонен подЗакрепване на дървения материал към бетонен под
Как да направите подове в дървена къщаКак да направите подове в дървена къща
Самостоятелна подова настилка в частен домСамостоятелна подова настилка в частен дом
» » Как правилно да подготвите грубите подове в къщата
© 2021 BggeHat.com