Как да направите груб под

груб под

Що се отнася до такава концепция като груб под, мнозина по някаква причина вярват, че те са поставени необработени дъски. Но всъщност основата е многослоен пай, състоящ се от различни строителни материали. Заедно те образуват достатъчно силна основа под подовата настилка. Между другото, този елемент не трябва да бъде дървен. Това може да бъде бетонна замазка, поставена на земята.

Във всеки случай, според всички модерни канони на сградата, е необходимо да се използват материали като пара, топлина, шум и хидроизолация. Както виждате, подходът към конструкцията е доста сериозен, така че помислете как да направите груб подът правилно.

Дървен под на земята

Дървени подове в къщи, където няма отопление, служат за дълго време, поради което те често се използват в крайградско строителство. Важно е да се използва суха дървесина със съдържание на влага, не по-голямо от 12 и непременно да се осигури вентилация чрез издухвания под пода в основата. За груб под в къщата експертите съветват да използват дъски от иглолистни породи. Те са наситени със смоли, които само удължават живота на продукта, а цената на такъв материал е по-ниска.

Моля, обърнете внимание! Всички, без изключение, дървени елементи - това са дъски и трупи - трябва да бъдат третирани с антисептични и огнезащитни съединения. Това е задължително условие за дългосрочната им работа.

База за дървен под

Проектирането и изграждането на дървени подове на земята включва монтаж на плочки за подова настилка върху специално монтирани напречни греди, които се наричат ​​изоставане.

Тяхната инсталация може да се извърши върху носещи греди, колони или върху корона, ако къщата е изградена от дървени трупи или големи греди.

В първия случай всичко е ясно, тъй като структурата на лагерите е монтирана върху греди, които имат по-голяма част и се поддържат от техните краища в сутерена на мазето. Същото може да се каже и за короната. Най-трудно в поведението си е процесът на инсталиране на трупи на подпорни стълбове. Обикновено този метод се използва в големи площи, където не е възможно да се осигури висока якостна структура на изоставане. Ако има голямо разстояние между техните краища, тогава е вероятно журналите просто да се огънат.

Монтаж на плочи

OSB плочи

Какво трябва да обърнете внимание при изграждането на такъв груб под?

  • Първо, размерът на използваните дървени греди, или по-скоро тяхното напречно сечение.
  • На второ място, разстоянието между подпорите.

И двата индикатора са взаимосвързани. Ако например сте избрали барове с напречно сечение от 150 × 150 милиметра, разстоянието между баровете може да се поддържа на 80 сантиметра. Като се започне от това, е възможно точно да се маркират местата за монтаж на колоните. Между другото, маркировката може да се инсталира с помощта на шнурове, които се простират по горния край на капачката.

Сега трябва да изберете материала, от който да изградите поддръжка. Тя може да бъде тухла, камък, конкретно решение, изберете. Единственото нещо, за което искам да ви насоча вниманието, е задължителното изливане на основата за всяка опора, като се използва подсилваща рамка, изработена от метална мрежа или армировка.

Моля, обърнете внимание! Ако прътите се изсипват от бетоновото решение, трябва да се вземат предвид две обстоятелства. Първият е, че в тях трябва да се постави подсилена рамка от метални фитинги. На второ място, те трябва да имат хоризонтално плоска повърхност на едно ниво един с друг.

След изграждането на колоните можете да продължите да инсталирате изоставането. Тук, две опции - първо поставяне на носещите греди на стълбовете, след което изостава или веднага се притиска върху подпорите. И двата варианта са правилни и по никакъв начин не оказват влияние върху качеството на базата. Просто първият вариант е по-надежден, но ще зависи от височината на предложения таван в къщата.

И има още една точка, на която трябва да се обърне внимание. Това е дебелината на топлоизолационния слой, който в съвременните къщи е неразделна част от подовата конструкция. Например, ако дебелината на нагревателя е 150 милиметра, тогава височината на дървения материал трябва да е 180 милиметра. Остават 30 милиметра, за да създадат въздушна междина.

Характеристики на хидро и топлоизолация

Изолация под дървото

Полагане на изолация

Монтирането на дървения материал върху подпорните стълбове започва с поставянето на стълбове върху колоните на хидроизолационния материал, понякога се инсталира шумоизолиращ слой, но това не е необходимо. Много по-важно е да зададете всички изоставания в една равнина по хоризонта. На първо място, са поставени плавателни лагери, които се намират в близост до противоположните стени, а след това върху тях - междинни елементи. Закрепването се извършва най-добре със специални метални ъгли, които се закрепват към винтовете и към подпорните стълбове посредством котви.



За да се постави изолацията, е необходимо да се изгради специална основа под системата за забавяне. Има два варианта за монтаж:

  1. Ако в къщата има маза, тогава процесът се изпълнява най-добре от негова страна. За да направите това, трябва да слезете до мазето и да напълнете твърдите керемиди по долните краища на изоставането. За това можете да използвате недъвкави дъски, листове от шперплат, велпапе, ПДЧ и така нататък.
  2. Ако в къщата няма изба, тогава ще е необходимо да подредите мазето по черепните релси. За да направите това, вземете пръти с дебелина от 20 милиметра, които ноктите на долните ръбове на дървения материал по края. На рафтовете, образувани по този начин, можете да поставите дъски през лагера. Трудността на процедурата е, че трябва да режете много, като рязате дъските за основата до желания размер. И ще има огромен брой такива елементи.

Сега във формираните ниши е възможно да се натрупат нагревател и хидроизолационен материал. Моля, обърнете внимание, че изолацията трябва да бъде поставена без никакви празнини между нея и дървените елементи. След това е възможно да се покрие закъснението на хидроизолацията и да се закрепи към дървото с метални скоби или малки карамфили. Не забравяйте, че между нагревателя и хидроизолацията е необходимо да оставите празнина като вентилация.

Полагане на груб под

Подът е готов за шперплат

Този етаж добавя твърдост към рамката на къщата

Всички подготвителни операции са приключили, можете да започнете да слагате грубия под. И тук може да възникне въпросът, от какъв материал? Има няколко опции:

  • Непреработена дъска с дебелина 25-30 мм.
  • Дървени подови дъски, ако вашите финанси позволяват.
  • Шперплат.
  • ПДЧ.

Всички тези материали ще се справят перфектно с възложените им задължения. Но ако сте решили да използвате дебели дъски, няма смисъл да ги покривате с допълнителен материал за подови настилки. Това вече е чиста подова настилка, която просто трябва да бъде размазана и лакирана. Този вид секс - това е красота, сила и естественост.

Има още проблеми с необработената дъска, защото не е толкова гладка в краищата и когато е поставена, винаги ще има малки разстояния между елементите. Това, разбира се, е малък проблем, тъй като тези пропуски са лесно запечатани. За да направите това, можете да използвате готови замазки и кичури или да приготвите сами разтвора, а формулата му е известна и обикновено е на разположение. Основното нещо е да извършите процеса на правилно инсталиране на таблата и да ги придвижите колкото се може по-близо една до друга. Същото важи и за монтирането на пода от дъгообразните дъски.

Вярно е, че има малки разлики:

  • Първо, първото оребрено дъно се полага с шпайкове срещу стената, но предварително се изрязва по цялата дължина.
  • На второ място, закрепването на дъските се прави в канал - това е така нареченото скрито закрепване. Винтовете се монтират и завинват под ъгъл от 45 градуса.
  • На трето място, ако дъските по дължината съвпадат точно с дължината на стаята, те се подреждат успоредно един на друг. Ако дължината на дъските е по-малка от дължината на помещението, те се монтират неконтролируемо. Ето защо, съвет - търсят и купуват дълги дъски.
Устройство за наслагване

Изграждане на мокра замазка

Полагане на шперплат върху дървесината, трябва да се има предвид, че този материал плочки са с малка дебелина, оттук и незначителни характеристики на здравина. Какво може да се направи, за да се увеличи? Първото е да се намали разстоянието между закъсненията. Вторият вариант е да се сложат шперплатови листа на 2 слоя. Ако изберете втория вариант, трябва да поставите два слоя с минимално отместване от 30 сантиметра. Между другото, минималната дебелина на шперплата трябва да бъде 12 милиметра.

Това е начинът, по който можете да направите груб пода върху трупите и на земята, но същият този дизайн може да се използва и върху бетонната основа, особено когато става дума за подови настилки в градски апартаменти. Технологията е различна, защото премахва необходимостта от редица значими процеси. Не е необходимо да се подреждат подпорни стойки, тъй като цялата конструкция ще се основава на бетонна основа, която трябва да бъде здрава и равномерна. Дървените трупи се полагат на пода, където се изравняват в една хоризонтална равнина, след което се фиксират към самия бетон. Тук има три варианта: чрез гредите, между шефовете и механизмите за повдигане.

Не е необходимо да се оборудват и плочките за плочки и да се подрежда дървен под между лагерите. Ролята на основата за хидроизолация и изолация ще се изпълнява от самия бетон. Всички други операции се извършват, като се използва същата технология, както в случая на пол при закъснения.

Устройството на груб бетонен под на земята

Метална решетка

Бетонови махала

Ако говорим за това грубо строителство, то не винаги е възможно да се използва в частна къща. Първо, нивото на подземните води трябва да се вземе предвид - тази цифра не трябва да бъде по-малка от 4 метра. На второ място, самата почва трябва да е силна и неподвижна - в противен случай бетонът просто ще се спука и ще стане неизползваем. На трето място, подобна къща трябва да бъде нагрята през зимата. Ако всички тези изисквания са изпълнени, тогава можете да уредите и конкретна основа.

Няма да влезем в детайлите на процеса, просто да начертаем диаграма на работата и да посочим някои грешки, които могат да възникнат:

  • Най-напред се извършват изкопни работи, през които се отстранява горният почвен слой. Тя е крехка и ронлива. Задължителното заземяване е задължително.
  • Изложени нула марка, съгласно който бетонът се излива разтвор се излива слой от пясък или чакъл 10 см дебелина и уплътнен с вода. Нагоре - развалините са също с дебелина 10 сантиметра. И е по-добре да е част от 40 милиметра. Друг тънък слой пясък, за да покрие острите ръбове на камъните.
  • Полага се хидроизолацията. Той може да бъде рубероиден, полиетиленов дебел филм с дебелина не по-малка от 0,2 мм или стъкло. Много е важно материалът да не се разкъсва срещу изпъкналите развалини. Краищата на хидроизолационния материал трябва да се повдигат по стените до нула.
  • На този етап се извършва изолация, за която е възможно да се използват нагреватели насипно състояние като експандирана глина или перлит или дебели плочи като експандиран полистирен или рогозки от минерална вата. Това е една от възможностите за топлоизолация. Втората - поставяне на изолация на върха на бетонна основа с последващо изливане на замазка.
  • Монтаж на подсилваща рамка. Имайте предвид, че окото или рамката трябва да са в тялото на бетонния слой, така че те трябва да бъдат монтирани върху опорите. Преди това се използва тухла или камък. Днес има различни опции, но по-често специални опори са изработени от метал или пластмаса.

Моля, обърнете внимание! Ако се използват насипни материали като топлоизолатор, няма смисъл да се покрива изолационният слой с хидро-защитен филм. И ако се използват хигроскопични нагреватели, тогава е необходима защита.

Така че, всички подготвителни процеси са завършени и можете да излеете конкретно решение за тях. Между другото, ако подовата площ на необработения под е голяма, тогава бетоновата отливка се прави най-добре в райони, където метални профили или дървени ламели могат да се използват като граници.

Заключение по темата

Степен на завършване

Монтаж на панела

Дървеният под е най-важният дизайн в сравнение с довършителния етаж. Защото той е този, който носи всички съществуващи товари. И колкото по-силно е, толкова по-дълго ще продължи. Ето защо, когато става въпрос за ремонт на подове в стара селска къща, експертите препоръчват да не се спасява на основата на секса. И ако наистина сте започнали ремонт, разглобявайте стария етаж докрай.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Етажите в дървената къща - правим правилния избор!Етажите в дървената къща - правим правилния избор!
Дървеният под в дървената къща на 5-те най-добри варианта, схемата и стъпка по стъпка ръководство…Дървеният под в дървената къща на 5-те най-добри варианта, схемата и стъпка по стъпка ръководство…
Какво е подът на устройството на технологията за обработка на земятаКакво е подът на устройството на технологията за обработка на земята
Как да направите пода в банятаКак да направите пода в банята
Как да поставите дървен подКак да поставите дървен под
Как да изолирате пода в дървени къщи материали и методи на изолацияКак да изолирате пода в дървени къщи материали и методи на изолация
Как да направите подове в дървена къщаКак да направите подове в дървена къща
Самостоятелна подова настилка в частен домСамостоятелна подова настилка в частен дом
Устройството на пода върху дървени трупиУстройството на пода върху дървени трупи
Как правилно да подготвите грубите подове в къщатаКак правилно да подготвите грубите подове в къщата
» » Как да направите груб под
© 2021 BggeHat.com