Как да изолирате пода в дървени къщи материали и методи на изолация

Как да изолирате пода в дървена къща

Много собственици на собствения си дом страдат от студен секс и са принудени да носят топли обувки почти на закрито преди лятото. Най-често се случва в стари сгради. С модерните методи на конструиране и наличието на различни изолационни материали такъв дефект може да бъде напълно елиминиран. По-долу ще обсъдим всички възможности за изолиране на пода в дървена къща и ще разберете какви материали са подходящи за това.

Нека да разгледаме конкретния случай - затоплянето на дървената основа. Въпреки че в частни къщи, построени от дърво, могат да бъдат намерени бетонни подове. Те са типични и за бани, тоалетни и кухни.

Опции за изолация на пода

За да се отървете от постоянния студ в долната част на стаята, е необходимо първо да изолирате пода. Не се намесвайте в монтирането на топло входни врати, през които замърсяващият въздух няма да проникне в жилищните помещения.

За изолацията на пода се използват следните методи:

  • двойно подово устройство
  • подови настилки от изолиран линолеум, килим, шперплат или ПДЧ
  • устройството на топъл воден под
  • уплътнение под подово покритие на отоплителни кабели
  • затопляне на пространството между чисти и груби подове
  • запълване на подземно пространство с хлабави нагреватели
  • затопляне на външната сутерена на къщата

Двоен етаж

Дизайнът на двойния под настига подовата настилка на първия слой от необработени дъски, поставени както отдолу на гредите, така и нагоре. Чистият под може да се монтира както на черна основа, така и на закъснения. Този дизайн, може би, запазва топлината в къщата, но не толкова, че през зимата безопасно може да ходи на пода бос. Нагревател, положен между два реда дъски, по-надеждно ще задържа топлината.

От дъното до гредите нокти блокове напречно сечение от 6 × 6 или 5 × 6 cm на стъпки от 60-70 cm на дъските се полагат дъски от груб настилка. За да направите това, можете да използвате немаркирана дъска, но трябва да се шлайфа и импрегнира с антисептици, като всички дървени подови елементи.

На грубите настилки е необходимо да се постави парното бариерен филм така, че влагата в земята под къщата да не прониква в изолационния материал. След това поставете самия нагревател. И тук възниква въпросът - как да изолираме пода?

Тя може да бъде:

  1. експандиран глинен чакъл
  2. разширени полистиренови пластини
  3. минерална вата на база базалт или фибростъкло
  4. суха шлака
  5. дървени стърготини

Всеки избира материала, който най-много отговаря на дизайнерските характеристики на базата и се подрежда на цена в специален бюджет.

Нагревателят отново разпръсква филма за бариери срещу пароне, за да го предпази от влага, който може да попадне в подземното пространство, когато стаята е мокра. Сега, върху гредите, поставете жлебова подова релса или листов материал под формата на плочи от дървесни частици (ПДЧ) или шперплат устойчив на влага с дебелина най-малко 18-20 mm. Изборът на покритие зависи от това какъв материал ще се използва като крайно покритие на пода.

Преди да изолирате дървения под, трябва да разберете колко са разположени гредите. Ако една стъпка е повече от 1 метър между тях, те допълнително са изоставени, така че чистият под не се огъва под тежестта на хората. Като логаритми се използват шини с размери 5 × 5 или 6 × 6 cm, обработени с гниещи формулировки.

Топлоизолация на листови материали

Топлоизолация на черен под

Топлоизолация на листове

Двойният етаж, за разлика от първия вариант, може да бъде уреден с модерни материали като килим и други подобни. Тези покрития имат добри характеристики на топлопроводимост, лесни за почистване и тяхното полагане не отнема много време.

На гредите отгоре лежаха дъските на основата. В този случай използването на недъвкавото дъно няма да работи, защото подът не трябва да има слотове. В края на краищата чрез тях студен въздух отдолу може да проникне в хола.

Килимите са залепени на черен под със специални лепилни съединения.

Затопляне обратно чрез запълване

Често при изграждането на къща те не обръщат внимание на запълването на пространството по периметъра на мазето в сградата. Но това най-пряко влияе върху запазването на топлината в къщата. Доказано е, че около 20 топлина излиза през пода. Ако къщата ви е студена през зимата, тогава вероятната причина е празнота под земята.

За да изолирате правилно стаята, трябва да повдигнете плочките и да проучите подземния етаж. Ако има значителни кухини, е необходимо да направите подложка с всякакъв сух насипен материал - експандирана глина, шлака, стърготини или пръст. Въпреки това, не заспивайте под самия под. Необходимо е да оставите вентилирано пространство с височина 5-10 cm между нагревателния слой и долната повърхност на грубия под.

Затопляне на цокъла

Екструдиран стиропор за стени

Затопляне на цокъла отвън



Причината за студа в къщата може да бъде и неизолирана маза на сградата. Зоната, където основата се свързва с външната стена, замръзва най-бързо. Ето защо, за изолация от външната страна на изолация плинт, и в този случай се препоръчва екструдиран полистирол пяна, той трябва да бъде прикрепен към стената над нивото на пода.

Важно е да не се допускат отворени фуги между плочите на изолацията, защото на такива места се образуват студени мостове. Шевовете могат да се излят с монтажна пяна.

Стенната изолация е покрита с декоративни материали - сайдинг, керамични облицовъчни плочи, облицовки и др. Как да изолирате външните стени на къщата, можете да видите видеото.

Модерна система за "топъл под"

Сега все по-популярна е сградата отоплителна система, като топъл под. Това може да стане чрез полагане на тръби, през които циркулира горещ топлоносител, или чрез използване на специални структури, които работят от електричество. И двете са монтирани под подовата настилка и могат да бъдат както основен източник на топлина, така и допълнителна - в комбинация с тръби и радиатори или други видове отоплителни системи. Поради нагряването на тръбите или електрическия кабел подовата настилка и въздухът в помещението се нагряват.

Важно! Тези системи са привлекателни, тъй като затоплянето на помещението чрез подово покритие, те не позволяват да се размножават до различни гъбички. Това увеличава експлоатационния живот на подовите конструкции, което е особено важно за дървените елементи.

Подгряван под вода под

Устройството на топъл воден под

Схема на подово отопляем под

Ако има въпрос, как да се направят подове в къщата топли, тогава методът, който се състои в подгряване на подовата настилка с гореща вода често се препоръчва. То е изпълнено с тръби, разположени под основата на пода.

Когато се монтира топъл воден под, най-често се излива бетонна основа, върху която се полагат тръби от метална пластмаса в съответствие с изчислението на топлинната техника. Тръбите са свързани към отоплителния котел, вътре в който се отоплява охлаждащата течност - водата или антифризът.

Топлата вода циркулира през тръбите, отделяйки топлина към подовата настилка и охладената вода навлиза в отоплителната инсталация за повторно нагряване. При инсталирането на такава система технологията предвижда полагане върху тръбите на бетоновата смес. Където разстоянието от тръбата към горната част на чиста бетонна основа трябва да бъде най-малко 2-3 см. При тръбите да бъдат инсталирани в топлоизолация слой, топлината се подава към всички без изразходване за нагряване на земята.

Оказва се, че изграждането на пода, състоящ се от няколко слоя:

  • хидроизолация
  • парна бариера
  • затоплящ слой
  • укрепваща мрежа
  • конкретен слой
  • тръбна система
  • цименто-пясъчна замазка

С тази система, покритието може да бъде направено от керамични плочки, ламинатни или дървени плоскости. Как правилно да се направи дървен под за отопление на вода, е казано в други статии на обекта.

Електрически под

Принципът на електрическото отопление се различава малко от отоплителната система. Единствената разлика е, че вместо тръби, напълнени с гореща охлаждаща течност, отоплението на подовата настилка се дължи на топлината, генерирана от електрическите проводници под пода.

Тук е важно да се реши въпросът, кое е по-добре да изолирате основата, така че електрическата енергия да се изразходва за подгряване на подовата настилка и да не влезе в сутерена.

Видове нагреватели

Видове нагреватели

Минерална вата - влакнест специален материал

Най-често подът е изолиран с такива материали:

  1. екструдирана полистиролова пяна
  2. минерална вата на база базалт или фибростъкло
  3. penoplex

Свойствата на експандиран полистирол са способността да поддържа топлината добре благодарение на наличието на въздух в материала. От това и нейното тегло е най-леката от всички известни материали за изолация. Той е устойчив на влага, тъй като не абсорбира изобщо, поддържа относителната си твърдост и форма и има дълъг експлоатационен живот. На повърхността му гъбичките и бактериите не се размножават. Лесно и лесно е да се подреждат какъвто и да е дизайн, лесен за управление инструментариум. Качествената полистиролова пяна е екологична.

Ако той е предназначен за отопление на полистирол лежеше сексуална железопътен транспорт, е необходимо да се направи греди за пода и поставете там, по причини изолация лист, допълнително навиване изостава мека минерална вата.

Минералната вата заради своите топлоизолационни свойства е малко по-ниска от експандирания полистирол. Въпреки това, когато твърдите плоскости не могат да се поставят близо до изолираните конструкции, този материал се използва - за изолиране на тръби, греди, трупи, греди и други извити и сложни елементи.

Минералната вата е различна:

  • екологосъобразност
  • ниска абсорбция на вода
  • дълъг експлоатационен живот
  • ниска цена
  • ниска топлопроводимост

Минералната вата се продава в два вида - твърди плочи и рула. Плочките се използват за затопляне на хоризонтални повърхности, а материалите за рулиране често се използват за опаковане на различни конструкции.

заключение

Ако собственикът зададе въпроса как да изолирате пода в дървена къща, тогава трябва да изберете най-добрия начин, в зависимост от дизайните характеристики на подовата настилка, основата и вида на мазето. Когато изборът на изолация е наклонен към устройството на подовата отоплителна система, не трябва да го правите сами. Най-добре е да поканите специалист, за да избегнете проблеми с котел или електрическо свързване в бъдеще. Но за да поставите нагревател или да направите подова настилка е напълно възможно за всеки собственик.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
В дървената къща затопляме таванаВ дървената къща затопляме тавана
Затопляне на пода в странатаЗатопляне на пода в страната
Отопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждноОтопляваме тавана в дървена къща лесно и надеждно
Затопляне на рамката къща навън с екологична изолацияЗатопляне на рамката къща навън с екологична изолация
Как мога да затопля стара селска дървена къщаКак мога да затопля стара селска дървена къща
Как да изолирате и отрежете дървена къща отвънКак да изолирате и отрежете дървена къща отвън
Затопляне на верандата на дървена къща отвътреЗатопляне на верандата на дървена къща отвътре
Как да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътреКак да изолирате стените с минерална вата в дървена къща отвътре
Нестандартната изолация на дървена къща използва полиуретанова пяна, уплътнител и изолонНестандартната изолация на дървена къща използва полиуретанова пяна, уплътнител и изолон
Пристройка към дървена къща, затопляща верандата с дървена къщаПристройка към дървена къща, затопляща верандата с дървена къща
» » Как да изолирате пода в дървени къщи материали и методи на изолация
© 2021 BggeHat.com